21 Φεβ 2008

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, κινητοποίηση για την σωτηρία του Κορινθιακού


Να σώσουμε τον Κορινθιακό!

Όχι στον λιθάνθρακα.


Την Κυριακή στις 24 Φεβρουαρίου, στη μία το μεσημέρι, η γέφυρα του Ρίο θα γίνει το επίκεντρο της ζωής και της ελπίδας για την σωτηρία του Κορινθιακού. Μέλη δεκάδων κινήσεων πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα από διάφορα σημεία της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, συμμετέχοντας σε μια μαζική διαμαρτυρία για τη σωτηρία του Κορινθιακού Κόλπου.

Παρ’ όλο που η Ελλάδα έχει υπογράψει την συνθήκη του ΚΥΟΤΟ για τον περιορισμό των παραγόμενων αέριων ρύπων, η κυβερνητική πολιτική για την ενέργεια, με αιχμή του δόρατος τη ΔΕΗ και σε αγαστή συνεργασία με τους γνωστούς επιχειρηματικούς κύκλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, ετοιμάζουν το τελικό χτύπημα για την χώρα και το περιβάλλον.

Είναι πράγματι εξοργιστικό για όλη την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση να σχεδιάζει την εγκατάσταση επτά νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα.(4 από την ΔΕΗ και 3 από ιδιώτες)

Ο λιθάνθρακας είναι σημαντικά ρυπογόνα πρώτη ύλη. Η καύση του θα εκλύει υπερβολικά πολλές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, αερίου που ευθύνεται κυρίως για την κλιματική αλλαγή, και έτσι θα προκαλέσει πλήγμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη μείωση των εκπομπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, το 2020 προβλέπεται η συμμετοχή του λιθάνθρακα κατά 21% στο συνολικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει την οικολογική κρίση του καλοκαιριού και αγνοούν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Οι θέσεις εργασίας, που πρόκειται να προσφέρει είναι σαφώς λιγότερες από αυτές που θα χαθούν εξαιτίας της ελλιπούς προώθησης των ΑΠΕ.

Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει τη λειτουργία τέτοιων μονάδων στα Άσπρα Σπίτια, Βοιωτίας δίνοντας μια εφιαλτική εικόνα στο ήδη επιβαρημένο τοπίο της περιοχής αυτής του Κορινθιακού κόλπου, και στον Αστακό.

Τα σχέδια για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα δεν θα περάσουν. Θα ναυαγήσουν από τις αντιδράσεις των κατοίκων, με τις οποίες είμαστε αλληλέγγυοι.


Θα αποτρέψουμε τη δημιουργία τέτοιων μονάδων.

Η λύση δεν είναι ο λιθάνθρακας, αλλά η απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση των Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας.

Ø ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ø ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ, ΑΜΕΣΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ.

Ø ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ .

Δηλώστε συμμετοχή στο 2103809319 και στο
693 45 09 981

Δεν υπάρχουν σχόλια: