13 Οκτ 2008

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού για τις δηλώσεις Στυλιανίδη

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε για μια ακόμη φορά το παραλήρημα του υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη ενάντια στις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, ενάντια στο εκπαιδευτικό κίνημα που οδήγησε στην κατάρρευση της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Ο κ. Στυλιανίδης αποκαλεί «μόδα» τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Εμείς του απαντάμε ότι μόδα έχει γίνει η κυβερνητική αδιαφορία μπροστά στις μεγάλες ελλείψεις των σχολείων και των πανεπιστημίων, η εμπορευματοποίηση της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και η προφανής στήριξη των ιδιωτικών σχολείων και των κολεγίων, έναντι της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αυτός που «στερεί το μέλλον και τις ευκαιρίες της νέας γενιάς» δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζει ως μονόδρομο μια ζωή αυξανόμενης επισφάλειας, ανεργίας και υποταγής στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, η επίκληση της διεθνούς οικονομικής κρίσης για το ότι δεν αυξάνονται οι δαπάνες για την παιδεία στο 5%, το οποίο όλες οι κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση υπόσχονται και ποτέ δεν υλοποιούν, μόνο ως άνοστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

Ο κ. Στυλιανίδης μπορεί να υπερηφανεύεται για τις θέσεις που λαμβάνουν τα πανεπιστήμια στις διεθνείς κατατάξεις, αλλά μάλλον δεν τον έχουν πληροφορήσει για τις μετρήσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση της παιδείας και της έρευνας στην Ελλάδα, που είναι από τις χειρότερες στο δυτικό κόσμο. Όπως, επίσης, μάλλον φαίνεται να αγνοεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, είναι απονομιμοποιημένες στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας και δεν μπορούν να εφαρμοστούν ούτε από τους πιο ορκισμένους φίλους της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να συνεχίζει να κλείνει τα αυτιά της μπροστά στα αιτήματα ολόκληρης της κοινωνίας για ουσιαστική στήριξη της εκπαίδευσης και ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά στους αγώνες μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών ενάντια στην πολιτική απορύθμισης της εκπαίδευσης. Όσο οι μειοψηφίες στη Βουλή θα γράφουν αντιδραστικούς νόμους, τόσο οι πλειοψηφίες μέσα στα ιδρύματα και συνολικά στην κοινωνία, θα γράφουν ιστορία. Το πανεργατικό και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τρίτης 21 Οκτώβρη θα είναι η αρχή μιας χρονιάς γεμάτης από αγώνες και νίκες.


Το Γραφείο Τύπου
13/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: