6 Φεβ 2008

super Τρίτη

Προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον έναντι του Μπάρακ Ομπάμα στον αριθμό των εκλεκτόρων δίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα της κάλπης της Σούπερ Τρίτης. Η Κλίντον που έχει κερδίσει την πολιτεία βαρόμετρο Καλιφόρνια και συγκεντρώνει 829 εκλέκτορες έναντι 750 του Ομπάμα που όμως κέρδισε σε άλλες κρίσιμες πολιτείες όπως το Ιλινόις και το Μισούρι Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ο Τζον Μακέιν αναδεικνύεται στον απόλυτο κυρίαρχο με 560 εκλέκτορες, εναντι 226 του Μιτ Ρόμνι και 154 του Μάικ Χάκαμπι

Η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να κερδίζει λιγότερες πολιτείες από τον Ομπάμα, ωστόσο αυτές διαθέτουν περισσότερους εκλέκτορες. Η Κλίντον κέρδισε Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσεϊ, Καλιφόρνια, Οκλαχόμα, Αρκάνσας, Τενεσί και Μασαχουσέτη ενώ φαίνεται να χάνει το Μισούρι.

Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει κερδίσει σε 11 πολιτείες Τζόρτζια, Ιλινόις, Ντελαγουερ, Βόρεια Ντακότα, Κάνσας, Κονέκτικατ και Μινεσότα ενώ το exit poll του CNN προβλέπει νίκη του σε Κολοράντο, Αϊνταχο και Γιούτα.

Η Χίλαρι Κλίντον εμφανίσθηκε χαρούμενη για τις νίκες σε πολιτείες με μεγάλη πολιτική σημασία στην κρίσιμη ψηφοφορία της λεγόμενης Σούπερ Τρίτης, αλλά παραδέχθηκε ότι η μάχη με τον αντίπαλό της για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου πολύ απέχει από το να έχει τελειώσει.

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι πιθανότατα ένας από αυτούς τους τέσσερις υποψηφίους. Η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος και ο Μπάρακ Ομπάμα ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζον Μακέιν, στα 72 του, θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ ο Μιτ Ρόμνεϊ θα είναι ο πρώτος μορμόνος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: