16 Φεβ 2009

Για τη συνέντευξη Μεϊμαράκη στη ΝΕΤ και τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση της στρατιωτικής θητείας και κατάργηση των αναβολών

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Υπουργός Άμυνας κ. Μεϊμαράκης άνοιξε πάλι το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας, εντάσσοντάς το και αυτό στην προκλογική καμπάνια της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά, όμως, ο κ. Μεϊμαράκης δεν μίλησε μόνο για μείωση της θητείας στους 9 μήνες, αλλά και για κατάργηση όλων των αναβολών μετά τα 24 έτη.

Η κατάργηση των αναβολών μας βρίσκει πλήρως αντίθετους/ες, αφού αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νέου να επιλέξει ο ίδιος το χρόνο σπουδών του και το χρόνο στράτευσής του. Όσον αφορά στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, η πρόταση Μεϊμαράκη δεν μπορεί να ρίξει στάχτη στα μάτια της νεολαίας για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο στρατό, για τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών, για τη δίωξη των αντιρρησιών συνείδησης και των αρνητών στράτευσης.

Πάγια θέση μας αποτελεί η μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες, με παράλληλη μείωση των στρατοπέδων και εκδημοκρατισμό του στρατού, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι απαράδεκτες σημερινές συνθήκες θητείας. Η μείωση της θητείας, όμως, χωρίς να συνοδεύεται απο τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαιώνιση του συστήματος των ρουσφετιών, θα οδηγήσει σε περισσότερες υπηρεσίες και περαιτέρω επιβάρυνση των φαντάρων.

Ως Νεολαία Συνασπισμού, αγωνιζόμαστε για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, τον εκδημοκρατισμό του στρατού, ενώ στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες σε κάθε νέο, όποια κι αν είναι η στάση του απέναντι στη στρατιωτική θητεία. Παράλληλα, αγωνιζόμαστε για ισόχρονη με τη στρατιωτική, εναλλακτική κοινωνική θητεία και παλεύουμε ενάντια στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό και στις ελληνικές αποστολές στρατευμάτων στο εξωτερικό.

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
16/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: