6 Ιουλ 2008

Ο «στρατηγός» Άνεμος ξαναχτυπά

Μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη απέδωσαν τις αποκλειστικές ευθύνες στον άνεμο. Ήταν δηλαδή αυτός που με τα πολύ δυνατά Μποφόρ του και με την ακατάπαυστη πνοή του, που προκάλεσε όλες τις πυρκαγιές και δεν επέτρεψε τον ανθρώπινο παράγοντα να παρέμβει. Δεν έγινε ούτε λόγος για τις τεράστιες ελλείψεις της πυροσβεστικής και τη μηδαμινή πρόληψη, αλλά και για τα συμφέροντα των οικοπεδοφάγων στα καμένα. Το μόνο που ακούσαμε ήταν υποσχέσεις για την επόμενη χρονιά.

Υποσχέσεις για πρόσληψη προσωπικού στην πυροσβεστική, για ενίσχυση των δασαρχείων και για πολλά άλλα που φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι δεν έγιναν. Από τις πρώτες μέρες του φετινού καλοκαιριού ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στην Αττική (Γλυκά Νερά, Υμηττός), που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα περιαστικού πρασίνου. Αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια βλέπουμε ότι στην περιοχή της ανατολικής Αττικής υπάρχουν γύρω στις 1000 κατοικίες τύπου «αναψυκτηρίου» και άλλα 200 χιλιάδες στρέμματα διεκδικήσιμα και πολύ ελκυστικά για χτίσιμο. Επίσης, όταν βλέπουμε ότι επιτρέπεται ακόμη η εκτός σχεδίου δόμηση και ότι το χωροταξικό σχέδιο που ψηφιζόταν από την κυβέρνηση στη βουλή εκείνες τις μέρες αφήνει παράθυρα στους εργολάβους να κάνουν τη «δουλειά» τους στις δασικές εκτάσεις, τότε καταλαβαίνουμε ότι η κύρια αιτία των πυρκαγιών σε εκείνες τις περιοχές δεν είναι ο άνεμος. Τίποτα δεν μπορεί να μας καθησυχάσει από τον φόβο νέων καταστροφικών πυρκαγιών στο επόμενο διάστημα, αφού ελάχιστα έχουν αλλάξει στην πρόληψη σε σχέση με πέρσι.

Η κυβέρνηση αγνόησε μια σειρά από προτάσεις που έκανε η αριστερά και όλοι όσοι βγήκαμε στους δρόμους να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Αντί η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών, να δώσει έμφαση στην πρόληψη, να ενισχύσει την πυροσβεστική και τα δασαρχεία, επιλέγει να προσπαθεί να αλλάξει το άρθρο 24. Σε συνδυασμό με τους προηγούμενους δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνεται μια σειρά από αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές επιλογές του δικομματισμού, που δεν έχουν επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά την ελεύθερη παραχώρηση των δασών στους εργολάβους και τα συμφέροντα.

Ως Νεολαία Συνασπισμού συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια πολιτική εστιασμένη στο περιβάλλον και παλεύουμε για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, για τον οποίο κάποιοι αδιαφορούν.

Τμήμα Οικολογίας Νεολαίας Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: