25 Αυγ 2008

Ο στρατός βλάπτει σοβαρά τη ζωή των νέων ανθρώπων

Η παρέμβαση μελών της Νεολαίας Συνασπισμού σε κέντρα κατάταξης νεοσύλλεκτων σε όλη τη χώρα φαίνεται ότι δεν πέρασε απαρατήρητη. Οργισμένοι αξιωματικοί, έκπληκτοι, υποτίθεται, απ’ όσα καταγγείλαμε για το ρόλο του ελληνικού στρατού εντός και εκτός συνόρων και τις εξοντωτικές συνθήκες που οδηγούν νέους ανθρώπους ακόμα και στο θάνατο, υπέβαλαν τους νεοσύλλεκτους σε νουθεσίες και «κήρυγμα», με προφανείς εκφοβιστικές προθέσεις.

Θα συστήναμε στους κήρυκες του μιλιταρισμού να κρατήσουν την έκπληξη για τον εαυτό τους, αφήνοντας το θυμό και την οργή σε εμάς. Μέσα στον Αύγουστο, η απώλεια τριών νέων ανθρώπων στο Κιλκίς, την Κοζάνη και την Κύπρο, ήρθε να προστεθεί σ’ ένα θλιβερό κατάλογο χαμένων ζωών σε καιρό ειρήνης, για τον οποίο, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία φέρουν την ευθύνη στο ακέραιο. Είναι προκλητικό να γίνεται λόγος για «μεμονωμένα περιστατικά», για «ψυχολογικά αίτια» και «ανθρώπινα λάθη», όταν τα «μεμονωμένα περιστατικά» πληθαίνουν, τα «ψυχολογικά αίτια» παρακάμπτονται από την αρμόδια ελεγκτική επιτροπή και τα «ανθρώπινα λάθη» γίνονται άλλοθι για τις αρχαίες εγκαταστάσεις και τα μηδενικά μέτρα πρόληψης στα στρατόπεδα.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να ακροβατεί μεταξύ «θλίψης» και αδιαφορίας, οφείλει να ακυρώσει άμεσα τα σχέδια για υποχρεωτική στράτευση πριν από τα 21 και να μειώσει τουλάχιστον στο μισό τη συμβατική θητεία όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά, αίροντας παράλληλα τον τιμωρητικό χαρακτήρα της εναλλακτικής. Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής είναι, μεταξύ άλλων, προσβλητική για τη μνήμη των νέων ανθρώπων που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

25/08/2008
Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολαίας Συνασπισμού

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

άμεσα μείωση του αριθμού των στρατοπέδων. διάθεση των χώρων αυτών για εγκαταστάσεις μαζικού αθλητισμού και πολιτιστικής δημιουργίας..