31 Οκτ 2008

Αλληλεγγύη στον αγώνα του ιταλικού πανεκπαιδευτικού κινήματος

Τις μέρες αυτές οι δρόμοι της Ρώμης, του Μιλάνο, της Φλωρεντίας και των υπόλοιπων ιταλικών πόλεων συνταράσσονται από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του ιταλικού λαού ενάντια στις αντι-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και οι προσπάθειες εμπορευματοποίησής της δεν είναι μόνο ιταλικό ή ελληνικό φαινόμενο. Εντάσσονται στη γενικότερη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και πρόσδεσής της με τις επιχειρήσεις. Γι’αυτό και η δική μας απάντηση πρέπει να πάρει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματα της νεολαίας.

Ως Νεολαία Συνασπισμού δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο ιταλικό κίνημα, στους χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που καθημερινά αγωνίζονται σε όλη την Ευρώπη για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, για την προάσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες.

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
31/10/2008

30 Οκτ 2008

Απειλείται το δρυόδασος του Ράντη στην Ικαρία

Ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα δρυοδάση της Ευρώπης βρίσκεται στην Ικαρία. Το δρυόδασος του Ράντη, με κυρίαρχο προστατευόμενο είδος την Αριά ( Quercus ilex), έχει βελανιδιές που ξεπερνούν τα 500 χρόνια ζωής καθώς και νεκρά δέντρα πολύ γηραιότερα.

Η μοναδική βοτανική, οικολογική, αισθητική και ιστορική του αξία δεν προστατεύεται από καμία ενέργεια της πολιτείας .

Είναι γνωστό πλέον πως η μελέτη ζωντανών και νεκρών δέντρων μπορεί να δώσει στοιχεία για κλιματικές αλλαγές και φυσικές καταστροφές που υπέστη η περιοχή, ακόμα και για ανθρωπογενείς επεμβάσεις σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου. Παρ' όλα αυτά το δάσος του Ράντη δεν διέπεται από κανένα καθεστώς προστασίας, ούτε υπόκειται σε διαχειριστικά μέτρα.

Το Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας «Αρχιπέλαγος» έχει εκπονήσει αφιλοκερδώς μελέτη με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση και προστασία του δάσους του Ράντη και παρά το γεγονός ότι η μελέτη υιοθετήθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Σάμου και προωθήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Η «τύχη» της «φιλοξενίας» στον Ελλαδικό χώρο ενός τόσο σπάνιου δείγματος ώριμου δάσους αείφυλλων πλατύφυλλων αφήνει τους πάντες αδιάφορους .

Τα τελευταία χρόνια το δάσος παραμένει έρμαιο στην υποβάθμιση από οργανισμούς – ζιζάνια έτσι αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων πέντε αιώνων με τα μεγάλα ηλικιακά δέντρα να αργοπεθαίνουν, ενώ δεν υπάρχει διαδοχή από νεαρότερα, λόγω των φυτοπαθολογικών οργανισμών, παράλληλα αντιμετωπίζει προβλήματα ξύλευσης αλλά και μερικής ανεξέλεγκτης βόσκησης.

29 Οκτ 2008

Δράση Νεολαίας Συνασπισμού ενάντια στους πλειστηριασμούς

Ως Νεολαία Συνασπισμού προβήκαμε σήμερα, μαζί με την Ένωση Προστασίας Δανειοληπτών, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη, μέλη του ΔΗΚΚΙ και άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συμβολική δράση ακύρωσης των πλειστηριασμών που γίνονται στην Αθήνα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ατόμου με αναπηρία που χρωστούσε 1800 ευρώ.

Με την πράξη μας αυτή δείχνουμε τη μαζική μας αντίσταση απέναντι στην πολιτική ολόπλευρης στήριξης των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικου κεφαλαίου που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, απέναντι στην πολιτική που θέλει τις ανάγκες του κεφαλαίου να υπερβαίνουν αυτές της κοινωνίας. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι η χορήγηση των 28 δις από την κυβέρνηση της Ν.Δ στο τραπεζικό κεφάλαιο, κλείνοντας τα αυτιά της στις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, που αποτελούν τα πρώτα θύματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
29/10/2008

23 Οκτ 2008

Η συν-αποφαση του Ευρωπαικου Δικαστηριου και της ΝΔ, είναι καταδικαστικη όχι για την Κυβέρνηση, αλλα για την δημόσια δωρεάν παιδεία.

Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδικάζει την Ελλάδα για τη μη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία που χορηγούν τα ξένα πανεπιστήμια, έπειτα από σπουδές σε συνεργαζόμενα κολέγια στη χώρα μας.

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της άριστης συνεργασίας της ΝΔ με την Ευρωπαική Ενωση και τους γραφειοκράτες της, που είναι αποτέλεσμα πολυετούς και κοπιαστικής δουλειάς για το ξήλωμα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Είναι παράλληλα, μία προσωπική δικαίωση για τον κ. Χατζηδάκη, σημερινου υπουργού της ΝΔ , που όντας ευρωβουλευτης, «ανοιξε» πρώτος το ζήτημα της ισοτίμησης των ΚΕΣ με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, αυτών δηλαδή που για χρόνια ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με το παιδαγωγικό τους έργο να ελέγχεται από το Υπουργείο . . Εμπορίου.

Ειμαστε σίγουροι/ες ότι αυτή η εξέλιξη, θα βγάλει στη γύρα το πολιτικό προσωπικό της Κυβέρνησης, που θα κατακλύσει τα ΜΜΕ, ισχυριζόμενο ότι αυτή η καταδικαστική αποφαση αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Στην πραγματικότητα, είναι για αυτούς, μάννα εξ ουρανού. Αυτή η απόφαση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για να εντείνουν την υποβάθμιση των ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας και να προχωρήσουν στην περαιτέρω συρρίκνωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητων-τριών, δίνοντας μία «δεύτερη ευκαιρία» στους μαθητές-τριες που οι ίδιοι έκοψαν με τη βάση του 10 να πληρώσουν για να ανταγωνίζονται –προς τα κάτω- για μία θέση εργασίας.

Όμως, αυτό το θέατρο σκιών καπου εδώ πρέπει να τελειώσει. Ο κόσμος της εκπαίδευσης γνωρίζει ότι η ισοτίμηση των ΚΕΣ αποτελει το τέλος της δημόσιας δωρεάν παιδειας, αφου παρακάμπτει το αρθρο 16 και όλους τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Η οριστική απάντηση στις απίστευτες προκλήσεις της ΝΔ, που απτόητη συνεχίζει το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θα έρθει μεσα από ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα, που θα αποδείξει ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον της εκπαίδευσης και το μέλλον της νεολαίας.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
23/10/2008


Η ενοικίαση εργαζομένων είναι συγχρονη σκλαβιά. Να καταργηθεί τώρα !

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα έδωσε κατά πλειοψηφία την έγκρισή του στην έκθεση του γάλλου σοσιαλιστή H. Désir για τη νομιμοποίηση των πρακτορείων ενοικιαζόμενων εργαζομένων, παρά τη ριζική αντίθεση της Ευρωομάδας της Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Δημήτρη Παπαδημούλη..

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι , οι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage και σε άλλες επισφαλείς μορφές εργασίας αποτελούν τους παρίες της εργασιακής διαδικασίας. Χωρίς όρους και θεσμικό πλαίσιο προστασίας, βιώνουν ακόμα περισσότερο την εργοδοτική αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό, είναι τα πιο διαλεχτά θύματα του κεφαλαίου.

Η Νεολαία Συνασπισμού θεωρεί απαράδεκτη τη νομιμοποίηση της ενοικίασης εργαζομένων. Οι νέοι και οι νέες δεν είναι ποδήλατα προς ενοικίαση, αλλά εργαζόμενοι/ες που έχουν δικαίωμα για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, μισθό και ασφάλιση.

Καλούμε τη νεολαία να αγωνιστεί για την κατάργηση αυτής της μορφής απασχόλησης, για να ακυρωθεί ο νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2001, με τον οποίο θεσπίστηκε και στην Ελλάδα η ενοικίαση εργαζομένων, για να καταργηθούν όλες οι συμβάσεις ενοικίασης εργαζομένων και να μετατραπούν σε συμβάσεις μισθωτής εργασίας αορίστου χρόνου.



Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
22/10/2008


22 Οκτ 2008

ΕΝΑ ΣΤΕΚΙ, ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ…

Που να χωράει πολλούς κόσμους!
Η ιστορία του Στεκιού Μεταναστών ξεκινάει το 1997 στα Εξάρχεια (σήμερα βρίσκεται στην οδό Τσαμαδού 13), με πρωτοβουλία του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. Έτσι σιγά σιγά, μέσα σε εποχές πού η ένταση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας το επίτασσε, φτιάχτηκε ένας χώρος συνάντησης μεταναστών και ελλήνων, ένας χώρος αλληλεγγύης, συνύπαρξης, ελευθερίας, ανταλλαγής. Στο Στέκι γίνονται συναντήσεις κοινοτήτων, η συνέλευση του συντονιστικού των αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων, εκδηλώσεις, μαθήματα και συζητήσεις, ενώ επίσης λειτουργούσε γραφείο ενημέρωσης μεταναστών και προσφύγων. Εδώ γεννήθηκε και η ιδέα για το αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Το Στέκι όμως είχε και την πολιτιστική του ζωή, μουσική, παιχνίδια, γλέντια, πάρτυ, εκθέσεις. Σ’ αυτό το χώρο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών δημιουργήθηκαν ομάδες, έγιναν νέες γνωριμίες, ήρθαν κοντά διαφορετικοί κόσμοι. Τη φροντίδα του στεκιού είχε μια ομάδα από έλληνες και μετανάστες που λειτουργώντας με ορούς αυτοδιαχείρισης του χώρου κατάφερε να δώσει ζωή σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα που μέχρι σήμερα προσφέρει πολλά στην προσπάθεια να χτιστεί ένας κόσμο που να χωρά πολλούς κόσμους.

Ναι είναι ένας ζωντανός, αυτόδιαχειριζόμενος χώρος! Η κινητοποίηση μελών μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων αλλά κυρίως απλών ανένταχτων ανθρώπων είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα να διατηρείται ζωντανό το στέκι και να προσφέρει. Κάνει δυνατό τόσο να έρθουν σε επαφή άτομα από διαφορετικές χώρες, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, όσο και το κομμάτι της υποστήριξης ανθρώπων που βρεθήκαν μονοί, χωρίς πόρους και χωρίς καμιά βοήθεια στη χωρά μας. Απέναντι στη στάση του επισήμου κράτους, που κυμαίνεται από αδιαφορία (στην καλύτερη περίπτωση) ως ανοιχτή εχθρότητα, υπάρχει η αλληλεγγύη του στεκιού. Υλική στήριξη, που μεταφράζεται π.χ. σε ρούχα προσφορά φιλών του στεκιού, πληροφόρηση για τα δικαιώματα τους και νομική υποστήριξη, μαθήματα ελληνικών αλλά και μαθηματικών, η ευκαιρία κοινωνικοποίησης μέσα σε ένα χώρο που δεν τους αντιμετωπίζει σαν «ξένους», είναι μερικά μονό από όσα γίνονται για να δείξουν ότι η ελπίδα για έναν άλλον κόσμο, ανοιχτό στη διαφορετικότητα μπορεί να γίνει μέσα από τις πιο απλές πράξεις, αυτές που δείχνουν αλληλεγγύη.

Στα μαλακά τα μπουμπούκια της «ζαρντινιέρας»

Πάλι λάδι την έβγαλαν τα μπουμπούκια του Πολύδωρα, πρωταγωνιστές, δύο χρόνια πριν, της υπόθεσης «ζαρντινιέρα» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται, θυμίζουμε, για τους αφιονισμένους ένστολους που το 2006 (χρονιά φοιτητικών κοινητοποιήσεων) και σε μια στιγμή …«υπερβάλλoντος ζήλου», κατάφεραν να υπερασπιστούν τον τίτλο των ηρώων που τους είχε προσδώσει ο γραφικός πρώην υπουργός κρατικής καταστολής, εκτονώνοντας με φασιστοειδή τρόπο το μένος τους στον κύπριο φοιτητή Δημήτρη Αυγουστίνο.

Τρεις από αυτούς τιμωρήθηκαν με επιεικείς πειθαρχικές ποινές, ενώ οι υπόλοιποι κρίθηκαν αθώοι, ανάμεσά τους και ο πρώην Διευθυντής Ασφαλείας της πόλης..

Πραγματικά αναρωτιόμαστε ποια θα ήταν η έκβαση της υπόθεσης σε περίπτωση που δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία για την εγκληματική ενοχή τους. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία, καθώς γνωρίζουμε - τόσο από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του 2003 όσο και από τις πιο πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις, αλλά και από συγκεκριμένα περιστατικά εις βάρος ανυπεράσπιστων κοινωνικών ομάδων-, ότι η αστυνομία θα έσπαγε κυριολεκτικά καλούπια σε περίπτωση που απέδειδε δικαιοσύνη τιμωρώντας παραδειγματικά τα «κανακάρια» της.

Μετά και την απόφαση αυτή, μπορούμε να εμπιστευόμαστε τυφλά τον υπουργό Παυλόπουλο, σύμφωνα με τον οποίο οι αστυνομικοί και τα όργανά τους βρίσκονται πια «στην υπηρεσία του πολίτη» και να «να κοιμόμαστε ήσυχοι» όπως μας συστήνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αφήνοντας την (δοκιμασμένη πια) αστυνομία να επιτελέσει απερίσπαστη το θεάρεστο έργο της..


Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολαίας Συνασπισμού
22/10/2008

21 Οκτ 2008

Συζήτηση-εκδήλωση: «Φτώχεια,Τρόφιμα και Ενεργειακό ζήτημα»

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΚΤΙΦ

Πέμπτη 23/10, στις 19:30,
στα γραφεία της νεολαίας (Θεμιστοκλέους 52)

ΜΕ ΘΕΜΑ: «Φτώχεια,Τρόφιμα και Ενεργειακό ζήτημα»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

-Βάσω Κανελλοπούλου, δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκυμανταίρ για την τηλεόραση και υπεύθυνη έκδοσης του ένθετου περιοδικού "Δαίμων της Οικολογίας".

-Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΦΤΩΧΕΙΑ –ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Η ενέργεια στη σημερινή εποχή θεωρείται ως κάτι δεδομένο για τη ζωή όλων, μιας και είναι απαραίτητη για όλες σχεδόν τις δραστηριότητές μας. Για τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις μας βασιζόμαστε κυρίως στα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Η καύση, όμως, αυτών των καυσίμων έχει ως κυριότερη επίπτωση την αύξηση των εκπομπών των αερίων, που συμβάλλουν στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και άρα στη θέρμανση του πλανήτη. Ενώ, οι επιπτώσεις της κλιματικής αποσταθεροποίησης έχουν αρχίσει να καταγράφονται σ΄ όλο τον πλανήτη, και με τη διαρκή μείωση των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων, που οδηγεί στην αύξηση του κόστους τους. Από τη μια μεριά η κατασκευή περισσότερων νέων εργοστασίων λιθάνθρακα και η εγκατάσταση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, με πρόσχημα είτε την ενεργειακή ανεξαρτησία ή την αντιμετώπιση του ενεργειακού ελλείμματος απ την άλλη η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η κυβερνητική ανυπαρξία κατάλληλης πολιτικής προώθησης των ΑΠΕ, ΔΕΝ αποτελούν λύση για το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Είναι ΛΥΣΗ τα βιοκαύσιμα;

Σε αντίθεση με τη χρήση του πετρελαίου, η οποία είναι πολυέξοδη και ρυπογόνα, υπάρχει μία άλλη πρόταση για τη λύση του ενεργειακού προβλήματος. Αυτή η πρόταση είναι τα βιοκαύσιμα.
Τα βιολογικά καύσιμα ή βιοκαύσιμα προέρχονται από βιομάζα - οργανισμοί που ζούσαν πρόσφατα ή τα μεταβολικά υποπροϊόντα τους. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αντίθετα από άλλους φυσικούς πόρους όπως είναι το πετρέλαιο, ο άνθρακας, και τα πυρηνικά καύσιμα. Τα γεωργικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα για χρήση ως βιολογικά καύσιμα περιλαμβάνουν το καλαμπόκι και τη σόγια, στις ΗΠΑ, ο λιναρόσπορος και ο σιναπόσπορος στην Ευρώπη και τα ζαχαροκάλαμα στην Βραζιλία. Γι αυτόν το σκοπό επίσης χρησιμοποιούνται τα βιοδιασπώμενα απόβλητα από τη βιομηχανία, τη γεωργία, τη δασονομία και τις οικογενειακές δραστηριότητες.
Όμως τα βιοκαύσιμα δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. Οι μεγάλες εκτάσεις που χρειάζονται για τη καλλιέργεια βιοκαυσίμων , συντελούν στη καταστροφή των δασών. Είναι και μία παράμετρος για να αυξηθούν οι τιμές των γεωργικών προϊόντων, καθώς οι γεωργοί προτιμούν τις καλλιέργειες βιοκαυσίμων παρά αυτές για διατροφή. Αυτή η κατάσταση όμως επιδεινώνει την υπάρχουσα παγκόσμια διατροφική κρίση.

Τι έιναι η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ και πως συνδέεται με τα βιοκάυσιμα;

Στη “σκιά” της οικονομικής κρίσης και ενώ η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός διαπιστωμένο, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια τροφής, απαγορευτικές τιμές τροφίμων και πείνα. Το επισιτιστικό πρόβλημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια λίγοι πολυεθνικοί κολοσσοί στον αγροτικό τομέα προβάλλουν τις μονοκαλλιέργειες και τα μεταλλαγμένα ως λύση στα προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή, ενώ στην ουσία είναι αυτά που τα προκαλούν.

Η μονοκαλλιέργεια (η καλλιέργεια μιας και μόνο ποικιλίας) και τα μεταλλαγμένα σε τεράστιες εκτάσεις, κατασπαταλώντας τους φυσικούς πόρους με μόνο στόχο την απόδοση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της γεωργίας που προωθούν. Παραγωγή φτηνών προϊόντων, αμφιβόλου ποιότητας στις εκτάσεις των τρίτων χωρών και πώληση αυτών στις δυτικές χώρες με τεράστια κέρδη. Ακόμη και στην Ε.Ε., για να πάρουν οι αγρότες την επιδότηση θα πρέπει να προσκομίσουν την ετικέτα από τους σπόρους που φυτέψανε, οι οποίοι προέρχονται από συγκεκριμένο γενετικό υλικό που παράγει μια συγκεκριμένη εταιρία και κανένας άλλος.

Συνέπεια, των παραπάνω είναι να μη διανέμονται σωστά τα τρόφιμα στον πλανήτη. Ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των τροφίμων παράγεται σε εκτάσεις των τρίτων χωρών, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι που πεθαίνουν απ’ την πείνα. Παράλληλα το 1/3 των τροφίμων που διανέμεται στις δυτικές χώρες καταλήγει στα σκουπίδια. Μια άλλη αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Περιοχές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή δημητριακών, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Τα ενεργειακά φυτά είναι πολύ απαιτητικά σε νερό και λιπάνσεις για να είναι κερδοφόρα, ενώ με τη μεταφορά τους ίσως εκπέμπονται περισσότεροι αέριοι ρύποι από αυτούς που τελικά κερδίζουμε. Επίσης, κατά μεγάλο ποσοστό την καλλιέργειά τους έχουν αναλάβει τα πολυεθνικά μεγαθήρια της βιοτεχνολογίας, ενώ τη μεταποίησή τους οι πετρελαϊκές εταιρίες.

Πως σχετίζονται τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα;

Όλ’ αυτά σημαίνουν χρήση γενετικά τροποποιημένων φυτών, καταστροφή δασών για καλλιέργεια και περαιτέρω επιβάρυνση των φυσικών οικοσυστημάτων από τα αγροχημικά, καθώς και τεράστια οικονομικά κέρδη για τις πολυεθνικές. Μέσα σ’ όλ’ αυτά προστίθεται και η άποψη που λεει ότι αντί για τις καλλιέργειες των ενεργειακών φυτών, θα μπορούσαμε κάλλιστα να παράγουμε τρόφιμα για να λυθεί το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα βρίσκεται στην εξασθένηση των τοπικών πληθυσμών λόγω της αποπομπής τους από το φυσικό τους περιβάλλον, τον υπερπληθυσμό και την αστικοποίηση. Ως τώρα οι πληθυσμοί αυτοί ήταν αυτάρκεις σε τροφές και παρήγαγαν προϊόντα με το δικό τους παραδοσιακό τρόπο. Μετά την είσοδο όμως ξένων κεφαλαίων στις περιοχές τους και τη χρησιμοποίηση τους ως φτηνό εργατικό δυναμικό, άρχισαν να εμφανίζονται τα επισιτιστικά προβλήματα. Οι τοπικοί πληθυσμοί, πρέπει να ξαναρχίσουν να παράγουν τα τοπικά τους προϊόντα, που είναι συνδεδεμένα με τις εδαφοκλιματικές τους συνθήκες και θα χρησιμοποιούν για τη διατροφή τους και ΟΧΙ μονοκαλλιέργειες από τις εταιρίες βιοτεχνολογίας που έχουν τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος και χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των δυτικών χωρών.


Ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η παραγωγή των τοπικών μας προϊόντων και να γίνεται ένα δίκαιο εμπόριο από τον αγρότη απ’ ευθείας στον καταναλωτή, χωρίς να εξαρτιόμαστε από τις αλυσίδες των super market. Η δική μας συμβολή ως καταναλωτές και ενεργοί πολίτες είναι καταλυτική σε αυτό.
Οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να ταυτίσουν τη ζωή τους και το μέλλον του πλανήτη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών της διατροφής. Για ακόμα μία φορά τα κέρδη δεν μπορούν να είναι πάνω από τους ανθρώπους.

20 Οκτ 2008

Ανακοίνωση για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις σχολείων αποτελούν την απάντηση των μαθητών στις τραγικές ελλείψεις και τα προβλήματα των σχολείων, στην υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση της Ν.Δ, ακολουθώντας τον «επιτυχημένο» δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κλείνει τα αυτιά της στις διεκδικήσεις των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών και να προωθεί τα ιδιωτικά φροντιστήρια και τα κολέγια. Επιστρατεύει διευθυντές σχολείων και εισαγγελείς για να εκβιάσουν και να τρομοκρατήσουν τους μαθητές, αντί να απαντήσει στα αιτήματά τους.

Το αυριανό πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό συλλαλητήριο θα είναι η πρώτη απάντηση στην πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης της εκπαίδευσης. Θα αποτελέσει την αρχή ενός μαζικού και νικηφόρου πανεκπαιδευτικού κινήματος, που θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση της Ν.Δ, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
20/10/2008

17 Οκτ 2008

Πορεία μαθητών στον Πειραιά

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Πειραιά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αυτόνομου Συντονιστικού Καταλήψεων Πειραιά.

Στην αξιοσημείωτη σε όγκο για τα δεδομένα της περιοχής πορεία, κυριάρχησαν συνθήματα, όπως «δώστε λεφτά για τα σχολεία, πουλήστε κάναν πύραυλο να πάρουμε βιβλία», «σεισμός πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος». Στις διεκδικήσεις των μαθητών περιλαμβάνονται η αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία, η κατάργηση της βάσης του 10, η μη αναγνώριση των ΚΕΣ και η μη ανάθεση των σχολείων στους Δήμους (Καπποδίστριας Β’).

Η πορεία κατέληξε στο Δημαρχείο του Πειραιά, όπου οι μαθητές παρέδωσαν τα αιτήματα τους σ’ εκπρόσωπο του Δήμου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα ώστε ν’ αποφασίσουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους και τη συμμετοχή τους στην πανεργατική πανεκπαιδευτική πορεία της Τρίτης.

Λειψυδρία: Άμεσα και μακροχρόνια Μέτρα αντιμετώπισής της.

Η Ελλάδα είναι μια μάλλον πλούσια σε νερό μεσογειακή χώρα, αφού η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας ή της Κύπρου. Παρόλα αυτά, η άνιση κατανομή των υδατικών πόρων, η άνιση κατανομή των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση του πληθυσμού στα ξηρότερα μέρη της χώρας, προκαλούν τελικά προβλήματα διαθεσιμότητας και δυσκολία στη διαχείρισή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα προκύπτει από τη κακοδιαχείριση των υδατικών πόρων και την κακή αξιολόγηση των αναγκών και τούτο αφορά σε όλους τους τομείς: άρδευση, ύδρευση, κτηνοτροφία, βιομηχανία και λοιπές χρήσεις.

Η διαχείριση των υδατικών πόρων μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσα από ένα συνολικό πλαίσιο και επιλογές. Χωρίς αυτό το συνολικό πλαίσιο, με σχεδιασμό και πρόβλεψη, οδηγούμαστε σε μεγαλύτερα προβλήματα που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή και από τη μείωση των βροχοπτώσεων στις μεσογειακές χώρες, όπως προκύπτει από τις επιστημονικές προβλέψεις.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ήδη έντονο στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά του Αιγαίου. Τα αποθέματα νερού σήμερα ανέρχονται σε 542 εκατ. κυβικά μέτρα, τα οποία επαρκούν για 8 με 10 μήνες το πολύ για την ύδρευση της Αθήνας. Είναι η χειρότερη υδρολογική περίοδος της εξαετίας και η Αθήνα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά της αποθέματα για να μη διψάσει.

Όσον αφορά στις χρήσεις του νερού στη χώρα μας η γεωργία καταναλίσκει το 87%, τα νοικοκυριά (αστική χρήση) και ο τουρισμός 10% και η βιομηχανία το 3%. Οι προσπάθειες όμως που μελετώνται για εξοικονόμηση νερού -και έχουμε δει μερικώς και στην πράξη - αφορά μόνο στο 10%. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν πολιτικές που να εγγυώνται τη μεγαλύτερη σε αποτελεσματικότητα χρήση του νερού, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα που η κατανάλωσή του είναι υπερβολικά μεγάλη για την Ελλάδα.

Σε πολλές χώρες της Μεσογείου, τα αρδευτικά σχέδια απαιτούν επενδύσεις στα δίκτυα αλλά και στις εκμεταλλεύσεις προκειμένου να εξοικονομηθεί νερό. Καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να προμηθεύσουν τους αγρότες αλλά και τους διαχειριστές νερού με επιπλέον κλιματικά, εδαφικά και άλλα στοιχεία για την κάθε καλλιέργεια προκειμένου να μειώσουν τις απώλειες νερού. Με τις δεδομένες συνθήκες λειψυδρίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων απαιτεί την εκπαίδευση των αγροτών, ώστε να σταματήσει η αλόγιστη χρήση από γεωργούς (δηλ. η χρησιμοποίηση επιφανειακής άρδευσης και τεχνητής βροχής αντί της «στάγδην άρδευσης» που αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων.

Η Αργολίδα, η Δυτική Μεσσηνία, η Ηλεία, η λεκάνη του Μαραθώνα, ο Θεσσαλικός κάμπος, η λεκάνη της Άρτας αποτελούν μια ελάχιστη ενδεικτική αναφορά. Επιπλέον, τα έργα μεταφοράς μεγάλων όγκων νερού, όπως η εκτροπή ποταμών, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση καθώς δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος.

Σύμφωνα με περιορισμένες σε τοπικό επίπεδο έρευνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε γεωργικές περιοχές ανά την Ελλάδα, οι συνολικές απώλειες νερού κατά την άρδευση κυμαίνονται ανάμεσα σε 13% με 18%. Οι μεγαλύτερες απώλειες νερού καταγράφονται κατά την υπεράρδευση και ανέρχονται σε ποσοστό 8%- 10% επί του συνόλου των ποσοτήτων που χρησιμοποιούνται για πότισμα. Επιπλέον, παρατηρούνται απώλειες της τάξεως του 3%- 5% κατά τη μεταφορά του νερού άρδευσης και 2%- 3% από το πότισμα τις μεσημεριανές ώρες.

Μία άλλη πρακτική που εντείνει το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι οι ανεξέλεγκτη ανόρυξη γεωτρήσεων. Ο συνολικός αριθμός των γεωτρήσεων σήμερα στη χώρα μας κυμαίνεται από 190.000 έως 270.000 νόμιμες ή παράνομες και είναι άγνωστες οι πραγματικές αντλούμενες ποσότητες νερού από αυτές. Σύστημα αδειοδότησης γεωτρήσεων ουσιαστικά δεν υπάρχει αφού δεν υπάρχουν διαχειριστικές μελέτες για τις περισσότερες λεκάνες απορροής. Οι γεωτρήσεις γίνονται στις περιοχές με τα εντονότερα προβλήματα: στη Θεσσαλία, στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην Αττική, οι οποίες στραγγίζουν τα υδατικά αποθέματα. Ως αποτέλεσμα έχουμε την υποβάθμιση της στάθμης των υπόγειων υδροφορέων από 10 έως και 30 μέτρα. Κυρίως όμως η διείσδυση βαρέων μετάλλων, νιτρικών και θαλασσινού νερού στους υπόγειους υδροφορείς καθιστούν τα υδατικά αποθέματα ακατάλληλα για ύδρευση και πολλές φορές και για άρδευση. Σε πολλές περιοχές (Αχαϊα – Αργολίδα) αντλείται σχεδόν τοξικό νερό από βάθη 250- 350μ.ετρων. Το φαινόμενο της υφαλμύρωσης στο Αργολικό πεδίο είναι έντονο, γνωστό σε όλους και μάλλον μη αναστρέψιμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, λύσεις για την εξυγίανση των υπόγειων υδάτων υπάρχουν αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Κυρίως συνίστανται στον τεχνητό εμπλουτισμό από μικρά φράγματα για κατακράτηση των όμβριων υδάτων που δίνουν τον απαραίτητο χρόνο να εισχωρήσουν στο έδαφος ή από πλημμυρικά νερά όταν υπάρχουν. Με τη μέθοδο του εμπλουτισμού οι υπόγειοι υδροφορείς αφενός μεν δημιουργούν στρατηγικά αποθέματα, αφετέρου εξυγιαίνονται δηλαδή σταδιακά απορρυπαίνονται είτε από νιτρικά, είτε από βαρέα μέταλλα, είτε από άλλες επικίνδυνες ουσίες.

Περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από το 2004 ως σήμερα για μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά, θα έπρεπε να είχαν διατεθεί για τη δημιουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης δεδομένου ότι με τις νέες τεχνολογίες το λειτουργικό κόστος αυτών των μονάδων έχει μειωθεί σημαντικά. Το πρώτο πλωτό «πράσινο» εργοστάσιο αφαλάτωσης στον κόσμο κατασκευάστηκε στη χώρα μας και λειτουργεί με ανεμογεννήτρια (επίσης την πρώτη πλωτή στον κόσμο) χωρίς την ανάγκη καυσίμων και κάλλιστα μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει τη λύση για τα άνυδρα νησιά της Ελλάδας.

Ενώ έχει αποδειχθεί παγκοσμίως η αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης του νερού, στη χώρα μας δεν δημιουργούνται τα απαιτούμενα έργα υποδομής για την εκμετάλλευση των εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που προκύπτουν από τους βιολογικούς καθαρισμούς. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού - που προέρχεται από τις μονάδες βιολογικών καθαρισμών, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα - καταλήγουν καθημερινά στη θάλασσα, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για το πότισμα χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών και αστικού και περιαστικού πρασίνου (π.χ. άρδευση του Ποικίλου όρους από την Ψυτάλλεια).

Δεν δίνονται κίνητρα για την κατασκευή δεξαμενών συλλογής όμβριων υδάτων για οικιακή κατανάλωση, που θα εξοικονομούσε το νερό που διαφεύγει στη θάλασσα. Για τα νοικοκυριά είναι πολύ εύκολο να κάνουν οικονομία, δεδομένου ότι υπάρχουν λύσεις (βρύσες και καζανάκια πεπιεσμένου αέρα) που με τη χρήση τους εξοικονομείται περίπου το 50% του νερού. Η κατασκευή πισίνας στην Αττική, στις τουριστικές περιοχές αλλά και στην Περιφέρεια γενικότερα είναι μια νέα τάση των τελευταίων ετών, για την οποία απαιτείται η λήψη μέτρων τόσο τιμολογιακού όσο και διοικητικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα που θα στόχευε στην εξοικονόμηση, τουλάχιστον, του πόσιμου νερού. (Πολιτική αυξητικής τιμολόγησης, για παράδειγμα η χρέωση της υπέρβασης μετά τη μέγιστη κατανάλωση, 30 τόνων το μήνα για τέσσερα άτομα, να είναι πολλαπλάσια).

Για τον αγροτικό τομέα πρέπει να δημιουργηθούν μικρά φράγματα ώστε να συγκρατούν το νερό του χειμώνα για την άρδευση το καλοκαίρι.

Στις πόλεις οι δήμοι οφείλουν να φροντίσουν τις απώλειες του δικτύου με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και βέβαια η άρδευση των πάρκων και η λειτουργία των συντριβανιών δεν πρέπει να γίνονται με πόσιμο νερό.

Επειδή, η Πολιτεία, παραμένει για χρόνια αδιάφορη, χωρίς σχέδια ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων και με ελάχιστα εγγειοβελτιωτικά έργα και σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις στην πραγματική ενσωμάτωση της Οδηγίας 2000/60.

Επειδή, το νερό είναι φυσικός πόρος σ’ ανεπάρκεια και όχι ένα εμπόρευμα. Επειδή, πρέπει πάντα να ισχύει η αρχή ότι η πολιτεία οφείλει να καλύπτει με επάρκεια τις βασικές ανάγκες σε νερό, με αντίστοιχη ποιότητα για κάθε χρήση και όχι στη βάση εμπορευματικών, ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός της υδατικής πολιτικής σύμφωνα με την αποδοχή και τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης και της διαχείρισης της ζήτησης και όχι της προσφοράς του νερού. Επίσης η διαχείριση των υδατικών πόρων απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στην ανάπτυξη και προστασία τους καθώς πρόκειται για ένα φυσικό πόρο μέγιστης σημασίας για την ίδια την ζωή και την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Μέγα – Ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο

Ουσιώδης όρος για τη Βιώσιμη ανάπτυξη είναι τα ολοκληρωμένα χωροταξικά σχέδια. Λόγω της μακρόχρονης απουσίας ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, ο ν. 2242/94 δίνει τη δυνατότητα καθορισμού της θέσης εγκατάστασης δραστηριοτήτων όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, με τη διαδικασία προέγκρισης χωροθέτησης και με συνεκτίμηση στοιχείων χωροταξικού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο στο νησί του Πόρου λειτουργούν σήμερα τέσσερις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, στις οποίες προγραμματίζεται να προστεθούν άλλες δύο πολλαπλάσιας έκτασης και παραγωγής. Οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν είτε χωρίς άδεια λειτουργίας, είτε χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και με πολλαπλάσια από την εγκεκριμένη παραγωγή. Οι εκμισθωμένες θαλάσσιες εκτάσεις φθάνουν σήμερα τα 300 στρέμματα και η παραγωγή υπερβαίνει τους 2.500 τόνους ετησίως, ενώ σύμφωνα με τις άδειες εκμετάλλευσης δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 600 τόνους ετησίως. Αυτό σημαίνει οκτώ τόνους αποβλήτων ημερησίως και νερά ακατάλληλα για κολύμβηση (σύμφωνα με αναλύσεις υδάτων του ΠΑΚΟΕ).
Το εθνικό χωροταξικό προβλέπει τη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) – μία εκ των οποίων σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στην περιοχή Μεθάνων – Πόρου- Τροιζηνίας και θα απαγορεύει άλλες χρήσεις όπως την αλιεία και τον τουρισμό. Και τούτο διότι οι υδατοκαλλιέργειες θεωρούνται και εντάσσονται στην ανώτατη κατηγορία μη φιλικών προς το περιβάλλον δραστηριοτήτων, οπόταν η χωροθέτησή τους πρέπει να αποφεύγεται στις προστατευόμενες και ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Ο Πόρος σύμφωνα με το κατατεθειμένο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού προβλέπεται να ενταχθεί στην κατηγορία Β1 (αναπτυσσόμενες περιοχές με περιθώριο ανάπτυξης μαζικού τουρισμού) και όχι στην κατηγορία Β2 (με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού) που υπάγονται τα νησιά και οι περισσότερες παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και η οποία εξασφαλίζει 13 ρητές κατευθύνσεις για τη διατήρηση, προστασία και ανάπτυξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την ήπια ανάπτυξη και την παράλληλη προώθηση φιλικού προς το περιβάλλον αγροτικών δραστηριοτήτων. Η ένταξη λοιπόν του Πόρου στην κατηγορία Β1 θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση των νερών αλλά και την γενικότερη φυσιογνωμία του νησιού, καθόσον οι εκτεταμένες υδατοκαλλιέργειες καθορίζουν τις δραστηριότητες γενικότερα.
Παρόλα αυτά μέχρις ότου αυτές καθορισθούν οι κατηγορίες και οι χωροθετήσεις, οι ήδη εγκατεστημένες μονάδες πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους και να ελέγχονται οι όροι που θέτουν σε θέματα έκτασης και παραγωγής.
Oι μετρήσεις του φορτίου των νερών δείχνουν αυξημένη παραγωγή στις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών του Πόρου.

Παραμένει άλυτο το πρόβλημα των δεξαμενών καυσίμου στο Πέραμα

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε με έγγραφό του στις 18.04.2008 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραχωρηθεί το στρατόπεδο «Ξηρογιάννη», στη λίμνη Κουμουνδούρου, για τη μετεγκατάσταση από το Πέραμα των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών . Οι δεξαμενές θα καλύπτουν έκταση 110 - 165 στρεμμάτων και η συνολική χωρητικότητα τους θα είναι 250.000 κ.μ. πετρελαιοειδή.

Το στρατόπεδο Ξηρογιάννη, στη λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου), βρίσκεται μέσα στην προστατευμένη περιοχή του Ποικίλου Όρους. Το Ποικίλο Όρος αποτελεί το δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας και είναι το φυσικό όριο με το Θριάσιο Πεδίο. Είναι μια περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας για όλο το λεκανοπέδιο και η τελευταία ελπίδα (ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας ) για τη διατήρηση ανεκτού περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική.

Η εν λόγω εγκατάσταση των δεξαμενών καυσίμων, έρχεται να προστεθεί στον κύκλο των καταστροφών που έχει υποστεί το Ποικίλο Όρος από την ήδη υπάρχουσα βιομηχανική δραστηριότητα (τις δεξαμενές διυλιστηρίων Ασπροπύργου - Ελευσίνας, τις χαλυβουργίες καθώς και τις μονάδες επεξεργασίας χημικών ουσιών) και να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον . Η λίμνη Κουμουνδούρου, ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, έχει μετατραπεί σε τοξικό βούρκο.

Σήμερα στο Θριάσιο αποθηκεύονται πάνω από 10.000.000 τόνοι υγρά και αέρια καύσιμα, ενώ η περιοχή παρουσιάζει τους υψηλότερους δείκτες ρύπανσης στην Ευρώπη. Ο Ασπρόπυργος έχει ήδη πληρώσει το τίμημα της ανάπτυξης όλης της χώρας, καθώς εδώ παράγεται το 40% του εθνικού προϊόντος και διακινείται το 80% των πετρελαιοειδών.

Με τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαίου από το Πέραμα στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη ουσιαστικά επιτυγχάνεται η ανάπλαση του Περάματος μέσω της περαιτέρω υποβάθμισης του Θριάσιου. Γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα απλά μεταφέρεται χωρίς πραγματικά να επιλύεται.

Καταγγελία για τον τραυματισμό μέλους της Νεολαίας Συνασπισμού στην Ιεράπετρα Κρήτης

Ως Νεολαία Συνασπισμού καταγγέλουμε την αναίτια και προκλητική επίθεση αστυνομικού εις βάρος δασκάλας, μέλους της οργάνωσης μας, στην Ιεράπετρα Κρήτης.

Η τραμπούκικη επίθεση «οργάνου της τάξης» σε διαμαρτυρία έξω από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο εγκαινίαζε ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης δεν αποτελεί ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό. Εντάσσεται στις γνωστές πρακτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές, όσους αμφισβητούν την πολιτική της και αγωνίζονται για την ανατροπή της.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Η κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει από τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμου
17/10/2008

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 21ης ΟΚΤΩΒΡΗ

Ολοένα και περισσότερο οι νέοι και οι νέες βιώνουμε την εργασιακή ανασφάλεια και την υποβάθμιση των σπουδών μας. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι αυτό του καθημερινού αγώνα για την επιβίωση, των πτυχίων χωρίς αξία και των μισθών που δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, υπονομεύει την ίδια μας της ζωή. Οι νέοι άνθρωποι είναι τα πρώτα θύματα του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, αυτοί που βιώνουν στο πετσί τους την εργασία χωρίς όρους και θεσμικό πλαίσιο προστασίας, που αλλάζουν συνεχώς δουλειές βλέποντας το πτυχίο τους να απαξιώνεται από την ισοτίμησή του με τα διπλώματα των Κ.Ε.Σ, που ζουν με μισθούς πείνας και δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ.

Φτάνει πια!

Ο μόνος δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι αυτό της οργανωμένης δράσης , αυτός του συλλογικού αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας. Να ενισχύσουμε τα συνδικάτα, να δημιούργησουμε σωματεία εκεί όπου δεν υπάρχουν, να πυκνώσουμε τις δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στις ομοσπονδίες των εργαζομένων υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Το συλλαλητήριο της Τρίτης 21ης Οκτώβρη να γίνει η αρχή της αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος, που μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές θα αγωνιστεί για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών και των αντεργατικών νόμων και θα πετύχει νέες νίκες.

Να δώσουμε μαζικά, δυναμικό παρόν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων.

Αθήνα: Πεδίο του ‘Αρεως, ώρα 11πμ
Προσυγκέντρωση 10.30 πμ Πατησίων και Ιουλιανού


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
17/10/2008

Εκδήλωση Δημοτικής Κίνησης Αλίμου "Άνω Κάτω Καλαμάκι"


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, ώρα 8.00 μμ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αλίμου (Ιωνίας 96 – Άνω Καλαμάκι) σε εκδήλωση με θέμα:

« η αυτοδιοίκηση στις κοινότητες των Ζαπατίστας – Μεξικό »

Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη ενός κύκλου, που προγραμματίζει η κίνησή μας, με γενικό τίτλο:

« αυτοδιοικητικά εγχειρήματα στον κόσμο »

Το θέμα θα παρουσιαστεί από εκπροσώπους του «Καραβανιού Αλληλεγγύης στις κοινότητες των Ζαπατίστας»

Η εκδήλωση θα αρχίσει με προβολή video ενώ κατά την διάρκειά της, στην αίθουσα θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού για τις προσπάθειες εκφοβισμού των μαθητών

Τις τελευταίες μέρες γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας , διευθυντές σχολείων και εισαγγελείς για εκφοβισμό των μαθητών. Αντί να αναρωτηθεί η κυβέρνηση για τα αίτια των κινητοποιήσεων, αντί να απαντήσει στα αιτήματά μαθητών, γονέων και καθηγητών για αύξηση των κονδυλίων και για κατάργηση της βάσης του 10, διαλέγει το δρόμο των εκβιασμών και του αυταρχισμού.

