29 Μαΐ 2008

''Έφυγε'' από κοντά μας ο Άγγελος Ελεφάντης...

Έφυγε χθές, σε ηλικία 72 χρονών, ο σύντροφος μας Άγγελος Ελεφάντης. Η επικήδεια τελετή θα γίνει αύριο Παρασκευή (30 Μαϊου) στις 4.00 μ.μ. στο Α΄Νεκροταφείο, ενώ η κηδεία θα γίνει μεθαύριο Σάββατο στο Νεχώρι Ευρυτανίας.





Ο Άγγελος Ελεφάντης γεννήθηκε το 1936 στο Καρπενήσι. Στην Ευρυτανία έζησε ως το 1947. Τελείωσε το γυμνάσιο Χαλανδρίου και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1962. Τη δεκαετία 1964-1974 έζησε στο Παρίσι, όπου σπούδασε ανθρωπολογία και κοινωνιολογία στη Σορβόννη και ιστορία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο σεμινάριο του Geirges Haupt.



Το 1968, με τη διάσπαση του ΚΚΕ, εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Μετείχε ενεργά στην έκδοση των περιοδικών "Ελληνική Παρουσία", "Πορεία" (όργανο της ΕΠΕΣ, συλλόγου των Ελλήνων φοιτητών του Παρισιού, στο ΔΣ του οποίου υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος), "L΄ Autre Grece" (αντιδικτατορική έκδοση των Ελλήνων του Παρισιού) και "Αγώνας" (όργανο της οργάνωσης του ΚΚΕ Εσωτερικού στο Παρίσι).



Το 1973 παρουσίασε την εργασία του Le Parti Communiste de Grece devant la resistance. Το 1976 πρωτοεκδίδει και ξεκινάει τη διεύθυνση του περιοδικού Ο Πολίτης. Το 1976 εξέδωσε επίσης την Επαγγελία της αδύνατης Επανάστασης, ΚΚΕ και αστισμός στο Μεσοπόλεμο (εκδ. Όλκος, επανέκδοση Θεμέλιο, 1979 και 2000). Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, από τις στήλες του περιοδικού και γενικότερα με τη δημόσια παρουσία του, υπεράσπισε μαχητικά τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς. Μετείχε στην Κίνηση των 400 και άλλες πρωτοβουλίες ανένταχτων για τη συγκρότηση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς.




Ορισμένα πολιτικά του κείμενα περιλήφθηκαν στη συλλογή Ο ανεύρετος σοσιαλισμός (εκδ. ο Πολίτης, 1982). Το 1987 εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά, του οποίου υπήρξε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικός συνεργάτης της εφημερίδας "Η Εποχή", καθώς και του περιοδικού "Κάπα". Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άρχισε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Η Αυγή", της οποίας διετέλεσε διαδοχικά αντιπρόεδρος, πρόεδρος και μέλος του ΔΣ. Το 1991 κυκλοφόρησε το έργο του Στον αστερισμό του λαϊκισμού (εκδ. Πόλις). Επίσης, από τον Ιούλιο του 2000 και μέχρι το θάνατό του επιμελούνταν το ένθετο "Ενθέματα" ("Γνώμες και Ιδέες, Λόγος και Τέχνες") της "Κυριακάτικης Αυγής".



Ο Αγγελος Ελεφάντης υπήρξε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ Εσωτερικού το 1985, στις εκλογές του 2004 με το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στο νομό Ευρυτανίας και στις εκλογές του 2007 ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία. Είχε παντρευτεί τη Μαριάννα Δήτσα. Εχει δύο παιδιά, τον Νικόλα που ζει στη Γαλλία και την Αννα.



Επίσης έχει γράψει τα βιβλία: Διά γυμνού οφθαλμού (εκδ. Πόλις, 1998) το οποίο περιλαμβάνει κείμενα που δημοσιεύθηκαν στον Πολίτη, τον δεκαπενθήμερο Πολίτη, την Εποχή και την Αυγή, από το 1976 ως το 1997. Συνάμα το Minima Memoralia-Η ιστορία του παππού μου (εκδ. Πόλις, 2001), το υπέροχο Μας πήραν την Αθήνα. Ξαναδιαβάζοντας την ιστορία 1941-50 (2002).



Επίσης μετείχε σε πολλούς συλλογικούς τόμους μεταξύ των οποίων: "Ο Ιανός του εθνικισμού και η ελληνική βαλκανική πολιτική" (Ο Πολίτης 1992), "Των αφανών. Τρεις ομιλίες για το βιβλίο της Παγώνας Στεφάνου , (ΑΣΚΙ - Θεμέλιο, 1998). Επίσης είχε γράψει το κεφάλαιο "Το αντιστασιακό φαινόμενο" στο πολύτομο συλλογικό έργο Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 1770-2000 σε επιμέλεια Βασίλη Παναγιωτόπουλου. Επιμελήθηκε και μετέφρασε πολλά βιβλία και άρθρα. Κυριότερες μεταφράσεις του: Antre Leroi-Gourhan, Το έργο και η ομιλία του ανθρώπου, Τεχνική και γλώσσα, 2 τόμοι, Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2000, Ζαν - Κλωντ Μισεά, Η εκπαίδευση της αμάθειας, Βιβλιόραμα 2002. Ζαν Πωλ Σαρτρ, Υπέρ διανοουμένων συνηγορία, εκδ. Ο Πολίτης.



Επιθυμία της οικογένειας, αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα για την ενίσχυση του περιοδικού "Ο Πολίτης".


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝ


Έφυγε ο Άγγελος Ελεφάντης, ο δάσκαλος, ο σύντροφος, ο κομμουνιστής Η είδηση του θανάτου του Άγγελου Ελεφάντη μόνο με θλίψη μπορεί να γεμίσει όλους και όλες εμάς που τον γνωρίσαμε, τον ακούσαμε, τον διαβάσαμε και τον διαβάζουμε ακόμη να παίρνει θέση στο πεδίο μάχης που είναι η θεωρία. Να παίρνει θέση για να υπερασπιστεί αυτό που έδινε νόημα σε όλες τις πράξεις του, αυτό που δίνει νόημα και στις δικές μας. Αυτό για το οποίο μάθαμε από αυτόν, αυτό με το οποίο εμπνευστήκαμε και στο οποίο στρατευτήκαμε. Την κομμουνιστική ανανέωση, τη μάχη για έναν κόσμο ελεύθερο, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό. Η γραφή του είναι αυτή που μας συνοδεύει από τα πρώτα βήματα μας στην Αριστερά. Η φωνή του ήταν αυτή που τόσες και τόσες φορές μας διηγήθηκε και μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι η ιστορία της Αριστεράς δεν είναι απλή συρραφή γεγονότων αλλά η ζώσα εμπειρία των αγώνων και των θυσιών, των καθημερινών ιστοριών των αγωνιστών που είναι πολιτικοί μας πρόγονοι και των συνθηκών που τους έκαναν αυτούς που ήταν. Μέσα από τις σελίδες του Πολίτη και των Ενθεμάτων της Αυγής είχαμε την τύχη να τον διαβάζουμε να παρεμβαίνει, να επιτίθεται ή να αμύνεται, να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Μαζί μας και με άλλους. Πάντα παίρνοντας θέση. Πάντα υπηρετώντας την υπόθεση που θέλουμε δεν θέλουμε μας φέρνει όλους και όλες στην ίδια όχθη. Το λαϊκό κίνημα, η Αριστερά, η κομμουνιστική ανανέωση έγινε από χθες το βράδυ φτωχότερη. Καλό ταξίδι, δάσκαλε.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ


Από σήμερα η κομμουνιστική ανανέωση είναι φτωχότερη Ο Άγγελος Ελεφάντης πέθανε τα ξημερώματα της 29ης Μαϊου. Ο Ελεφάντης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της κομμουνιστικής ανανέωσης στη χώρα μας και είχε καθοριστική συμβολή στον χώρο της αριστερής διανόησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Υπήρξε αταλάντευτος αγωνιστής, ολόψυχα στρατευμένος στον αγώνα για την υπέρβαση του καπιταλισμού, για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Για όλους όσοι αντιλαμβάνονται την αριστερά ως αδιαπραγμάτευτη στάση ζωής, τον μαρξισμό ως διαρκής, επίπονη και κριτική διανοητική εργασία και την πολιτική ως μια σοβαρή και σύνθετη υπόθεση, ο Ελεφάντης αποτελούσε σταθερό σημείο αναφοράς και έμπνευσης. Η έμφαση στην αξία της συλλογικότητας, στην επιστημονική προσέγγιση της ιστορίας και της κοινωνίας και στην ένταξη της καθημερινής πολιτικής πρακτικής στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη του Ελεφάντη σε όλους μας. Δεν πρόκειται να τον ξεχάσουμε ποτέ γιατί έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την ταυτότητα της ανανεωτικής αριστεράς και γιατί η σταθερή του προσήλωση στον μαρξισμό και στην πάλη για τον σοσιαλισμό αποτελούν πηγή έμπνευσης στους παράξενους καιρούς που διανύουμε. Θα είναι πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μας. Αποχαιρετούμε τον Άγγελο Ελεφάντη αύριο Παρασκευή 30 Μαϊου, στις 4.00 μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο. Η κηδεία θα γίνει το Σάββατο στο Νεχώρι Ευρυτανίας. Επιθυμία της οικογένειας, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα για την ενίσχυση του περιοδικού "Ο Πολίτης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: