5 Ιουν 2009

Σκληρή κριτική στην ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων από τον Νάνο Βαλαωρίτη

Αποστάσεις από τους Οικολόγους Πράσινους, με σκληρή κριτική στην ηγεσία τους, παίρνει ο ποιητής και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Επικρατείας των “Πράσινων” το 2007, Νάνος Βαλαωρίτης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αριστερά!” της ΚΟΕ, που κυκλοφορεί σήμερα και αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε χτες με ανακοίνωσή της η εφημερίδα, εκφράζει την πικρία του για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, υπογραμμίζοντας ότι χρησιμοποίησαν το όνομά του για να μαζέψουν ψήφους και μετά μεθόδευσαν τον παραγκωνισμό του: “Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα προσωπικά - αυτά θα γίνονταν σε οποιοδήποτε κόμμα. Το ζήτημα είναι αν τελικά ένα τέτοιο κόμμα θα ωφελούσε την υπόθεση. Αν οι Οικολόγοι Πράσινοι θα γίνονταν -σε περίπτωση που έπαιρναν περισσότερες ψήφους- ένα παίγνιο των μεγάλων κομμάτων, όπως έγινε παλιότερα και διαλύθηκαν, όταν η τότε βουλευτίνα προσχώρησε αμέσως σε ένα μεγάλο κόμμα”.

Δεν βλέπω σκοπιμότητα δημιουργίας ενός κόμματος υποχείριου άλλων κομμάτων

Αναφερόμενος δε στο γεγονός ότι η οικολογία έχει αρχίσει να απασχολεί με ουσιαστικούς όρους όλο και περισσότερο κόσμο, σημειώνει ότι "αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, αλλά δεν βλέπω τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός κόμματος υποχείριου άλλων κομμάτων. Αυτό έγινε και στη Γερμανία, όπως ξέρουμε, όπου οι Πράσινοι με τους Σοσιαλδημοκράτες συμψήφισαν βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και έκαναν φοβερά πράγματα".

Απαντώντας στην ερώτηση πόσο οικολογικό είναι ένα κόμμα εάν δεν βάζει συνολικά το ζήτημα του μοντέλου ανάπτυξης, λέει ότι «δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτά είναι αξεχώριστα. Γι’ αυτό άλλωστε αρχίζουν και τα μεγάλα κόμματα να το συνειδητοποιούν» και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «πιστεύω πως όλα τα κόμματα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την υπόθεση, η οποία δεν μπορεί να αφεθεί σε μια ομάδα ανθρώπων που, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι κατάλληλοι».

Η συνέντευξη κλείνει με την ερώτηση του δημοσιογράφου εάν “με δεδομένους, λοιπόν, τους αγώνες που έχει δώσει για το περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται στις βασικές του προτεραιότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ σας πείθει να τον στηρίξετε;” και την απάντηση, από την πλευρά του Νάνου Βαλαωρίτη, πως “βεβαίως με πείθει, όπως θα στήριζα και άλλους αν με έπειθαν ότι δίνουν πραγματικά μια μάχη...”.

...Ανώριμη η ηγεσία

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποίησαν χθες μια ιδιόχειρη δήλωση του κ. Βαλαωρίτη “προς τους φίλους και συντρόφους των Οικολόγων Πράσινων”, στην οποία δηλώνει ότι παραμένει μέλος στην κίνηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι η απάντηση του ποιητή στην ανακοίνωση της εφημερίδας. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Βαλαωρίτης επιβεβαίωσε στην "Α" πως η δήλωση έχει γίνει πριν από περίπου δυόμιση εβδομάδες. Στο ιδιόχειρο σημείωμα άλλωστε επισημαίνει τις κακές σχέσεις του με την ηγεσία των "Πράσινων": “Διαπιστώνω ότι δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα με την σημερινή εκλεχθείσα ηγεσία - ίσως λόγω ανωριμότητας κατ' αρχήν και διαφορετικών μεθόδων επιλογής ανάμεσά μας”. Και συμπληρώνει: “Όμως επειδή επίσης διαπιστώνω ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μελών του που σκέπτονται διαφορετικά θα συνεχίζω να υποστηρίζω τις θέσεις του καταστατικού της κίνησης για τα ειδικά και γενικά θέματα στο σύνολό τους”.

πηγή "Η ΑΥΓΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: