12 Μαρ 2009

Η πόλη μας ανήκει, όσο παλεύουμε για αυτήν

Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, οι πολίτες ασφυκτιούν από την έλλειψη ελεύθερων χώρων, από το τσιμέντο και το καυσαέριο, από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Σε μια σειρά περιοχών, όμως, με τελευταία αυτή των Εξαρχείων, οι Αθηναίοι/ες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνονται σε πρωτοβουλίες κατοίκων και διεκδικούν όλα όσα αυτονόητα τους ανήκουν.

Στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδ. Πηγής υπάρχει εδώ και δεκαοχτώ χρόνια η δυνατότητα δημιουργίας ενός χώρου υψηλού πρασινου , με το Δήμο , όμως, να επιδεικνύει μια προκλητική αδιαφορία. Το εν λόγω οικόπεδο ανήκει στο ΤΕΕ και τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε ως υπαίθριο ιδιωτικό πάρκινγκ, με τη μίσθωση σήμερα, όμως, να έχει λήξει, και ορατό τον κίνδυνο και αυτό να οικοδομηθεί.

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν περίμεναν τον κ.Κακλαμάνη να ενδιαφερθεί για αυτούς. Είναι γνωστή εξάλλου η προτίμηση του δημάρχου στις μεγάλες φιέστες, στα εμπορικά κέντρα, στο τσιμέντο και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων ο χώρος χτες μετατράπηκε σε πάρκο.

Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες και τους αγώνες των κατοίκων των Εξαρχείων, θεωρώντας ότι μόνο μέσα από την οργανωμένη δράση των κινημάτων πόλης σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και της Ελλάδας συνολικά, θα μπορέσουμε να φέρουμε τα πάνω κάτω στην πόλη και να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό ότι χαιρετίζεται τέτοιες πρωτοβουλίες και αγώνες, ιδιαίτερα όταν πάνε κόντρα σε κανόνες και θεσμούς. Υπάρχουν όμως και αυτά για να νομιμοποιούνται οι όποιες διεκδικήσεις και στο κάτω κάτω να δημιουργούνται θετικά προηγούμενα. Όσο και να με ελκύει η πρωτοβουλία, με τρομάζει η ευκολία με την οποία κάποιοι περνάνε από τον συμβολισμό στην αυθαίρετη κατάληψη.