28 Ιαν 2008

Θρίαμβος στη Γερμανία


Τα μέλη του Γερμανικού Αριστερού Κόμματος (Die Linke) ζουν απόψε ένα μεγάλο θρίαμβο στις εκλογές των κρατιδίων της Έσσης (Φρανκφούρτη, Βισμπάντεν) και της Κάτω Σαξωνίας (Αννόβερο). Μπήκαν για πρώτη φορά μετά την ενοποίηση της χώρας (1990) στα τοπικά Κοινοβούλια (όριο εισόδου σύμφωνα με το γερμανικό εκλογικό νόμο σε όλη την χώρα είναι το 5%). Με 5,1% στην Έσση και 7,1% στο Αννόβερο. Στην Έσση το 2003 δεν είχαν καν κατέβει στις εκλογές! Τώρα πήραν 5,1% και 6 έδρες και έγιναν ρυθμιστές, γιατί εξαιτίας τους έχασε την κυβέρνηση η κεντροδεξιά. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) καταποντίστηκαν (εχασαν πάνω από 12 μονάδες εξαιτίας της ρατσιστικής τους πολιτικής ενάντια στους μετανάστες και κυρίως τους νέους στην ηλικία μετανάστες). Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) ανέβηκαν μεν κατά 3,2%, αλλά, σύμφωνα με την τοπική αρχηγό τους, Αντρέα Υψηλάντη, προτιμούν να συγκυβερνήσουν με τους Πράσινους (Die Grunen) και τους Φιλελεύθερους (FDP), προκειμένου να μην "γίνουν όμηροι της Αριστεράς". Στην Κατω Σαξωνία από 0,5% το 2003, το Die Linke ανέβηκε στο 7,1% και τις 11 έδρες. Εκεί παραμένει η κεντροδεξιά κυβέρνηση με σοβαρές απώλειες σε ποσοστά και σε απόλυτο αριθμό ψήφων, όπως και το SPD, που έπιασε το χαμηλότερο ποσοστό του σε αυτό το κρατίδιο (όπου κυβερνούσε για δεκαετίες) μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Το Αριστερό Κόμμα είναι το μόνο κερδισμένο από όλα τα κόμματα !!!

Επονται σε λίγο καιρό οι εκλογές στο Αμβούργο, όπου το Die Linke αναμένεται να εισέλθει με άνεση στην τοπική Βουλή και αργότερα και στη Βαυαρία, όπου παρά τη συντριπτική, ιστορικά, υπεροχή της δεξιάς (πάνω από 60%), οι εκπρόσωποι της Αριστεράς ελπίζουν βάσιμα ότι θα μπουν και εκεί στη Βουλή και αυτό θα είναι αληθινός πολιτικός σεισμός. Το Die Linke, με την ίδρυσή του πριν μισό περίπου χρόνο, άλλαξε εντελως το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία. Για πρώτη φορά υπάρχει κόμμα πραγματικά Αριστερό στα αριστερά του σοσιαλδημοκρατικού SPD. Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει υπερασπιστής των συμφερόντων των εργαζομένων και των μεταναστών. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις είναι τώρα υποχρεωμένες να το πάρουν αυτό υπόψη τους. Ήδη το SPD προσπαθεί να εγκαταλείψει την ολέθρια πολιτική του (πρώην Προέδρου του και Καγκελαρίου και νύν στέλέχους του ενεργειακού γίγαντα GASPROM) Γκέρχαρτ Σρέντερ και, όπου το κάνει, χάνει λιγότερο απ' όσο χάνει, όπου δεν το κάνει.
To γερμανικό Αριστερό Κόμμα είναι ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), όπως άλλωστε και ο Συνασπισμός, και μάλιστα αυτή την περίοδο έχει και την Προεδρία του ΚΕΑ, αφού στο πρόσφατο 2ο Συνέδριο του ΚΕΑ στην Πράγα, στη θέση αυτή εξελέγη ομόφωνα ο Λόταρ Μπίσκι.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σημαντική εξέλιξη!Ξέχασες να αναφέρεις τα αποτελέσματα στη Βρέμη το Μάη του 2007 που από 6,7% έφτασε στο 8,4% (ενώ τα γκάλοπ έλεγαν ότι θα έπαιρνε περίπου 5%).

Το περασμένο καλοκαίρι η Die Linke έγινε ένα ενιαίο κόμμα με τη συννένωση του Linkspartei.PDS και του αριστερού συνασπισμού WASG.

Βέβαια δεν λείπουν τα πάνω και τα κάτω. Στο Βερολίνο, όπου (ευτυχώς που θα έλεγες και εσύ) συμμάχησε με τη σοσιαλδημοκτρατία για να κυβερνήσει, έχασε το 50% των δυνάμεών του στις τελευταίες εκλογες- και συνέχισε παρ'όλα αυτά να συγκυβερνά.

Ωστόσο, όπως άλλωστε φάνηκε και στη διαδήλωση του Ροστόκ, η ύπαρξη αυτού του κόμματος είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρα για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Γερμανίας να αποδεσμευτούν από τα παραδοσιακά δεσμά που έχουν από τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία - όπως παντού - το έχει ρήξει στο νεοφιλελευθερισμό...

Unknown είπε...

Το ρεπορτάζ για τις εκλογές στη Γερμανία υπέστη λίγο editing, προκειμένου να φτάσει στα ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά standards που μας αξίζουν (και που οφείλουμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας, βεβαίως βεβαίως!!!).

Ανώνυμος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο...

Ο Γραφειοκράτης ο Σβέρκος με έχει σε status που δεν μπορώ να επεξεργαστώ τα κείμενα....