6 Μαΐ 2009

Εγκαίνια ντροπής και θλίψης στον Αθερινόλακκο

Εγκαίνια σήμερα, 3-5-09, στον Αθερινόλακκο. Οι κορυφαίοι νεοδημοκράτες παράγοντες κ.κ. Χατζηδάκης και Σιούφας εγκαινίασαν την ολοκλήρωση του ρυπογόνου εργοστασίου ηλερκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Για τους Λασιθιώτες αλλά και για όσους κρητικούς έχουν ορίζοντα μεγαλύτερο απ’ τον μυωπικό τοπικισμό, τα εγκαίνια αυτά είναι εγκαίνια ντροπής και θλίψης:

• Για τη χαμένη ευκαιρία της Κρήτης να γίνει ενεργειακό πρότυπο στη Μεσόγειο μέσα απ’ την απεξάρτησή της απ’ το πετρέλαιο στηριγμένη στην εξοικονόμηση, στις ΑΠΕ και στους αντλησιοταμιευτήρες νερού αναστρέψιμης λειτουργίας.
• Για την κουρελού της υποτιθέμενης ενεργειακής πολιτικής με τις διαδοχικές ανακολουθίες που αφορούν: στο δημαγωγικό “καλώδιο” του Ανδρέα Παπανδρέου, στο ανεκδιήγητο δόγμα Μητσοτάκη “ένα εργοστάσιο σε κάθε νομό”, στα αποκοιμιστικά ευχολόγια για το φυσικό αέριο, στα γελοιοποιημένα χρονοδιαγράμματα για την Κορακιά, στις αυθαίρετες συνεχείς υπερβάσεις ισχύος στον Αθερινόλακκο, στη μειωμένη σε σχέση με τις δυνατότητες τής Κρήτης διείσδυση των ΑΠΕ, στην ανύπαρκτη πολιτική εξοικονόμησης.
• Για την κοροϊδία που παγιδεύει με φρούδες ελπίδες Ηρακλειώτες και Χανιώτες με τη δήθεν ψυχρή εφεδρεία των Λινοπεραμάτων και της Ξυλοκαμάρας.
• Για τις αυθαιρεσίες, τις αστοχίες, τα εργατικά ατυχήματα και την ανυπαρξία αξιόπιστου ελέγχου των ρύπων.

Στο συνολικό ενεργειακό χάλι της Κρήτης, που ως αποκορύφωμά του έχει το το μέγα περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο που επιβλήθηκε με τα Μ.Α.Τ. στον Αθερινόλακκου, βαρύτατες ευθύνες έχουν κι όλοι εκείνοι οι τοπικοί παράγοντες που, παίρνοντας το χρίσμα από ψηλά και τους ψήφους από χαμηλά, έβαλαν διαχρονικά δικομματική πλάτη στο όνομα δήθεν της υπευθυνότητας και της πολυδάπανης ολυμπιακής ματαιοδοξίας. Δεν θα μας εκπλήξει μια ακόμα κοκκορομαχία τους στα εγκαίνια. Ούτε μας εκπλήσσει το ξεκάρφωμα που επιχειρείται με την προγραμματισμένη πριν τα θλιβερά εγκαίνια επίσκεψη στο αιολικό πάρκο της ΔΕΗ στην Ξερολίμνη. Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι. 195 μαύρη ανάπτυξη, 13 πράσινη. 195,2 ΜW με μαζούτ στον Αθερινόλακκο, 13,2 ΜW απ’ τον αέρα στην Ξερολίμνη.

Ο Αθερινόλακκος δεν είναι όμως πρόβλημα μόνο για το Λασίθι. Ο Αθερινόλακκος, όπως τα Λινοπεράματα, όπως η Ξυλοκαμάρα είναι πρόβλημα για την Κρήτη, για την Ελλάδα, για τον Πλανήτη που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Η λύση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης μπορεί να αναζητηθεί μόνο σε μια συνεννόηση όλης της Κρήτης, όλων των φορέων της, πολιτικών, αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και βεβαίως των περιβαλλοντικών οργανώσεων με στόχο την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση της Κρήτης απ’ τα ορυκτά καύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: