26 Σεπ 2008

Διάλεξε ζωή όχι επιβίωση


Του Δημήτρη Τζανακόπουλου

Αρχίζει σήμερα το φεστιβάλ της νεολαίας Συνασπισμού στην Αθήνα. Η πλατεία Πρωτομαγιάς θα γεμίσει για τρεις μέρες με χρώματα, δημιουργία και έμπνευση. Θα γεμίσει με όλους και όλες, εκείνους και εκείνες που ψάχνουν μια διαφορετική προοπτική, που έρχονται σε αντιπαράθεση με το κυρίαρχο πρότυπο. Και, ευτυχώς, είναι πια πολλοί αυτοί που επιλέγουν τη σύγκρουση και τον δρόμο της αμφισβήτησης. Αυτό ακριβώς αποδείχτηκε τους τελευταίους δύο μήνες, στα 40 φεστιβάλ που διοργανώσαμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, αυτό ακριβώς αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια με την αναζωπύρωση των κινημάτων νεολαίας, που αποτέλεσαν το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό ακριβώς τον δρόμο της ανατροπής θέλουμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε και αυτό θα κάνουμε.

Δεν ανεχόμαστε πλέον να ζούμε στο περιθώριο. Δεν ανεχόμαστε να μην μας υπολογίζουν. Δεν θέλουμε να είμαστε η γενιά των 500 ευρώ. Προτιμάμε να είμαστε η γενιά του άρθρου 16, η γενιά της αμφισβήτησης και της ανατροπής. Αυτός είναι ο τίτλος που επιλέξαμε, το όνομα που κερδίσαμε με τους αγώνες μας. Όχι ο τίτλος που κάποιοι άλλοι επέλεξαν για μας.

Είναι ο δρόμος της ανατροπής αυτός που επιλέγουμε, γιατί δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση που μας μετατρέπει στα πιο διαλεχτά της θύματα. Δικαιώματα εργασιακά και εκπαιδευτικά καταργούνται, ο δημόσιος πλούτος εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας, το περιβάλλον καταστρέφεται, το σχολείο γίνεται αυταρχικό εκπαιδευτήριο, τα δικαιώματα δίνουν τη θέση τους στις ευκαιρίες, νέοι και νέες οδηγούνται στη φυλακή επειδή είχαν την ατυχία να βρεθούν σε κοινωνικό αδιέξοδο, άλλοι καθυβρίζονται και αποκλείονται για τις σεξουαλικές τους επιλογές ή επειδή έτυχε να μην είναι Έλληνες. Αυτός δεν είναι ο δικός μας κόσμος. Δεν είναι ο κόσμος της αλληλεγγύης και των αναγκών. Είναι ο κόσμος του κέρδους και των προκαταλήψεων. Αυτόν τον κόσμο δίνουμε υπόσχεση ότι θα τον ανατρέψουμε.

Σας καλούμε, λοιπόν, όλους και όλες στο φεστιβάλ της νεολαίας Συνασπισμού για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε αλλά και για να διασκεδάσουμε με τους δικούς μας όρους. Πέρα από τα προκάτ θεάματα αλλά και την αποστείρωση των παραδοσιακών κομματικών φεστιβάλ. Δημιουργούμε μια γιορτή ανοιχτή στην κοινωνία και τις οργανώσεις της, ανοιχτή σε όσους αγωνίζονται και αμφισβητούν. Μια γιορτή που στήθηκε χάρη στη δουλειά εκατοντάδων νεολαίων του Συνασπισμού, εμπλουτισμένη και πιο όμορφη από ποτέ. Μια γιορτή που φέρνει τον δικό μας κόσμο εδώ, σήμερα, τώρα…

πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: