27 Φεβ 2008

10.000 «ΟΧΙ στον λιθάνθρακα, ΝΑΙ στη ζωή»

Ήταν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει ζήσει η Καβάλα. Ήταν πάνω από 10.000 που είπαν «ΟΧΙ στον λιθάνθρακα, ΝΑΙ στη ζωή» στην κεντρική πλατεία της Καβάλας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από κάτοικους, μαθητές και φορείς της περιοχής, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στα σχέδια της ΔΕΗ για τη δημιουργία εργοστασίου με καύση λιθάνθρακα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και αντιπροσωπεία του κόμματος από τους Λίτσα Αμμανατίδου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, Γ. Χελάκη, μέλος ΚΠΕ και τον Δημ. Τζανακόπουλο, Γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Με την προσφώνηση «αγαπητοί συμπατριώτες» άνοιξε την ομιλία του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι η τοπική κοινωνία μίλησε στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα. Ένα μήνυμα προς την κεντρική εξουσία ότι δεν θα της επιτραπεί να κάνει τους Καβαλιώτες πειραματόζωα, προκειμένου κάποιοι να κερδίσουν χρήματα. Ο Αλέξης Τσίπας απευθυνόμενος στο πλήθος τόνισε:
«Δεν θα επιτρέψουμε στην υποβάθμιση της ζωής μας προκειμένου να κερδίζουν χρήματα κάποιες πολυεθνικές γερμανικές εταιρείες. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ο ενεργειακός σπουπιδοτενεκές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι μονάδες λιθάνθρακα που φεύγουν από τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη έρχονται στην Ελλάδα κι εμείς προσπαθούμε να τις σκορπίσουμε στην περιφέρεια και να υποβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο κ.Αθανασόπουλος, πρόεδρος της ΔΕΗ, δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσουνε σε έναν σχεδιασμό, κατασκευάζοντας μονάδες που θα καίνε στερεό άνθρακα στην περιοχή της Καβάλας. Σας προτρέπω λοιπόν να τον καλέσουμε εδώ στην Καβάλα για να του δείξουμε πόσο φιλόξενος είναι ο λαός της. Αφού τον πάμε μια βόλτα για να δει τις ακρογιαλιές της περιοχής, τις θάλασσες και το φυσικό κάλος, θα τον πάμε και στην Καρβάλη. Κι αφού τον κεράσουμε ένα κουραμπιέ, αφού του προσφέρουμε μια γκαζόζα με ανθρακικό, σαν αυτό που υποστηρίζει ότι θα εκπέμπεται από τα εργοστάσια του λιθάνθρακα, τότε θα του πούμε πως μπορούμε να του προσφέρουμε ότι άλλο θελήσει εκτός από κουτόχορτο. Γιατί ο λαός της Καβάλας δεν τρώει κουτόχορτο. Όταν ο λαός βγαίνει στους δρόμους, όταν οι πολίτες ενώνονται διότι η ποιότητα της ζωής δεν έχει πολιτικό χρώμα, τότε τα σχέδια που κάποιοι καταστρώνουν θα μείνουν στα χαρτιά και δεν θα περάσουν».


Φωτογραφικό υλικό


2 σχόλια:

zisis είπε...

Όχι στον λιθάνθρακα
Ναι στη ζωή
Ναι στο ρεύμα
Ναι στον λιθάνθρακα της Κοζάνης
Ναι στον καρκίνο (για τους πολίτες της Κοζάνης)

Ωραία να έχουμε το ρευματάκι μας και να μην θέλουμε στη γειτονιά μας βρώμικα πραματάκια. Για τους άλλους όμως ποιος ενδιαφέρεται;

Costas Zachariadis είπε...

Σου λενε κατι οι ανανεωσημες πηγές ενεργειας?Δηλαδη εσυ τι προτεινεις να ανοιξουν παντου μοκρά εργοστάσια καυσης λιγνήτη?

Στο τευχος 36 που βγαινει τη δευτέρα εχουμε αφιερωμα στο πετρελαιο και τις ΑΠΕ