Την προβαλλόμενη "μαγική λύση" της καύσης των απορριμμάτων ως απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισής τους, με αφορμή τις συζητήσεις για δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Ρόδο, αποδομούν η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) και η Greenpeace.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων (πρόληψη - ανάκτηση - ανακύκλωση - εναλλακτική διαχείριση - κομποστοποίηση) έχει το 1/12 του κόστους λύσεων που περιλαμβάνουν την καύση, προσφέρει εντυπωσιακά περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ προστατεύει την υγεία και το περιβάλλον από επικίνδυνες τοξικές ουσίες, αλλά και αέρια του θερμοκηπίου.
Ειδικά για την πρόταση της Ρόδου εκτιμούν πως το συνολικό κόστος των υποδομών για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων στη Ρόδο μπορεί να μειωθεί από τα 100 εκατομμύρια ευρώ (που προϋπολογίζεται αρχικά με την καύση) σε σημαντικά κάτω από 8 εκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα για κάθε μία θέση εργασίας σε εργοστάσιο καύσης ή ΧΥΤΑ, η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση προσφέρει από 10 έως και 300 θέσεις εργασίας ανάλογα το υλικό και τη μέθοδο διαχείρισης.
Όπως εξηγούν, τα εργοστάσια καύσης απαιτούν τουλάχιστον 6-10 χρόνια για να αποδώσουν, χρειάζονται οπωσδήποτε κοντά τους ΧΥΤΑ για τις περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας τους, αλλά και ΧΥΤΑ για τη διάθεση του τοξικού υπολείμματός τους.
Η καύση δημιουργεί μια θέση εργασίας ανά 10.000 τ. απορριμμάτων, ενώ το σύστημα “επαναχρησιμοποίηση - εναλλακτική διαχείριση” δημιουργεί 25-300 θέσεις, ανάλογα το υλικό. Το κόστος χρέωσης ξεπερνά τα 100-150 ευρώ ανά τόνο, που σημαίνει ότι τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον 30%-100%.
Επιπλέον η υιοθέτηση της καύσης υπονομεύει την ανακύκλωση συσκευασιών, όταν ο υποχρεωτικός στόχος είναι ανακύκλωση κατ' ελάχιστον 55% κατά βάρος μέχρι την 31.12.2011.
Οι δύο οργανώσεις καλούν τα αρμόδια υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας να απορρίψουν τις τεχνολογίες αυτές, καθώς "με βάση τα διεθνή τεχνολογικά δεδομένα της καύσης - πυρόλυσης - αεριοποίησης σε σχέση με τις εναλλακτικές τεχνολογικές επιλογές που έχουμε (πρόληψη, ανακύκλωση, εναλλακτική διαχείριση και κομποστοποίηση) και από τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας μας δεν πρέπει να επιλέξουμε κάποια από αυτές τις τεχνολογίες ως μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων μας".
19 Φεβ 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου