29 Σεπ 2009

υποψήφιοι και υποψήφιες της Νεολαίας Συνασπισμού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

νέοι και νέες, μέλη της νεολαίας Συνασπισμού, που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα [δείτε αναλυτικά τους υποψηφίους/ες]

24 Σεπ 2009

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΣΥΡΙΖΑ στο Θησείο




Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου

ΘΗΣΕΙΟ - δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ

19.30 - συναυλία με τους (με σειρά εμφάνισης):

- Gadjo Dilo

- Funkollectiv

- Cast-a-Blast,
Blend a.k.a Mishkin, BnC, Elephant phinix, The Kid

- Παύλος Παυλίδης και οι B-movies

22 Σεπ 2009

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ...ΣΥΡΙΖΑ ΙΣΧΥΡΟΣ!

Σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, βιώνουμε μια πρωτοφανή οικολογική κρίση. Βιώνουμε τις κλιματικές αλλαγές, την καταστροφή των δασών, την επέκταση των πόλεων και την εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων, την ανεξέλεγκτη ρύπανση, τον περιορισμό της βιοποικιλότητας...
Κύριες αιτίες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος είναι το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης και η απόλυτη κυριαρχία της αγοράς και του κέρδους.

Τα τελευταία χρόνια, το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησαν πιστά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε εξαιρετικά σπάταλο και καταστροφικό. Οι επιλογές αυτές μακροπρόθεσμα υποθηκεύουν το μέλλον, απαξιώνοντας τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της.

Στην περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ:
· παραβιάστηκε κάθε έννοια νομιμότητας με τις παραχωρήσεις δημόσιου φυσικού πλούτου σε μεγαλοεπιχειρηματίες και την Εκκλησία
· οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί απαξιώθηκαν πλήρως και επεκτάθηκαν οι περιβαλλοντικές παραβιάσεις και αυθαιρεσίες κάθε είδους
· η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθυστερεί, ενώ προωθούνται σχεδιασμοί και… σενάρια για λιθάνθρακα και πυρηνικά
· υπάρχει πλήρης αδράνεια ή και εγκληματικές αποφάσεις για τα δάση, τις προστατευόμενες περιοχές, τα νερά, τον αιγιαλό
· η χωροταξική πολιτική που εκπονήθηκε προδιαγράφει μια νέα γενικευμένη επίθεση στο φυσικό περιβάλλον και τον αστικό χώρο


Το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί να επανέλθει στην εξουσία, προβάλλει το «όραμα» της «πράσινης ανάπτυξης»...
Θυμόμαστε ωστόσο την -καταστροφική για το περιβάλλον- πρόσφατη κυβερνητική θητεία του: Τα «μεγάλα έργα» της Ολυμπιάδας, την προσπάθεια κατάργησης του άρθρου 24 για τα δάση, τις ιδιωτικοποιήσεις για την «αξιοποίηση» δημόσιου πλούτου. Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε το σημερινό εχθρικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διατήρησε και αύξησε η ΝΔ.

Φαίνεται και σήμερα ότι η «πράσινη ανάπτυξη», εκτός από ωραία λόγια, περιλαμβάνει την ίδια πολιτική: Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται το «δασοκτόνο» νόμο 3208/03, δείχνει διγλωσσία σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την αγορά ενέργειας και μεγάλα έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου, προωθεί την επιχειρηματική αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων κ.ά.

Οι λύσεις στα οικολογικά προβλήματα δεν μπορεί να δοθούν από εκείνους που τα προκάλεσαν, τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα κερδοσκοπικά ΜΜΕ. Οι λύσεις δεν μπορεί να δοθούν μέσα από μια, δήθεν ουδέτερη, πολιτική συναίνεσης με το δικομματισμό.



Να αντιστρέψουμε την οικολογική κρίση
με τα κινήματα των πολιτών - με την αριστερά

Με τη δράση του, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αλλά και με τη συμμετοχή του σε κινήματα σ’ όλη την Ελλάδα, βρέθηκε απέναντι σε μεγάλα και επώνυμα, οικονομικά συμφέροντα. Είναι η μόνη δύναμη που δεν λογάριασε το πολιτικό κόστος της αντιπαράθεσης για το περιβάλλον κι αγωνίστηκε:
· ενάντια στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος
· για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων
· ενάντια στην εισαγωγή του λιθάνθρακα και την ρυπογόνο ηλεκτροπαραγωγή
· για τον έλεγχο των βιομηχανικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων
· ενάντια στα μεγάλα φράγματα και την ιδιωτικοποίηση του νερού
· για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες
· για την υπεράσπιση των πάρκων και ελεύθερων χώρων στα αστικά κέντρα
· για την προστασία της υγείας από κεραίες και τη ρύπανση κάθε μορφής


Η οικολογία δεν μπορεί να υποταχθεί στην αγορά και το κέρδος, δεν είναι μόδα, δεν είναι άχρωμη, δεν είναι γενικώς «ουδέτερη»…
Είναι καθημερινή πράξη, προτάσεις και αγώνας για μια καλύτερη ζωή!






Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

Για την ενέργεια:
· Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε αποκεντρωμένη βάση, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με σεβασμό στο περιβάλλον.
· Οριστική απόρριψη των σχεδιασμών για εργοστάσια λιθάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας και προσανατολισμός της δημόσιας ΔΕΗ στην καθαρή ενέργεια και όχι στην αγοραπωλησία «δικαιωμάτων ρύπανσης» στα διεθνή χρηματιστήρια.

Για το φυσικό πλούτο:
· Απόλυτη προστασία για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Ανασυγκρότηση των υπηρεσιών δασοπροστασίας σύμφωνα με τα διακομματικά πορίσματα της Βουλής.

· Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων: Εξοικονόμηση νερού με έμφαση στον αγροτικό τομέα. Ήπιες παρεμβάσεις με έργα μικρής κλίμακας και απόρριψη των μεγάλων φραγμάτων.

· Έκδοση ρυθμιστικών σχεδίων και κανονισμών για τις φυσικές προστατευόμενες περιοχές, θέσπιση θαλάσσιων περιοχών απόλυτης προστασίας από την αλιεία μεγάλης κλίμακας.

· Απόρριψη του -χρεοκοπημένου διεθνώς- μοντέλου της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης και των γηπέδων γκολφ. Προώθηση εναλλακτικών ήπιων μορφών τουρισμού, σε σύνδεση με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.

· Αυστηρός έλεγχος και περιορισμός των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν υπέρμετρα το περιβάλλον: βιομηχανίες, μεταλλεία, αυτοκινητόδρομοι, κεραίες κ.ά.

Για τα αστικά κέντρα:

· Ανάσχεση της άναρχης επέκτασης των αστικών κέντρων και διάσωση των τελευταίων αδόμητων χώρων μέσα στις πόλεις. Αναπλάσεις των ελεύθερων χώρων και εξασφάλιση εκτάσεων για χώρους πρασίνου, ήπιας αναψυχής και άθλησης.

· Αναβάθμιση του σιδηροδρόμου και των δημόσιων μέσων μεταφοράς, ιδιαίτερα σταθερής τροχιάς. Εφαρμογή πολιτικών για «πόλεις χωρίς αυτοκίνητα». Όχι στην κατασκευή αυτοκινητόδρομων που έχουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

· Εφαρμογή πολιτικών πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των αστικών απορριμμάτων. Απόρριψη της καύσης των στερεών αποβλήτων και της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισής τους. Όχι στην χωροθέτηση μονάδων αποβλήτων σε επιβαρημένες περιοχές.

Για τη δημοκρατική θωράκιση του περιβάλλοντος

· Κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου και ίδρυση ανεξάρτητου υπουργείου περιβάλλοντος, με ουσιαστική οργανωτική υποστήριξη και επαρκείς δημόσιους πόρους.

· Συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, θωράκιση και αναβάθμιση των επιθεωρήσεων περιβάλλοντος και των μηχανισμών δικαστικού ελέγχου.


ΣΥΡΙΖΑ
για τον οικολογικό μετασχηματισμό
για τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι το κέρδος

Για την αντιμετώπιση της σημερινής πολύπλευρης, οικολογικής και κοινωνικής, κρίσης απαιτούνται ριζικές ανακατατάξεις στο κυρίαρχο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης. Χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, χρειάζονται συγκρούσεις.

Αρνούμαστε μια «πράσινη ανάπτυξη» σαν αυτή που προβάλλουν τα κυρίαρχα κόμματα, οι πολυεθνικές και τα ΜΜΕ. Οι λύσεις δεν μπορεί να δοθούν από όσους ευθύνονται για τη σημερινή υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος.
Απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι η «περιβαλλοντικά ευαίσθητη» οικονομία της αγοράς, δεν μπορεί να είναι η μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της φύσης!

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικός στόχος είναι ο συνολικός οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας και κοινωνίας:
è η προάσπιση του δημόσιου φυσικού πλούτου και των βασικών κοινωνικών αναγκών
è η ριζική ανασυγκρότηση της παραγωγής με βάση τις επιστημονικές αρχές της αειφορίας
è η προώθηση τοπικών εξειδικεύσεων και της ισόρροπης ανάπτυξης στην περιφέρεια
è η δημιουργία, σταθερών και ποιοτικών, θέσεων εργασίας με αντικείμενο το περιβάλλον
è η ενθάρρυνση νέων μορφών συλλογικής οργάνωσης της παραγωγής, πχ. συνεταιρισμοί
è η δημοκρατική αποκέντρωση και ο κοινωνικός έλεγχος της ανάπτυξης


Για ένα οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι το κέρδος, χρειάζεται η ανάπτυξη μαζικών κοινωνικών αγώνων, η συμμετοχή των πολιτών, ένας ριζικά διαφορετικός πολιτικός συσχετισμός…


είναι στο χέρι μας!

20 Σεπ 2009





banner για κάθε χρήση

16 Σεπ 2009

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκα τηλεφωνικώς από τη Ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Μάνια Τεγοπούλου, ότι με απολύει, επειδή δε συμφωνεί με την υποψηφιότητα μου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Της εξήγησα ότι το εκλέγεσθαι αποτελεί συνταγματικό μου δικαίωμα, και εξάλλου είχα ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση. Αλλά ήταν αδιάφορη. Μου ξεκαθάρισε, και μάλιστα με αγοραίο τρόπο, ότι δεν θέλει στην εφημερίδα της βουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές, δεν θέλει να την ταλαιπωρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, στο δουκάτο της Μάνιας Τεγοπούλου δεν ισχύει το Σύνταγμα. Η ιδιοκτήτρια της «Ε» εισάγει την επιχείρησή της σε έναν καινούργιο μεσαίωνα, στον οποίο τα πολιτικά δικαιώματα είναι υπό περιορισμό. Δυστυχώς, κατά το σωτήριο έτος 2009, επιστρέφουμε στους αγώνες για τη Δημοκρατία.

15 Σεπ 2009

Ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων για τη διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Οι κάτοικοι στα Πατήσια έχουν ξεκινήσει έναν ανιδιοτελή αγώνα που αφορά στη ποιότητα της ζωής τους.

Τη Κυριακή 13/9 οι κάτοικοι των Πατησίων γκρέμισαν τους τοίχους, δεντροφύτευαν το χώρο, περπάτησαν ελεύθερα στο Πάρκο και απάντησαν με την αποφασιστικότητά τους και τον πολιτισμό τους στις προκλήσεις «φουσκωτών» που είχε στείλει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Σε ένα κατεστραμμένο λεκανοπέδιο διεκδικούν το αυτονόητο ΠΡΑΣΙΝΟ και ελεύθερους χώρους. Ολόκληρο το Κτήμα Δρακόπουλου να δοθεί στους κατοίκους σαν χώρος υψηλού πρασίνου και παράλληλα να διατηρηθούν τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό.

Κάθε άλλη παρουσίαση διαφορετική του σκοπού μας προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Παρακαλούμε τον κ. Χρυσόγελο και το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων να ζητήσουν δημόσια συγνώμη από τους κατοίκους των Πατησίων και να ανασκευάσουν τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ ότι εκείνοι οργάνωσαν όλη την εκδήλωση της Κυριακής (γκρέμισμα της μάντρας και φύτευση 70 δέντρων).

Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων
για τη διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου

Τα αναπάντητα ερωτήματα από τη Δ.Ε.Θ. και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

  • διαβάστε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 14.09
  • ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

1) Εισοδήματα


Η Νέα Δημοκρατία προαναγγέλλει «πάγωμα» μισθών, ενώ το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, εκμεταλλευόμενο τον χαμηλότερο πληθωρισμό της ελληνικής οικονομίας, προαναγγέλλει αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού.

Προαναγγέλλει επί της ουσίας ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας, τη στιγμή που θεωρεί ως προοδευτική πρόταση την αύξηση του βασικού μισθού ενός αποφοίτου υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά 30 λεπτά την ημέρα.

Θυμίζουμε ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ, δηλαδή η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, υπέγραψαν την επαίσχυντη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει αυξήσεις 80 λεπτών την ημέρα.

Στην ουσία και οι δύο προτείνουν μια τελείως παράλογη εισοδηματική πολιτική σε περίοδο κρίσης, ακόμα και για «ορθόδοξους» οικονομολόγους.

Ρωτάμε λοιπόν:

Πώς είναι δυνατόν να ξεφύγει η οικονομία από την κρίση αν δεν ενισχυθούν τα πραγματικά εισοδήματα, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση και με αυτό τον τρόπο να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει νομοθετική ρύθμιση για διορθωτικό ποσό στον κατώτατο μισθό, 200 ευρώ το τρέχον έτος συν 100 ευρώ το επόμενο, ώστε ο κατώτατος μισθός να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


2) Ανεργία


Τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει, μεσούσης της κρίσης (8,6% τον Ιούνιο), ενώ μαζί με την «κρυφή» ανεργία, οι άνεργοι εκτιμώνται στους 1,1 εκατομμύρια, δεν ακούστηκε κανένας προγραμματισμός από τα δύο κόμματα για το πώς θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας σε περίοδο κρίσης.

Η μόνη αναφορά του Γ. Παπανδρέου σε πολιτική για την μείωση της ανεργίας ήταν η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων για μια τετραετία.

Με αυτό το μέτρο, που στην ουσία αποτελεί ένα ακόμη δώρο για την εργοδοσία, δεν καταπολεμάται σε καμία περίπτωση η ανεργία αφού στην ουσία, οι εργοδότες θα προτιμούν νέους εργαζομένους από τους μεγαλύτερος και έτσι απλά θα μετακυλύεται ηλικιακά η ανεργία. Ρωτάμε λοιπόν να μάθουμε:

Με ποιον συγκεκριμένο τρόπο τα δύο μεγάλα κόμματα σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την καλπάζουσα ανεργία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ξεκάθαρα ως στόχο τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για μια πενταετία μέσω κάλυψης των χιλιάδων οργανικών κενών στην εκπαίδευση, στην υγεία στην πρόνοια και μέσω της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.


3) Εργασία


Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ έκανε αναφορά σε «εργασιακό μεσαίωνα» περιγράφοντας τις εργασιακές σχέσεις. Αυτό που ξέχασε βέβαια να αναφέρει είναι ότι αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας, που όντως υπάρχει, είναι δημιούργημα μιας σειράς νομοθετημάτων τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Ρωτάμε λοιπόν:

Θα καταργήσουν κάποιον από τους νόμους που έχουν καταντήσει την ελληνική αγορά εργασίας την πιο ευέλικτη στην Ευρώπη:

• Το ν. 2639/98 του ΠΑΣΟΚ που επεκτείνει τη μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα;

• Το ν. 2874/2000, επίσης του ΠΑΣΟΚ, που θεσπίζει την αύξηση του ορίου απολύσεων και την περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας;

• Το ν. 2956/2001 επίσης του ΠΑΣΟΚ που καθιερώνει τη δημιουργία εταιριών που υπενοικιάζουν εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις; Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως η «υπόθεση Κούνεβα» είναι προϊόν αυτού του νόμου.

• Τους ν. 3385/2005 και 3429/2005 της Νέας Δημοκρατίας που απορρυθμίζουν πλήρως την αγορά εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατάργηση των παραπάνω νόμων.


4) Στρατιωτικοί εξοπλισμοί


Ούτε ο κ. Καραμανλής ούτε ο κ. Παπανδρέου έκαναν την παραμικρή αναφορά σε μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και 13η στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες με 4,1% του ΑΕΠ.

Ενώ είναι πρώτη στην Ευρώπη και 5η στον κόσμο σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς για την περίοδο 2004-2008. Και όλα αυτά την στιγμή που υπολείπεται σημαντικά σε δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα τόσο στον κ Καραμανλή όσο και στον κ. Παπανδρέου. Ρωτάμε λοιπόν:

Σκοπεύουν να μειώσουν δραστικά τα εξοπλιστικά προγράμματα ώστε να εξοικονομήσουν πόρους για τις βασικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας; Σκοπεύουν να σηκώσουν κεφάλι στις επιταγές της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας και του ΝΑΤΟ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη άμεση μείωση των εξοπλιστικών δαπανών στο μισό.


5) Τράπεζες


Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω κρίσης, κατάφερε να διασφαλίσει 28δις. για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα οι τράπεζες απομυζούν το δημόσιο πλούτο, αφού αξιοποιούν ένα ληστρικό μηχανισμό που τους επιτρέπει να δανείζονται με 1% από την ΕΚΤ ( τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί απευθείας να δανειστεί από την ΕΚΤ) και στη συνέχεια δανείζουν με 5% το ελληνικό δημόσιο, κερδίζοντας εκατομμύρια.

Η πρακτική αυτή, μεταξύ άλλων, εκτόξευσε τα κέρδη των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο το 2009, ενώ καταληστεύει το δημόσιο χρήμα.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν περιόρισαν την αυθαιρεσία των τραπεζών, αλλά φρόντισαν επιμελώς να την θέσουν σε ασυλία.

Ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, παρόλο που στο ρητορικό επίπεδο παρουσιάστηκε λάβρος κατά των τραπεζών( δήλωσε ότι θα «περιορίσει την αυθαιρεσία των τραπεζών») δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο.

Ρωτάμε λοιπόν:

• Πώς θα συνεισφέρουν οι τράπεζες με τα υψηλά τους κέρδη στην ανάληψη των βαρών που γεννά η κρίση; Με ποιόν τρόπο θα κλείσει η ληστρική ψαλίδα επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, πώς θα μειωθούν τα μπόνους, πως θα σταματήσει η αυθαιρεσία χωρίς ουσιαστικό ρόλο του δημοσίου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα μέσω της ανάκτησης του ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής. Προτείνει επίσης την ίδρυση τραπεζών ειδικού σκοπού τόσο για τη στέγη όσο και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις


6) Εκποίηση δημόσιας περιουσίας


Την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις την γνωρίζουμε πολύ καλά και ο κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ κατέστησε σαφές ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία τους στη ΔΕΘ άφησε πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα:

• Ενώ όταν ψηφιζόταν η παράδοση του ΟΤΕ στην D.T. το ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία, σήμερα μιλά απλώς για «επαναδιαπραγμάτευση». Το ίδιο ισχύει και με την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει τη συμμετοχή του δημοσίου στο νέο σχήμα, ενώ σήμερα ακόμη και αυτό το αφήνει ανοιχτό. Το ίδιο ισχύει για την συμφωνία του ΟΛΠ με την COSCO (η «ακύρωση» της συμφωνίας έγινε «επαναδιαπραγμάτευση»).

• Για την ανάγκη ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου τηςικής ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ δήλωσε ασαφώς ότι στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει η ανάγκη ενός πυλώνα που το ελληνικό δημόσιο «θα έχει λόγο».

• Για τα ΕΛ.ΠΕ ο κ. Παπανδρέου, παρόλο που ρωτήθηκε στην ΔΕΘ, δεν είπε τι προτίθεται να κάνει. Ένοχη σιωπή. Υπογραμμίζουμε ότι το ερώτημα αυτό το έχουμε θέσει κι εμείς σε σχέση με το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ και έχει ιδιαίτερη σημασία διότι είναι μέσω των ΕΛΠΕ που το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Οι παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποίησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο: τον ΟΤΕ (66%), την Εθνική Τράπεζα, την Εμπορική Τράπεζα, την Γενική Τράπεζα, την ΕΤΒΑ, την Τράπεζα Κρήτης, τη ΔΕΗ (49%), τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τον ΟΠΑΠ (25,5%), τις ακτές και μαρίνες της Αττικής, την Ολύμπικ Κέτερινγκ, τα ΚΑΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια (64,1%), το Καζίνο της Πάρνηθας, τον ΟΛΠ (25,5%), τον ΟΛΘ (25,7%) την ΕΥΔΑΠ (48,9%). Η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004 συμπεριέλαβε ως στόχο την ιδιωτικοποίηση της Νέας ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, των ΕΛΤΑ και της Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Ρωτάμε λοιπόν:

Θεωρούν ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις ό,τι έγινε, έγινε; Με δεδομένη την κρίση, είναι αυτή η επιλογή μια δικαιωμένη επιλογή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανάκτηση από το δημόσιο των εταιριών στρατηγικής σημασίας.


7) Φορολογικό σύστημα


Σε σχέση με τη φορολογία γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ

(α) μείωσε το φορολογικό συντελεστή για τις ΑΕ και ΕΠΕ από το 35% στο 25%

(β) αύξησε τον ΦΠΑ από το 18% στο 19%

(γ) διατήρησε την άδικη για τους πολλούς σχέση μεταξύ των έμμεσων και άμεσων φόρων (60-40)

(δ) σχεδόν εκμηδένισε την φορολογία της περιουσίας και των εισοδημάτων της εκκλησίας

(ε) διατήρησε τον φορολογική ασυλία των εφοπλιστών, ακολουθώντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Σε σχέση με τη φορολογία ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ παρόλο που μίλησε για ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα»:

(α) Εξήγγειλε την παραπέρα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, υποτίθεται για αναπτυξιακούς λόγους (επενδύσεις – θέσεις εργασίας).

Πέρα από το ότι είναι γνωστό πως τα μη διανεμόμενα κέρδη δεν χρησιμοποιούνται κατ’ ανάγκη για επενδύσεις αλλά μέσω λογιστικών αλχημειών επιστρέφουν στους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής αυτός είναι ήδη πολύ μικρός, 25%.

Ρωτάμε λοιπόν:

Που θα πάει ο συντελεστής αυτός; στο 10% στο 5% στο 0% δηλ κέρδη χωρίς κανέναν απολύτως φόρο;

(β) Μίλησε για ενιαία φορολογική κλίμακα στην οποία θα μπαίνουν όλα τα εισοδήματα αλλά άφησε ασαφές το ποια θα είναι αυτή η ενιαία κλίματα, ποιο το αφορολόγητο όριο.

Μόνο με λεπτομερή στοιχεία, που το ΠΑΣΟΚ, όμως, επιμελώς αποκρύπτει, μπορεί κανείς να κρίνει αν προτείνει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ρωτάμε λοιπόν:

Πόσα κλιμάκια θα έχει και τι συντελεστές σε κάθε κλιμάκιο;

(γ) Δεν έκανε καμία αναφορά στο δίκαιο και αναγκαίο μέτρο της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, παρόλο που υποτίθεται ότι αυτό είναι στοιχείο του προγράμματός του όπως αυτό αναγράφεται στην ιστοσελίδα του. Ρωτάμε λοιπόν:

Ποια είναι η θέση τους για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας;

(δ) Δεν έκανε καμία αναφορά στην άδικη σχέση των έμμεσων – άμεσων φόρων παρόλο που και αυτό υποτίθεται ότι είναι στοιχείο του προγράμματός του και μάλιστα «άμεσης προτεραιότητας». Ρωτάμε λοιπόν:

Θεωρούν ότι η αναλογία άμεσων –έμμεσων φόρων είναι δίκαιη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει με λεπτομέρεια ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα


8) Κοινωνική ασφάλιση


Για τη ΝΔ γνωρίζουμε ότι, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της στις εκλογές του 2000, με την αντιασφαλιστική μεταρρύθμισή (ν. Πετραλιά) και τη ρύθμιση για ΒΑΕ που «πέρασε» το φωτεινό καλοκαίρι περιέκοψε ασφαλιστικά δικαιώματα και επιδείνωσε την ήδη δυσμενή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλούν και όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ όπου δήλωσε ότι προτίθεται να «ανοίξει το ασφαλιστικό».

Ο κ. Παπανδρέου ούτε λίγο ούτε πολύ επανέφερε τη βασική φιλοσοφία των προτάσεων Γιαννίτση, όπου ανατρέπεται ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

Προωθείται το σύστημα των τριών πυλώνων όπου περιλαμβάνει (α) μία εθνική σύνταξη για όλους η οποία είναι τόσο χαμηλή που καταντάει προνοιακό επίδομα (500 ευρώ το άτομο και 950 το ζευγάρι είπε ο κ. Παπανδρέου), (β) ένα μέρος ανταποδοτικών των εισφορών που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος και (γ) αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ διακήρυξε τη διάσπαση του κλάδου υγείας – πρόνοιας όχι μόνο για το ΙΚΑ αλλά και για τα 4 μεγάλα ταμεία αφού δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην «κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας.»

Ρωτάμε λοιπόν:

Είναι στις προθέσεις τους να προωθήσουν ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων; Θα πληρώσει ποτέ το δημόσιο τα χρέη του προς τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και χρόνια προτείνει την ουσιαστική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.


9) Παιδεία


Ενώ τα δύο κόμματα μιλούν για ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας έχουν στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδεία με την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό είναι διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ, ενώ ο κ. Παπανδρέου - παρόλο που πρόκειται για θέμα που δίχασε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ κατά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος - επανέλαβε στη ΔΕΘ τη θέση του ότι ο ίδιος δεν διαφωνεί με τα «μη-κρατικά ιδρύματα» στην εκπαίδευση. Ρωτάμε λοιπόν:

Με ποιόν ακριβώς τρόπο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια θα ενισχύσουν την δημόσια, δωρεάν παιδεία (δεδομένης μάλιστα της πολύ κακής αντίστοιχης εμπειρίας από τον χώρο της υγείας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι γνωστό σε όλους είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει κάνει αγώνες για αυτό.


10) Υγεία


Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ όταν μίλαγε για σπατάλη έδινε για παράδειγμα τα Νοσοκομεία. Παρόλο που τα χρέη τους είναι πράγματι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η αναφορά του κ. Παπανδρέου στον χαρακτηρισμό των ελληνικών νοσοκομείων από τον ΟΟΣΑ ως «άντρο διαφθοράς» και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία λέει ότι αυτά «λειτουργούν με 30% άνω του κόστους» απ’ ότι θα χρειαζόταν. Ρωτάμε λοιπόν:

Είναι αρκετά τα λεφτά που δίνονται για την υγεία, ή μήπως προοιωνίζεται παραπέρα μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη γενναία αύξηση των δαπανών για την υγεία και κυρίως την άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό. Ούτε μια κενή οργανική θέση.


11) Πράσινη Ανάπτυξη


Για άλλη μια φορά, το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει την "πράσινη ανάπτυξη" χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες για τις λεπτομέρειες των πολιτικών και μέτρων που θα λάβει, χωρίς να περιγράφει συγκεκριμένους όρους εφαρμογής των σχεδιασμών. Η "πράσινη ανάπτυξη" του ΠΑΣΟΚ τείνει να αποτελέσει έναν όρο-λάστιχο, που μέσα χωρούν τα πάντα - αρκεί να (λένε ότι) έχουν μια δόση περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ρωτάμε λοιπόν:

Θα καταργηθεί ο "δασοκτόνος" νόμος Δρυ; Θα κυρωθούν άμεσα οι δασικοί χάρτες; Θα καταργηθεί η "εκτός σχεδίου" δόμηση; Θα αποτραπούν τα σχέδια γιγαντιαίων τουριστικών μονάδων με γήπεδα γκολφ, σε εκτάσεις που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ορίζεται από τα χρυσόβουλα των σουλτάνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει μια σειρά μέτρων τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και μια στρατηγική για τον συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας

11 Σεπ 2009

Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Αυτή την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, μαζί με την Αυγή της Κυριακής

Περιοδικό για την οικολογία.
Κυκλοφορεί με την ΑΥΓΗ την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα


Τηλέφωνο: 210 3316738, e-mail: daimon@enternet.gr

Τεύχος 96, Σεπτέμβριος 2009

Από τα περιεχόμενα

- Νίκος Ασλάνογλου, Αετός καλεί γεράκι. Ακόμη καλεί μάλλον
- Σάκης Κουρουζίδης, Η Μεγάλη Ευκαιρία-και πρόκληση
- Φανή Δημητρακούδη, Οικολογικός μανδύας για τα πυρηνικά
- Ευθύμης Παπαδημητρίου, Το αντιπυρηνικό κίνημα ξαναφουντώνει
- Τμήμα οικολογίας-περιβάλλοντος ΣΥΝ, Αντικατάσταση κλιματιστικών-μια τρύπα στο όζον
- Σάκης Κουρουζίδης, Όπου και να πας ένα μεγάφωνο σε καταδιώκει
- Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο, ή πώς ο ρυπαίνων δεν πληρώνει

ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ
- Βάσω Κανελλοπούλου, Βιολογική Γεωργία και Πείνα
- Φανή Δημητρακούδη, Ο άνθρωπος που καλλιεργεί το νερό
- Ανδρέας Βαρώτσος, Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή (Πώς η βιολογική γεωργία συμβάλλει στην επιβράδυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου)

- Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Στο Δρόμο προς την Κοπεγχάγη
- Ευθύμης Παπαδημητρίου, ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
- Νίκος Γεωργακάκης, Τα Γαλλικά ταχυδρομεία σε πλήρη ηλεκτροκίνηση
- Δέσποινα Σπανούδη, Όχι στην εκτροπή του Αχελώου - Όχι στο φράγμα Μεσοχώρας - Πανελλαδική διαδήλωση στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου
- Ομάδα ΜΚΟ, Εγκλήματα Πολέμου στη Γάζα
- Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Σωρεία Προσφυγών κατά του χωροταξικού της Βιομηχανίας
- Γιάννης Σχίζας, Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος
- ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ Χαϊδαρίου, Ποδηλατοδρομία
- Στέφανος Σταμέλλος, Βαρδούσια

Αλέξης Τσίπρας - συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ β' μέρος

10/9/2009, ΔΕΘ - β' μέρος from syn.gr on Vimeo.

9 Σεπ 2009

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ; 19+1 λόγοι

1. Γιατί βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Στο πλευρό των πιο αδύναμων, των ανέργων, της γενιάς των 700 ευρώ.

2. Γιατί υπερασπίστηκε τα δημόσια αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και το περιβάλλον από την εμπορευματοποίηση.

3. Γιατί οι πολίτες δεν έχουν περιμένουν τίποτα άλλο από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Μόνο εύκολες υποσχέσεις που διαψεύδονται όταν έρθουν στην εξουσία.

4. Γιατί η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είτε στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος για την διάλυση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων. Είναι ψήφος στα golden boys του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ, που απαιτούν να καθορίζουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας.

5. Γιατί δεν γίνεται να βγούμε από την κρίση ενισχύοντας αυτούς που την προκάλεσαν: τις ανεξέλεγκτες αγορές, τις Τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που τους εκπροσωπούν.

6. Γιατί η κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με νέες θέσεις εργασίας, προστασία από τις απολύσεις, στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις, αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

7. Γιατί η χώρα μας δεν αντέχει άλλο να ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ για Ατλαντικούς εξοπλισμούς και μίζες, την ώρα που το κοινωνικό κράτος εγκαταλείπεται στην τύχη του.

8. Γιατί η δημόσια δωρεάν παιδεία και η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα για όλους. Και αυτό το δικαίωμα πρέπει να το υπερασπιστούμε.

9. Γιατί το όνειρο των νέων παιδιών, δεν χωράει στην ανεργία, τα προγράμματα stage, την επισφάλεια, τη μαύρη εργασία, τις δουλειές του ποδαριού.

10. Γιατί η δημόσια διοίκηση δεν είναι φέουδο της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε εργαλείο κομματικών πελατειακών σχέσεων.

11. Γιατί οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, μας κληροδότησαν το πιο άδικο φορολογικό σύστημα της Ευρώπης.

12. Γιατί οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν με κριτήριο την κοινή ωφέλεια και όχι την κερδοσκοπία.

13. Γιατί οι αγρότες χρειάζονται στήριξη ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

14. Γιατί τα δάση, οι ακτές, τα ποτάμια, ο φυσικός πλούτος της χώρας δεν είναι για εμπορική εκμετάλλευση. Ανήκουν σε όλους και πρέπει να προστατεύονται.

15. Γιατί οι άφθονες διακηρύξεις περιβαλλοντικής ευαισθησίας δεν αρκούν για να προστατεύουν το περιβάλλον. Χρειάζονται αγώνες. Και σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα.

16. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που αντιστέκεται αποφασιστικά στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον ακροδεξιό λαϊκισμό.

17. Γιατί το μέλλον μας δεν είναι οι κάμερες, οι παρακολουθήσεις, τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα όπλα της αστυνομίας. Είναι η δημοκρατία και ο σεβασμός στην ελευθερία και τα κοινωνικά δικαιώματα.

18. Γιατί η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στον αγώνα των ανθρώπων για καλύτερη ζωή.

19. Γιατί κερδισμένοι είναι πάντα αυτοί που αντιστέκονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Και τα δικαιώματα ολόκληρης της κοινωνίας.

20. Γιατί ψηφίζοντας αριστερά, δεν νοιώθεις εξαπατημένος την επόμενη ημέρα. Και ανοίγεις ένα παράθυρο στην ελπίδα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.

8 Σεπ 2009

Νέα υπόθεση «Ζαρντινιέρα»



διαβάστε ακόμη:
ανακοίνωση του τμήματος
δικαιωμάτων του Συνασπισμού



«Στον Ευαγγελισμό με πολλαπλές κακώσεις και τρύπα στον πνεύμονα» έστειλε η ομάδα Δέλτα τον 27χρονο που συνέλαβε την Πέμπτη το βράδυ στα Εξάρχεια. Ο συνήγορός του, κ.Παπαδάκης, καταγγέλλει στο tvxs τον άγριο ξυλοδαρμό που έλαβε χώρα και περιγράφει τις κινήσεις που θα ακολουθήσει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σε τραγικό θύμα αστυνομικών της ομάδας Δέλτα – οι οποίοι πραγματοποίησαν επιχείρηση στα Εξάρχεια το βράδυ της Πέμπτης – μετατράπηκε 27χρονος ο οποίος δέχθηκε άγρια επίθεση από τους αστυνομικούς. «Οι αστυνομικοί σε μια έκρηξη αδικαιολόγητης βαρβαρότητας, έδεσαν τον πελάτη μου σε ένα δέντρο, και στην συνέχεια άρχισαν να τον χτυπούν με μανία. Τον πέταξαν στο έδαφος, τον κλοτσούσαν αλύπητα στο στήθος και ως αποτέλεσμα, όχι μόνο του προκάλεσαν πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά, αλλά επέφεραν και ένα τραύμα που κόντεψε να του κοστίσει τη ζωή: μια τρύπα στον πνεύμονα, που προκλήθηκε όταν ένα σπασμένο πλευρό τρύπησε το ζωτικό αυτό όργανο», καταγγέλλει ο δικηγόρος, κ.Παπαδάκης.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί συνέλαβαν το νεαρό, γεγονός που ο κ.Παπαδάκης χαρακτηρίζει ως «αυθαίρετη σύλληψη, καθώς οι ίδιοι οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι η ομάδα των νεαρών που τους πετούσε πέτρες και ξύλα φορούσε κράνη, και κατά συνέπεια ήταν αδύνατον να δουν τα πρόσωπα των δραστών». Παρά το γεγονός αυτό, οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι ο 27χρονος πράγματι συμμετείχε στα επεισόδια, και μάλιστα, του αποδίδουν κακουργηματικές ενέργειες, όπως κατοχή εκρηκτικών και βομβών μολότοφ. «Η εν λόγω κατηγορία είναι ψευδής», συνεχίζει ο κ.Παπαδάκης. «Οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της περιοχής θα καταθέσουν στην ακροαματική διαδικασία ότι στην οδομαχία με τους αστυνομικούς δεν εκτοξεύθηκαν καν μολότοφ!»

Πώς δικαιολογείται, συνεπώς, η σύλληψη του εν λόγω νεαρός; «Οι αστυνομικοί επέλεξαν στην τύχη πέντε ανθρώπους που δεν αναμίχθηκαν στα επεισόδια – απόδειξη το γεγονός ότι δεν φορούσαν ούτε κράνη, ούτε είχαν καλυμμένο το κεφάλι τους – και τους επιτέθηκαν με απίστευτη βαρβαρότητα, με αποκορύφωμα το βαρύτατο ξυλοδαρμό του πελάτη μου», απαντά ο κ.Παπαδάκης.

«Εμείς οι δικηγόροι επισκεπτόμαστε τους πελάτες μας στα... νοσοκομεία»

«Τους τελευταίους μήνες, εμείς οι δικηγόροι επισκεπτόμαστε τους συλληφθέντες πελάτες μας – όχι πια στα κρατητήρια – αλλά στα νοσοκομεία», καταγγέλλει ο κ.Παπαδάκης, φανερώνοντας την έκταση που έχει πλέον λάβει η αστυνομική βία. «Κάθε φορά που δέχομαι κλήση για υποστήριξη κάποιου νέου κατηγορουμένου, ρωτάω: είναι υγιής ή νοσηλεύεται;» σχολιάζει, προσθέτοντας ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο νέος θα βρίσκεται πολυτραυματίας σε κάποιο νοσοκομείο.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, αποτελεί η μετέπειτα συμπεριφορά της ηγεσίας της αστυνομίας: ενώ σύμφωνα με το νόμο έχει υποχρέωση να διενεργεί ιατροδικαστική εξέταση, ώστε να εξετασθούν τα αίτια των τραυμάτων του συλληφθέντα, η ηγεσία της αστυνομίας κάνει κυριολεκτικά «τα στραβά μάτια».

«Έπρεπε εγώ ο ίδιος να καταθέσω μήνυση και αίτημα για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, ώστε να κινηθεί η εν λόγω διαδικασία», καταγγέλλει ο κ.Παπαδάκης. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, για να υπάρχει έστω και η πιθανότητα να πληρώσουν εν τέλει οι ένοχοι. «Δεν αυταπατώμαι, ωστόσο», συνεχίζει ο κ.Παπαδάκης. «Η υπόθεση Ζαρντινιέρα έδειξε ότι οι ένοχοι στην Ελλάδα πέφτουν στα μαλακά. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η καταστολή παραμένει ίδια και μάλιστα εντείνεται», καταλήγει ο κ.Παπαδάκης.

πηγή: tvxs.gr

4 Σεπ 2009

Απερρίφθη το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Από Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΚΚΕ

Χάθηκε η ευκαιρία για να ενταχθούν και τα ομόφυλα ζευγάρια στις πρόνοιες του συμφώνου συμβίωσης, καθώς η Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ, μαζί με το ΚΚΕ, που ψήφισε "παρών", απέρριψαν την σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ανάγκη να ρυθμιστεί συμβατικά μια κοινωνική πραγματικότητα, υπογράμμισε ο Νίκος Τσούκαλης, προειδοποιώντας ότι "θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο, με τις οδηγίες και όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών της Ευρώπης σε διάφορες χώρες". "Εγκαθίστανται στη χώρα μας ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία είτε έχουν κάνει πολιτικό γάμο στην Ευρώπη είτε έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Αυτά μεν, σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας τους, θα έχουν όλα τα δικαιώματα που τους προσφέρουν οι σχετικές ρυθμίσεις, και δίπλα τους θα συμβιώνει με τις ίδιες συνθήκες ένα ομόφυλο ζευγάρι Ελλήνων που δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα", επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για διάκριση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. "Είναι σκληρός πυρήνας προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", πρόσθεσε.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια, θεωρώντας ότι ήταν ώριμες οι συνθήκες. Όμως για τα ομόφυλα ζευγάρια ακόμα "διερευνά το θέμα" και θα υπάρξει "διάλογος διαρκείας ώς την ώρα που θα ωριμάσουν οι συνθήκες"...

"Είναι ένα ζήτημα υπαρκτό στην κοινωνία μας. Απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας και οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή. Οφείλουμε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε", αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υποστηρίζοντας "το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ισονομία και στην ισοπολιτεία, παντού και σε κάθε τομέα: στα εργασιακά δικαιώματα, στη φορολογία, στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια, στα κοινωνικά δικαιώματα".

Η εισηγητής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, συνέδεσε το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών με την υιοθεσία παιδιών, εκτιμώντας ότι αυτό θα προκύψει στο μέλλον και υποστήριξε ότι η πρόταση νόμου "έρχεται προεκλογικά και για επικοινωνιακούς λόγους". Περισσότερο καθαρός ήταν στην αρνητική τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Γεωργίου, που είπε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια τα καλύπτει το αστικό δίκαιο, ότι θα ζητήσουν να ενταχθούν στο σύμφωνο συμβίωσης και οι μετανάστες που πιστεύουν στην πολυγαμία και ότι έτσι πλήττεται ο θεσμός του γάμου...

2 Σεπ 2009

Προκήρυξη εκλογών με φόντο την οικονομία

http://www.enet.gr/

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Ο Κώστας Καραμανλής επικαλέστηκε ως λόγο για την ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και την ανάγκη λήψης, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, όλων των δύσκολων μέτρων που θα διασφαλίσουν την πρόοδο του τόπου. Αύριο συναντάται με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο έχει ήδη ζητήσει τη διάλυση της Βουλής. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός, δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις, αυτή θα είναι η 4η Οκτωβρίου.