10 Δεκ 2009

Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα


  • Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος (Αθήνα) και στις άλλες πολύμορφες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Ο Δεκέμβρης στα ερτζιανά

ακούστε δύο ραδιοφωνικά αφιερώματα για τον Δεκέμβρη του 2008

http://youthagainstnationalism.files.wordpress.com/2008/12/n1605651522_63506_8084.jpg

6 Δεκ 2009

«Συντρόφισσα, σύντροφε.

Εξεγερμένη Ελλάδα. Εμείς οι ζαπατίστας, οι πιο μικροί, από αυτή την γωνιά του κόσμου σε χαιρετάμε. Δέξου τον σεβασμό μας και τον θαυμασμό μας γι’ αυτό που κάνεις και σκέφτεσαι. Από μακριά μαθαίνουμε από σένα. Σε ευχαριστούμε»

sub-comandante Marcos, 3 Ιανουαρίου 2009

ακούστε το χαιρετισμό

3 Δεκ 2009

Το νέο τεύχος της Ενέδρας

με αφιέρωμα στην εξεγερση του Δεκέμβρη

"Δεκέμβρης 2008-Δεκέμβρης 2009: Το ποτήρι είναι ακόμη γεμάτο"
























διαβάστε ολόκληρη την ενέδρα (pdf)

Ποιος φοβάται τους Δεκέμβρηδες;

άρθρο του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από έναν χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις σφαίρες ενός αστυνομικού όπλου. Αυτό που ακολούθησε ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης , εκδηλώθηκε αστραπιαία σε ολόκληρη την Ελλάδα σαρώνοντας το γενικό κλίμα παραίτησης και πολιτικής απάθειας μέσα στο οποίο φαινόταν να ζει η ελληνική νεολαία. Και έφερε σε αδιέξοδο το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, το οποίο είχε αποφασίσει να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την εκδοχή του «μεμονωμένου ατυχούς γεγονότος».


Είναι προφανές ότι αυτή η παράλογη και ωμή δολοφονία, ήταν η σπίθα. Το εύφλεκτο υλικό ήταν τα συσσωρευμένα αδιέξοδα της νέας γενιάς. Αδιέξοδα γνωστά και ομολογημένα. Η τεράστια κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος, το αβέβαιο εργασιακό μέλλον, που στερεί από τους νέους ανθρώπους την προοπτική της ανεξαρτησίας και της ατομικής ελευθερίας, η σοβαρή οικονομική κρίση και η εργασιακή και οικονομική επισφάλεια.
Με λίγα λόγια, η βεβαιότητα ότι αυτή η γενιά θα ζήσει τη ζωή της χειρότερα από ότι έζησαν όλες οι προηγούμενες γενιές μέχρι σήμερα.

Αυτά τα προβλήματα, γέμιζαν διαρκώς το ποτήρι, που ξεχείλισε με την δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Και έτσι προκλήθηκε αυτό το πρωτοφανές κύμα οργής, που ξέσπασε σε δρόμους, πλατείες και έξω από αστυνομικά τμήματα. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Την ώρα που οι βασικοί εκφραστές του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος και τα μεγάλα ΜΜΕ προσπαθούσαν να παρουσιάσουν αυτό το ξέσπασμα μόνο ως τυφλή βία πάνω σε βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων, δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά διαδήλωναν επί μέρες με μαζικό, δυναμικό αλλά ειρηνικό τρόπο. Και σχεδόν ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, συγκροτώντας τις μαζικότερες οργανωμένες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που υπερασπίστηκε, χωρίς να λογαριάσει το κόστος, το δίκαιο και τα αίτια αυτής της εξέγερσης. Και το πλήρωσε.
Πολύ γρήγορα η δημόσια συζήτηση σταμάτησε να επικεντρώνει στα εύφλεκτα υλικά και εστιάστηκε στα αποκαΐδια. Και όσοι τολμήσαμε να εστιάσουμε στον ορθό λόγο, μετατραπήκαμε σε ηθικούς αυτουργούς του εμπρησμού.

Δεν μετανιώσαμε και δεν κάναμε πίσω. Υπερασπιστήκαμε από θέση αρχής την εξεγερμένη νέα γενιά από την οργανωμένη συκοφαντία και παραπληροφόρηση. Και επιμόνως φέραμε στο προσκήνιο τα αδιέξοδα που προκαλούν τον θυμό της. Και ταυτόχρονα καταθέσαμε προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο. Προτάσεις που αφορούσαν τον περιορισμό της καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας, την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης. την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας.

Εξακολουθούμε να μη μετανιώνουμε για το Δεκέμβρη. Για τη σκληρή μάχη αρχών που δώσαμε απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο.
Δε μετανιώνουμε, κυρίως, γιατί πιστεύουμε ότι τα αιτήματα αυτά παραμένουν ενεργά στη συνείδηση της κοινωνίας και αναδεικνύονται πιο ζωντανά, πιο ξεκάθαρα και πιο ώριμα στους επόμενους κοινωνικούς αγώνες.
Ένα χρόνο μετά, ξέρουμε περισσότερα. Ξέρουμε ότι η σπίθα της αμφισβήτησης υπάρχει στις καρδιές των νέων ανθρώπων.

Ξέρουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική στρατηγική, που για να συσσωρεύσει κέρδη στους λίγους οδηγεί την κοινωνία σε βαθειά κρίση, δεν έχει ούτε την υποστήριξη, ούτε την συναίνεση που θα ήθελε για να προχωρήσει.
Ξέρουμε ότι το να δηλώνεις αριστερά και να μοστράρεις τα σφυροδρέπανα δε σε θέτει κατά ανάγκη απέναντι στο σύστημα εξουσίας.
Το κυριότερο όμως που ξέρουμε, είναι ότι το σύστημα εξουσίας, παρά την φαινομενικά απόλυτη κυριαρχία του, έχει σοβαρές αδυναμίες και φοβάται.

Όχι τα ξεσπάσματα βίας, γιατί αυτά ξέρει ότι μπορεί να τα διαχειριστεί προς όφελός του. Φοβάται όμως τον κόσμο που διεκδικεί τα αυτονόητα, στους δρόμους, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας.
Φοβάται τον επόμενο Δεκέμβρη, που θα ξεσπάσει πιο συνειδητά, πιο οργανωμένα, με ξεκάθαρα διατυπωμένα τα πολιτικά και κοινωνικά του αιτήματα: αντίσταση, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια.



























διαβάστε την ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού

Έκλεισε ο Πρύτανης την ΑΣΟΕΕ επ’ αόριστον, λόγω πολιτικής... γρίπης

Την απόφαση να παραμείνει κλειστό επ’ αόριστον το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε αργά χθες το βράδυ ο Πρύτανης, με την αιτιολογία ότι εμφανίσθηκαν πολλαπλά κρούσματα νέας γρίπης. Δυνάμεις των ΜΑΤ ήρθαν σε σύγκρουση με φοιτητές που είχαν προγρμματίσει Γενική Συνέλευση. Η Δανάη Προδρόμου, μέλος της «Αριστερής Ενότητας» ΑΣΟΕΕ, σχολιάζει στο tvxs τις εξελίξεις.


Με μια λακωνική ανακοίνωση ο Πρύτανης αιφνιδίασε τους φοιτητές σήμερα τα ξημερώματα, ανακοινώνοντας ότι η σχολή κλείνει και μάλιστα «επ’ αόριστον», λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων... νέας γρίπης. Το περιστατικό, ωστόσο, δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, γιατί οι φοιτητές λένε ότι ήταν ήδη υποψιασμένοι: «φοβόμασταν ότι ο πρύτανης θα κατέφευγε στην ίδια λύση με αυτή που επέλεξε την 17η Νοεμβρίου, να κλείσει δηλαδή το πανεπιστήμιο νωρίτερα για να αποφύγει τις κινητοποιήσεις», σχολιάζει η Δανάη Προδρόμου, μέλος της «Αριστερής Ενότητας» ΑΣΟΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο, πέντε φοιτητές – ανάμεσά τους και η Δανάη – παρέμειναν ολόκληρη τη νύχτα μέσα στο πανεπιστήμιο, ετοιμάζοντας πανό με συνθήματα για το άσυλο, ενώ η σχετική παράσταση διαμαρτυρίας οργανωνόταν ήδη για το επόμενο πρωί.

Φοιτητές απέναντι στα ΜΑΤ

Κατόπιν τούτων, μια... ενδιαφέρουσα εικόνα σχηματίσθηκε σήμερα το πρωί έξω από την ΑΣΟΕΕ: αφενός, μια ομάδα 200 φοιτητών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο, ζητώντας να ανοίξουν οι πύλες ώστε να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση – η οποία θα συζητούσε ζητήματα που αφορούν τις κινητοποιήσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αφετέρου, την εμφάνισή τους έκαναν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες παρατάχθηκαν περιμετρικώς του κτιρίου, απαγορεύοντας την είσοδο. Τέλος, πίσω από τα ΜΑΤ και μέσα στην ΑΣΟΕΕ βρίσκονταν οι πέντε φοιτητές, οι οποίοι ανάρτησαν το πανό και στη συνέχεια βγήκαν από το κτίριο και ενώθηκαν με τους άλλους φοιτητές.

«Όταν προσπαθήσαμε να μπούμε στη σχολή όλοι μαζί, τα ΜΑΤ μας επιτέθηκαν, ενώ τη στιγμή που ένα παιδί κατόρθωσε να ανοίξει την πόρτα και ορισμένοι φοιτητές μπήκαν μέσα, οι άνδρες των ΜΑΤ μας επιτέθηκαν με κλομπ και δακρυγόνα» καταγγέλλει η Δανάη, προσθέτοντας ότι δε σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, μέχρι να ανοίξει και πάλι η σχολή.

«Πλήγμα στο άσυλο»

Η εν λόγω απόφαση του Πρύτανη γίνεται αντιληπτή από τους φοιτητές ως μια κατά μέτωπο επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο. Η νέα γρίπη, άλλωστε, κρίνεται ως προσχηματική δικαιολογία, ενώ η παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ επιβεβαιώνει τις υποψίες τους για οργανωμένη στρατηγική των πρυτανικών αρχών – σε συνδυασμό με το υπουργείο προστασίας του πολίτη – για παρεμπόδιση των κινητοποιήσεων για την επέτειο της
δολοφονίας του 15χρονου μαθητή



«Το χειρότερο είναι ότι μέχρι εχθές οι πρυτανικές αρχές μας διαβεβαίωναν ότι το πανεπιστήμιο επρόκειτο να μείνει ανοικτό, ενώ ταυτόχρονα οργάνωναν αυτή τη συντονισμένη επίθεση ενάντια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών», καταλήγει η Δανάη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για εξαπάτηση της φοιτητικής κοινότητας της ΑΣΟΕΕ, με σκοπό την παρεμπόδιση της άσκησης των δικαιωμάτων συλλογικής δράσης.

απο το http://www.tvxs.gr/