20 Αυγ 2009

ΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ: ΜΙΑ «ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΟΖΟΝ»

Το Σάββατο 22/8/09 λήγει το πρόγραμμα επιδότησης της αντικατάστασης των κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας με νέα . Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι το πρόγραμμα είχε επιτυχία και χιλιάδες κλιματιστικά, περισσότερα των προσδοκιών της, αντικαταστάθηκαν με νέα.

Πέρα όμως από τα νούμερα των νέων κλιματιστικών που πουλήθηκαν, ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε για την ποσότητα των ψυκτικών αερίων που συλλέχθηκαν και τι απέγιναν αυτά τα απόβλητα . Είναι γνωστό ότι τα ψυκτικά αέρια είναι υπεύθυνα κατά κύριο λόγο για την τρύπα του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Επειδή όμως κανένα πρόγραμμα διαχείρισης των αερίων αποβλήτων των παλαιών κλιματιστικών δεν ανακοινώθηκε και κανένα νούμερο για την ποσότητα των αερίων που συλλέχθηκαν δεν ακούστηκε, το πιθανότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψυκτικών αερίων κατέληξαν στην ατμόσφαιρα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεπών επαγγελματιών του κλάδου.

Το πρόγραμμα αυτό της αντικατάστασης των παλαιών κλιματιστικών μπορεί να ήταν μια τονωτική ένεση στον κατασκευαστικό και εμπορικό κλάδο ηλεκτρικών ειδών, αλλά επειδή παρουσιάστηκε σαν πρωτοβουλία προστασίας του περιβάλλοντος ήταν μια ακόμα «τρύπα στο όζον».
20/8/09

Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: