3 Δεκ 2009

Έκλεισε ο Πρύτανης την ΑΣΟΕΕ επ’ αόριστον, λόγω πολιτικής... γρίπης

Την απόφαση να παραμείνει κλειστό επ’ αόριστον το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε αργά χθες το βράδυ ο Πρύτανης, με την αιτιολογία ότι εμφανίσθηκαν πολλαπλά κρούσματα νέας γρίπης. Δυνάμεις των ΜΑΤ ήρθαν σε σύγκρουση με φοιτητές που είχαν προγρμματίσει Γενική Συνέλευση. Η Δανάη Προδρόμου, μέλος της «Αριστερής Ενότητας» ΑΣΟΕΕ, σχολιάζει στο tvxs τις εξελίξεις.


Με μια λακωνική ανακοίνωση ο Πρύτανης αιφνιδίασε τους φοιτητές σήμερα τα ξημερώματα, ανακοινώνοντας ότι η σχολή κλείνει και μάλιστα «επ’ αόριστον», λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων... νέας γρίπης. Το περιστατικό, ωστόσο, δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, γιατί οι φοιτητές λένε ότι ήταν ήδη υποψιασμένοι: «φοβόμασταν ότι ο πρύτανης θα κατέφευγε στην ίδια λύση με αυτή που επέλεξε την 17η Νοεμβρίου, να κλείσει δηλαδή το πανεπιστήμιο νωρίτερα για να αποφύγει τις κινητοποιήσεις», σχολιάζει η Δανάη Προδρόμου, μέλος της «Αριστερής Ενότητας» ΑΣΟΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο, πέντε φοιτητές – ανάμεσά τους και η Δανάη – παρέμειναν ολόκληρη τη νύχτα μέσα στο πανεπιστήμιο, ετοιμάζοντας πανό με συνθήματα για το άσυλο, ενώ η σχετική παράσταση διαμαρτυρίας οργανωνόταν ήδη για το επόμενο πρωί.

Φοιτητές απέναντι στα ΜΑΤ

Κατόπιν τούτων, μια... ενδιαφέρουσα εικόνα σχηματίσθηκε σήμερα το πρωί έξω από την ΑΣΟΕΕ: αφενός, μια ομάδα 200 φοιτητών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο, ζητώντας να ανοίξουν οι πύλες ώστε να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση – η οποία θα συζητούσε ζητήματα που αφορούν τις κινητοποιήσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αφετέρου, την εμφάνισή τους έκαναν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες παρατάχθηκαν περιμετρικώς του κτιρίου, απαγορεύοντας την είσοδο. Τέλος, πίσω από τα ΜΑΤ και μέσα στην ΑΣΟΕΕ βρίσκονταν οι πέντε φοιτητές, οι οποίοι ανάρτησαν το πανό και στη συνέχεια βγήκαν από το κτίριο και ενώθηκαν με τους άλλους φοιτητές.

«Όταν προσπαθήσαμε να μπούμε στη σχολή όλοι μαζί, τα ΜΑΤ μας επιτέθηκαν, ενώ τη στιγμή που ένα παιδί κατόρθωσε να ανοίξει την πόρτα και ορισμένοι φοιτητές μπήκαν μέσα, οι άνδρες των ΜΑΤ μας επιτέθηκαν με κλομπ και δακρυγόνα» καταγγέλλει η Δανάη, προσθέτοντας ότι δε σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, μέχρι να ανοίξει και πάλι η σχολή.

«Πλήγμα στο άσυλο»

Η εν λόγω απόφαση του Πρύτανη γίνεται αντιληπτή από τους φοιτητές ως μια κατά μέτωπο επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο. Η νέα γρίπη, άλλωστε, κρίνεται ως προσχηματική δικαιολογία, ενώ η παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ επιβεβαιώνει τις υποψίες τους για οργανωμένη στρατηγική των πρυτανικών αρχών – σε συνδυασμό με το υπουργείο προστασίας του πολίτη – για παρεμπόδιση των κινητοποιήσεων για την επέτειο της
δολοφονίας του 15χρονου μαθητή



«Το χειρότερο είναι ότι μέχρι εχθές οι πρυτανικές αρχές μας διαβεβαίωναν ότι το πανεπιστήμιο επρόκειτο να μείνει ανοικτό, ενώ ταυτόχρονα οργάνωναν αυτή τη συντονισμένη επίθεση ενάντια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών», καταλήγει η Δανάη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για εξαπάτηση της φοιτητικής κοινότητας της ΑΣΟΕΕ, με σκοπό την παρεμπόδιση της άσκησης των δικαιωμάτων συλλογικής δράσης.

απο το http://www.tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: