7 Ιουλ 2008

Επιβραβεύτηκε η υπευθυνότητα και η συνέπεια της Αριστεράς

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στη Χαραυγή (εφημερίδα του ΑΚΕΛ)

Πώς νιώθετε που βρίσκεστε στην Κύπρο όπου πλέον η Αριστερά είναι κυβερνώσα παράταξη;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Η εκλογική επιτυχία του Δημήτρη Χριστόφια στις προεδρικές εκλογές, μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις προσπάθειες που γίνονται στο κυπριακό, αλλά και τη συνολική πορεία της αριστερής διακυβέρνησης στην Κύπρο και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να συζητάμε τα δεδομένα αυτού του εγχειρήματος με τους συντρόφους μας του ΑΚΕΛ. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Συνασπισμού στην Κύπρο, εκτός από ένα ταξίδι ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, έχει το χαρακτήρα της ολόπλευρης συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο έργο και τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η κυπριακή αριστερά.

Ποια πολιτικά μηνύματα μπορούν ευρύτερα να εξαχθούν από την εμπειρία της ανάδειξης αριστερού Προέδρου στην Κύπρο;

Κατά αρχήν θεωρώ ότι ο κυπριακός λαός επέλεξε το συγκεκριμένο πρόεδρο, επιβραβεύοντας την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια της αριστεράς πάνω στο κυπριακό ζήτημα. Και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο σ. Χριστόφιας θα τιμήσει με το παραπάνω την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού. Από εκεί και πέρα, μέσα σε μια εξαιρετικά σκληρή διεθνή συγκυρία, υπάρχουν πολύ σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, με τα οποία η αριστερή διακυβέρνηση θα χρειαστεί να αναμετρηθεί. Η εμπειρία μάλιστα λέει ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο αυστηρός και απαιτητικός στα κριτήριά του όταν κρίνει το έργο μιας αριστερής διακυβέρνησης. Από την άλλη υπάρχει πάντοτε η πρόκληση της αναμέτρησης με τους συσχετισμούς, που αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν είναι ευνοϊκοί για τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία, αλλά για τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την αγορά. Υπό αυτή την έννοια, η κυπριακή αριστερά βαδίζει σε εντελώς καινούρια μονοπάτια και είναι αντιμέτωπη με την ιστορική πρόκληση να ανοίξει νέους δρόμους, να διαμορφώσει στην πράξη καινούρια μοντέλα. Γι αυτό συγκεντρώνει τη στήριξη, την προσοχή και την αλληλεγγύη ολόκληρης της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Γιατί μονίμως στη μεταπολιτευτική Ελλάδα απουσιάζουν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στη συνασπισμένη Αριστερά να καταστεί η εναλλακτική λύση, ο τρίτος πόλος που θα διαρρήξει τη μέγγενη του διπολισμού;

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα που είχε περάσει και έναν αιματηρό εμφύλιο, οι συνθήκες του ψυχρού πολέμου δεν επέτρεψαν τη διαμόρφωση μιας αριστερής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δυσχερή, με τ ην κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, όταν εγκαθιδρύθηκε πλήρως η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, με την προσχώρηση μάλιστα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Σήμερα ο κύκλος αυτός έχει κλείσει. Τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται συνεχώς και οι προσδοκίες των εργαζομένων και της κοινωνίας από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας είναι χαμηλότερες από ποτέ. Είναι λοιπόν άμεση η ανάγκη ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, που θα φέρνει στο προσκήνιο τις αξίες της Αριστεράς. Ενός σχεδίου που θα αμφισβητεί τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων, κάνοντας πράξη το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Με την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους σας, είδαμε τα ποσοστά του κόμματος σας να ανεβαίνουν θεαματικά. Πόσο μόνιμη ή πόσο παροδική νομίζετε ότι θα είναι αυτή η τάση;

Η καταγραφή μιας τέτοιας τάσης στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να έχει περισσότερες από μια αιτίες. Μπορεί να εκφράζει ενδιαφέρον, συμπάθεια σε ένα αντισυμβατικό πολιτικό σχέδιο που ενεργοποίησε η αριστερά, απογοήτευση από το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό, προσδοκίες για μια αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών. Είναι γεγονός ότι οι τάσεις αυτές δείχνουν να είναι αρκετά σταθερές με την πάροδο του χρόνου και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους. Το βλέπουμε άλλωστε στην καθημερινή πολιτική δουλειά, στη μαζικότητα των εκδηλώσεων που κάνουμε, στη διαθεσιμότητα για συμμετοχή στις διαδικασίες μας. Το στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να κερδίσουμε συνειδήσεις. Να μετατρέψουμε το ρεύμα πολιτικής συμπάθειας και ενδιαφέροντος σε ενεργή πολιτική και κοινωνική στάση. Να κάνουμε κατανοητό ότι βασική προϋπόθεση για μια στροφή της κοινωνίας προς τα αριστερά είναι η δημιουργία ενός μαχητικού, ώριμου και αποτελεσματικού κοινωνικού κινήματος που θα ωθεί και θα στηρίζει τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν την περίπτωση σας ως ένα παροδικό φαινόμενο πολιτικού ηγέτη βγαλμένου από το life style και περίπου θεωρούν ότι θα αποτελέσετε διάττοντα αστέρα στην πολιτική. Πώς σχολιάζετε αυτές τις προσεγγίσεις;

Αυτές είναι οι προχθεσινές προσεγγίσεις. Οι χθεσινές είναι ότι έχουμε στραφεί στον κινηματισμό και βγάζουμε την Αριστερά εκτός δημοκρατικού πλαισίου. Αύριο θα πουν κάτι άλλο. Είναι δείγμα ότι η απήχηση της Αριστεράς ανεβαίνει και ότι αυτό προκαλεί ανησυχίες. Για την ιστορία πάντως, ας έχουμε υπόψιν μας ότι ο τελευταίος χώρος που θα ενέ6διδε στο life style και θα εγκατέλειπε την προσπάθεια να διαμορφώνει πολιτικό λόγο ουσίας, θα ήταν η Αριστερά.

Στο Κυπριακό πώς βλέπετε τα πράγματα; Ευελπιστείτε ότι θα οδηγήσει σε κάτι καλό η κινητικότητα που παρατηρείται μετά την ανάληψη της προεδρίας από το Δημήτρη Χριστόφια;

Κατηγορηματικά ναι. Γιατί νομίζω ότι ο πιο ασφαλής δρόμος για λύση του Κυπριακού, είναι η προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, μακριά από τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και μακριά από τον ηγεμονισμό του «διεθνούς παράγοντα». Και αυτή την άποψη, που δημιουργεί τις σοβαρότερες προϋποθέσεις συνεννόησης ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες, την υπηρετεί με εξαιρετική συνέπεια και σοβαρότητα η κυπριακή Αριστερά και ο Δημήτρης Χριστόφιας. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόοδο είναι πιο ώριμες από κάθε άλλη φορά.

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα οξυμμένη. Πώς εκτιμάτε εσείς τα πράγματα;

Η κρίση που έχει καταβάλει την πολιτική ζωή στην Τουρκία είναι μια δύσκολη καμπή για τη χώρα. Δύσκολη και δυσάρεστη ταυτόχρονα, δεδομένου ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι πως αν δεν γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού στη γείτονα χώρα, θα υπάρχουν πάντα επιδράσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μια πάρα πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εκλογή στην Κύπρο του Δημήτρη Χριστόφια μπορεί να επισκιαστεί από την αδυναμία προώθησης μιας βιώσιμης λύσης από τη στάση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, εξαιτίας των δυσχερειών αυτών που υπάρχουν στη γειτονική χώρα. Είδαμε με ιδιαίτερη ανησυχία όλο το προηγούμενο διάστημα συντρόφους μας και φίλους μας στη χώρα να μας επισημαίνουν τον κίνδυνο πραξικοπήματος από την πλευρά του βαθέως κράτους και είδαμε και την απάντηση Ερντογάν με μία κίνηση από πλευράς της Αστυνομίας να συλλάβει εξέχοντα στελέχη του στρατού και της κοσμικής εξουσίας. Οι καταστάσεις μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες και είναι ανησυχητικό. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική της σύνεσης και της ομαλής πορείας, της δημοκρατικής πορείας. Θα ήταν συμφέρον για την περιοχή, συμφέρον για τους λαούς της Eλλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: