12 Φεβ 2009

Για τη ΔΕΗ στη Φλώρινα και την Κοζάνη

12/2/2009

Ανοιχτή επιστολή στο Συνήγορο του πολίτη

Κύριε Συνήγορε του Πολίτη.

Με αφορμή την επίσκεψή σας στην περιοχή μας για το πρόβλημα της ρύπανσης από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ θα θέλαμε από την πλευρά των εργαζομένων που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και των κατοίκων της περιοχής και υφίστανται τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης να σας επισημάνουμε κάποια ζητήματα που εμείς θεωρούμε ότι είναι σοβαρά και να σας γνωστοποιήσουμε τις προτάσεις μας που κοινοποιήσαμε και στους αρμοδίους.

Σας είναι ήδη γνωστό ότι οι δραστηριότητες της ΔΕΗ Α.Ε στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους κυρίως γιατί δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα κατά την εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη.
Αυτό προκύπτει και από την καταδίκη της χώρας μας από την Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου προσέφυγε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου. Επισημάνθηκε επίσης από την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Των Ελλήνων με επικεφαλής τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη που επισκέφτηκε την περιοχή μας τον Φεβρουάριο του 2008. Επίσης το επιβεβαιώνει και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, όταν τον Σεπτέμβριο του 2007 επέβαλε πρόστιμο στην ΔΕΗ Α.Ε, αξίας 1.000.000 ευρώ για υπέρβαση ρύπων. Πρόστιμα για τον ίδιο λόγο έχουν επιβληθεί κατά καιρούς και από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.

Το Ελληνικό κράτος και Η ΔΕΗ δεν έκαναν τις απαραίτητες επιδημιολογικές μελέτες όπως όφειλαν αλλά και από αυτές τις λίγες που έγιναν προκύπτει ότι υπάρχουν αυξημένες ρινίτιδες, παιδικό άσθμα, πνευμονοπάθειες και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Μετά από αυτές τις καταδίκες, τις επανειλημμένες ερωτήσεις και αναφορές πολλών βουλευτών στη βουλή και στην Ευρωβουλή, τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις έχει επιδεινωθεί.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους στο λιγνίτη η χώρα μας έχει επίσης καταδικαστεί από την Επιτροπή κοινωνικών Δικαιωμάτων του Σ.τ.Ε. γιατί δεν προέβλεψε μείωση των συνεπειών στην υγεία τους από την παραγωγική διαδικασία, (θεσμοθέτηση μειωμένου ωραρίου ή αυξημένης άδειας διακοπών). Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τους αρμοδίους δεν μπήκαν στον κόπο ακόμα και να το συζητήσουν.
Το συνδικάτο μας εκπροσωπεί εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της παραγωγής των ορυχείων και των ΑΗΣ οι οποίοι ταυτόχρονα είναι κάτοικοι και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην περιοχή αυτή γι αυτό και υφίστανται διπλά της συνέπειες από την ρύπανση. Έχοντας γνώση των εργασιακών χώρων και των πηγών της ρύπανσης, προτείναμε στους αρμοδίους και τα κοινοποιήσαμε και σε σας, κάποια βασικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που θα βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση αν υλοποιηθούν με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Πέρα από τις συνολικότερες προτάσεις μας που σας έχουν γνωστοποιηθεί επισημαίνουμε τρία ζητήματα που τα θεωρούμε ότι είναι άμεσης προτεραιότητας και οφείλουν, πολιτεία και ΔΕΗ Α.Ε να τα υλοποιήσουν γιατί εκτός των άλλων η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει πολιτική και νομική ισχύ και τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούνται οι βέλτιστες τεχνικές χωρίς υπολογισμό του οικονομικού κόστους.
Κατασκευή μονάδος αποθείωσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου. Το έχει παραδεχτεί η ίδια η ΔΕΗ δια στόματος του προέδρου της κ. Αθανασόπουλου, (σε συνεδρίαση του Ν.Σ. Κοζάνης στις 8/10/2007 όπου ζήτησε συγνώμη από τους κατοίκους για τη ρύπανση) ότι «ο συγκεκριμένος σταθμός παράγει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου αλλά το κόστος κατασκευής μονάδας αποθείωσης κοστίζει ακριβά»! Άλλωστε ήταν και η κύρια αιτία που ήθελε η ΔΕΗ (στρατηγικός σχεδιασμός) να κλείσει το σταθμό το 2014 παρότι είναι σχετικά καινούργιος.
Κατασκευή «κλειστού τύπου ταινιόδρομων» μεταφορά τέφρας (όπως στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Μεγαλούπολη και όχι σκέπαστρα γιατί δεν λύνουν προβλήματα), από το Νότιο Πεδίο προς τον Άγιο Δημήτριο, από το Ορυχείο Καρδιάς προς τον ΑΗΣ Καρδιάς. Από τον ΑΗΣ Αμυνταίου προς το Ορυχείο Αμυνταίου και από τον ΑΗΣ Μελίτης προς το σημείο απόθεσης. (Στην περίπτωση της Μελίτης η τέφρα δεν θάβεται σε ορυχείο ανακατεμένη με άλλα υλικά αλλά εναποτίθεται σε κάποιο χώρο πλησίον του σταθμού). Η κατασκευή των ταινιόδρομων κλειστού τύπου θα λύσει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης ειδικά στα χωριά που βρίσκονται δίπλα στους ταινιόδρομους, έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια αλλά η κατασκευή τους προσκρούει στο κόστος κατασκευής.
Απαγόρευση (με αποκλεισμό των παραβατών από την παραγωγική διαδικασία) της διάστρωσης δρόμων και τομών των ορυχείων με ακατέργαστη τέφρα γιατί μετά γίνονται μόνιμες εστίες ρύπανσης αφού τα φορτηγά κινούνται συνεχώς πάνω στους δρόμους που είναι στρωμένοι με αυτό το ανθυγιεινότατο υλικό.

Πιστεύουμε ότι με το κύρος και την ανεξαρτησία που έχετε από τη θέση σας θα συμβάλλετε τα μέγιστα στην επιβολή μέτρων που θα μειώσουν την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων από τις συνέπειες της εξόρυξης και της επεξεργασίας του λιγνίτη γιατί όσο υψηλό και να είναι το οικονομικό κόστος δεν μπορεί να συγκριθεί με το υπέρτατο αγαθό της υγείας των ανθρώπων.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Πράσσος Στέφανος Δύντσικος Λάζαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: