21 Φεβ 2008

Για την αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο από την Προεδρία της Κούβας


«Η επανάσταση είναι μια πάλη

ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν»

Φιντέλ Κάστρο

Η αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο από την θέση του Προέδρου της Κούβας ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας, την παγκόσμια ιστορία και την υπόθεση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε ο αναμφισβήτητος ηγέτης της επανάστασης στην Κούβα. Μιας επανάστασης που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το καθεστώς του «διασκεδαστηρίου» των ΗΠΑ και, παρά την πίεση του διεθνούς κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, να οικοδομήσει σοσιαλιστική οικονομία και θέσμους λαϊκής συμμετοχής, να καταπολεμήσει την πείνα και να οικοδομήσει υποδειγματικά συστήματα υγείας και παιδείας.

Ο Κάστρο στην μακρά παραμονή του στο τιμόνι της χώρας έγινε εκατοντάδες φορές στόχος δολοφονικών χτυπημάτων, καθοδηγούμενων από τη CIA. Η Κούβα δεν λύγισε ούτε όταν απειλήθηκε μέχρι και με πυρηνικό πόλεμο στις αρχές της επανάστασης, ούτε και αργότερα, υποφέροντας από τις τρομακτικές συνέπειες του δολοφονικού εμπάργκο. Η χώρα κατάφερε να αντιταχθεί στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού και να πολεμήσει το εμπάργκο, ακόμη κι όταν βρέθηκε απελπιστικά μόνη, μετά την παγκόσμια κατάρρευση του ’90.

Η νέα σελίδα που ανοίγεται για την Κούβα δημιουργεί αυξημένες ευθύνες και καθήκοντα. Η νέα ηγεσία που θα προκύψει από την Εθνοσυνέλευση, θα κληθεί να εμβαθύνει τις δημοκρατικές διαδικασίες, να κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα των ελευθεριών και να υπερκεράσει αδυναμίες και παραλείψεις του παρελθόντος.

Η Κούβα μαζί τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία και τις άλλες χώρες που συγκροτούν την ALBA και σε συνεργασία με τα κινήματα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λατινική Αμερική καλούνται να παίζουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αντιστασής στην καπιταλισκτική λαίλαπα, στη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμου του 21ου αιώνα.

Με όλες αυτές τις σκέψεις συνεχίζουμε να στεκόμαστε αταλάντευτα αλληλέγγυοι/ες στον λαό της Κούβας και εμμένουμε απαρέγκλιτα στις θέσεις μας για:

- Άμεση παύση του θανατηφόρου εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα από τις ΗΠΑ και συνεπικουρείται από την Ε.Ε.

- Άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται παράνομα στις ΗΠΑ.

- Άμεσο κλείσιμο των κολαστηρίων στο Γκουαντάναμο και αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από την Κούβα.

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: