20 Αυγ 2009

Kέντρο κράτησης της Παγανής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτή τη στιγμή στο κέντρο κράτησης της Παγανής στη Λέσβο κρατούνται περίπου 1000 άτομα σε άθλιες συνθήκες, σε έναν χώρο που προορίζεται για 250. Από τις 18 Αυγούστου 160 από τους 300 ανήλικους κρατούμενους στο Κέντρο Κράτησης πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας το αυτονόητο: ελευθερία. Χρησιμοποιώντας το μόνο όπλο που τους έχει μείνει, το ίδιο τους το σώμα, αρνούνται να πάρουν συσσίτιο διεκδικώντας τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνημα κρατούμενων μεταναστών , όχι μόνο στην Παγανή αλλά και σε πολλά άλλα κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα, αποδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο τα αποτελέσματα της νέας νομοθεσίας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η επέκταση της κράτησης έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες και η αντίδρασή τους είναι απόλυτα δίκαιη.

Σήμερα Πέμπτη, στις 10 το πρωί, έγινε μια συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κέντρο κράτησης της Παγανής στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Βασικά αιτήματα ήταν η απελευθέρωση των κρατούμενων, να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, ενάντια στα κέντρα κράτησης και τις απελάσεις. Οι κρατούμενοι είχαν σκαρφαλώσει στα κάγκελα, φώναζαν συνθήματα μαζί με τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους και κρατούσαν πανιά και χαρτιά: «δεν θέλουμε φαγητό, θέλουμε ελευθερία».

Ανάμεσα στους κρατουμένους βρισκόταν ένα άρρωστο παιδί 13 χρονών το οποίο, επί μια εβδομάδα, η αστυνομία αρνούταν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Από τους συγκεντρωμένους κλήθηκε ασθενοφόρο και επιτύχαμε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο κέντρο της Μυτιλήνης με στόχο την ενημέρωση για την απεργία πείνας που κατέληξε στην εισαγγελία απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατούμενων μεταναστών/ριων.

Οι κρατούμενοι μας έδωσαν ένα κείμενο που έλεγε τα εξής:

«Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που ενδιαφέρεστε για τους πρόσφυγες.

Ζούμε σε πολύ άσχημες συνθήκες στη χειρότερη φυλακή, για περισσότερους από 3 μήνες

σε πολύ κακές συνθήκες, χωρίς καμία συμπαράσταση εκτός από εσάς που είστε τώρα εδώ έξω. Η αστυνομία αρνείται να εξηγήσει τις πολύ κακές συνθήκες τις οποίες βιώνουμε σε αυτή τη φυλακή. Είμαστε πάνω από 1000 άτομα, γυναίκες, άντρες και με πολλά παιδιά, περίπου 150. Έτσι, σαν συμπέρασμα, σας ζητάμε να κάνετε ότι μπορείτε γιατί περιμένουμε πολλά από εσάς. Χρειαζόμαστε την ελευθερία μας και τα δικαιώματά μας.

Χαιρετισμούς, οι κρατούμενοι»

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: