1 Φεβ 2008

800 πρόσφυγες στη Πάτρα ζητούν βοήθεια

Εδώ και 13 περίπου χρόνια, η Πάτρα αποτέλεσε τον τόπο συγκέντρωσης αρκετών χιλιάδων προσφύγων, Κούρδων στην αρχή, Ιρακινών και Αφγανών στην συνέχεια. Χιλιάδες άνθρωποι, ξεριζωμένοι από την χώρα τους λόγω των πολέμων που διεξήγαγαν εκεί Η.Π.Α. και Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα τυφλά ακολουθούσε, διακινδύνευαν τις ζωές τους καθημερινά στην προσπάθειά τους να μεταβούν στον «παράδεισο» της κεντρικής Ευρώπης. Τον ίδιο δρόμο κάποια χρόνια πριν ακολουθούσαν χιλιάδες Έλληνες.

Η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής σε πανεθνικό επίπεδο και η αδιαφορία των τοπικών αρχών – Δήμου και Νομαρχίας – όσον αφορά στην κάλυψη των βασικών αναγκών αυτών των προσφύγων – φαγητό, τρεχούμενο νερό, ιατρική μέριμνα, κατάλυμα – ανάγκασε τους πρόσφυγες να δημιουργήσουν έναν αυτοσχέδιο, πρόχειρο καταυλισμό, κοντά στο λιμάνι. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανυπαρξία μέριμνας για τους πρόσφυγες οδήγησαν στην απόφαση του Δήμου και της Νομαρχίας να υλοποιήσουν μια αστυνομική επιχείρηση «σκούπα» με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνση των προσφύγων από την Πάτρα. Το πρώτο μέρος αυτής της επιχείρησης έχει ήδη ολοκληρωθεί με τις προσαγωγές – απαγωγές 160 προσφύγων και τη μεταφορά τους στην Αθήνα σε άγνωστες συνθήκες κράτησης και το γκρέμισμα από τις μπουλντόζες της Νομαρχίας μέρους του καταυλισμού υπό την προστασία των ΜΑΤ.

Αυτή την στιγμή 800 πρόσφυγες παραμένουν στον καταυλισμό της Πάτρας – 300 εξ αυτών ανήλικοι και ασυνόδευτοι – οι οποίοι είναι υπό καθεστώς ομηρίας και αποκλεισμού. Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άθλιες αφού η Πολιτεία όχι μόνο δεν τους χορηγεί χαρτιά νομιμοποίησης όχι μόνο δεν τους εξασφαλίζει τις βασικές ανάγκες επιβίωσης αλλά τους ζητάει να φύγουν από την Πάτρα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αλλά ούτε και να ξέρουν που να πάνε.

Είναι ντροπή για τον λεγόμενο πολιτισμό μας οι κυβερνώντες να συμπεριφέρονται με αυτόν τον ανάλγητο και απάνθρωπο τρόπο. Είναι ηθικά και πολιτικά έκθετοι έναντι της ιστορίας του λαού μας, που έχει βιώσει στο κορμί του όλη την απανθρωπιά της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Η ιστορική μνήμη δεν μας εγκατέλειψε όλους εμάς τους πολίτες και δεν απωλέσαμε την κοινωνική μας ευαισθησία και ανθρωπιά. Είμαστε εδώ και δηλώνουμε παρόντες οι πολίτες και πολίτιδες αυτής της πόλης. Είμαστε εμείς που δηλώνουμε ότι θα γίνουμε ανάχωμα στα σχέδιά τους να οικοδομήσουν ρατσιστικά τείχη απέναντι σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Ζητάμε η τοπική εξουσία και η κυβέρνηση να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους απέναντι στους πρόσφυγες και στην κοινωνία της Πάτρας.

Να παρθούν τώρα μέτρα ανακούφισης και όχι μέτρα τρομοκρατίας και αστυνόμευσης. Η ζωή δεν φυλακίζεται, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Απαιτούμε να σταματήσει η επιχείρηση «σκούπα».

Διεκδικούμε

Αναγνώριση πολιτικού ασύλου και των νομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτικών προσφύγων της περιοχής – Τήρηση των διεθνών νομικών συνθηκών – Να σταματήσει άμεσα η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση των προσφύγων

Άμεση εύρεση και δημιουργία χώρου διαμονής – σταθμού φιλοξενίας που να ικανοποιεί τις απαραίτητες ανθρώπινες ανάγκες με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (αναγκαίος αριθμός κλινών, συσσίτιο, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, γραφείο νομικής υπηρεσίας και ιατρείο )

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πάτρα, 26/1/08

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Τηλ. Επικοινωνίας 6973746471 και 6934782734

Δεν υπάρχουν σχόλια: