30 Αυγ 2009

Γόπα εναντίον γόπας

Πηγή:http://www.enet.gr

Σώστε τα ψάρια από το τσιγάρο! Χερσαία και θαλάσσια πανίδα κινδυνεύουν από τα χιλιάδες αποτσίγαρα, στις παραλίες και τις θάλασσες.

Ολη η χώρα είναι ένα απέραντο σταχτοδοχείο, υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου, «Αρχιπέλαγος».

Υπερβολές; Μάλλον όχι. Οι άνθρωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης μας ενημερώνουν ότι τα σκουπίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα αντιστοιχούν στο 45% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων της χώρας μας για την περίοδο 2002-2006, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 28%.

Η πρόσφατη έρευνα του «Αρχιπελάγους» για τα αποτσίγαρα σε 14 παραλίες της Αττικής έδειξε ότι σε αρκετές από αυτές οι γόπες είναι περισσότερες από τα βότσαλα και τα κοχύλια.

«Σταχτοδοχείο» ο Μπάτης

Το αρνητικό ρεκόρ κατέχουν ο Μπάτης (με μέσο όρο 48 αποτσίγαρα ανά τετραγωνικό) και το Λαγονήσι (45 ανά τ.μ.) και ακολουθούν το Θυμάρι και η Βουλιαγμένη, όπου ο μέσος όρος είναι 39 γόπες ανά τ.μ. Επονται Φλοίσβος και Καβούρι. Στις καθαρότερες συγκαταλέγονται το Μαύρο Λιθάρι, η Ερωτοσπηλιά, το Αυλάκι και η Αγία Μαρίνα.

*«Οι χημικές ουσίες που εκχύνονται από τα αποτσίγαρα είναι τοξικές για τη θαλάσσια πανίδα», μας λέει η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος και συντονίστρια επιστημονικής έρευνας της οργάνωσης. Και εξηγεί: «Αν εισέλθει το φίλτρο του τσιγάρου στον οργανισμό ενός ζώου, οι υπάρχουσες τοξίνες εκχύνονται στο αίμα και ερεθίζουν το πεπτικό του σύστημα. Σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό που βιοδιασπώνται, το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης. Πρόκειται για μία ουσία η οποία διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ενα αποτσίγαρο μπορεί να χρειαστεί και πέντε χρόνια για να διασπαστεί σε θαλασσινό νερό, ενώ παράλληλα εκχύνει στο περιβάλλον κι άλλες δηλητηριώδεις χημικές ουσίες όπως κάδμιο, αρσενικό και μόλυβδο».

*Η κυρία Μήλιου θα μας πει επίσης ότι τα αποτσίγαρα δυστυχώς αποτελούν ακούσια τροφή για μεγάλο μέρος της θαλάσσιας πανίδας (φάλαινες, δελφίνια, ψάρια, θαλασσοπούλια και χελώνες).

Φουγάρα εν πλω

«Οποιαδήποτε κατάποση, κυρίως από τα μικρότερα είδη, μπορεί κατ' αρχήν να οδηγήσει σε εσφαλμένη αίσθηση κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα το ζώο να λιμοκτονήσει, σε τραυματισμό του στόματος, του οισοφάγου και του στομαχιού, ακόμα και σε κλείσιμο ολόκληρου του πεπτικού συστήματος».

*Σ' αυτό συνεισφέρουμε τα μέγιστα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, όπου τα γεμάτα καταστρώματα των πλοίων αποτελούν το τελευταίο «άσυλο» των καπνιστών: «Δυστυχώς, τα επιβατηγά πλοία αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης των θαλασσών. Μία προσεκτική ματιά αρκεί για να δει κανείς την περισσή ευκολία με την οποία ρίχνονται τα αποτσίγαρα στο πέλαγος», λέει ο Γιάννης Κουτελίδας, υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρχιπελάγους».

*Ο κ. Κουτελίδας θεωρεί ότι απλές κινήσεις από τους ταξιδιώτες αλλά κυρίως από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, μπορούν να αποτρέψουν τη ρίψη χιλιάδων αποτσίγαρων στη θάλασσα:

«Απαιτείται ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του συγκεκριμένου είδους ρύπανσης, και αλλαγή νοοτροπίας. Το "Αρχιπέλαγος" μπορεί να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τις εκστρατείες περιβαλλοντικής ενημέρωσης που υλοποιεί».

29 Αυγ 2009

Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Αποτελεί τη μοναδική οικολογική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα με την πλουσιότερη συλλογή οικολογικού υλικού κάθε μορφής (20.000 βιβλία, 15.000 τεύχη περιοδικών, 100.000 φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, γκραβούρες, χάρτες, πολλές χιλιάδες φύλλα παλαιών εφημερίδων, αποκόμματα, CD ROM, αντικείμενα, χειρόγραφα, πανεπιστημιακά και σχολικά εγχειρίδια, εργασίες ομάδων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μελέτες, φυλλάδια, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες κ.ά.). Τα θέματα που καλύπτει αναφέρονται στην οικολογία, με την ευρύτερη έννοια: περιβάλλον, φυσιολατρεία, παραδοσιακή και οικολογική γεωργία, ορειβασία, οικογεωγραφία, πολιτική οικολογία, ταξιδιωτικά, λαογραφία, προστασία καταναλωτών, πολεοδομία, χωροταξία, οικολογική δόμηση, εργασιακό περιβάλλον, περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολιτιστικό περιβάλλον, αρχαιολογία, περιβαλλοντική τεχνολογία, κλπ. στα ελληνικά ή άλλες γλώσσες. Η ιστοσελίδα της είναι από τις πλουσιότερες διεθνώς σε οικολογικό υλικό, με διεθνή αναγνώριση και χιλιάδες “link” από όλο τον κόσμο (15.000 επισκέπτες το μήνα).

Επίσης, η Ευώνυμος σχεδιάζει και υλοποιεί πολύμορφες δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το ειδικό βάρος να δίνεται σε νέες εκδόσεις σημαντικών οικολογικών τίτλων. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει η Ευώνυμος τα τελευταία χρόνια (συνολικά περισσότερα από 20 τίτλους) ξεχωρίζουν τα επιστημονικά έργα και διατριβές νέων Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την περιβαλλοντική θεματική καθώς και η καθιερωμένη διεθνώς ετήσια έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου του Ινστιτούτου Worldwatch.

Η Ευώνυμος, η οποία είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει εγκατασταθεί από την αρχή της λειτουργίας της σε τμήμα διατηρητέου κτιρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται επί της οδού Ασωμάτων 9 στο Θησείο, ύστερα από άδεια νομίμως εγκατεστημένου φορέα, ο οποίος στη συνέχεια έπαψε να λειτουργεί. Το κτίριο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, θα είχε δε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ή και μερική κατάρρευση, εάν δεν είχε δεχτεί την φροντίδα των ανθρώπων της Ευωνύμου, παρά το γεγονός ότι δεν της έχει γίνει επίσημη παραχώρηση της χρήσης από το Υπουργείο. Μέχρι σήμερα έχει επισκευαστεί και μονωθεί η πρόσοψη και το δώμα, ενώ έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάνελς που παρέχουν στο κτίριο υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτονομίας.

Όλοι οι χώροι του κτιρίου θα μπορούσαν να έχουν ανακαινισθεί για τη διενέργεια εκδηλώσεων σχετικών με το περιβάλλον, το βιβλίο, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τον πολιτισμό. Κτιριακά, θα μπορούσαν να αναδιοργανωθούν τα λειτουργικά στοιχεία του κτίσματος, με απόλυτο πάντοτε σεβασμό στην εξαίρετη διατηρητέα αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, προς την κατεύθυνση του οικολογικού κτιρίου, προσφέροντας ένα ζωντανό παράδειγμα ανακαίνισης υφιστάμενου δημόσιου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωσης νερού και απορριμμάτων, φιλικών στο περιβάλλον οικοδομικών υλικών, διαμορφώνοντας ένα κτίριο που θα εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές του ανάγκες από ΑΠΕ.

Η οικολογία, το βιβλίο, ο πολιτισμός, χρειάζονται χώρους ζωντανούς, ανοιχτούς σε δημιουργικές πρωτοβουλίες κάθε προέλευσης, χρειάζονται μια Στέγη της Οικολογικής Σκέψης.

27 Αυγ 2009

Άδειες αλιείας κοραλλιών στις Κυκλάδες;

Στις 18 Αυγούστου ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέγραψε απόφαση για χορήγηση αδειών αλιείας κοραλλιών στο κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες, διακυβεύοντας το μέλλον ενός ανεκτίμητου πόρου.
Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι για να προστατευθεί το απόθεμα των κοραλλιών, η αλιεία τους επιτρέπεται μόνο με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες, και από αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης.
Αν και τα μέτρα ακούγονται καθησυχαστικά, εν τούτοις η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς στην Ελλάδα, οι συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης (VMS) υπολειτουργούν, ενώ, το ισχύον ελεγκτικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται ανεπαρκές.

Η πλήρης έλλειψη αστυνόμευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων (πόσο μάλλον σε περιοχές και βάθη που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει), σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επιτρέπεται από σήμερα η αλίευση του κόκκινου κοραλλιού στις Κυκλάδες και στο Κεντρικό Αιγαίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μία καταστροφή.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης αδειών για την αλιεία του κόκκινου κοραλλιού που είχαν δοθεί στο παρελθόν, οι περισσότερες από αυτές είχαν μεταβιβαστεί από τους Έλληνες κατόχους τους σε σκάφη από άλλες χώρες (κυρίως από την Ιταλία) υπό τη μορφή υπεργολαβίας.
Τα εν λόγω σκάφη, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα π..χ. ROV (τηλεκατευθυνόμενος υποβρύχιος ρομποτικός μηχανισμός) ή και με μεταλλικές δράγες (συρόμενο αλιευτικό εργαλείο), έχουν τη δυνατότητα να αποψιλώνουν πλήρως μεγάλες περιοχές από αυτό το σπάνιο και αργά αναπτυσσόμενο είδος. Το γεγονός δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του κόκκινου κοραλλιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός (μόλις λίγα χιλιοστά το χρόνο), το καθιστά μη ανανεώσιμο θαλάσσιο πόρο.
Σημειώνουμε, πως για την ανανέωση ενός κοραλλιού που θα αφαιρεθεί από τον θαλάσσιο πυθμένα σήμερα, απαιτούνται δεκαετίες, ενώ πέραν της εντυπωσιακής ομορφιάς και εμπορικής αξίας αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Η αφαίρεσή του έχει ποικίλες σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία των εμπορικών και μη ειδών που μοιράζονται τους θαλάσσιους οικοτόπους του. (Στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί 10 είδη κοραλλιών γοργονίων, ένα εκ των οποίων είναι και το κόκκινο κοράλλι Corallium rumbrum).

Επειδή
-είναι απορίας άξιον με βάση ποια ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα θεωρεί το Υπουργείο ότι υπάρχει επαρκές απόθεμα κόκκινου κοραλλιού προς αλίευση στην περιοχή των Κυκλάδων και του κεντρικού Αιγαίου,
-τα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την τακτική που εφαρμόζει το υπουργείο Ανάπτυξης,
-η εμφάνιση νέων αλιευτικών αποθεμάτων, σε μία περίοδο όπου, η εφαρμογή άμεσων μέτρων στρατηγικής διαχείρισης και προστασίας των ήδη υποβαθμισμένων αλιευτικών πόρων στα συγκεκριμένα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι πιο αναγκαία από ποτέ

25 Αυγ 2009

"Όπου ήταν πράσινο θα γίνει ξανά πράσινο" Σεπτέμβρης 2007

Η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Αττική τις τελευταίες μέρες και έκαψε δασική και έκταση και κατοικημένη περιοχή δείχνει με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι όχι μόνο η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα τα οποία από χρόνια είναι γνωστά ότι συμβαίνουν στον ελλαδικό χώρο αλλά και ότι η πολιτική της στο επίπεδο των νομοθετημάτων και των εξαγγελιών είναι μια καθαρά εμπρηστική πολιτική.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θωράκισε, όπως όφειλε, τη χώρα αλλά προχώρησε σε αλλεπάλληλες ενέργειες που είτε έμμεσα είτε απευθείας αποδυνάμωσαν το σύστημα προστασίας των δασών. Η πολιτεία ελέγχεται και για ανάλογες ενέργειες που εμμέσως ή απευθείας αφήνονται τα δάση βορά στις ορέξεις κάθε επίδοξου καταπατητή.

Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε καμία αυταπάτη... Μετά απ αυτή τη φωτιά...

· Κρίθηκε μια καταστροφική δασική πολιτική, που έβλεπε τα δάση ως οικόπεδα και όχι ως μια φυσική κληρονομιά, που χρήζει προστασίας.
· Κρίθηκε και απέτυχε ένα προβληματικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης που στηρίζεται μόνο σε εναέρια μέσα, δεν έχει επιστημονική βάση, δεν έχει σχέδια αντιμετώπισης των κινδύνων, δεν αξιοποιεί τη Δασική υπηρεσία, δεν χρησιμοποιεί χάρτες.
· Κρίθηκε και απέτυχε παταγωδώς, ένας μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Ο πολίτης δεν μπορεί να περιμένει τίποτε από τον κρατικό μηχανισμό σε παρόμοιες περιπτώσεις.
· Κρίθηκε το ζήτημα των προτεραιοτήτων. Η κυβέρνηση είχε προτεραιότητα να δώσει τα 28 δις ευρώ στις τράπεζες, να δίνει υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα να διατηρεί στρατό σε κάθε βουνοκορφή της χώρας αλλά τα δάση τα σκέπτεται πάντα λίγες ώρες αφού έχει αρχίσει η φωτιά.

Υπάρχουν δύο δεδομένα στο δασικό οικοσύστημα στο δασικό οικοσύστημα της χώρα μας, που όντως συνυφασμένα με το μεσογειακό κλίμα, ευνοούν την εμφάνιση των δασικών πυρκαγιών. Είναι η πυρόφιλη βλάστηση με κυρίαρχο είδος τη χαλέπιο πεύκη και οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή οι άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Όμως το μέγεθος των καταστροφών εξαρτάται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στη δασοπροστασία, όπου η πρόληψη πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση και βέβαια πρόληψη δεν είναι μόνο τα διαχειριστικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά κυρίως τα νομικού που αποκτούν ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δασικού χαρακτήρα εδαφών και εφαρμογή του χωρίς παρερμηνείες και προσδοκίες από τους καταπατητές.

Μια πολιτική για τα δάση και τους ανθρώπους

Α) Ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας
Πρέπει να αποσυρθεί ο Ν.2612/98 που κατά αντιεπιστημονικό τρόπο διαχώρισε την πρόληψη από την καταστολή και η εφαρμογή του προξένησε τεράστιες καταστροφές.
Το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής του 1993 για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια αποτελεσματικότερη προσέγγιση στην οργάνωση της δασοπροστασίας.
Β) Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για τις καμένες περιοχές
Πρέπει όχι μόνο άμεσα να ανακηρύσσονται όλες οι καμένες εκτάσεις αναδασωτέες αλλά και να προστατεύονται αυστηρά για να καταστεί εφικτή η αναγέννηση τους.
Γ) Ενίσχυση και προώθηση του εθελοντισμού
Η εθελοντική δασοπροστασία έχει πολλά να προσφέρει αρκεί να λειτουργεί οργανωμένα και κυρίως με γνώσεις του κινδύνου της καταστολής των πυρκαγιών. Ταυτόχρονη περιβαλλοντική στροφή του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα από την προσχολική ηλικία μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δ) Κατάργηση και απόσυρση των δασοκτόνων νόμων και προτάσεων.
Από το σύνταγμα του 1975 που με τα άρθρα 24 και 117 έβαλε τα θεμέλια μιας σωστής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και από τον αντίστοιχο νόμο 998/79, έχουν γίνει περισσότερες από 40 νομοθετικές απόπειρες που όλες είχαν ένα στόχο και αποτέλεσμα: Τη μείωση των εδαφών δασικού χαρακτήρα.
Ειδικότερα όμως πρέπει να αποσυρθεί η εμπρηστική αναθεώρηση των άρθρων 24, 117 του συντάγματος και να καταργηθεί ο δασοκτόνος ν. 3208/03, που όταν ψηφιζόταν από το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ τον κατήγγειλε ως αντισυνταγματικό, αλλά σήμερα τον εφαρμόζει.

Ε) Σαφής οριοθέτηση και απόλυτη προστασία του δασικού χαρακτήρα εδαφών.
Να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες με βάση τις συνταγματικές επιταγές και το ν. 998/79, που για να χαρακτηριστεί μια έκταση ως δάσος απαιτεί ποσοστό δασοκάλυψης 10% κι όχι με το άρθρο 1 του νόμου 3208/03 που απαιτεί 25%. Η επιχειρούμενη από την Κτηματολόγιο ΑΕ οριοθέτηση πρέπει να σταματήσει αφού ενδέχεται με τον τρόπο που σχεδιάζεται να προκαλέσει τον αποχαρακτηρισμό μεγάλου μέρους των δασικού χαρακτήρα εδαφών.
ΣΤ) Κατάργηση των οικοδομικών συνεταιρισμών και της εκτός σχεδίου δόμησης.
Έτσι ίσως ανακοπεί η επιθετικότητα απέναντι στα δάση.»

Σημείωση: Για την συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερες ανακοινώσεις του Τμήματος οικολογίας του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ .

21 Αυγ 2009

Χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση τα απορρίμματα των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

Στο ανθρωπογενές περιβάλλον, τα σκουπίδια αποτελούν ένδειξη πλούτου, η ορθολογική διαχείρισή τους όμως αποτελεί απόδειξη πολιτισμού. Στη φύση δεν υπάρχουν σκουπίδια, κι αυτό γιατί ό,τι δεν χρειάζεται ένας οργανισμός, το χρειάζεται άλλος. Γι αυτό όσο επιμένουμε στη λύση της διάθεσης των σκουπιδιών σε χωματερές ή ΧΥΤΑ δε λύνουμε το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτουμε για να το αντιμετωπίσουν επόμενες κυβερνήσεις και γενιές. Όταν θεωρούμε ένα μεγάλο αριθμό υλικών ως σκουπίδια, είναι φυσικό να θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτά μεταφέροντάς τα σε οποιοδήποτε χώρο μακριά από εμάς. Έντονο χαρακτήρα αυτής της αντίληψης έχουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών μας στα ελληνικά νησιά, όπου ένας μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων υλικών δε συλλέγεται, καθώς δεν υπάρχουν συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Έτσι τα νησιά δέχονται ένα τεράστιο φορτίο σε μικρό χρονικό διάστημα, κυρίως από πλαστικά συσκευασίας. Αυτά διασπώμενα σε μικροσκοπικές ίνες αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για τα οικοσυστήματα αλλά και για τον άνθρωπο, καθώς καταλήγουν στο σωματικό ιστό μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Η αποκομιδή και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί βασική αρμοδιότητα και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, όπως προβλέπεται από τον Ν. 3463/06, η δε ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων και των οργανικών αποβλήτων, αποφάγια, κλαδέματα κ.α) είναι πλέον υποχρεωτική από την ΕΕ και μόνο τα υπολείμματα επιτρέπεται να καταλήγουν στους χώρους ταφής. Στο έργο της αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων, οι Δήμοι πρέπει να έχουν την αρωγή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η οποία είναι υποχρεωμένη να διαθέτει στους Δήμους τον απαιτούμενο εξοπλισμό και να συνεργάζεται μαζί τους, για τη συλλογή και ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας.

Μέχρι πριν λίγους μήνες η ΕΕΑΑ δε δεχόταν να επιβαρύνεται με το κόστος μεταφοράς των προς ανακύκλωση υλικών, από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα για επεξεργασία και ανάκτηση. Αυτό έπαψε να ισχύει ύστερα από την μακροχρόνια διεκδίκηση της Ικαρίας η οποία, είναι η πρώτη που πέτυχε την επιδότηση της μεταφοράς των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων της, από το νησί στο κέντρο.


Εντούτοις μέχρι σήμερα, τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου δε διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Μόνο σε κάποια νησιά, όπως η Σύρος, η Πάρος και η Αμοργός το τελευταίο διάστημα λειτουργούν «πιλοτικά» κάποια συστήματα. Με λίγα λόγια υπάρχει ολιγωρία των ΟΤΑ που έχουν επιδείξει μεγάλη καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, πιέζοντας την Πολιτεία να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, στο σύνολό του.

Γης Μαδιάμ

· Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχωρά στην οικοδόμηση 36 κατοικιών για την στέγαση αξιωματικών, σε έκταση 2000m2 εντός του ανενεργού στρατοπέδου της πρώην 350 Πτέρυγας Μάχης (περιοχή Σακέτα), μέσα στην Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού.
· Οι εργασίες αυτές ξεκινούν ενώ κορυφώνεται η διαμάχη των εθελοντικών ομάδων με τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, που στόχο έχουν την κατάργηση του Δάσους του Υμηττού, προκειμένου να γίνει δυνατή η «αξιοποίησή» του, υποβαθμίζοντάς το σε «περιαστικό πάρκο» με φαραωνικούς αυτοκινητόδρομους.
· Η ενέργεια αυτή του ΥΕΘΑ αποτελεί αιχμή του δόρατος για την αστική επέκταση (με την ανέγερση κατοικιών) και μόνιμη αλλοίωση του Δασικού χαρακτήρα του Υμηττού μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.
· Οι εργασίες εντός της Β’ ζώνης προστασίας, στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου στις παρυφές του δάσους, που οι εθελοντές αγωνίζονται να προστατέψουν από τον εμπρηστή, τον επιλήσμονα νομοθέτη, τον καταπατητή και την πολιτική αφροσύνη της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, συνιστά ευθεία πράξη περιφρόνησης των αγώνων και των θυσιών των ζώντων και των πεσόντων εθελοντών και πυροσβεστών στον Υμηττό προκειμένου το βουνό να προστατευτεί και να παραδοθεί ανέπαφο στον φυσικό του ιδιοκτήτη, που είναι οι επόμενες γενιές.
· Θεωρούμε την ενέργεια αυτή των υπηρεσιών του ΥΕΘΑ δόλια επιβουλή για το βουνό και Ύβρη για τις επιταγές του Συντάγματος και τις ανθρώπινες αξίες. Τις αξίες από τις οποίες εμπνέεται το εθελοντικό, περιβαλλοντικό κίνημα, που προασπίζεται την ποιότητα ζωής όλων μας.

Για όλα τα παραπάνω, το Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού καλεί:
· Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αντιληφθεί το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος που συνιστούν οι πράξεις των υπηρεσιών του και τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και τους ανθρώπους. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ακυρώσει το έργο, αποδεικνύοντας έτσι ότι σέβεται τις ζωές και τους αγώνες των εθελοντών για την προστασία του Υμηττού.
· Το λαό που ζει καθημερινά τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος στον Υμηττό και γενικότερα της ποιότητας ζωής, τους Δήμους και τους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους εθελοντές στον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια σε όσους προσπαθούν από διάφορες πλευρές να μετατρέψουν τον χώρο ανάσας, σε γη Μαδιάμ.

Το Σύνταγμα των Ελλήνων δίνει στο κράτος την ευθύνη για την προστασία των Δασών και στους πολίτες την ευθύνη για την τήρηση του Συντάγματος. Ως πότε το κράτος θα προσπαθεί να αντικαταστήσει το νόμιμο με το νομότυπο; Οι εθελοντές του Υμηττού θα είναι εδώ, για να προασπίσουν με κάθε κόστος το Δάσος και την ποιότητα ζωής όλων μας, ενάντια σε κάθε επιβουλή, απ’ όπου κι αν προέρχεται.


ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ

20 Αυγ 2009

ΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ: ΜΙΑ «ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΟΖΟΝ»

Το Σάββατο 22/8/09 λήγει το πρόγραμμα επιδότησης της αντικατάστασης των κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας με νέα . Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι το πρόγραμμα είχε επιτυχία και χιλιάδες κλιματιστικά, περισσότερα των προσδοκιών της, αντικαταστάθηκαν με νέα.

Πέρα όμως από τα νούμερα των νέων κλιματιστικών που πουλήθηκαν, ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε για την ποσότητα των ψυκτικών αερίων που συλλέχθηκαν και τι απέγιναν αυτά τα απόβλητα . Είναι γνωστό ότι τα ψυκτικά αέρια είναι υπεύθυνα κατά κύριο λόγο για την τρύπα του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Επειδή όμως κανένα πρόγραμμα διαχείρισης των αερίων αποβλήτων των παλαιών κλιματιστικών δεν ανακοινώθηκε και κανένα νούμερο για την ποσότητα των αερίων που συλλέχθηκαν δεν ακούστηκε, το πιθανότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψυκτικών αερίων κατέληξαν στην ατμόσφαιρα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεπών επαγγελματιών του κλάδου.

Το πρόγραμμα αυτό της αντικατάστασης των παλαιών κλιματιστικών μπορεί να ήταν μια τονωτική ένεση στον κατασκευαστικό και εμπορικό κλάδο ηλεκτρικών ειδών, αλλά επειδή παρουσιάστηκε σαν πρωτοβουλία προστασίας του περιβάλλοντος ήταν μια ακόμα «τρύπα στο όζον».
20/8/09

Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος

Kέντρο κράτησης της Παγανής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτή τη στιγμή στο κέντρο κράτησης της Παγανής στη Λέσβο κρατούνται περίπου 1000 άτομα σε άθλιες συνθήκες, σε έναν χώρο που προορίζεται για 250. Από τις 18 Αυγούστου 160 από τους 300 ανήλικους κρατούμενους στο Κέντρο Κράτησης πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας το αυτονόητο: ελευθερία. Χρησιμοποιώντας το μόνο όπλο που τους έχει μείνει, το ίδιο τους το σώμα, αρνούνται να πάρουν συσσίτιο διεκδικώντας τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνημα κρατούμενων μεταναστών , όχι μόνο στην Παγανή αλλά και σε πολλά άλλα κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα, αποδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο τα αποτελέσματα της νέας νομοθεσίας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η επέκταση της κράτησης έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες και η αντίδρασή τους είναι απόλυτα δίκαιη.

Σήμερα Πέμπτη, στις 10 το πρωί, έγινε μια συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κέντρο κράτησης της Παγανής στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Βασικά αιτήματα ήταν η απελευθέρωση των κρατούμενων, να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, ενάντια στα κέντρα κράτησης και τις απελάσεις. Οι κρατούμενοι είχαν σκαρφαλώσει στα κάγκελα, φώναζαν συνθήματα μαζί με τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους και κρατούσαν πανιά και χαρτιά: «δεν θέλουμε φαγητό, θέλουμε ελευθερία».

Ανάμεσα στους κρατουμένους βρισκόταν ένα άρρωστο παιδί 13 χρονών το οποίο, επί μια εβδομάδα, η αστυνομία αρνούταν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Από τους συγκεντρωμένους κλήθηκε ασθενοφόρο και επιτύχαμε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο κέντρο της Μυτιλήνης με στόχο την ενημέρωση για την απεργία πείνας που κατέληξε στην εισαγγελία απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατούμενων μεταναστών/ριων.

Οι κρατούμενοι μας έδωσαν ένα κείμενο που έλεγε τα εξής:

«Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που ενδιαφέρεστε για τους πρόσφυγες.

Ζούμε σε πολύ άσχημες συνθήκες στη χειρότερη φυλακή, για περισσότερους από 3 μήνες

σε πολύ κακές συνθήκες, χωρίς καμία συμπαράσταση εκτός από εσάς που είστε τώρα εδώ έξω. Η αστυνομία αρνείται να εξηγήσει τις πολύ κακές συνθήκες τις οποίες βιώνουμε σε αυτή τη φυλακή. Είμαστε πάνω από 1000 άτομα, γυναίκες, άντρες και με πολλά παιδιά, περίπου 150. Έτσι, σαν συμπέρασμα, σας ζητάμε να κάνετε ότι μπορείτε γιατί περιμένουμε πολλά από εσάς. Χρειαζόμαστε την ελευθερία μας και τα δικαιώματά μας.

Χαιρετισμούς, οι κρατούμενοι»

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

15 Αυγ 2009

Όχι στην εκτροπή και στο φράγμα του Αχελώου είπαν εκατοντάδες πολίτες

Πηγη:avgi.gr

Σφέτσα Δάφνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/08/2009

Ολοκληρώνεται σήμερα το δεκαήμερο οικο- camping στη Μεσοχώρα Τρικάλων. Μια διοργάνωση ενάντια στο φράγμα και την εκτροπή του Αχελώου που “στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία παρά τις αντιξοότητες του καιρού και την πολλή βροχή”, όπως επισήμανε στην “Α” ο Γιώργος Χονδρός από την ΜΚΟ “Αχελώου Ρους” η οποία μαζί με την πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου συνδιοργανώνουν το camping. Ανάμεσα στις δεκάδες πολιτιστικές και πολιτικές διαδικασίες ξεχώρισε η συνέλευση με εκατοντάδες κατοίκους και κατασκηνωτές που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη Μεσοχώρα, καθώς και η διαδήλωση της Κυριακής στο φράγμα.

“Να γίνει ο αγώνας για τον Αχελώο και το φράγμα σύμβολο του περιβαλλοντικού αγώνα πανελλαδικά”, σημειώθηκε στη συνέλευση, ενώ αποφασίστηκε η προετοιμασία μαζικής διαδήλωσης στην Αθήνα στις 12 Οκτώβρη όταν είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ για το θέμα. Την Κυριακή παρά την αδικαιολόγητα ισχυρή παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας με δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, στην ειρηνική διαδήλωση έλαβαν μέρος από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής, μια πολύχρωμη πορεία όπου μάλιστα ακτιβιστές κρεμάστηκαν στο φράγμα και έγραψαν “όχι στην εκτροπή”.



ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνιζόμαστε μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς

Στις δράσεις και τις δραστηριότητες του δεκαήμερου, έλαβε μέρος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης. Στη συνέλευση του Σαββάτου αφού εξέφρασε την υποστήριξη του χώρου στον αγώνα των Μεσοχωριτών για τη διάσωση του χωριού τους από το φράγμα της ΔΕΗ σημείωσε την αντίθεση του Συνασπισμού ήδη από τις αρχές του '90 κατά της καταστροφικής, όπως τη χαρακτήρισε, επιλογής της εκτροπής του Αχελώου. “Δια του αείμνηστου Μ. Παπαγιαννάκη, προτείναμε λύσεις συμβατές με το περιβάλλον και την οικονομία”, τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η λύση για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην Θεσσαλία μπορεί να αντιμετωπιστεί "πρωτίστως με την αλλαγή αντίληψης στην διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση νερού, την προστασία των ποταμών και των υπόγειων υδάτων από τη μόλυνση και τη ρύπανση, καθώς και την κατασκευή μικρών ταμιευτήρων συμβατών με το περιβάλλον αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας". Σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός χαιρετίζει τις “πολύ επιτυχημένες πολύμορφες και ειρηνικές εκδηλώσεις” τονίζοντας πως “οι δυνάμεις της οικολογικής και ριζοσπαστικής αριστεράς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους τοπικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τη συνολική ακύρωση του σχεδίου της εκτροπής αλλά και του φράγματος της Μεσοχώρας”. Στη διαδήλωση της Κυριακής έλαβε μέρος και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχ. Τρεμόπουλος.