16 Ιαν 2008

Ναι αγαπητές ΗΠΑ. Και στην Κούβα γίνονται εκλογές...!


Αναδημοσιεύουμε από το site του Ρ/Σ "105,5 Στο Κόκκινο", http://www.left.gr/


---------------------------------------------------------------------------------


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα στην Κουβανική πρεσβεία ο πρέσβης της χώρας Hermes Herrera Hernandez με αφορμή τις βουλευτικές και επαρχιακές εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.


Σκοπός της συνέντευξης ήταν, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Hernandez, «να γνωρίζει ο λαός της Ελλάδας το εκλογικό σύστημα στην Κούβα, αφού πολλές φορές τα διεθνή ΜΜΕ παρερμηνεύουν το σύστημα και το χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικό επειδή είναι μονοκομματικό».


«Στην Κούβα οι πολιτικές οντότητες, δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας και η Κομμουνιστική Νεολαία, δεν συμμετέχουν στις εκλογές, ούτε προτείνουν υποψηφίους, ούτε επιβάλλουν υποψηφίους» τόνισε ο κ. Hernandez. «Έχουμε τον θεσμό της δημοκρατικής εκπροσώπησης και ο λαός μέσω των τοπικών συμβουλίων προτείνει τους υποψήφιους βουλευτές. Έτσι ο λαός συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς να περιορίζεται στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, αλλά συζητά και κρίνει την τύχη όλων των νομοσχεδίων που προτείνονται από την κυβέρνηση».


Δικαίωμα ψήφου στην Κούβα έχουν όλες οι άντρες και οι γυναίκες, ηλικίας άνω των 16 ετών (όριο που μπορεί και να μειωθεί), εκτός από όσους έχουν στερηθεί των πολιτικών τους δικαιωμάτων λόγω εγκληματικών πράξεων.


Στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 20 Ιανουαρίου υποψήφιοι θα είναι 860 πολίτες (μεταξύ των οποίων και ο Φιντέλ Κάστρο), από τους οποίους θα προκύψει η νέα Εθνοσυνέλευση με 614 υποψηφίους. Η νέα Εθνοσυνέλευση θα χαρακτηριστεί και από βαθιά ηλικιακή ανανέωση καθώς πάνω από το 60% των υποψηφίων έχουν γεννηθεί μετά την επανάσταση στην Κούβα. Των 42% των υποψηφίων είναι γυναίκες ενώ το 78% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου.


Ο κ. Hernandez σημείωσε ότι «στην Κουβανική κοινωνία υπάρχει μια πολύ μικρή μειοψηφία που εναντιώνεται στην επανάσταση, που όμως δεν ασκεί επιρροή και χρηματοδοτείται κυρίως από τις ΗΠΑ». Συμπλήρωσε ότι «αν πάψει να υπάρχει το μονοκομματικό σύστημα στην Κούβα τότε θα αφήσουμε ρωγμές για να μπουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, θα προκληθεί κοινωνικός κατακερματιμός και τελικά την μέρα που δεν θα είμαστε πια ενωμένοι θα μας καταπιούν οι ΗΠΑ».


Για τα δημοσιεύματα και τις φήμες που κυκλοφορούν για τον Φιντέλ Κάστρο, ο πρέσβης δήλωσε ότι « η υγεία του Φιντέλ βελτιώνεται συνεχώς και χαίρει της τεράστιας εκτίμησης του λαού της Κούβας».


Αύριο 17/1 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης στους 5 Κουβανούς Αγωνιστές Κρατούμενους στις φυλακές των ΗΠΑ στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ στις 19:00.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα κάνετε ρε παιδιά; Δημοκρατία στην Κούβα;
"Ναι υπάρχουν και κάτι κανάγιες που διαφωνούνε, αλλά αυτοί είναι κατά βάση πράχτορες, οπότε σιγά μην τους αφήσουμε να κάνουνε και αντιπολίτευση".
"Αν σταματήσουμε να είμαστε μονοκομματικό καθεστώς που φυλακίζει τους διαφωνούντες και τους ομοφυλόφιλους, θα μπούνε οι Αμερικάνοι και τέρμα ο σοσιαλισμός μας (κλαψ, κλαψ)"
Μήπως να σκεφτόμαστε λίγο πριν γίνουμε παπαγαλάκια της ολοκληρωτικής κουβανέζικης χούντας;

ΥΓ:Να και το δημοσιογραφικό άρθρο του BBC: http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7198989.stm
Αυτοί τουλάχιστον δεν αναπαράγουν ως ρεπορτάζ δελτία τύπου από πρεσβείες...

Νίκος Σβέρκος είπε...

Den katalavainw giati ekneyrizesai agaphte file.

To reportaz metaferei tis dhlwseis tou presvh, oxi tis dikes mas apopseis...

Mporeis pantws na mas steileis oti allo thes kai sto periodiko.enedra@gmail.com