9 Απρ 2009

Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της Ν.Δ, το ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει μια ενορχηστρωμένη επίθεση ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο, με αποκορύφωμα τη χτεσινή εξαγγελία Καραμανλή για αλλαγή του σχετικού νόμου.

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν προτείνεται ως μέσο "καταπολέμησης της εγκληματικότητας", αλλά ως μέσο όξυνσης της καταστολής των κινημάτων διεκδίκησης και αμφισβήτησης. Αυτό που στην πραγματικότητα φοβούνται είναι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και εν γένει της εκπαιδευτικής κοινότητας, που έχει δείξει ότι μπορεί έμπρακτα να αντισταθεί στη νεοφιλελεύθερη επίθεση. Είναι η δυνατότητα που δίνει το πανεπιστημιακό άσυλο για την ανάπτυξη μαχητικών και νικηφόρων κινημάτων αντιπολίτευσης, που πρέπει να ακυρωθεί, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης του συστήματος, όπως η σημερινή.

Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί ένα θεσμό άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια τη φυσιογνωμία του πανεπιστημίου και τον ρόλο του όχι μόνο ως χώρου ακαδημαϊκής διδασκαλίας, αλλά και ως χώρου συζήτησης, αμφισβήτησης και δημιουργίας αντιστάσεων. Δεν υπερασπιζόμαστε το πανεπιστημιακό άσυλο ως κάτι το μουσειακό, αλλά ως αναπόσπαστο στοιχείο της δημοκρατίας, ως συστατικό στοιχείο του πανεπιστημίου, ως αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία αγωνιστικών πρακτικών από την κρατική καταστολη.

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: