Το Νοέμβρη του 2007, η οικολογική οργάνωση Vila Ζora κατήγγειλε ότι υπήρχε η πιθανότητα πρόκλησης οικολογικού επεισοδίου σε κλειστή μεταλλουργία στο Βέλες της ΠΓΔΜ, όπου σε δεξαμενές με θειικό οξύ εντοπίστηκαν ρωγμές. Κυβερνητικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας ανακοίνωσαν ότι ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή ενός τέτοιου επεισοδίου και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν το επικίνδυνο υλικό από τη μεταλλουργία.
Ο Αξιός σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικολογικής οργάνωσης φαίνεται να ρυπαίνεται από χημικά απόβλητα εργοστασίων και να δέχεται ανεξέλεγκτα τα αστικά λύματα της πόλης των Σκοπίων και άλλων περίπου 13 μικρότερων που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού. Από το 1997 με αφορμή το ζήτημα της διασυνοριακής μόλυνσης του Αξιού πρέπει να παρασχέθηκε για πρώτη φορά οικονομική βοήθεια προς τα Σκόπια. Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει δυστοκία στη διαχείριση των σχετικών πόρων.
Αυτές τις μέρες στην πόλη Βέλες ο Αξιός «πνίγηκε» στα νεκρά ψάρια χωρίς οι γείτονες να είναι σε θέση να μας πουν υπεύθυνα αν το φαινόμενο οφείλεται σε εντοπισμένη πηγή μόλυνσης που περιόρισαν ή σταμάτησαν , ή αν το άνοιγμα των φραγμάτων των παραποτάμων (λόγο της χαμηλής στάθμης) προκάλεσε λόγο της ορμής των νερών τη μαζική θανάτωση των ψαριών .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου