5 Φεβ 2009

Πρόταση ατιμωρησίας για τη μόλυνση στον Ασωπό

Την αναίρεση της εφετειακής απόφασης για έναν από τους τέσσερις βιοτέχνες που είχαν καταδικαστεί για μόλυνση του Ασωπού ποταμού στα Οινόφυτα Αττικής πρότεινε χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής στο Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση το Εφετείο επεφύλαξε ποινές φυλάκισης από πέντε έως εννέα μήνες και χρηματικά πρόστιμα, αφού έκρινε ότι τα απόβλητα που εναπόθεταν στον ποταμό ξεπερνούσαν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια.

Ειδικότερα για τον βαφέα που καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 2.000 ευρώ και ο οποίος τελικά προσέφυγε με αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι τα απόβλητα του βαφείου του υποβαθμίζουν το περιβάλλον και τον Ασωπό ποταμό αλλά ρυπαίνουν και τη θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου που καταλήγουν τα νερά του Ασωπού. Παράλληλα το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η δραστηριότητα του συγκεκριμένου βιοτέχνη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, των ψαριών και των πτηνών.

Αντιθέτως ο κ. Μαρκής ζήτησε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν έχει την προσήκουσα αιτιολογία, αφού δεν αναφέρονται στοιχεία για το εάν η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έγινε από αμέλεια ή πρόθεση, κάτι που σημαίνει και διαφορετική ποινική μεταχείριση για κάθε περίπτωση. Ακόμα, ο αντεισαγγελέας υποστήριξε ότι είναι ασαφής η καταδικαστική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τις ενέργειες του βιοτέχνη σε σχέση με τη θαλάσσια ρύπανση για να μπορεί να εκτιμηθεί αν είναι σοβαρή και συνεπώς αξιόποινη πράξη του.

Συντάκτης : Λαζαρίδου Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: