31 Αυγ 2008

Στην Κομισιόν οι παράνομες αμμοληψίες στις Πρέσπες

Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να αποφευχθεί το περιβαλλοντικό έγκλημα!!!


Σύμφωνα με καταγγελίες της "Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών" και άλλων τοπικών φορέων, οι συνεχείς παράνομες αμμοληψίες στις όχθες της λίμνης Mικρής Πρέσπας και συγκεκριμένα στη λωρίδα γης μεταξύ Mικρής και Mεγάλης Πρέσπας, είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση 3,500 κυβικών μέτρων από μια έκταση 0,8 στρεμμάτων μόνο το 2008. Εξαιτίας των αμμοληψιών και της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ των δύο λιμνών, με την αφαίρεση του λεπτόκοκκου υλικού, καθίσταται ευκολότερη η δημιουργία υδάτινων ροών από τη Mικρή προς τη Mεγάλη Πρέσπα. Καθώς η στάθμη της Μεγάλης Πρέσπας ακολουθεί φθίνουσα πορεία,- με τη χαρακτηριστική πτώση των δέκα 10 μέτρων τα τελευταία 20 χρόνια,- η πίεση των νερών της Μικρής Πρέσπας πάνω στους αμμώδεις σχηματισμούς πολλαπλασιάζεται και γίνεται συνεχώς πιο δυνατή. Έτσι, η διατήρηση της στάθμης της Μικρής Πρέσπας σε ικανοποιητικά επίπεδα εξαρτάται άμεσα από τη δυνατότητα των εδαφών αυτών να προβάλλουν αντίσταση στην αυξανόμενη πίεση.

Πηγή www.syn-europe.gr

28 Αυγ 2008

Προφεστιβαλική εκδήλωση Νεολαίας Συνασπισμού στην Άρτα

Στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού (26-27-28 Σεπτεμβρίου 2008) και της καμπάνιας «Μην κρατάς άλλο το θυμό σου. Διάλεξε ζωή και όχι επιβίωση», διοργανώνεται προφεστιβαλική εκδήλωση της Νεολαίας Συνασπισμού την Κυριακή 31 Αυγούστου στο Κάστρο Άρτας.

7:30 μ.μ.


Θεματική συζήτηση για την οικολογία ( Άραχθος, Αμβρακικός) Ομιλητής: Γιάννης Παπαδημητρίου.

Θεματική συζήτηση για το Κάστρο. Ομιλητής: Δημήτρης Βλαχοπάνος, πρόεδρος του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση».

Κεντρική πολιτική συζήτηση. Ομιλητής: Αλέκος Καλύβης (αναπληρωτής πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε, μέλος Π.Γ Συνασπισμού )

9:00 μ.μ.


Συναυλία με έντεχνο ελληνικό και ροκ τραγούδι από τα συγκροτήματα
unpluggito και Εξ Αμάξης.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν αφιερώματα με θέματα την φτώχεια, το ρατσισμό, το περιβάλλον, τους Ζαπατίστας, τα κοινωνικά κινήματα. Επίσης θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου, ενώ καλλιτέχνες θα κάνουν graffiti.

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού για τις χτεσινές δηλώσεις Στυλιανίδη

Μισθό από ό,τι φαίνεται θα πρέπει να κόψουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και να στήσουν τιμητικό ανδριάντα στον Υπουργό Παιδείας (;) για τη διαφήμιση που τους παρέχει. Είναι κρίμα να μένει η προσφορά του αναπάντητη.


Σε χτεσινές του δηλώσεις ο κ. Στυλιανίδης έσπευσε να διαφημίσει τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στους απόφοιτους του Λυκείου που δεν εισηλθαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κανένα άγχος για τους λόγους που διώχνουν τους μαθητές από την εκπαιδευτική διαδικασία, καμία μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας για την ουσιαστική ενίσχυση του σχολείου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του αυτόνομου μορφωτικού του ρόλου και της αποσύνδεσής του από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μοναδικός στόχος του κ. Στυλιανίδη φαίνεται ότι είναι να καταρρακώσει πλήρως την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, ενισχυοντας, παράλληλα τα ιδιωτικά συμφέροντα.


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι γελασμένη αν νομίζει ότι μπορεί να παίζει με το μέλλον μας. Όπως απαντήσαμε στα σχέδιά της για την αναθεώρηση του άρθρου 16, το ίδιο αγωνιστικά και μαζικά θα απαντήσουμε και στην ισοτίμηση των διπλωμάτων των Κ.Ε.Σ με τα πτυχία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αγώνες μας για την προάσπιση και τη διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης συνεχίζονται.


Το Γραφείο Τύπου

28/08/2008

Κοινό Ψήφισμα της Δημοκρατικής Νεολαίας της Παλαιστίνης και της Νεολαίας Συνασπισμού

1. Σήμερα, 20 Ιουλίου 2008, εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Νεολαίας και της Νεολαίας Συνασπισμού συναντήθηκαν στη Ραμάλα, με την ευκαιρία της πρώτης αποστολής αλληλεγγύης της Νεολαίας Συνασπισμού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.


2. Ανταλλάξαμε κοινωνικές και πολιτικές εμπειρίες από τους λαούς και τις χώρες μας.


3. Συζητήσαμε για την κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του κόσμου, στον ανταγωνισμό τους για παγκόσμια κυριαρχία, με κύρια δύναμη τις ΗΠΑ.


4. Εκφράσαμε την επιθυμία μας και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την στήριξη και αλληλεγγύη του παλαιστινιακού λαού, χώρες και κοινωνικές ομάδες, θύματα του απάνθρωπου συστήματος.


5. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην αντίσταση, στη διαδικασία δημιουργίας ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού μετώπου το οποίο θα οδηγήσει σε μία δίκαιη και αξιοπρεπή λύση για τον παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε τους στόχους της παλαιστινιακής αριστεράς να βάλει τέρμα στην Ισραηλινή κατοχή με την απομάκρυνση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, την καταστροφή του τείχους και των check-points και την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σε Δυτική Όχθη, Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και μία δίκαιη λύση για τους πρόσφυγες και το δικαίωμα στην επιστροφή. Όλα αυτά στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ 194, 242, 338, 1397.


6. Την ίδια στιγμή, εκφράζουμε την υποστήριξή μας στα κινήματα για την αλλαγή της Ευρώπης σε μια περιοχή ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, διεθνιστικής αλληλεγγύης, ισότητας και οικολογικής ευαισθησίας. Απαιτούμε την αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην παλαιστινιακή αντίσταση, σε προοδευτική κατεύθυνση, απέναντι σε όλες τις δυνάμεις που υποστηρίζουν εχθρικές πολιτικές.


7. Τέλος, δηλώνουμε την επιθυμία μας να συνεχίσουμε τις επαφές μας και να δυναμώσουμε τη συνεργασία μας, στη βάση των κοινών μας αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών αξιών και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.


8. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκιαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και συμφωνούμε να δώσουμε πρακτικό περιεχόμενο στην αλληλεγγύη μας.


9. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ο κόσμος του σοσιαλισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.



Ραμάλα, 20 Ιουλίου 2008

25 Αυγ 2008

Ο στρατός βλάπτει σοβαρά τη ζωή των νέων ανθρώπων

Η παρέμβαση μελών της Νεολαίας Συνασπισμού σε κέντρα κατάταξης νεοσύλλεκτων σε όλη τη χώρα φαίνεται ότι δεν πέρασε απαρατήρητη. Οργισμένοι αξιωματικοί, έκπληκτοι, υποτίθεται, απ’ όσα καταγγείλαμε για το ρόλο του ελληνικού στρατού εντός και εκτός συνόρων και τις εξοντωτικές συνθήκες που οδηγούν νέους ανθρώπους ακόμα και στο θάνατο, υπέβαλαν τους νεοσύλλεκτους σε νουθεσίες και «κήρυγμα», με προφανείς εκφοβιστικές προθέσεις.

Θα συστήναμε στους κήρυκες του μιλιταρισμού να κρατήσουν την έκπληξη για τον εαυτό τους, αφήνοντας το θυμό και την οργή σε εμάς. Μέσα στον Αύγουστο, η απώλεια τριών νέων ανθρώπων στο Κιλκίς, την Κοζάνη και την Κύπρο, ήρθε να προστεθεί σ’ ένα θλιβερό κατάλογο χαμένων ζωών σε καιρό ειρήνης, για τον οποίο, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία φέρουν την ευθύνη στο ακέραιο. Είναι προκλητικό να γίνεται λόγος για «μεμονωμένα περιστατικά», για «ψυχολογικά αίτια» και «ανθρώπινα λάθη», όταν τα «μεμονωμένα περιστατικά» πληθαίνουν, τα «ψυχολογικά αίτια» παρακάμπτονται από την αρμόδια ελεγκτική επιτροπή και τα «ανθρώπινα λάθη» γίνονται άλλοθι για τις αρχαίες εγκαταστάσεις και τα μηδενικά μέτρα πρόληψης στα στρατόπεδα.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να ακροβατεί μεταξύ «θλίψης» και αδιαφορίας, οφείλει να ακυρώσει άμεσα τα σχέδια για υποχρεωτική στράτευση πριν από τα 21 και να μειώσει τουλάχιστον στο μισό τη συμβατική θητεία όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά, αίροντας παράλληλα τον τιμωρητικό χαρακτήρα της εναλλακτικής. Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής είναι, μεταξύ άλλων, προσβλητική για τη μνήμη των νέων ανθρώπων που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

25/08/2008
Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολαίας Συνασπισμού

Προφεστιβαλική Εκδήλωση Νεολαίας Συνασπισμού στην Τρίπολη

Στο πλαίσιο του ετήσιου κεντρικού Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού στην Αθήνα (26-27-28 Σεπτεμβρίου 2008) και της καμπάνιας «Μην κρατάς άλλο το θυμό σου. Διάλεξε ζωή και όχι επιβίωση», διοργανώνεται προφεστιβαλική εκδήλωση στην Τρίπολη την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008, στα Κλωνατζίδικα (Σκακιέρα).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Έναρξη στις 19.00 με εκθέσεις φωτογραφίας, έκθεση βιβλίου και workshops.

Στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα “Επισφάλεια των νέων” με ομιλητές το Νίκο Βούτση (μέλος της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού) και το Γαβριήλ Σακελλαρίδη (μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας Συνασπισμού).

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συναυλία με τους Ska Non Tropo, Flames of Love και τοπικά συγκροτήματα.

24 Αυγ 2008

Ο Πλεύρης και οι ειδικές δυνάμεις...

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ=ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ;


Ποτέ δεν θα αφήσουμε να γίνει αυτό

Αγαπητοί φίλοι και συνοδοιπόροι,

Ήταν μόλις τον προηγούμενο χρόνο, όταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης με μια πρωτοφανή κίνηση σκανδαλώδους εύνοιας των κυνηγετικών συλλόγων, υπεραμύνθηκε της κυνηγετικής δράσης σε μια χρονιά που κατακάηκε όλη η Ελλάδα.

Οικολογικές οργανώσεις με μεγάλη απήχηση στην Ελληνική κοινωνία και αναγνωρισμένο έργο, είχαν προσβάλει με επιτυχία στο ΣτΕ τη «νέα ρυθμιστική για το κυνήγι» και την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Ο κ. Kιλτίδης, σε χρόνο ρεκόρ για δημόσια υπηρεσία στη χώρα μας, έβγαλε «νέα ρυθμιστική για το κυνήγι» εξουδετερώνοντας κάθε -Λογική και Νομική- αντίδραση, σχετικά με συνέχιση του κυνηγίου, σαν μην είχε συμβεί τίποτε στη χώρα από τις μεγάλες φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.

Φέτος, στη ίδια γραμμή, που έχει επιλέξει να ευνοεί σκανδαλωδώς τους οργανωμένους κυνηγούς, ο κ. Kιλτίδης ξεπέρασε τον εαυτό του, ανακηρύσσοντας τους ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ σε ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ και με προτροπή του τις καλεί να αναλάβουν τον ρόλο τους, εκμεταλλευόμενοι τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. για την «προστασία του περιβάλλοντος».

Κατανοούμε απολύτως τις τακτικές ιδιοποίησης της ψήφου των κυνηγών, αλλά η υπεράσπιση της Φυσικής κληρονομιάς της Ελληνικής υπαίθρου είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ψηφοθηρική παράνοια. Οι τελευταίες αβανταδόρικες δηλώσεις του κ. υφυπουργού, να μασκαρέψει τους κυνηγούς σε οικολόγους, δίνει νέα παράταση στην απληστία και εξοπλίζει με αναγεννημένη θρασύτητα τους οργανωμένους κυνηγούς, σε βάρος του Φυσικού περιβάλλοντος, των αρχών του πολιτισμού και της δημοκρατίας στη χώρα.

Η Φύση δεν είναι κτήμα κανενός και δεν μπορεί να συσκοτίζεται -και πολύ περισσότερο να εξισώνεται-, η καταστροφή με την διατήρηση / προστασία του περιβάλλοντος.

Αγαπητοί φίλοι,
σε αυτό το ζοφερό κλίμα και πλαίσιο, αποτέλεσμα της πολύχρονης και βαθιάς απαξίωσης του Φυσικού περιβάλλοντος από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου στη χώρα μας, αναπτύχθηκε μια αυθόρμητη κίνηση για μαζική διαμαρτυρία και απεμπλοκή από αυτή τη καταστροφική αντίληψη για τη φυσική μας κληρονομιά. Αναγνωρίζουμε την επιτακτική πλέον ανάγκη, για δημοκρατική και δημόσια απάντηση του Οικολογικού κινήματος απέναντι στο κυνηγετικό λόμπι.

Σας καλούμε να συνδιοργανώσουμε το περιεχόμενο, την φυσιογνωμία και τις οργανωτικές ανάγκες μιας μαζικής παρουσίας, υπεύθυνων και ενεργών πολιτών, στο Σύνταγμα στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου. Πάρτε ενεργό μέρος, δώστε διέξοδο και ελπίδα, κάνετε αυτή την πρωτοβουλία δικιά σας.

Είναι καιρός, να καταλάβουν οι κυνηγοί και ο κ. Κιλτίδης ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες οι προσπάθειές τους να καταστρέφουν και να ιδιοποιούνται προς όφελός τους, τη Φυσική κληρονομιά της χώρας. Φτάνει πια !!

Διαδώστε την είδηση παντού !!

Φτάνει πια με τις φωτιές, φτάνει πια οι τουφεκιές !!

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζονται
συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.


Καλή αντάμωση και καλό αγώνα !!

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ
ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ

πηγή:http://save.pblogs.gr

Δύο πλοία για τη Γάζα: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό των ακτιβιστών

21/08, Έκκληση διάβημα που κατέθεσαν έλληνες βουλευτές στην Υπουργό Εξωτερικών για την ασφάλεια των συμμετεχόντων ακτιβιστών // Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης στα πλοία για τη Γάζα // Δύο πλοία για τη Γάζα: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό των ακτιβιστών

22/08, Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκη, που αποτελεί έναν από τους 42 επιβαίνοντες στα πλοία του Free Gaza Movement, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

23/08, ώρα 08.30 - Ηλεκτρονική εγκληματική πειρατεία από τις Ισραηλινές αρχές σε βάρος των δύο πλοίων του διεθνούς κινήματος για ελεύθερη Γάζα (Free Gaza Movement) που επιχειρούν συμβολικά να σπάσουν τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας

23/08, ώρα 13.00 - Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη των δύο πλοίων στα οποία οι Ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει ηλεκτρονικό αποκλεισμό

23/08, απόγευμα - Τα πλοία έφτασαν στην Γάζα. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια πλοία από το εξωτερικό πλησίασαν τις ακτές της Γάζας. Παλαιστινιακά ψαράδικά και πλήθος Παλαιστινίων υποδέχτηκαν ένθερμα τα 2 πλοία του Free Gaza Movement που προσέγγισαν με την παλαιστινιακή σημαία στα κατάρτια, δείγμα πως έπλεαν σε παλαιστινιακά ύδατα. >>ενημερώσεις από τα πλοία

20 Αυγ 2008

Προφεστιβαλική Εκδήλωση Νεολαίας Συνασπισμού στο Ναύπλιο

Sτα πλαίσια του ετήσιου κεντρικού Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού στην Αθήνα (26-27-28 Σεπτεμβρίου 2008) και της καμπάνιας «Μην κρατάς άλλο το θυμό σου. Διάλεξε ζωή και όχι επιβίωση» , διοργανώνεται προφεστιβαλική εκδήλωση στο Φάρο Ναυπλίου την Παρασκευή 22/8

Αναλυτικά το πρόγραμμα :

· 7μμ : Έναρξη

· 8μμ: Συζήτηση με θέμα:

«Δημόσια Εκπαίδευση-

Πότε θα την πάρουν επιτέλους στα σοβαρά;»

Θα μιλήσουν οι: Σταύρος Κωνσταντακόπουλος- Καθηγητής Παντείου, Μέλος της ΠΟΣΔΕΠ

Ηλίας Χρονόπουλος- Μέλος της Γραμματείας του Κ.Σ Νεολαίας Συνασπισμού

· 9.30μμ: Συναυλίες με τα συγκροτήματα:

SleepWalkers- (εναλλακτική indie μουσική- Τρίπολη)

NOTe ONLY- (rock & roll - Αθήνα)

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν αφιερώματα (Μάης του ’68, οικολογία), τραπεζάκια με εκπροσώπους άλλων πολιτικών και κοινωνικών κινήσεων, μπαρ


15 Αυγ 2008

Δελτίο Τύπου - Νεολαία Συνασπισμού Π.Κ. Ρόδου

Νεολαία Συνασπισμού
Πολιτική Κίνηση Ρόδου

Δελτίο Τύπου

Μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού, την Τετάρτη 13/08 βρέθηκαν στην Μεσαιωνική Τάφρο της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, στην συναυλία του Ν. Πορτοκάλογλου, με σκοπό να πραγματοποιήσουν εξόρμηση στα πλαίσια της καμπάνιας της Νεολαίας Συνασπισμού " Μην κρατάς τον θυμό σου, διάλεξε Ζωή- Όχι επιβίωση". Όταν τα μέλη της Νεολαίας πλησίασαν στην είσοδο του θαέτρου και άρχισαν να μοιράζουν φυλάδια δύο κύριοι που εργάζονται στην ιδιωτική εταιρία που φύλαγε τον χώρο (του θεάτρου) αφού ρώτησαν για το περιεχόμενο των φυλαδίων επικοινώνησαν με μια κυρία και ευθύς αμέσως "συνόδευσαν" τους φοιτητές στην έξοδο. Η κυρία αυτή ήταν η δικηγόρος του κυρίου Πορτοκάλογλου η οποία κατά τους κύριους της εταιρίας Σεκιούριτι δεν ήθελε να γίνει μοίρασμα πολιτικών φυλαδίων στον χώρο.
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Ποιος/α έχει δώσει το δικαίωμα στην συγκεκριμένη κυρία να απαγορεύει την εξόρμηση πολιτικής Νεολαίας σε δημόσιο χώρο; Έχει δικαίωμα εταιρία σεκιούριτι να επιβάλει την τάξη στην Μεσαιωνική τάφρο και όχι στον χώρο στον οποίο γίνεται η συναυλία; Τουλάχιστον μπορούμε να περπατήσουμε στην τάφρο χωρίς να μπούμε στην συναυλία ή και αυτό ενοχλεί την δικηγόρο του κυρίου Πορτοκάλογλου; Τέτοιες πρακτικές φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης, πρακτικές οι οποίες θέλουν ιδιώτες να επιβάλουν την τάξη βάση των δικών τους συμφερόντων, οικονομικών και πολιτικών δεν θα περάσουν. Άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση των δημοσίων χώρων και επιβάλουν τους δικούς τους νόμους, δεν είναι ευπρόσδεκτοι σε μια κοινωνία που δείχνει ότι αλλάζει μέρα με την μέρα. Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα στους νέους και τις νέες, αυτούς που έχουν τα αληθινά προβλήματα, και κανένας σεκιουριτι, καμία δικηγόρος δεν θα μας εμποδίσει να το κάνουμε αυτό, θα είμαστε σε όλους τους δημόσιους χώρους και θα διεκδικούμε τα αυτονόητα. Η ελεύθερη έκφρασή είναι δικαίωμα όλων και κανείς δεν θα το καταργήσει.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

12 Αυγ 2008

Άνετη νίκη του Μοράλες στο δημοψήφισμα για τη παραμονή του!

Την Κυριακή ο Εβο Μοράλες συγκέντρωσε 60% στο δημοψήφισμα, αποτέλεσμα όμως που ενώ είναι πολύ καλύτερο από το 52% που συγκέντρωσε το 2005 αφήνει προβληματισμό για τα υψηλά ποσοστά της αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμενα τα ποσοστά των δεξιών κυβερνητών στις πλούσιες επαρχίες - χαρακτηριστικά το 75% του Ρούμπεν Κόστας στην επαρχία Σάντα Κρούς - ενισχύουν τις φωνές που ζητούν αυτονομία από τη κυβέρνηση της Λα Πας.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μοράλες, που κάλεσε σε δημοψήφισμα για τη παραμονή του στις 10 Αυγούστου και το κέρδισε, εμφανίστηκε ενωτικός. ''Αυτό που ο λαός της Βολιβίας εξέφρασε με τη ψήφο του την επιβεβαίωση της αλλαγής'' είπε σε υποστηρικτές του στο κέντρο της Λα Πας.

Η μ'αχη για την εξουσία ανάμεσα στον Μοράλες και τους πολιτικούς του αντιπάλους φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την βαθιά διαίρεση της Βολιβιανής κοινωνίας. Από τη μια η ελίτ των γαιοκτημόνων που ελέγχουν το ανατολικό και δυτικό μέρος της χώρας και από την άλλη τους οπαδούς του MAS και του Μοράλες.

9 Αυγ 2008

Θητεία, στρατός....

....ένας χρόνος (πάνω-κάτω) μακριά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα, το κοινωνικό σου περιβάλλον. Σύντομα θα βρεθείς σε ένα χώρο όπου κυριαρχεί η πειθαρχία, η υπακοή στους ανωτέρους και η καταπάτηση της προσωπικότητας σου. Όλα αυτά, φυσικά, για το κοινό καλό και την καλή λειτουργία του συνόλου, στο οποίο ο φαντάρος δεν είναι παρά ένα γρανάζι ίσο με όλα τα άλλα. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι στη θητεία, κάποια γρανάζια (δηλαδή αυτά που έχουν βύσμα) είναι πιο ίσα από κάποια άλλα. Μέσα σ’ όλα αυτά λοιπόν, ίσως να αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να είσαι εσύ εκεί...


Ποιός είναι αλήθεια ο ρόλος του στρατού σήμερα; Σήμερα, ο ελληνικός στρατός ξοδεύει κάθε χρόνο πολλά δις ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα και λοιπές ανάγκες. Πολλά από αυτά τα λεφτά χρησιμοποιούνται στις αποστολές εκτός συνόρων, όπου ο ελληνικός στρατός αποτελεί «δύναμη ειρήνης» (δηλαδή μηχανισμό υλοποίησης των σχεδίων του ΝΑΤΟ και ενίσχυσης της θέσης της χώρας διεθνώς) σε Αλβανία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Κόσσοβο κλπ. Η κοινή αεροπορική άσκηση με το Ισραήλ και η αποστολή φρεγάτας (για τρίτη φορά) στην Αραβική θάλασσα, είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα για το πώς φτιάχνεται η «ισχυρή Ελλάδα». Κι όλα αυτά, τη στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις...


Και η θητεία; Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό στη ζωή των νέων. Ένα σταθμό όπου ενσταλάσσονται τα εθνικιστικά «ιδανικά» του μίσους, και το σεξιστικό πρότυπο του «σκληρού άντρα». Ένα σταθμό που διδάσκει την αξία του ατομικού συμφέροντος, αντί της συλλογικής διεκδίκησης, μέσω του γλειψίματος και του «βύσματος».


Η μείωση της θητείας στους 12 μήνες έγινε χωρίς μέριμνα για το κλείσιμο των δεκάδων άχρηστων στρατοπέδων ανά την Ελλάδα. Στρατόπεδα τα οποία δεν κάνουν τίποτα άλλο, από το να συντηρούν τα σουβλατζίδικα της επαρχίας. Ας μην ξεχνάμε τα θέρετρα των αξιωματικών (ΚΑΑΥ), όπου χιλιάδες φαντάροι γίνονται υπηρέτες των αξιωματικών τους. Έτσι η στρατιωτική ζωή εντατικοποιείται, οι έξοδοι και οι άδειες κόβονται. Και κάπως έτσι φτάνουμε στην αθέτηση της προεκλογικής υπόσχεσης της ΝΔ για εξάμηνη θητεία και την πρόσφατη πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18 ή στα 20. Παράπλευρη απώλεια όλων αυτών, οι αυτοκτονίες αρκετών παιδιών κάθε χρόνο...


Αρκετοί είναι οι νέοι που θα ήθελαν, αντί για όλα αυτά, να επιλέξουν το δρόμο της αντίρρησης συνείδησης και την εναλλακτική θητεία. Αυτό όμως στην Ελλάδα πληρώνεται ακριβά, καθώς είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία η εναλλακτική κοινωνική θητεία έχει διάρκεια υπερδιπλάσια από την κανονική, καταντώντας ουσιαστικά τιμωρητική. Το κράτος-τιμωρός δείχνει τα δόντια του όταν πρόκειται για το στρατό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αντιρρησίας συνείδησης Λάζαρος Πετρομελίδης, ο οποίος καταδικάζεται εδώ και δεκαετίες συνεχώς, για τα ίδια αδικήματα.


Τι κάνουμε όμως εμείς; Εμείς σε καλούμε να μην παραιτηθείς από τη διεκδίκηση μιας θητείας δημοκρατικής και με αξιοπρέπεια. Να μην δεχτείς την αναστολή της προσωπικότητάς σου. Ως Νεολαία Συνασπισμού είμαστε αλληλέγγυοι με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος», την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, την Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία και κάθε άλλη κίνηση που προασπίζεται το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή θητεία ή/και στην αντίρρηση συνείδησης. Μην ψαρώσεις! Όποτε αντιληφθείς πως καταπατούνται τα δικαιώματά σου ή αυτά των συναδέλφων σου, μη διστάσετε να βγείτε μαζικά στην αναφορά παραπονούμενοι! Ακόμα, μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, για να καταγγείλετε το οτιδήποτε. Η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η δημοσιότητα είναι το όπλο μας!


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:


Δημοκρατικά δικαιώματα και ελεύθερο συνδικαλισμό – Διανομή του κανονισμού στους νεοσύλλεκτους -
Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή.

ü Άμεση μείωση της θητείας (στρατιωτικής και εναλλακτικής) στους 6 μήνες. Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων και στα ΚΑΑΥ, με συνταγματική απαγόρευση.

ü Καμία πειθαρχική ποινή να μην επιμηκύνει τη διάρκεια της θητείας.

ü Υπολογισμός του χρόνου της στρατιωτικής θητείας ως χρόνου συντάξιμων αποδοχών και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το στρατό. Καταβολή του βασικού μισθού στους οπλίτες

7 Αυγ 2008

ΠΕΚΙΝΟ: Ξεκίνησαν τα 'αγωνίσματα' των ακτιβιστών!

Λιγότερο από δύο 24ωρα πριν την επίσημη έναρξη των αγώνων, τη σκυτάλη θα δώσουν στους υπεραθλητες(;) δεκάδες ακτιβιστές που με κάθε τρόπο καταφέρνουν να αναστατώνουν τις αρχές στο Πεκίνο. Οι χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε γωνιά της πόλης, οι χιλιάδες κάμερες, οι φαντάροι και οι ειδικές δυνάμεις είναι ανήμπορες - ευτυχώς - να καταστείλουν τις δραστηριότητες των ακτιβιστών.
Οι διοργανωτές... έτριξαν τα δόντια σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ακτιβιστές που... τόλμησαν να «διαταράξουν την τάξη και το κλίμα αρμονίας» που επικρατεί στην κινέζικη πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης (7/8), δύο Αμερικανοί και δύο Βρετανοί ακτιβιστές κατάφεραν να σπάσουν τα μέτρα ασφαλείας και να στείλουν το μήνυμά τους... Σκαρφάλωσαν σε δύο φανοστάτες και άπλωσαν ένα πανό το οποίο έγραφε: «Ένας Κόσμος, Ένα Όνειρο, Ελεύθερο Θιβέτ». Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, οι Κινέζοι αστυνομικοί κατεύθασαν στο σημείο και τους κατέβασαν, συλλαμβάνοντάς τους προσωρινά. Ωστόσο, ο Ιαν Τομ πρόλαβε να μιλήσει από το κινητό του στο ABC, τονίζοντας: «Μάλλον θα με συλλάβουν και θα με διώξουν από τη χώρα, αλλά οι Θιβιετιανοί υφίστανται πολύ χειρότερα», πρόλαβε να πει.
Την ίδια τύχη είχαν και τρεις Αμερικανοί που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου κατά των αμβλώσεων που χρησιμοποιούνται ως μέτρο περιορισμού του κινεζικού πληθυσμού, παρά τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην πρωτεύουσα λόγω της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας. Χθές επίσης επικριτές της Κινεζικής πολιτικής έναντι του Θιβέτ κατάφεραν να στήσουν μια πρόχειρη συνέντευξη τύπου σε ξενοδοχείο του Ολυμπιακού χωριού. Μέχρι να το αντιληφθουν αστυνομικοί, είχαν φτάσει στο σημείο δεκάδες δημοσιογράφοι, οι οποιοι αργότερα ακδιώχθηκαν και αυτοί από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η Ολυμπιακή επιτροπή έσπευσε να καταγγείλει την απόπειρα πολιτικοποίησης των Ολυμπιακών αγώνων! Ενώ από την άλλη πλευρά οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων επικρίνουν τις αρχές για τις ανελευθερίες τουριστών και μόνιμων κατοίκων..

Συνεχής η απειλή για τον Αξιό

Το Νοέμβρη του 2007, η οικολογική οργάνωση Vila Ζora κατήγγειλε ότι υπήρχε η πιθανότητα πρόκλησης οικολογικού επεισοδίου σε κλειστή μεταλλουργία στο Βέλες της ΠΓΔΜ, όπου σε δεξαμενές με θειικό οξύ εντοπίστηκαν ρωγμές. Κυβερνητικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας ανακοίνωσαν ότι ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή ενός τέτοιου επεισοδίου και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν το επικίνδυνο υλικό από τη μεταλλουργία.

Ο Αξιός σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικολογικής οργάνωσης φαίνεται να ρυπαίνεται από χημικά απόβλητα εργοστασίων και να δέχεται ανεξέλεγκτα τα αστικά λύματα της πόλης των Σκοπίων και άλλων περίπου 13 μικρότερων που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού. Από το 1997 με αφορμή το ζήτημα της διασυνοριακής μόλυνσης του Αξιού πρέπει να παρασχέθηκε για πρώτη φορά οικονομική βοήθεια προς τα Σκόπια. Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει δυστοκία στη διαχείριση των σχετικών πόρων.

Αυτές τις μέρες στην πόλη Βέλες ο Αξιός «πνίγηκε» στα νεκρά ψάρια χωρίς οι γείτονες να είναι σε θέση να μας πουν υπεύθυνα αν το φαινόμενο οφείλεται σε εντοπισμένη πηγή μόλυνσης που περιόρισαν ή σταμάτησαν , ή αν το άνοιγμα των φραγμάτων των παραποτάμων (λόγο της χαμηλής στάθμης) προκάλεσε λόγο της ορμής των νερών τη μαζική θανάτωση των ψαριών .

6 Αυγ 2008

Ρύθμιση ΥΠΑΝ που μειώνει τα κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού γραφείου της Greenpeace το Υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να καταθέσει στη βουλή τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά, αντίθετη με τις μέχρι τώρα διακηρύξεις της κυβέρνησης. Με την εν λόγω ρύθμιση όχι μόνο δεν καταπολεμούνται οι γραφειοκρατικοί φραγμοί που εμποδίζουν την «επιθετική» εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, αλλά μειώνονται αισθητά τα ισχύοντα κίνητρα που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, μόλις το 2006. Συγκεκριμένα, δεν επιταχύνει και δεν απλοποιεί την αδειοδοτική διαδικασία, θεσμοθετεί πενταετή καθυστέρηση, καθώς προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα γνωμοδοτήσει για όλες τις αιτήσεις που δεν έχουν ακόμα λάβει άδεια παραγωγής ή εξαίρεση από την άδεια παραγωγής έως την 30η Ιουνίου του 2012. Και βέβαια αντί να προχωρήσει σε κίνητρα για τον οικιακό τομέα, περιορίζει τα κίνητρα για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως οι ΟΤΑ.

Επιπλέον, η ρύθμιση του ΥΠΑΝ μειώνει την πριμοδότηση της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας κατά 57% ως το 2014 και κατ’ αυτό τον τρόπο, οι περισσότερες επενδύσεις, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από μικροεπενδυτές όπως είναι οι ΟΤΑ, καθίστανται μη ελκυστικές και ακυρώνονται στην πράξη. Έτσι, ουσιαστικά υποστηρίζονται οι μεγαλοεπενδυτές για την κατασκευή λιθανθρακικών σταθμών και οι πανάκριβες εισαγωγές ρεύματος από τρίτες χώρες.

Τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να αποτρέψουν την έκλυση πάνω από 3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, αν απλώς υλοποιηθούν τα έργα. Παράλληλα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, νέων υποδομών σε γραμμές μεταφοράς, ενώ δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Έλλειψη προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Μεσσηνίας

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στις τοπικές εφημερίδες της Μεσσηνίας ανακοίνωση του Συλλόγου Πυροσβεστών Νομού Μεσσηνίας στην οποία καταγγέλλουν ότι παρ’ ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Μεσσηνίας, προχωρήσατε σε αποσπάσεις προσωπικού σε άλλες περιοχές και κυρίως στην Αττική.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία μπορεί να αντιμετωπίσει συγχρόνως μόνο δύο πυρκαγιές στη Μεσσηνία.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

1 Αυγ 2008

Κ.Ε.Σ. στο θερινό τμήμα της βουλής

Στο θερινό τμήμα της βουλής, ο Υπουργός παιδείας και το επιτελείο του επιλέγουν τη νομιμοποίηση της ισοτίμησης των διπλωμάτων -¨πτυχίων¨ των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά πτυχία, αντί το κλείσιμο των κέντρων αυτών και την ουσιαστική στήριξη της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συνεχίζοντας την πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ο κ. Στυλιανίδης επιχειρεί να περάσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 από το παράθυρο και νομίζει ότι μπορεί να απαξιώσει με αυτόν τον τρόπο το πανεπιστημιακό κίνημα. Οι μαζικοί αγώνες φοιτητών και καθηγητών που έστειλαν στο καλάθι των αχρήστων τη συνταγματική αναθεώρηση δεν έχουν τελειώσει.

Και στα νέα σχέδιά τους θα μας βρουν απέναντί τους. Το φοιτητικό κίνημα δίνει ραντεβού στα αμφιθέατρα και τους δρόμους όλης της Ελλάδας, για να διεκδικήσει και να κερδίσει το αυτονόητο. Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και πτυχία που να κατοχυρώνουν το δικαίωμα μας στην αξιοπρεπή εργασία.

Το Γραφείο τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

01/08/2008