30 Ιουν 2009

12ο εναλλακτικο camping Νεολαίας Συνασπισμού


24/7-2/8 Santa Maria Πάρος

Δηλώσεις Συμμετοχής: τηλ. 210-3809319, e-mail: neolaiasyn@yahoo.gr

neolaiasyn.gr


29 Ιουν 2009

Γι αυτά τα σκουπίδια κανείς δεν μιλά

Επαρχιακή Γαλλία: Βουκολικά τοπία, ορεινές λίμνες και ποτάμια , πυκνή βλάστηση, ευφροσύνη ψυχής. Όμως η ειδυλλιακή εικόνα της αμόλυντης φύσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπάρχει μια αόρατη μόλυνση που την ανακαλύπτεις μόνο με μετρητή, μας ενημερώνει το γαλλικό κρατικό κανάλι FR3, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες σε σε περισσότερες από 200 περιοχές της γαλλικής ενδοχώρας, κάτω από ταχ ώματα της άγριας φύσης έχουν θαφτεί ή διασκορπιστεί τεράστιες ποσότητες από ραδιενεργά υπολείμματα της εξόρυξης ή της επεξεργασίας του ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μεταπολεμικά και για τις ατομικές βόμβες αλλά κυρίως, για την πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή.

Η «διάθεση» των ραδιενεργών υπολειμμάτων έχει προχωρήσει και πέρα από την άγρια φύση καθώς τα ραδιενεργά «χαλίκια» και η λάσπη έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση του εδάφους και έτσι σήμερα τα βρίσκουμε είτε κάτω από την άσφαλτο επαρχιακών δρόμων, ή κάτω από χώρους στάθμευσης και γήπεδα, ή τέλος,κάτω από τα σπίτια και τους επαγγελματικούς χώρους των χωριών. Στο ντοκυμαντέρ με τίτλο «Ουράνιο, το σκάνδαλο της μολυσμένης Γαλλίας» αποκαλύπτονται στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα των ερευνών του ανεξάρτητου εργαστηρίου CRIRAD(που έχει ιδρυθεί από το κράτος). Σύμφωνα με τις μετρήσεις, περισσότερα από 300 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργών απορριμμάτων είναι διασκορπισμένα στις γαλλικές εξοχές.

Μερικά παραδείγματα

Στην περιοχή της πόλης Γκενιόν, η CRIRAD μέτρησε 225.000 τόνους υπολειμμάτων ουρανίου που έχουν θαφτεί ή διασκορπιστεί από το γήπεδο έως το ποτάμι. Για 25 χρόνια υπήρχε εκεί μονάδα που παρήγαγε συμπυκνωμένο ουράνιο για χρήση από την πυρηνική βιομηχανία. Το ουράνιο κατέφθανε ως πέτρωμα, και μετά το φιλτράρισμα, έριχναν τις πέτρες την άμμο ή τη λάσπη, στη γύρω περιοχή, δηλαδή από το γήπεδο έως το ποτάμι.
Έτσι σήμερα, μετά το κλείσιμο της μονάδας, σε σημεία που πάνε ψαράδες, ποδηλάτες, οικογένειες, παιδιά κλπ, καταμετρώνται ραδιενεργές ακτινοβολίες έως 60 φορές μεγαλύτερες από την φυσιολογική ραδιενέργεια της περιοχής. Σύμφωνα με τους
επιστήμονες του ανεξάρτητου εργαστηρίου, υπάρχει το ενδεχόμενο, τα παιδιά που παίζουν συνήθως με το χώμα, να κουβαλήσουν ραδιενεργά χαλικάκια μαζί τους (στα νύχια, τα παπούτσια τις τσέπες ), με αποτέλεσμα να υφίστανται μια ακτινοβολία μονιμότερης μορφής, καθώς το σώμα τουςθα φέρει το ραδιενεργό αντικείμενο ακόμα και μετά την απομάκρυνση από τη αρχική πηγή.

Στο χωριό Laprugne που βρίσκεται κοντά σε παλιά ορυχεία ουρανίου, ο μετρητής ραδιενέργειας σφυρίζει ακόμα και στο κέντρο του οικισμού. Τα υπολείμματα της εξόρυξης βρίσκονται κάτω από την άσφαλτο. Είχαν «προσφερθεί» ως φθηνό υλικό για τη διαμόρφωση του εδάφους, η δε «προσφορά» ουδόλως είχε συνοδευθεί από την ενημέρωση ότι τα υλικά αυτά είναι ραδιενεργά. Έτσι τις τελευταίες δεκαετίες, κρατικές και ιδιωτικές εταιρίες έστρωναν δρόμους με ραδιενεργά χαλίκια και από επάνω, έριχναν την άσφαλτο.

Μια διαφορετική περίπτωση αποτελεί η πόλη Λιμόζ, στην περιοχή Λιμουζέν. Το πόσιμο νερό της πόλης αυτής των 240.000 κατοίκων προέρχεται από τρεις λίμνες γύρω από τις οποίες είχε διασκορπιστεί ραδιενεργό υλικό προερχόμενο από τα ορυχεία ουρανίου. Μετά την αποκάλυψη της «ραδιενεργής» ποιότητας του νερού από το εργαστήριο CRIRAD, η εταιρία πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής δέχθηκε να αποκαταστήσει τη ζημιά. Ξόδεψε ένα εκατομμύριο ευρώ και τελικά η «επιτυχία του καθαρισμού» ανακοινώθηκε στον τύπο. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, για το πόσιμο νερό της πόλης υπάρχει βελτίωση σε σχέση με τη ραδιενέργεια. Πάντως ο υπεύθυνος του εργαστηρίου CRIRAD εντοπίζει τώρα υψηλή ραδιενέργεια στην ευρύτερη περιοχή πιο ψηλά από τις λίμνες, ακριβώς
γύρω από τα ποτάμια που τις τροφοδοτούν και δηλώνει ότι, αν δεν την αφαιρέσει κανείς, η ραδιενεργή μόλυνση θα παραμείνει ενεργή στην περιοχή για 4,5 δις χρόνια.

Εν τω μεταξύ στη Γαλλία έχει δημιουργηθεί ειδική νομοθεσία εξαίρεσης για την πυρηνική βιομηχανία. Σε δικαστική διαμάχη, τα ραδιενεργά σκουπίδια θεωρήθηκαν ισότιμης ακτινοβολίας με τα κανονικά πετρώματα. Οι υπουργοί Ο σημερινός υπουργός Οικολογίας και Ενέργειας, υπόσχεται ότι θα διορθώσει τις αμέλειες των προκατόχων του ως προς τη διάθεση των ήδη 300 τόνων ραδιενεργών απορριμμάτων, ενώ δύο πρώην υπουργοί περιβάλλοντος δήλωσαν στην δημοσιογράφο Elise Lucet, ότι το ντοσιέ «πυρηνικά» δεν τους άφησαν να το χειρισθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ήταν ένα θέμα που το χειριζόταν άμεσα ο πρόεδρος της Γαλλίας. Η μία πρώην υπουργός, επισημαίνει ότι «ο ελεγκτής και ο ελεγχόμενος είναι ο ίδιος» και ότι δεν της επέτρεψαν να τους διαχωρίσει. Τις μετρήσεις γύρω από τα παλιά, οπτικώς αποκατασταθέντα ορυχεία, τις χειρίζεται η εταιρία πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής (ο ελεγχόμενος) και είναι εκείνη που στέλνει τα στοιχεία στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να την ελέγξουν. Οι τεχνικές μέτρησης δεν είναι οι ίδιες με του ανεξάρτητου εργαστηρίου, ούτε η επιλογή των σημείων μέτρησης είναι αντιπροσωπευτική, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να λαμβάνουν χαμηλότερες μετρήσεις από τις πραγματικές.

Παρόλο δε που ακόμα κι αυτές είναι άνω των διεθνώς αποδεκτών ορίων, δεν φαίνεται να ανησυχούν. Η άλλη πρώην υπουργός το μόνο που κατάφερε, ήταν να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο πόλο ελέγχου, δηλαδή το εργαστήριο CRIRAD, οι μετρήσεις του οποίου αποτελούν την βασική πηγή για όλες τις πληροφορίες που έδωσε πλέον στους μέχρι πρόσφατα ανυποψίαστους Γάλλους πολίτες, το ντοκιμαντέρ της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης.

ΒΆΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΎΛΟΥ
(Δημοσίευση απο το τεύχος 94 του Δαίμωνα της Οικολογίας)

23 Ιουν 2009

Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στη συνεδριαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 22/6/2009

Κατ' αρχάς θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί έστω και τη τελευταία στιγμή ο σ/φος Αλαβάνος άλλαξε απόφαση. θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη. Μια θετική εξέλιξη η οποία βέβαια δεν έγινε δίχως φθορά. Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Πιστεύω ότι βρισκόμαστε όντως σε μια κρίσιμη στιγμή Είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Δεν είχαμε όμως ένα καταστροφικό αποτέλεσμα που να δικαιολογεί μια καταστροφική διαχείριση, σαν αυτή που μέχρι τώρα έχουμε ακολουθήσει.

Τούτη την ώρα είμαστε αντιμέτωποι τόσο με τις ευθύνες μας, συλλογικές και ατομικές, που οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών μας, όσο όμως και με τα δομικά προβλήματα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νομίζω ότι πρώτιστο καθήκον για όλους μας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι όχι τόσο ο καταμερισμός της ευθύνης για τα προβλήματα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων. Όχι ότι δεν έχει σημασία ο καταμερισμός ευθύνης. Αλλά πρώτιστη ευθύνη όλων μας αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να λύσουμε τα προβλήματα και μετά να κάνουμε και τον καταμερισμό της ευθύνης.

Σας το λέω αυτό γιατί, σύντροφοι εγώ έχω και μια ιδιαίτερη δυσκολία, και προσωπική δυσκολία. Εγώ έχω έναν ρόλο και μια ευθύνη να ανταποκριθώ σ΄ αυτό. Είμαι πρόεδρος του ΣΥΝ, της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος με χιλιάδες μέλη και με ιστορική διαδρομή. Ως εκ τούτου πολλές φορές αναγκάζομαι προκειμένου να ανταποκριθώ σ΄ αυτόν το ρόλο να μην τοποθετούμαι με βάση την άποψή μου ή με βάση το θυμικό μου, αλλά να τοποθετούμαι με αίσθηση της ευθύνης του ρόλου μου. Με αίσθηση της ευθύνης να εκπροσωπήσω το σύνολο ενός κόμματος που με εξέλεξε.

Ανταποκρινόμενος, λοιπόν, στο θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΣΥΝασπισμού, όλου του ΣΥΝασπισμού και όχι μόνο της πλειοψηφίας του, προσπάθησα αυτές τις μέρες, στο πλαίσιο του δυνατού, να μην καταθέσω τη δική μου αφήγηση για τις αιτίες και τον καταμερισμό της ευθύνης.

Σεβάστηκα και σέβομαι τις απόψεις όλων σας. Θεωρώ ότι πολλές από τις απόψεις του συντρόφου του Αλέκου έχουν βάση και πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Δεν συμφωνώ, όμως, με το σύνολο της κριτικής του.

Αρνήθηκα, όμως, συνειδητά να αντιπαραβάλω τη δική μου αφήγηση. θεωρώντας ότι αυτό θα έκανε κακό στο συλλογικό μας εγχείρημα.

Πιστεύω βαθιά πώς μόνο αν ανοίξει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος μεταξύ μας, με στόχο, όμως, την αναζήτηση τομών στη λειτουργία μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δομικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και η κρίση που περνάμε μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσα από τον σεβασμό των συλλογικών διαδικασιών. Τέτοιες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει ήδη και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και στον ΣΥΝασπισμό.

Εμείς έχουμε κάνει Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, έχει ξεκινήσει μια πλατιά συζήτηση στις οργανώσεις μας, σε πολλές από τις οποίες πηγαίνω και εγώ ο ίδιος και σ΄ αυτή τη συζήτηση νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε, επανεξετάζοντας όλα τα ανοιχτά ζητήματα από την αρχή και βεβαίως έχοντας στο μυαλό μας ότι απάντηση στα δομικά προβλήματα μπορεί να είναι μονάχα η διεύρυνση της δημοκρατίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, εγώ αισθάνομαι πάρα πολύ άβολα και αισθάνθηκα πάρα πολύ άβολα διότι εκτιμώ ότι το βασικό πρόβλημα της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηγεσία. Και θα σας το πω και θέλω να το κρατήσετε αυτό.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων.

Το ότι υπάρχουν αυτοί οι όροι δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορεί να υπάρχουν επ΄ άπειρον. Αν κάποιος τους αμφισβητεί είναι σαφές -και είναι για όλους μας σαφές- ότι θα τους επανεξετάσουμε. Όμως θα επανεξετάσουμε τα πάντα από την αρχή. Τα πάντα από την αρχή.

Και θέλω να βάλω μια σειρά από ερωτήματα, κυρίως διότι δεν μου επιτρέπει το γεγονός ότι εκπροσωπώ ένα κόμμα το οποίο ακόμα δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις να μιλήσω με συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό θα το κάνω μονάχα αν οι προτάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα συλλογικών επεξεργασιών και αποφάσεων οργάνων. Αλλά ερωτήματα μπορώ να θέσω.

• Είναι άραγε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα προσώπων; Είναι θέμα του ποιος ηγείται ή μήπως το πρόβλημα είναι πώς συλλογικά λειτουργεί η ηγεσία; Πόσα κέντρα αποφάσεων υπάρχουν; Σε ποιο δημοκρατικά εκλεγμένο συλλογικό όργανο λογοδοτεί αυτή η ηγεσία;

• Μπορεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα να λειτουργεί μόνο στη βάση της ισότιμης συμμετοχής των συνιστωσών ή μήπως χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη και τη δημοκρατική επιλογή της πλειοψηφίας των μελών της;

• Μπορεί ένα σχήμα να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση του πλουραλισμού (απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε ένα συνεργατικό σχήμα) ή μήπως πλουραλισμός δίχως δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό;

• Μπορούν να έχουν πολιτικό δικαίωμα στις αποφάσεις, στις κρίσιμες αποφάσεις και στις αποφάσεις που αφορούν , όχι μόνο τον πολιτικό προσανατολισμό, γιατί εκεί συνήθως καταφέρνουμε να συνθέσουμε- αλλά δυστυχώς (και αυτό πλέον είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αποτελεί και έλλειμμα ηθικό απέναντι στην κοινωνία) συνήθως πρόβλημα υπάρχει όταν είναι να αποφασίσουμε για την κατάρτιση ψηφοδελτίων, ευρωψηφοδελτίων. Μπορούν λοιπόν να έχουν πολιτικό δικαίωμα σ΄ αυτές τις αποφάσεις μονάχα όσοι εκπροσωπούν συνιστώσες ή μήπως δικαίωμα στις αποφάσεις πρέπει να έχουν και όσοι αρνούνται να ενταχθούν στις συνιστώσες.

• Αλλά ακόμη και όσοι είναι μέλη των συνιστωσών. Πόσο μπορούν να εκπροσωπούνται ή να ακολουθούν αποφάσεις που παίρνονται σε ένα τραπέζι κεκλεισμένων των θυρών;

Συντρόφισσες και σύντροφοι θέτω ερωτήματα γιατί πρέπει να τα επανεξετάσουμε όλα. Και δεν είμαστε τίποτα τρελοί που ξαφνικά αποφασίσαμε να λύσουμε -και μάλιστα δια της γραφειοκρατίας- ζητήματα ηγεσίας. Είναι ζητήματα ανοιχτά. Τα συζητάει ο κόσμος μας αυτά. Και νομίζω ότι πρέπει να συνομολογήσουμε όλοι ότι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει σήμερα είναι αποτέλεσμα συμφωνιών ή αποφάσεων που τον συγκρότησαν κι αν δεν μας κάνει, δεν πρέπει να μας κάνει και το σύνολο τους. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλουραλιστική εκπροσώπηση στη Βουλή γιατί έτσι την αποφασίσαμε. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ένα συλλογικό σχήμα ηγεσίας το οποίο όμως δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να δούμε γιατί δεν λειτουργεί σωστά. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει ένα modus vivendi λειτουργίας των συνιστωσών που τον αποτελούν, αλλά δεν μπορεί αυτό το μοντέλο να εκφράσει το κοινωνικό του απόθεμα που είναι ο κόσμος που θέλει να συμμετάσχει και δεν του δίνουμε δυνατότητα να συμμετάσχει.

Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που έχουμε σήμερα. Αν δεν μας κάνει, πρέπει να δούμε όλες αυτές τις αποφάσεις και να μην κάνουμε τους τρελούς, ότι δεν υπήρξαν. Βεβαίως, να τις επανεξετάσουμε, αλλά όλα από την αρχή σύντροφοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, επαναλαμβάνω ότι είναι μια θετική εξέλιξη που βοηθά το συλλογικό μας εγχείρημα ότι ο Αλέκος Αλαβάνος δεν επιμένει στην παραίτησή του. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι όπως δεν αποδεχθήκαμε την παραίτησή του, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον ΣΥΝ- έτσι και δεν αποδεχθήκαμε και το σύνολο της ερμηνείας που κατέθεσε για τα αίτια, τον επιμερισμό ευθυνών.

Τώρα είναι η ώρα, με συλλογικό τρόπο, να αποτιμήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο στις συνιστώσες τόσο και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές επιτροπές, στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού συντονιστικού που θα γίνει αρχές Ιούλη και να προετοιμάσουμε συγκροτημένα την Πανελλαδική σύσκεψη του Οκτώβρη, που θα ασχοληθεί και κυρίως πρέπει να ασχοληθεί, κατά τη γνώμη μου, όχι μονάχα με την συγκυρία αλλά και με τα ζητήματα δομής και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τον ΣΥΝ για άλλη μια φορά θέλω να επαναδιατυπώσω την πεποίθησή μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική επιλογή. Για άλλη μια φορά θέλω να διατυπώσω κι επισήμως την πεποίθησή μας ότι θα ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτο μας μέλημα αυτή την ώρα πρέπει να είναι και θα είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας, η ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες σε τοπικό, θεματικό και κεντρικό επίπεδο. Και παράλληλα για μας είναι μέλημά μας, πρώτο μας μέλη η ενωτική παρουσία του ΣΥΝ που αποτελεί εγγύηση για το προχώρημα του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτές τις σκέψεις θέλω να καταθέσω και να ακούσω και όλους τους υπόλοιπους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Με όλες του τις δυνάμεις για μια νέα πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ


Συνήλθε σήμερα η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του ΣΥΝ. Όλα τα μέλη της Γραμματείας κατέθεσαν προτάσεις για μια νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία.

Η Γραμματεία αποφάσισε να συγκληθούν πανελλαδικά άμεσα οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να εκτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα, για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας των κυρίαρχων δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού. Στις αρχές Ιουλίου θα συγκληθεί πανελλαδικό σώμα, το οποίο θα ολοκληρώσει τα συμπεράσματα για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα επεξεργαστεί τις κατευθύνσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του.

Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί Οργανωτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία θα προχωρήσει στις αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές και την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας τις μέχρι τώρα εμπειρίες του εγχειρήματος μας.

Στη βάση αυτών των αποφάσεων και μετά την ομόφωνη έκκληση των μελών της Γραμματείας, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αποφάσισε να συνεχίσει την δραστηριότητα του συμβάλλοντας ενεργητικά στην προσπάθεια της νέας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

To Γραφείο Τύπου
syn.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Η πρώτη ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν από τον Σεπτέμβρη 2007 μέχρι τον Ιούνη του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές ανήκουν στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Την αναλαμβάνω πλήρως.

Συζήτησα με τη Γραμματεία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κυρίως, όμως έλαβα ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη.

Αυτός ο κόσμος με τα βιώματα και τις καταβολές του είναι η μοναδική περιουσία μας, ελπίδα για τη χώρα μας.

Οι δύσκολες αυτές μέρες είχαν και τη χρησιμότητά τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων. Αναδύθηκε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις φίλες και τους φίλους μας. Απελευθερώθηκε, έστω και με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση, ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημά μας.

Αυτό το συναίσθημα είναι η μεγάλη μας δύναμη. Γιατί δίπλα στη σύγχυση του σήμερα τρέφεται η ελπίδα του αύριο.

Μπορούμε λοιπόν. Όλοι μαζί.

Μπορούμε γρήγορα να ανακτήσουμε την πολιτική πρωτοβουλία, που κάμφθηκε σοβαρά την προεκλογική περίοδο, ως η ουσιαστική, κινηματική, ριζοσπαστική δύναμη της αντιπολίτευσης απέναντι στη ΝΔ με προωθημένες προτάσεις και με πολιτικό σχέδιο έξω από τα όρια του δικομματισμού.

Μπορούμε να αναζωπυρώσουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με το μεγάλο δημοκρατικό ρεύμα της κοινωνίας που θέλει αλλαγή σε βάθος. Με τον κόσμο της φτώχειας, των υποβαθμισμένων συνοικιών, της ανεργίας, της αβεβαιότητας.

Μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις με τη νέα γενιά, με την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη της αριστεράς απέναντι στην ανταγωνιστικότητα και τον ατομισμό του συστήματος.

Βρίσκω ιδιαίτερα θετικές τις σκέψεις και τις προτάσεις του συντονιστή της Γραμματείας Γ. Θεωνά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε προ πολλού φθάσει στο σημείο τομής. Κάθε καθυστέρηση ή αναβολή θα είναι αρνητικά καθοριστική.

Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα.

Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια. Όχι μόνο ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στην Συνδιάσκεψη.»

syn.gr

19 Ιουν 2009

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

EconNet - Δίκτυο Αριστερών Οικονομολόγων


Τρίτη 23 Ιουνίου

Αίθουσα Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας (Ξενοφώντος 4 - 6ος όροφος)

6:00 μ.μ.



Το δίκτυο αριστερών οικονομολόγων διοργανώνει το πρώτο εργαστήριο για την οικονομική κρίση, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κρίση και την εξαγωγή πρώτων συμπερασμάτων σχετικά με την εξέλιξή της



Πρόγραμμα εργαστηρίου

18.00 - 18.20: Γιώργος Σταθάκης, «Η παγκόσμια οικονομική ύφεση και οι πολιτικές αντιμετώπισής της»



18.20 - 18.30: Μαρίκα Φραγκάκη, «Το ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών: Υπάρχει; Χρειάζεται;»

18.30 - 18.40: Σπύρος Λαπατσιώρας, «Χρηματοπιστωτικές όψεις της κρίσης»



18.50 - 19.00: Μαρία Καραμεσίνη, «Τάσεις στην Ανεργία και την Απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική»

19.00 - 19.10: Απόστολος Δεδουσόπουλος, «Πολιτικές Απασχόλησης»



19.10 - 19.20: Λόης Λαμπριανίδης, «Η συμβολή των μεταναστών στην ελληνική οικονομία, ένα σχόλιο με αφορμή την κρίση»



19.20 - 20.30: Ανοιχτή συζήτηση - σχόλια

Ο δαίμων ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Αυτή την Κυριακή, 21 Ιουνίου, μαζί με την Αυγή της Κυριακής

Περιοδικό για την οικολογία.

Κυκλοφορεί με την ΑΥΓΗ την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα

(Αυτό το τεύχος, εκτάκτως, με καθυστέρηση 2 εβδομάδων. Το επόμενο τεύχος, κανονικά την Κυριακή 5 Ιουλίου)



Τηλέφωνο: 210 3316738, e-mail: daimon@enternet.gr

Τεύχος 94, Ιούνιος 2009

Από τα περιεχόμενα

E D I T O R I A L, Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Γι αυτά τα σκουπίδια, κάνεις δεν μιλά, Βάσω Κανελλοπούλου

Τα πάντα γ@μιούντ@ι, Γιαννης Σχιζας

Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες και πολιτική, Βάσω Κανελλοπούλου

Στο κόκκινο, ο εθνικός δρυμός Σουνίου, Φάνη Δημητρακούδη

Τα πυροτεχνήματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ, για ενεργειακή απόδοση!, Μαργαρίτα Καραβασίλη

Να αντισταθούμε στην κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, Πάνος Τότσικας

Η οικονομική κρίση και το πράσινο κίνημα, Γιάννης Παρασκευόπουλος

Μια παγκόσμια διάκριση, Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Διεθνή οικολογικά νέα, Εύθυμης Παπαδημητρίου

Οι ξυπόλητοι μηχανικοί ηλιακής ενέργειας φέρνουν το φως στην ύπαιθρο, Γιολάντα Ζιάκα

Συμπεράσματα από την λειτουργία του συστήματος εμπορίας ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα το 2008, Σεβαστιανός Μοιρασγεντής

Ο Ι Κ Ο Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α: Το ξύλο του αίματος, Δημήτρης Κωστόπουλος


Η προστασία του περιβάλλοντος περικόπτεται στο όνομα της οικονομικής κρίσης

Αφήστε τον ήλιο να λάμψει! Δημήτρης Ιμπραήμ

Η δεκαετία του ανέμου 2010 2020, Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας

Πανευρωπαϊκό βραβείο στο αειφόρο Αιγαίο και τη νέα γενιά του!

Βιβλίο: Νίκος Αναστασάτος, Πλανήτης Χ εναντίον Πλανήτη Κ,

17 Ιουν 2009

Ανακοίνωση για την υπόθεση Κούνεβα

Μετά τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ να κουκουλώσει την υπόθεση και να μην ξεκινήσει ποτέ η έρευνα για τη δολοφονική επίθεση στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, έρχεται μετά από 6 μήνες και η απόφαση του ανακριτή να σταματήσει η δικαστική έρευνα.

Η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση για το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του, αφού δείχνει ότι τέτοιες επιθέσεις μένουν ατιμώρητες, με τις διωκτικές αρχές να δείχνουν αδιαφορία για τη διελέυκανση του εγκλήματος. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στοχοποιήθηκε για τη συνδικαλιστική της δράση, για τους αγώνες της ενάντια στην ελαστική εργασία και το σύγχρονο δουλεμπόριο των εταιριών καθαρισμού. Τα όσα συμβαίνουν στις εταιρίες καθαρισμού, όμως, δεν αποτελούν μεμονωμένες αυθαιρεσίες, αλλά αποτελούν μέρος της γενικότερης επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και στη συνδικαλιστική δράση.

Γι’ αυτό το λόγο και η επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα μας αφορά όλους και όλες και δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης , αλλά και ταυτόχρονα να αγωνιζόμαστε ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
17/06/2009

16 Ιουν 2009

Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ - Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου

Συνεδρίασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με θέμα «Προγραμματισμός πρωτοβουλιών την τρέχουσα περίοδο».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Αλ. Αλαβάνος έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω όλους εσάς που, όπως κάθε φορά στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είστε εδώ και περιμένετε τα πορίσματα των συνεδριάσεων.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά τις Ευρωεκλογές, όπου ξέρετε ότι είχαμε ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν θετικό για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μία συνεδρίαση που έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα, μια συνεδρίαση εργασίας. Θέσαμε μια σειρά ζητήματα, σχετικά με τον προγραμματισμό μας και πήραμε αποφάσεις που ήταν, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, ομόφωνες.

Καλωσορίσαμε την νέα μας βουλευτίνα, τη Σοφία Ανδριοπούλου, η οποία παίρνει τη θέση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Να σας πω τι αποφασίσαμε.

Tο πρώτο : Θα διοργανώσουμε μια εκδήλωση «Τιμής και Μνήμης για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη και τις Ιδέες του», η οποία θα γίνει το Σεπτέμβρη με σκοπό να αναδειχθεί τόσο η προσωπική του πορεία, αλλά και η ανάπτυξη των προτάσεων, των ιδεών, των σκέψεων για τον χαρακτήρα της Αριστεράς, που ανήκει στη μεγάλη και πολύχρωμη κληρονομία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήσαμε είναι το θέμα του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών. Με αυτόν τον ιδιότυπο τρόπο επιβεβαιώνεται η άποψη που εξέφρασε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ότι παρά τα εμπόδια που μπαίνουν σήμερα από το αρ. 86 του Συντάγματος, το οποίο προώθησαν από κοινού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είναι δυνατόν να βρούμε λύση σε αυτό το αίτημα που έχουν όλοι οι πολίτες και είναι ένα δημοκρατικό αίτημα, δηλαδή ότι δεν μπορεί οι Υπουργοί να έχουν διακριτική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες όταν εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα. Είναι εφικτή η λύση. Κάναμε εμείς αυτήν την πρόταση, σε σχέση με την αυτοδέσμευση των κομμάτων ότι θα παραπέμπεται ο φάκελος ξανά στην Δικαιοσύνη, εκπληρώνοντας τις τυπικές υποχρεώσεις που επιβάλλει το Σύνταγμα. Μ’ αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παίρνοντας υπόψη κάθε άλλη πρόταση που έχει γίνει και κάθε άλλη πρόταση που θα γίνει, μπορεί να δώσει αποτέλεσμα σ’ αυτό το αίτημα. Είναι σημαντικό για μας ότι μπορεί, δεν ξέρω αν θα το τολμήσουν τελικά, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να κλείσει αυτό το ζήτημα της αντιμετώπισης των θεμάτων της αντιμετώπισης της διαφθοράς με μία διέξοδο την οποία πρότεινε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Θέλω όμως με την ευκαιρία να επισημάνω την τεράστια ευθύνη της Ν.Δ., διότι με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής ουσιαστικά απάλλαξε από κάθε δίωξη , έστω και μ’ αυτές τις συνθήκες, Υπουργούς οι οποίοι μπορεί να είχαν υποπέσει σε αδικήματα Ποινικού Δικαίου μέχρι τις παραμονή των εκλογών του 2007.

Το τρίτο σημείο το οποίο συζητήσαμε είναι η πρόταση του κ. Μαρκογιαννάκη, σχετικά με τη συζήτηση θεμάτων, τα οποία άπτονται της δημοσίας ασφάλειας και των μεταναστών.

Θέλω να πω τα εξής. Κατ’ αρχήν εμείς πιστεύουμε ότι τα θέματα των μεταναστών δεν είναι θέματα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και θα ήταν μεγάλο λάθος να περιοριστούν τα ζητήματα αυτά και να επικεντρωθούν, αποκλειστικά μάλιστα σε κατασταλτικές μεθόδους απέναντι στους μετανάστες. Εμείς θεωρούμε ότι είναι θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών και όλης της Κυβέρνησης με πολλαπλές παρεμβάσεις σε πάρα πολλούς τομείς και μ’ αυτή την έννοια η συμμετοχή μας σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση θα περιοριστεί μόνο σε θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της Αστυνομίας.

Σας θυμίζω την πρόταση που είχαμε κάνει και την οποία θα επαναφέρουμε, δηλαδή την ανάγκη να συγκροτηθεί μία Διακομματική Επιτροπή με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και με βάση την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, την οποία εξαρχής εδώ και μήνες για να μην πω χρόνια υποστηρίζουμε, σχετικά με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, προκειμένου να έχουμε μία δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία.

Η συμμετοχή μας στην αυριανή συνάντηση θα γίνει σ’ αυτή τη βάση, επαναλαμβάνοντας την πρότασή μας, και θα έχει νόημα εφόσον η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Δηλαδή δεν θα δεχτούμε εμείς την γνωστή παγίδα του να προσφέρουμε άλλοθι και νομιμοποίηση σε ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Το τέταρτο θέμα που συζητήσαμε είναι το θέμα των μεταναστών. Αποφασίσαμε να κάνουμε μία διευρυμένη ημερίδα, σε σχέση με τα πολυεπίπεδα ζητήματα που τίθενται για το θέμα των μεταναστών. Μένουμε σταθερή στην άποψή μας ότι δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την κυριαρχία του ρατσισμού στη χώρα μας. Δεν δεχόμαστε ότι αυτό το ζήτημα το οποίο έχει κυρίως μια ανθρώπινη διάσταση, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον αυταρχισμό.

Από την άλλη μεριά φυσικά και βλέπουμε τις άθλιες συνθήκες και για τους μετανάστες αλλά και για συμπατριώτες μας στις υποβαθμισμένες συνοικίες, στις οποία πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση. Θεωρούμε ότι ένα από τα κεντρικά ζητήματα είναι να δοθεί λύση στην επιθυμία πάρα πολλών, μιλάμε ίσως και για την πλειοψηφία ακόμη των μεταναστών, να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με αυτή την έννοια ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο γίνεται την Πέμπτη 18, εμείς ζητάμε από τον Πρωθυπουργό:

• Πρώτον, να θέσει το θέμα της ελεύθερης διακίνησης μεταναστών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούν οι διάφοροι Μπαρόζο να αντιμετωπίζουν σαν σακιά τους μετανάστες και σαν αποθήκες τις συνοριακές χώρες. Πρέπει και οι μετανάστες να έχουνε, όπως έχουνε, τα κεφάλαιά τους, ο «τζόγος» τους, οι συναλλαγματικές τους, οι επιχειρήσεις τους, τα «φρουτάκια» τους, όπως έχουν οι εργαζόμενοι που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης. Μ’ αυτή την έννοια ζητάμε να θέσει το θέμα της ελεύθερης διακίνησης των μεταναστών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός με όλες τις αναθεωρήσεις που πρέπει να γίνουν στη Συνθήκη Σέγκεν και στις διάφορες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Το δεύτερο: Ζητάμε, δεδομένου ότι και οι Ευρωεκλογές έδειξαν ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά και αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρξουν ειδικά κονδύλια για τις συνοριακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διαμορφώσουν, όχι στρατόπεδα, αλλά εγκαταστάσεις, χώρους υποδοχής, χώρους προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο ή των μεταναστών σε συνθήκες οι οποίες ανταποκρίνονται σ’ αυτό που θέλουμε να νομίζουμε ότι είναι ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Πέμπτο θέμα στη συνεδρίασή μας βάλαμε το θέμα των πυρκαγιών. Η πρώτη ερώτηση, συμβολικά και ουσιαστικά, που θα θέσει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αφορά στα θέματα των πυρκαγιών. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, δεν μπορεί η κυβέρνηση να μας λέει ότι κάνει πολιτική με βάση τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Και σε ποιο κανάλι τα βλέπει; Τα βλέπει στην ΕΡΤ, τα βλέπει στο STAR, τα βλέπει στον ΑΝΤΕΝΝΑ, τα βλέπει στο MEGA, στον ALPHA, στο ALTER; Που τα βλέπει αυτά τα δελτία ο κ. Μαρκογιαννάκης; Έπρεπε η κυβέρνηση να έχει πάρει κάποια στοιχειώδη μαθήματα, από το μεγάλο πάθημα που είχαμε στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τρία είναι τα δικά μας αιτήματα.

• Πρώτον άμεση χρηματοδότηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις Δασικές Υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξει αποψίλωση των ζωνών εκείνων στα δάση, οι οποίες είναι επικίνδυνες για ανάφλεξη.

• Δεύτερον ζητάμε από τη μεριά της Κυβέρνησης την ενσωμάτωση άμεσα των έκτακτων Δασοπυροσβεστών στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με αναβάθμιση της προσφοράς και την κάλυψη όλων των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.

• Τρίτο, την άμεση κάλυψη σε υποδομές. Και φυσικά νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μία νομική αναπροσαρμογή και άμεσα μέτρα, ώστε να μην βλέπουμε πολλές αναφλέξεις σε περιοχές κυρίως περιαστικές, πολλές οποίες υπάρχουν πάρα πολλές ορέξεις για την ιδιοκτησία από ιδιωτικά συμφέροντα.

Τέλος, το έκτο σημείο είναι το οικονομικό. Με συγχωρείτε που το βάζω έκτο, αλλά μ’ αυτή τη σειρά είδαμε τα θέματα. Το οικονομικό έχει φτάσει σε κρίσιμη κατάσταση. Νομίζω ότι και μόνο το γεγονός ότι 1,3 δις ευρώ έχουν φτάσει οι ακάλυπτες επιταγές σήμερα, θυμίζω ότι η μισή Ελλάδα πια δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η μισή Ελλάδα πια είναι έτοιμη να μπει στον Τειρεσία.

Εμείς ζητάμε τρία άμεσα μέτρα.

• Ειδική Τράπεζα για τη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Ισχυρό εθνικό τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας της οικονομίας. Το ζητάμε τη στιγμή που σε χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν κρατικοποιηθεί σχεδόν, όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα.

• Τρίτον ζητάμε κατάργηση του Τειρεσία με τη σημερινή του μορφή. Το κράτος δεν μπορεί να έχει ένα διώκτη, όταν χρειάζεται ένα στήριγμα σε μια εποχή η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της διεθνούς και της εγχώριας κρίσης.

Παράλληλα μ’ αυτό το θέμα θα αναδείξουμε στη Βουλή το θέμα της συγχώνευσης των Οργανισμών Έρευνας, το οποίο αποτελεί ένα πλήγμα μεγάλο σε όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας. Η έρευνα για μας είναι το μέλλον δεν μπορεί να γίνει παρελθόν. Δεν μπορεί να συγχωνευθεί ή να καταργηθεί στο όνομα της εξοικονόμησης κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ίσα – ίσα είναι ένας χώρος επένδυσης και ανάπτυξης μαζί με την Παιδεία για το μέλλον.

Αυτά και σας ευχαριστώ πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

- Υπάρχει θέμα στις σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και αν ναι πότε προτίθεστε να αποσαφηνίσετε τους ρόλους μεταξύ υμών και του Προέδρου του ΣΥΝ.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς πέρασε ένα μικρό σεισμό, με την έννοια ότι δεν είχε ένα αποτέλεσμα το οποίο ήθελε και ενδεχομένως θα μπορούσε να κερδίσει. Κι όπως ξέρετε μετά τους σεισμούς υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις. Ξέρετε επίσης ότι οι μετασεισμικές δονήσεις δεν κρατούν πολύ. Το ερώτημα το οποίο με απασχολεί και νομίζω ότι απασχολεί όλους μας είναι πώς ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το κάθε του στέλεχος θα μπορέσει να έχει την εμπιστοσύνη, τη στήριξη, την αποδοχή από την κοινωνία μας. Αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα και όχι το πώς θα διαμοιράσουμε τα ιμάτια μεταξύ μας.

- Ο νέος Πρόεδρος την έχει αυτή την εμπιστοσύνη;

Νομίζω ότι για όλους μας και βάζω πρώτα – πρώτα τον εαυτό μου με την ευθύνη που έχω ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, - για όλους μας το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει ένα ζήτημα να αναρωτηθούμε. Για όλους μας και για τους παρακαθημένους, κατά τη γνώμη μου, και για τους βουλευτές μας και τα στελέχη μας να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε πάρα πέρα, να καλύψουμε την οπισθοχώρηση. Νομίζω ότι αυτό έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα και αυτό κάνουν και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες και είμαι πολύ ευχαριστημένος γι’ αυτό.

- Δεν κάνατε αυτό όμως, συζητήσατε για αλλότρια θέματα στην Κ.Ο. δεν συζητήσατε αυτό που σας καίει το εκλογικό αποτέλεσμα αφ’ ενός και αφ’ ετέρου εσείς έχετε ευθύνες ως Πρόεδρος της Κ.Ο.:

Αν τα θέματα τα οικονομικά, τα θέματα της αστυνόμευσης, τα θέματα των μεταναστών, τα θέματα της διαφθοράς είναι αλλότρια θέματα ναι συζητούσαμε αλλότρια θέματα. Πιστεύω όμως ότι είναι τα θέματα, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναδείξει τις πρωτοβουλίες του και πρέπει να πείσει την κοινωνία για τον αγωνιστικό και εποικοδομητικό ρόλο που έχει.

Ρωτάτε αν έχω ευθύνες εγώ προσωπικά. Φυσικά και έχω ευθύνες. Εννοώ έχω ευθύνες πάρα πολύ σημαντικές και νομίζω ότι οι ευθύνες καταμερίζονται ανάλογα και με τη θέση που έχει ο κάθε σύντροφος σ’ αυτό το ενωτικό και συλλογικό εγχείρημα.

- Επειδή είπατε για σεισμό και μέχρι τώρα η επιστήμη δεν ξέρει από τι προκαλούνται οι σεισμοί, να υποθέσω ότι ούτε κι εσείς ξέρετε από τι προκλήθηκε αυτή η ήττα του Συνασπισμού;

Όλοι μας έχουμε μία άποψη κι εσείς έχετε μια άποψη και μας βοηθάνε και οι απόψεις σας και οι προβληματισμοί σας και οι σκέψεις σας. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι, όχι απλώς να κάνεις μια ανάλυση, για το ποιες είναι οι αιτίες αυτού του αποτελέσματος, αλλά η ανάλυση αυτή να συνυφανθεί με μια σειρά προτάσεις προωθητικές για το όλο εγχείρημα.

Κι αν θέλετε αυτός είναι ο λόγος όπου εμφανίζεται από τη δική μου πλευρά να καθυστερώ να αναπτύξω ολοκληρωμένα τις σκέψεις μου, δεδομένου ότι αισθάνομαι την ανάγκη να συζητήσω με πάρα πολλούς συντρόφους και αυτή η διαδικασία της συζήτησης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

- Την προηγούμενη βδομάδα οργίασαν οι φήμες κε Πρόεδρε ακόμη και για διάθεση παραιτήσεώς σας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Όχι δεν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο. Αυτό που αληθεύει είναι ότι συζητάμε σήμερα με τόλμη όλες τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν για την ανασυγκρότηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και είναι σαφές ότι μέσα σ’ ένα δεδομένο και σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές μας, που πιστεύω ότι συλλογικά και με ομοφωνία θα έχουν διαμορφωθεί.

- Έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα κόμματα πιστεύετε ότι έχει κλείσει ο κύκλος; Γίνονται ανακατατάξεις, ακόμη και στο χώρο της Αριστεράς ίσως χρειάζεται κάτι άλλο;

Εμείς είμαστε μια δύναμη, η οποία πιστεύει στην ανάγκη των ανακατατάξεων, ανασυγκροτήσεων, τις προδρομικές ενέργειες, κινηματικές δράσεις, πολιτικές πρωτοβουλίες κλπ. θεωρούμε όμως ότι η βάση που έχουμε, δηλαδή ένας χώρος συνάντησης των δυνάμεων της Αριστεράς, είναι ένα πολύ σημαντικό απόκτημα που δεν πρόκειται να το απαλλοτριώσουμε με κανέναν τρόπο και πιστεύω ότι αυτή είναι η κοινή διάθεση. Είναι σωστό ότι έχουν υπάρξει σημαντικά λάθη από την πλευρά μας, γι’ αυτό φθάσαμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα, τα οποία εμείς, ξαναλέω, θέλουμε να τα εντοπίσουμε, να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα συνοδεύσουμε με όλες τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε. Η ευθύνη είναι δική μας δεν είναι της κοινωνίας. Αυτό είναι σαφές.

- Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ υπήρξε μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο τάσεων. Η μία ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και μία τάση, που υπερασπίστηκε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας συνέδριο για όποιον θέλει αλλαγές. Γενικότερα με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα βλέπετε ότι υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως Πρόεδρος της Κ.Ο. δεν θέλω να σχολιάσω τις τοποθετήσεις των διαφόρων συνιστωσών. Αλλά μπορώ να σας πω την άποψή μου. Ασφαλώς οι εκτιμήσεις που θα κάνουμε για τις Ευρωεκλογές- κι έτσι κατάλαβα απ ‘όσους τοποθετήθηκαν - μας οδηγούν στο να κάνουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, ανάλυση ακόμα και διορθώσεις σε θέματα της πολιτικής μας. Προς Θεού δεν μπορούμε να πούμε ότι με την τέλεια πολιτική είχαμε ένα κακό αποτέλεσμα.

- Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ένα αντικειμενικό δεδομένο από τις Ευρωεκλογές. Το ένα είναι η αύξηση του ΛΑΟΣ και το άλλο είναι οι Οικολόγοι. Εσείς ποιο μήνυμα παίρνετε απ’ αυτά τα δύο δεδομένα;

Να πούμε ότι έγιναν σε συνθήκες μεγάλης αποχής, που μάλλον στρεβλώνει τις πραγματικές εικόνες. Εμείς το πρώτο μήνυμα το παίρνουμε από την δική μας υποχώρηση κι από την ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με έναν τρόπο ουσιαστικό, πραγματικό με τα μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά της η κοινωνία και να αναδείξουμε τις προτάσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. Έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Όσα προβλήματα κι αν παρουσιάστηκαν, είδαμε και στη διάρκεια των εκλογών, αλλά ξέρουμε ότι συνεχώς υπάρχει, ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ, που είναι άνθρωποι με αξίες, με ιδανικά, με διάθεση προσφοράς και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους.

- Να επανέλθω στη ζήτημα με τις εκλογές και αν τίθεται θέμα παραίτησης Μαρκογιαννάκη

Στην Κ.Ο. δεν θέσαμε θέμα παραίτησης. Διότι αν υπήρχε ευαισθησία να παραιτούνται οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, νομίζω ότι θα είχαμε μια Κυβέρνησης χωρίς Υπουργό και ενδεχομένως χωρίς Πρωθυπουργό. Εμείς θέσαμε ζητήματα ουσίας που πρέπει να καλυφθούν άμεσα, σας τα είπα ήδη, και όπου οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι ασύλληπτες όταν έχει και το προηγούμενο του 2007.

- Είναι λίγο πρόωρο, αλλά επειδή απαντούν στα στελέχη σας. Στις Εθνικές Εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού.

Δεν είναι το ζήτημα που με απασχολεί αυτό. Το ζήτημα που με απασχολεί είναι το πώς θα μπορέσουμε να βγάλουμε διδάγματα απ’ αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα και πώς ο χώρος μας θα μπορέσει να γίνει η ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει.

- Συμφωνείτε μ’ αυτό που ειπώθηκε και από την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα του πόλου Αριστεράς και Οικολογίας, όχι στην Κεντροαριστερά. Συμφωνείτε;

Συζητούμε όλα τα θέματα σήμερα. Δεν βγαίνουν τα προβλήματα απλώς από μία κεντρική διατύπωση, από έναν τίτλο ας το πούμε. Ασφαλώς και θέλουμε τις ευρύτερες δυνατές συσπειρώσεις στο χώρο της Αριστεράς και θέλουμε να είμαστε μια δύναμη η οποία έχει προτάσεις που απευθύνονται σε όλη την ελληνική κοινωνία.

- Ακούγεται ότι αυτό το δίπολο, ας το χαρακτηρίσω, θόλωσε το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση βλέπετε τις ευθύνες τις δικές σας.

Όχι μόνο σε αυτή την κατεύθυνση. Σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, διότι μην ξεχνάτε ότι μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ως Πρόεδρος της ΚΟ, έχω ευθύνες σε σχέση και με τη συμβολή μου στη διαμόρφωση της πολιτικής μας, των προτάσεών μας των θέσεων μας κλπ.

Στην άλλη πλευρά όμως θέλω να σας πω ότι όχι. Μπορεί το πρόβλημα τη συλλογικότητας να έχει τριβές. Μπορεί να έχει δύσκολα προβλήματα προς επίλυση και σήμερα. Εγώ όμως προσωπικά παραμένω υπέρ της αντίληψης ότι η Αριστερά πρέπει να κινηθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο από τα αρχηγοκεντρικά μοντέλα τα οποία μας προσφέρουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και πρέπει να μάθει, και θα μάθει πιστεύω, να λειτουργεί με συλλογικότητα ακόμη και στο υψηλότερο ηγετικό επίπεδο.

- Με δεδομένο ότι επιλέξατε και στηρίξατε τον κ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ, τώρα έχοντας όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, θεωρείτε ότι ήταν μια επιλογή που σας δικαίωσε η μία επιλογή για την οποία έχετε μετανιώσει;

Δεν έχω καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει. Θεωρώ όμως ότι όλοι, βλέποντας πρώτα απ’ όλα το δικό μου ρόλο, πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή.

To Γραφείο Τύπου

14 Ιουν 2009

13/6/2009, Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ - Ομιλία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα

13/6/2009, Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ - Ομιλία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα from syn.gr on Vimeo.

Ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων ετοιμάζεται κρυφά στη Θήβα

Ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, ετοιμάζει η κατασκευαστική εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και κατασκευάστρια του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Θήβας. Η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου που έχουν συστήσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε., η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με δ/ντα σύμβουλο τον Λ. Μπόμπολα. Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε αγορά οικοπέδων γύρω από τον ΧΥΤΑ και έχει καταθέσει σχετική πρόταση.

H διεθνής εμπειρία έχει αναδείξει σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την καύση των αποβλήτων όπως τη μεταφορά διοξινών και φουρανίων στο έδαφος, στην επιφάνεια των φυτών και στις ανοιχτές υδάτινες μάζες. Επίσης το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων καύσης, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία είναι υπερδιπλάσιο της ανακύκλωσης και θα κληθούν να το πληρώσουν οι Δήμοι και οι δημότες τους. Στη χώρα μας δεν υπάρχει πλήρης απογραφή των πηγών διοξινών και πολιτική αντιμετώπισής τους, όπως δεν υπάρχει αξιόπιστη ποιοτική και ποσοτική αποτύπωση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Σε περίπτωση που αυτή η μονάδα κατασκευαστεί θα χρησιμοποιεί προφανώς σκουπίδια και από άλλες περιοχές γιατί η ποσότητα των οικισμών της Θήβας είναι ανεπαρκής – εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 10% της απαιτούμενης ποσότητας. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η μονάδα να υποδέχεται σκουπίδια από την Αττική, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πιθανότητα υποδοχής (έστω και από την πίσω πόρτα) των βιομηχανικών αποβλήτων Σχηματαρίου – Οινοφύτων – Θήβας και ιδιαίτερα των επικίνδυνων, που σήμερα διατίθενται παράνομα στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Η εξέλιξη αυτή προστίθεται στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση της περιοχής, στις ανεξέλεγκτες ενεργειακές εγκαταστάσεις και στις πολιτικές που μετατρέπουν τη Βοιωτία σε σκουπιδότοπο. Για το θέμα είναι ενήμεροι τόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας όσο και ο Δήμαρχος Θήβας Ν. Σβίγγος. Ο τελευταίος, γνωρίζοντας προφανώς τα σχέδια της ΗΛΕΚΤΩΡ αλλά χωρίς να ενημερώσει τους δημότες, έκανε δύο εκδηλώσεις από τον περασμένο Αύγουστο, (στην Κεντρική πλατεία και στο Συνεδριακό Κέντρο) για την ωφελιμότητα των εργοστασίων καύσης σκουπιδιών. Επίσης μαζί με συνεργάτες του επισκέφθηκε το Παρίσι για να διαπιστώσει ότι … τέτοιες μονάδες είναι ακίνδυνες για το περιβάλλον. Ασφαλώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για μεθοδεύσεις πίσω από την πλάτη των πολιτών της Θήβας.

Όσο για την Κυβέρνηση και τους βουλευτές Βοιωτίας, αναρωτιόμαστε:
Θα καταργήσουν τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία προστατεύεται η Υλίκη, που ορίζει απόσταση δέκα χλμ για εργοστάσια ενώ ο ΧΥΤΑ απέχει μόλις έξι;
Θα μας ενημερώσουν ποια και πόσα σκουπίδια θα υποδέχεται;
Θα μας ενημερώσουν γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος και όχι π.χ. η Αττική αφού η αντίστοιχη μονάδα βρίσκεται μέσα στο Παρίσι;
Γιατί επιλέγουν την ασύμφορη λύση της μεταφοράς;

Απαιτούμε την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να εκφραστεί η άποψη της τοπικής κοινωνίας. Η ιστορική πόλη της Θήβας υποφέρει εδώ και χρόνια από την ασύδοτη βιομηχανική ρύπανση. Το νερό της πόλης είναι μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο, το διυλιστήριο καθυστερεί παρά τις δεσμεύσεις και τα βιομηχανικά απόβλητα από τα οποία είναι κορεσμένη η περιοχή κινδυνεύουν να καταστρέψουν τον νέο ΧΥΤΑ. Δεν αρκεί ο Μπόπμολας να κερδίζει και το ΥΠΕΧΩΔΕ να απαλλαγεί από τα σκουπίδια της Αττικής χωρίς πολιτικό κόστος. Πρέπει και οι πολίτες της Βοιωτίας να επιβιώσουν.

11 Ιουν 2009

Ανακοίνωση του Κ.Ε.Α για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών



Είμαστε ευχαριστημένοι από τη μεγάλη επιτυχία του Αριστερού Μπλοκ (Πορτογαλία, 3 ευρωβουλευτές), του Μετώπου της Αριστεράς (Γαλλία, 5 ευρωβουλευτές), του AKEL (Κύπρος, 2 ευρωβουλευτές) και του κόμματος Η Αριστερά (Γερμανία, 8 ευρωβουλευτές), που δείχνει ότι η Αριστερά στην Ευρώπη είναι μια σχετική δύναμη. Μαζί με τους εκλεγμένους υποψηφίους από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας, Μοραβίας (Τσεχία, 4 ευρωβουλευτές), του Συνασπισμού /ΣΥΡΙΖΑ (Ελλάδα, 1 ευρωβουλευτής) και της Ενωμένης Αριστεράς (Ισπανία, 2 ευρωβουλευτές) θα συμμετέχουν στην GUE/ NGL και θα προσπαθήσουν για την ανάδειξή της σε μια ισχυρή ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Lothar Bisky, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υπογράμμισε την πετυχημένη συνεργασία και αλληλεγγύη όλων των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατά τη διάρκεια της κοινής εκστρατείας του ΚΕΑ τους τελευταίους 12 μήνες. «Η κοινή εκλογική πλατφόρμα ήταν μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε και τώρα να παλεύουμε για τους κύριους στόχους μας, ειδικότερα για υψηλότερα κοινωνικά πρότυπα, περισσότερη δημοκρατία και αφοπλισμό» δήλωσε ο Lothar Bisky τη νύχτα των εκλογών. Εντούτοις, τα αποτελέσματα των αριστερών κομμάτων στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν αποτελούν επιτυχία. Η νέα ομάδα GUE/NGL θα μετρήσει επτά μέλη λιγότερα απ' ό,τι το 2004-2009, παρατηρεί ο Lothar Bisky.

Αυτό δείχνει την ανάγκη, η Αριστερά να μπει στον δρόμο μιας στενής συνεργασίας προκειμένου να υπερνικηθεί ο κατακερματισμός της, πρόσθεσε.

Η πικρή ήττα της Αριστεράς στην Ιταλία είναι παράλληλη με μια ανησυχητική αύξηση της δύναμης της ακροδεξιάς. Όπως στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τις Κάτω Χώρες, τα ακροδεξιά και κατά των μεταναστών κόμματα έχουν συγκεντρώσει τις ψήφους πολλών πολιτών της ΕΕ, σηματοδοτώντας μια σαφή μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να λάβουμε συνεπή μέτρα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού, του ακραίου εθνικισμού και να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε τα δικαιώματα εκείνων που υφίστανται διακρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα στηρίξει την δημιουργία μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας που θα είναι σε θέση να αλλάξει τις πολιτικές της ΕΕ για μια κοινωνική, δημοκρατική, ειρηνική και αλληλέγγυα Ευρώπη.

We are happy about the great success of Bloco de Esquerda (Portugal, 3 MEPs), Front de Gauche (France, 5 MEPs), AKEL (Cyprus, 2 MEPs) and Die Linke (Germany, 8 MEPs), which shows that the Left is a relevant force in Europe. Together with the elected candidates from the Communist Party of Bohemia and Moravia (Czech Republic, 4 MEPs), Synaspismos/SYRIZA (Greece, 1 MEP) and IU-IPV-EUiA (Spain, 2 MEPs) they will join the GUE/NGL and strive for a strong group in the next European Parliament.

Lothar Bisky, chairman of the European Left, underlines the successful cooperation and solidarity of all the European Left parties during the last 12 months for the common EL campaign. "The common electoral platform was just the beginning. We will now continue to fight for our main goals, especially for higher social standards, more democracy and disarmament," states Lothar Bisky in the election night.

However, the results of the left parties in the European elections are not a success. The new GUE/NGL group will count up to seven members less than in 2004-2009, remarks Lothar Bisky. It shows the necessity to go on the way of a closed cooperation of the Left in order to overcome its fragmentation, he adds.

The bitter defeat of the Left in Italy goes along with an alarming increase in power of the extreme right. Like in Austria, Hungary and the Netherlands, far-right and anti-immigration parties have gathered the votes of many EU citizens, determining a clear shift of Europe to the right. More than ever, we must take consistent action against racism, xenophobia, fascism, ultra-nationalism and protect and promote the rights of those who are discriminated.

The European Left will stand together in support of a powerful parliamentary group in order to be able to change EU policies for a social, democratic, and peaceful Europe in solidarity.

5 Ιουν 2009

Σκληρή κριτική στην ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων από τον Νάνο Βαλαωρίτη

Αποστάσεις από τους Οικολόγους Πράσινους, με σκληρή κριτική στην ηγεσία τους, παίρνει ο ποιητής και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Επικρατείας των “Πράσινων” το 2007, Νάνος Βαλαωρίτης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αριστερά!” της ΚΟΕ, που κυκλοφορεί σήμερα και αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε χτες με ανακοίνωσή της η εφημερίδα, εκφράζει την πικρία του για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, υπογραμμίζοντας ότι χρησιμοποίησαν το όνομά του για να μαζέψουν ψήφους και μετά μεθόδευσαν τον παραγκωνισμό του: “Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα προσωπικά - αυτά θα γίνονταν σε οποιοδήποτε κόμμα. Το ζήτημα είναι αν τελικά ένα τέτοιο κόμμα θα ωφελούσε την υπόθεση. Αν οι Οικολόγοι Πράσινοι θα γίνονταν -σε περίπτωση που έπαιρναν περισσότερες ψήφους- ένα παίγνιο των μεγάλων κομμάτων, όπως έγινε παλιότερα και διαλύθηκαν, όταν η τότε βουλευτίνα προσχώρησε αμέσως σε ένα μεγάλο κόμμα”.

Δεν βλέπω σκοπιμότητα δημιουργίας ενός κόμματος υποχείριου άλλων κομμάτων

Αναφερόμενος δε στο γεγονός ότι η οικολογία έχει αρχίσει να απασχολεί με ουσιαστικούς όρους όλο και περισσότερο κόσμο, σημειώνει ότι "αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, αλλά δεν βλέπω τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός κόμματος υποχείριου άλλων κομμάτων. Αυτό έγινε και στη Γερμανία, όπως ξέρουμε, όπου οι Πράσινοι με τους Σοσιαλδημοκράτες συμψήφισαν βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και έκαναν φοβερά πράγματα".

Απαντώντας στην ερώτηση πόσο οικολογικό είναι ένα κόμμα εάν δεν βάζει συνολικά το ζήτημα του μοντέλου ανάπτυξης, λέει ότι «δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτά είναι αξεχώριστα. Γι’ αυτό άλλωστε αρχίζουν και τα μεγάλα κόμματα να το συνειδητοποιούν» και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «πιστεύω πως όλα τα κόμματα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την υπόθεση, η οποία δεν μπορεί να αφεθεί σε μια ομάδα ανθρώπων που, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι κατάλληλοι».

Η συνέντευξη κλείνει με την ερώτηση του δημοσιογράφου εάν “με δεδομένους, λοιπόν, τους αγώνες που έχει δώσει για το περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται στις βασικές του προτεραιότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ σας πείθει να τον στηρίξετε;” και την απάντηση, από την πλευρά του Νάνου Βαλαωρίτη, πως “βεβαίως με πείθει, όπως θα στήριζα και άλλους αν με έπειθαν ότι δίνουν πραγματικά μια μάχη...”.

...Ανώριμη η ηγεσία

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποίησαν χθες μια ιδιόχειρη δήλωση του κ. Βαλαωρίτη “προς τους φίλους και συντρόφους των Οικολόγων Πράσινων”, στην οποία δηλώνει ότι παραμένει μέλος στην κίνηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι η απάντηση του ποιητή στην ανακοίνωση της εφημερίδας. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Βαλαωρίτης επιβεβαίωσε στην "Α" πως η δήλωση έχει γίνει πριν από περίπου δυόμιση εβδομάδες. Στο ιδιόχειρο σημείωμα άλλωστε επισημαίνει τις κακές σχέσεις του με την ηγεσία των "Πράσινων": “Διαπιστώνω ότι δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα με την σημερινή εκλεχθείσα ηγεσία - ίσως λόγω ανωριμότητας κατ' αρχήν και διαφορετικών μεθόδων επιλογής ανάμεσά μας”. Και συμπληρώνει: “Όμως επειδή επίσης διαπιστώνω ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μελών του που σκέπτονται διαφορετικά θα συνεχίζω να υποστηρίζω τις θέσεις του καταστατικού της κίνησης για τα ειδικά και γενικά θέματα στο σύνολό τους”.

πηγή "Η ΑΥΓΗ"

To 4o τηλεοπτικό spot του ΣΥΡΙΖΑ (22'')

To 4o τηλεοπτικό spot του ΣΥΡΙΖΑ (22'') from SYRIZA on Vimeo.

1 Ιουν 2009

H κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

ΤΡΙΤΗ 2/6 - 19.30 - ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

Την Τρίτη 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Αθήνα, με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα. Θα χαιρετίσουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιάννης Θεωνάς.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλ. Κοτζιά, στις 7.30 μ.μ. και θα καλυφθεί ζωντανά μέσω του σάιτ της επίσημης προεκλογικής καμπάνιας.

31/5/2009, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στο MEGA

31/5/2009, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στο MEGA from syn.gr on Vimeo.