20 Μαΐ 2009

Φυλακές: Αλλού κι εδώ…

Στην Ολλανδία: Η Ολλανδία κλείνει φυλακές ελλείψει εγκληματιών Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να βάλει λουκέτο σε οχτώ σωφρονιστικά ιδρύματα και συνεπώς να προχωρήσει στην περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας. Η πτώση που σημειώνεται στην εγκληματικότητα έχει αφήσει πολλά κελιά άδεια, καθιστώντας τη λειτουργία των φυλακών αυτών ζημιογόνα. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει χωρητικότητα 14.000 κρατουμένων, αλλά στη ώρα υπάρχουν πλέον μονάχα 12.000 κατάδικοι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένει να συνεχιστεί περαιτέρω η πτώση της εγκληματικότητας. Η επίλυση του προβλήματος ήταν ένα μεγάλο παζλ που απαιτεί ανορθόδοξες μεθόδου, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες. Με αυτή τη λύση το κράτος θα εξοικονομήσει 164 εκατομμύρια ευρώ. Οι τρεις από τις φυλακές θα κλείσουν φέτος ενώ οι υπόλοιπες θα κλείσουν σταδιακά, μέχρι το 2012.

Στο γειτονικό Βέλγιο, από την άλλη, αντιμετωπίζεται πρόβλημα υπερπληθυσμού στα σοφρωνιστικά ιδρύματα και έτσι οι δυο χώρες επεξεργάζονται συμφωνία προκειμένου να στεγαστούν Βέλγοι κρατούμενοι στις ολλανδικές φυλακές για ένα διάστημα. Σύμφωνα με την υπό επεξεργασία συμφωνία, αναμένεται να μεταφερθούν στη φυλακή Tilburg περίπου πεντακόσιοι κατάδικοι από το Βέλγιο. Η Ολλανδία θα λάβει 30 εκατομμύρια ευρώ από αυτή την συμφωνία και θα μεταθέσει το κλείσιμο των φυλακών του Rotterdam και του Veenhuizen για το 2012. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν οργισμένα στην ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Nebahat Albayrak. «Ο δείτκης εγκληματικότητας δεν πέφτει.. και είμαστε υπερβολικά πρόθυμοι να στραφούμε στην κοινωνική εργασία» δήλωσε ο βουλευτής του VVD, Fred Teeven. Το κόμμα PVV, το οποίο τίθεται κατά της μετανάστευσης, άσκησε κριτική στον υπουργό για αυτή την απόφαση. «Προφανώς τα συμφέροντα των εγκληματιών είναι σε καλά χέρια με το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε ο βουλευτής Raymond de Roon.

Πηγή: NRC Handelsblad, DutchNews.nl

http://www.tvxs. gr/v12072

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα έχουμε έναν ακόμη νεκρό στις φυλακές:

Ιωάννινα: Κρατούμενος έχασε τη ζωή του στη φυλακή Σε λιπόθυμη κατάσταση βρέθηκε κρατούμενος στη δικαστική φυλακή Σταυρακίου Ιωαννίνων μέσα στο κελί του. Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του. Ο Έλληνας κρατούμενος, βρέθηκε αναίσθητος από συγκρατούμενους του. Εκείνοι ειδοποίησαν τους υπεύθυνους και ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν νεκρός. Από τα ως τώρα στοιχεία, δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, τα δε αίτια του θανάτου του, θα εξακριβωθούν μετά τη νεκροψία. Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Ιωαννίνων.

http://www.cosmo. gr/News/Hellas/ 239602.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: