22 Ιουλ 2009

Αποχώρησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α από τη διαδικασία των διακομματικών συσκέψεων για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την αστυνομία που είχε οργανωθεί με πρωτοβουλ

Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών, Θοδωρής Δρίτσας μετά το τέλος της σημερινής, τέταρτης και τελευταίας συνάντησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από χθεσινή απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποχώρησε οριστικά σήμερα από τη διαδικασία στην οποία συμμετείχε αν και με διατυπωμένες από την αρχή επιφυλάξεις. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια καλής πίστης. Συμμετείχαμε με θέσεις και προτάσεις, που ούτε απαντήθηκαν, ούτε καν δόθηκε η παραμικρή εγγύηση ότι έστω θα ιεραρχηθούν στο ορατό μέλλον. Ο πολυδιαφημισμένος «διακομματικός διάλογος από μηδενική βάση» καθίσταται ψευδώνυμος και μόνο κατ’ επίφαση μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιος. Η σημερινή μάλιστα «βελτιωμένη» πρόταση του κ. Αναπλ. Υπουργού για τη σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας», ήρθε μα αναδείξει πανηγυρικά τις κυβερνητικές προθέσεις αφού στην προτεινόμενη σύσταση αυτού του Συμβουλίου τα κόμματα καλούνται να…συναποφασίζουν και να συμβουλεύουν τον Υπουργό ως μειοψηφία μεταξύ των αρχηγών όλων των Σωμάτων Ασφαλείας της Ε.Υ.Π. και τριών τουλάχιστον Υπουργών!

Επιβεβαιώθηκε ότι η μόνη δυνατότητα για να είναι ο αναγκαίος διάλογος δημόσιος, δεσμευτικός και υπεύθυνος είναι ο διάλογος σε Ειδική Επιτροπή της Βουλής, τη σύσταση της οποίας προβλέπει το άρθρο 44 του Κανονισμού της. Αυτή την πρόταση κάναμε από την αρχή, την έχουν αποδεχθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Κ.Κ.Ε., η Κυβέρνηση όμως την αρνείται. Με την αποχώρηση μας επιμένουμε ακόμα περισσότερο στην ανάγκη να συσταθεί άμεσα αυτή η Επιτροπή.

Όσο διαρκούσε η διαδικασία των διακομματικών συσκέψεων η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε υπ’ όψιν της τις προτάσεις των κομμάτων, αλλά παρά τις καταγγελίες ας και τις διαμαρτυρίες μας με σπουδή ξεδίπλωσε την κατασταλτική, αυταρχική πολιτική της με αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των μεταναστών και με σειρά απαράδεκτων νομοθετικών ρυθμίσεων μέσω Τροπολογιών για θέματα πάνω στα οποία υποτίθεται τα κόμματα συζητούσαν με τον κ. Υπουργό. Έτσι εννοούσε το διάλογο η Κυβέρνηση.

Πανηγυρική δικαίωση της επικαιρότητας που είχαν τα θέματα που θίξαμε και των προτάσεων που καταθέσαμε σχετικά με τις διαδικασίες παροχής ασύλου στους πρόσφυγες είναι η προχθεσινή αποχώρηση του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. από τις επιτροπές εξέτασης των σχετικών αιτήσεων. Πρόκειται για γεγονός τεράστιας σημασίας το οποίο καταδεικνύει και αποδεικνύει την κυβερνητική υποκρισία εξαιτίας της οποίας δημιουργούνται τα γνωστά «γκέτο» σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση επιμένει στον αντιδραστικό μονόδρομο που την οδηγεί η συμμαχία της με το ΛΑ.Ο.Σ.. Επιλέγει τη γενίκευση της αστυνομικής καταστολής, παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και αναβαθμίζει το «ισχυρό κράτος» ως προετοιμασία για την αντιμετώπιση των διεκδικήσεων των εργαζομένων, ελλήνων και ξένων, αντί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα τους.

Θεωρούμε ως πολύ θετική εξέλιξη την αποχώρηση και του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία των διακομματικών συναντήσεων. Είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να διαφοροποιηθεί σαφώς από τη συνολική αντί-μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης και του ΛΑ.Ο.Σ., με την οποία σχεδόν ταυτίστηκε, μετά τις Ευρωεκλογές. Ελπίζουμε ότι τα περί «μηδενικής ανοχής» δε θα διατυπωθούν ξανά από τον Πρόεδρο και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται από θέση αρχής τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ελλήνων και ξένων, έχει τη βεβαιότητα ότι πολύ γρήγορα η κυβερνητική πολιτική θα συναντήσει την αποτελεσματική αντίσταση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού δημοκρατικού μετώπου."

To Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

Admin είπε...

ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΤΣΙ !!!!!!!

ΕΝΩ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ........

Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΟΛΟΥΤΟΥΜΠΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!!