16 Οκτ 2008

Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Πάτρα

Για δεύτερη βδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας κατεβαίνουν στο δρόμο. Μετά την πραξικοπηματική ισοτίμηση των τίτλων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα πτυχία των πανεπιστημίων μέσα στο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, μετά από μια ακόμα χρονιά εφαρμογής της «βάσης του 10» και αποκλεισμού μεγάλου κομματιού μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήρθε η ώρα του εκπαιδευτικού κινήματος να απαντήσει.

Τη στιγμή που το 22% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η αυξημένη ακρίβεια, αλλά και οι ανύπαρκτες κρατικές παροχές για τους φοιτητές, καθιστούν τις σπουδές ένα πανάκριβο χόμπι και υπονομεύουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα μιας λογικής που επιδιώκει τον θρίαμβο του επιχειρηματικού κέρδους και την ανταποδοτικότητα, τόσο σε αυτή καθαυτή την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στο πλέγμα αυτής ( σίτιση, στέγαση, μεταφορές κ.ο.κ ), οδηγώντας τους φοιτητές και τις οικογένειες τους στην οικονομική αφαίμαξη.

Η αύξηση του εισιτηρίου του λεωφορείου σε 1 ευρώ αυξάνει το κόστος ζωής ακόμα περισσότερο για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια στην Πάτρα. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση με τη νέα λίστα συγγραμμάτων, που το υπουργείο παιδείας περισπούδαστα διαφημίζει, οδηγεί τους φοιτητές να μην πάρουν τα βιβλία τους μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ υπάρχει περίπτωση να τους ζητηθεί να πληρώσουν πολλά από αυτά.

Για όλα αυτά οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας κατεβαίνουν σε πορεία από το Παράρτημα την Πεμπτη 16/10/2008 στις 18.00 που θα περάσει και από τα αστικά ΚΤΕΛ, με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών και φοιτητριών. Η Νεολαία Συνασπισμού στηρίζει αυτές τις κινητοποιήσεις για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
16/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: