12 Φεβ 2008

Όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 13 Φεβρουαρίου

Όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 13 Φεβρουαρίου

Οι νέες και οι νέοι που βγαίνουν στην αγορά εργασίας βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αγωνία της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, τους χαμηλούς μισθούς και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι νέος εργαζόμενος για να αντιληφθεί ότι διανύουμε μια περίοδο που το δικαίωμα στην εργασία τίθεται σε αμφισβήτηση και αντικαθίσταται από τις προσφιλείς -σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ- "ευκαιρίες απασχόλησης", που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι ενώ ταυτόχρονα το καθημερινό κόστος επιβίωσης καλπάζει και που η εργασιακή ανασφάλεια πλέον κυριαρχεί στον ιδιωτικό τομέα και επεκτείνεται και στο δημόσιο. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προστεθεί και η αβεβαιότητα σχετικά με τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων, η "μαύρη εργασία" και ο διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων, γίνεται εύκολα κατανοητός ο λόγος που κάνει τους νέους και τις νέες να ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον.

Έχουν κηρύξει πόλεμο στην νεολαία

Την στιγμή που ένας στους τέσσερις νέους κάτω των 25 είναι άνεργος, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΣΕΒ ζητάει οι νέοι να αμείβονται κάτω ακόμα και από τα χαμηλότερα όρια της σύμβασης, η απασχόληση τους να είναι πλήρως ευέλικτη, όσον αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, και τέλος να μην δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Μας ζητάνε δηλαδή να ζούμε χωρίς αξιοπρέπεια και χωρίς κανένα δικαίωμα. Θέλουν να δώσουν στην εργοδοσία την δυνατότητα να μας απολύει όποτε θέλει, χωρίς ούτε καν αποζημίωση. Θέλουν να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση την πολιτική που έχει δημιουργήσει αυτό το τεράστιο ποσοστό ανεργίας των νέων.

Έχουν κηρύξει πόλεμο σε όλους του εργαζόμενους

Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3,9%, ενώ όλοι καταλαβαίνουμε ότι το πραγματικό κόστος ζωής ανεβαίνει πολύ πιο γρήγορα. Η αύξηση όμως που δηλώνει διατεθειμένος να δώσει ο ΣΕΒ με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, είναι μόνο 2,8%, κάτω ακόμα και από τα δικά τους στοιχεία για το κόστος ζωής. Η δικαιολογία για άλλη μια φορά είναι η ίδια. Αυξήσεις στους μισθούς θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ όμως αρνούνται να δούνε την πραγματικότητα που λέει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται κυρίως από τα υπερκέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων. Κέρδη που αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό στην ευρωζώνη. Οι ελληνικές επιχειρήσεις κερδίζουν τα περισσότερα στην Ευρώπη, το μερίδιο των κερδών είναι 56,1%, σε σχέση με 36,3%. Για να το πούμε πιο απλά λεφτά υπάρχουν απλά αντί να πάνε στους μισθούς πάνε στα κέρδη.

Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση δεν ήταν πάντα αυτονόητο. Χρειάστηκαν αγώνες και αναμφισβήτητα η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στον 20ο αιώνα. Η κατάκτηση αυτή όμως σήμερα κινδυνεύει από την απληστία της εργοδοσίας που όλα αυτά τα χρόνια έχει την στήριξη του δικομματισμού. Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι αλλαγές είναι απαραίτητες αν θέλουμε να μην καταρρεύσει το σύστημα σε μερικά χρόνια. Το πρόβλημα μας λένε ότι είναι η έλλειψη πόρων. Αυτό που ξεχνάνε να μας πούνε είναι ότι το κράτος χρωστάει 8,7 δις ευρώ στα ταμεία και η μεγάλη ιδιωτική εργοδοσία άλλα 8,2 δις ευρώ. Η εισφοροδιαφυγή, υπολογίζεται πάνω από 5 δις ευρώ, ενώ η ανασφάλιστη εργασία αγγίζει πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση όμως ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. αντί να βάλει σε μία τάξη τις οφειλές απέναντι στα ταμεία, που εδώ και τέσσερις δεκαετίες λεηλατούνται, αρχικά με την άτοκη κατάθεση των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας και τελευταία με την παράδοση τους στην κερδοσκοπία των χρηματαγορών, σχεδιάζει ακόμα χειρότερα μέτρα.

Στα μέτρα που η κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να περάσουν περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων ηλικίας, υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών όχι με βάση του μισθούς της τελευταίας 5ετίας αλλά με βάση το ήμισυ του εργασιακού βίου, κάτι που θα πλήξει δραματικά το ύψος των συντάξεων. Τέλος σκοπεύουν να τοποθετήσουν τα αποθεματικά των ταμείων στην κερδοσκοπία των χρηματαγορών , κάτι που βάζει σε κίνδυνο την ίδια την δυνατότητα χορήγησης συντάξεων, και να ενισχύσουν αποφασιστικά την ιδιωτική ασφάλιση.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Με την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει αναγγείλει ένα νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, με την ανεργία των νέων να φτάνει σε ποσοστά ρεκόρ στην Ευρώπη και με τον εργασιακή ανασφάλεια να κλέβει τη ζωή μας, εμείς οι νέοι και οι νέες δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Τη στιγμή που οι επιχειρήσεις στην χώρα μας παρουσιάζουν κέρδη ρεκόρ, που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στις φορολογικές ελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου και τις φοροαπαλλαγές τις εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση των χαμηλόμισθων, που η ακρίβεια και το κόστος ζωής μειώνουν τους πραγματικούς μισθούς, ο αγώνας και η ενότητα των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον μόνο δρόμο για την αξιοπρέπεια μας.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις και η απόσυρση της αναθεώρησης του άρθρου 16 που προωθούσαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν φωτεινό παράδειγμα, ότι η ενότητα και ο αγώνας οδηγούν σε νίκες όσο δυνατοί και αν είναι οι αντίπαλοι! Όμως για να πετύχουμε απαιτείται η μαζική συμμετοχή και η παρέμβαση μας σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Για αυτό το λόγο συμμετέχουμε όλοι και όλες οι νέοι και οι νέες στην απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 13 Φλεβάρη και με την μαζικότητα της απαντάμε σε όσους αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!

Για αυτό το λόγο διαδηλώνουμε ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ και όσων είχαν περάσει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τους λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Για αυτό το λόγο απαντάμε στον ΣΕΒ και στα παπαγαλάκια του που θέλουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για τις αυξήσεις των κερδών τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: