4 Σεπ 2009

Απερρίφθη το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Από Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΚΚΕ

Χάθηκε η ευκαιρία για να ενταχθούν και τα ομόφυλα ζευγάρια στις πρόνοιες του συμφώνου συμβίωσης, καθώς η Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ, μαζί με το ΚΚΕ, που ψήφισε "παρών", απέρριψαν την σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ανάγκη να ρυθμιστεί συμβατικά μια κοινωνική πραγματικότητα, υπογράμμισε ο Νίκος Τσούκαλης, προειδοποιώντας ότι "θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο, με τις οδηγίες και όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών της Ευρώπης σε διάφορες χώρες". "Εγκαθίστανται στη χώρα μας ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία είτε έχουν κάνει πολιτικό γάμο στην Ευρώπη είτε έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Αυτά μεν, σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας τους, θα έχουν όλα τα δικαιώματα που τους προσφέρουν οι σχετικές ρυθμίσεις, και δίπλα τους θα συμβιώνει με τις ίδιες συνθήκες ένα ομόφυλο ζευγάρι Ελλήνων που δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα", επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για διάκριση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. "Είναι σκληρός πυρήνας προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", πρόσθεσε.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια, θεωρώντας ότι ήταν ώριμες οι συνθήκες. Όμως για τα ομόφυλα ζευγάρια ακόμα "διερευνά το θέμα" και θα υπάρξει "διάλογος διαρκείας ώς την ώρα που θα ωριμάσουν οι συνθήκες"...

"Είναι ένα ζήτημα υπαρκτό στην κοινωνία μας. Απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας και οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή. Οφείλουμε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε", αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υποστηρίζοντας "το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ισονομία και στην ισοπολιτεία, παντού και σε κάθε τομέα: στα εργασιακά δικαιώματα, στη φορολογία, στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια, στα κοινωνικά δικαιώματα".

Η εισηγητής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, συνέδεσε το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών με την υιοθεσία παιδιών, εκτιμώντας ότι αυτό θα προκύψει στο μέλλον και υποστήριξε ότι η πρόταση νόμου "έρχεται προεκλογικά και για επικοινωνιακούς λόγους". Περισσότερο καθαρός ήταν στην αρνητική τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Γεωργίου, που είπε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια τα καλύπτει το αστικό δίκαιο, ότι θα ζητήσουν να ενταχθούν στο σύμφωνο συμβίωσης και οι μετανάστες που πιστεύουν στην πολυγαμία και ότι έτσι πλήττεται ο θεσμός του γάμου...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να στε καλά εσείς του Συνασπισμού που μας ενημερώνεται για τις διακρίσεις και την ομοφοβία.
Ελπίζω κάποια μέρα να γίνεται κόμμα και να σηκώνεται καμία φορά το χέρι μέσα στη βουλή.

Ανώνυμος είπε...

Να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση αν θα ψηφίσει το νόμο. ΛΑΟΣ και ΚΚΕ απέδειξαν για μία ακόμα φορά τη μουχλιασμένη συντηρητικούρα τους.