Το μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα δεν τρομοκρατείται από το Υπουργείο και τους εντολοδόχους του. Διαλέγει τους δρόμους πάλης του μέσα από τις δικές του διαδικασίες και στον αγώνα του θα συναντηθεί με ολόκληρη την κοινωνία.

Ως Νεολαία Συνασπισμού στηρίζουμε τις μαθητικές κινητοποιήσεις και καλούμε όλους και όλες τους μαθητές και τις μαθήτριες να κατέβουν στο δρόμο την Τρίτη 21 Οκτώβρη για να διεκδικήσουμε μαζί με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
17/10/2008

16 Οκτ 2008

Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Πάτρα

Για δεύτερη βδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας κατεβαίνουν στο δρόμο. Μετά την πραξικοπηματική ισοτίμηση των τίτλων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα πτυχία των πανεπιστημίων μέσα στο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, μετά από μια ακόμα χρονιά εφαρμογής της «βάσης του 10» και αποκλεισμού μεγάλου κομματιού μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήρθε η ώρα του εκπαιδευτικού κινήματος να απαντήσει.

Τη στιγμή που το 22% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η αυξημένη ακρίβεια, αλλά και οι ανύπαρκτες κρατικές παροχές για τους φοιτητές, καθιστούν τις σπουδές ένα πανάκριβο χόμπι και υπονομεύουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα μιας λογικής που επιδιώκει τον θρίαμβο του επιχειρηματικού κέρδους και την ανταποδοτικότητα, τόσο σε αυτή καθαυτή την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στο πλέγμα αυτής ( σίτιση, στέγαση, μεταφορές κ.ο.κ ), οδηγώντας τους φοιτητές και τις οικογένειες τους στην οικονομική αφαίμαξη.

Η αύξηση του εισιτηρίου του λεωφορείου σε 1 ευρώ αυξάνει το κόστος ζωής ακόμα περισσότερο για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια στην Πάτρα. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση με τη νέα λίστα συγγραμμάτων, που το υπουργείο παιδείας περισπούδαστα διαφημίζει, οδηγεί τους φοιτητές να μην πάρουν τα βιβλία τους μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ υπάρχει περίπτωση να τους ζητηθεί να πληρώσουν πολλά από αυτά.

Για όλα αυτά οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας κατεβαίνουν σε πορεία από το Παράρτημα την Πεμπτη 16/10/2008 στις 18.00 που θα περάσει και από τα αστικά ΚΤΕΛ, με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών και φοιτητριών. Η Νεολαία Συνασπισμού στηρίζει αυτές τις κινητοποιήσεις για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
16/10/2008

15 Οκτ 2008

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού για τα γεγονότα στο Ελληνικό Ιωαννίνων και την κατασκευή ΧΥΤΑ

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση της Ν.Δ χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό και τη βία για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στην πολιτική της, ενώ αδιαφορεί πλήρως για την προστασία του περιβάλλοντος.

Χτες το βράδυ η συγκέντρωση στο Ελληνικό Ιωαννίνων για να εμποδιστεί η έναρξη των εργασιών κατασκευής ΧΥΤΑ, σημαδεύτηκε από τη ρίψη χημικών και την άσκηση σωματικής βίας εναντίον των κατοίκων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι η επιτροπή αγώνα των κατοίκων έχει καταθέσει στην Περιφέρεια εναλλακτική πρόταση μέρους κατασκευής του ΧΥΤΑ, η οποία και έχει αγνοηθεί επιδεικτικά, ενώ έχουν επισημανθεί οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης απόφασης.

Αντί το Υπουργείο, σε συνεργασία με τους δήμους, να προχωρήσει σε προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, όπως και έχει υποχρέωση, αρκείται στο να κατασκευάζει ΧΥΤΑ – στην πραγματικότητα, χωματερές, αφού δεν έχει προηγηθεί ανακύκλωση-σε διάφορες αδύναμες περιοχές της χώρας. Αρνούμαστε οι περιοχές αυτές να δεχτούν τα σκουπίδια του «πολιτισμού» μας.

Η καταστολή δεν θα μας τρομοκρατήσει. Η Νεολαία Συνασπισμού στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και της Κέρκυρας, που βλέπουν τους τόπους τους να υποβαθμίζονται, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής της κυβέρνησης για την ανακύκλωση.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
15/10/2008

Βίαιη επίθεση της ΚΝΕ σε μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού και της ΑΡ.ΕΝ

Σήμερα στις 14/10/2008 στην Τρίπολη, μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού και της Αριστερής Ενότητας δέχτηκαν επίθεση για χώρο του πανεπιστημίου που χρησιμοποιεί η ΑΡ.ΕΝ. Η κατάληξη ήταν φοιτητής να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ύστερα από τη βάναυση επίθεση που δέχτηκε από μέλη της ΚΝΕ, εξ επαφής με καρέκλα. Τα μέλη της Π.Κ.Σ και της ΚΝΕ, που από ό,τι φαίνεται δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες της νεολαίας, εκτός από το να σπάνε συνελεύσεις, πλέον σπάνε και κεφάλια.


Η Π.Κ.Σ και η ΚΝΕ , συνεχίζοντας την «εξόρμηση προς το λαό» που πρώτο το ΠΑΜΕ εγκαινίασε στο Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας Βορείου Ελλάδος, τραμπουκίζοντας εργαζόμενους, πλέον μεταφέρει τα αδιέξοδά του και στις σχολές. Η στοχοπροσήλωση του ΚΚΕ στην ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά έχει πάρει πλέον διαστάσεις εμμονής.


Οι τραμπούκικες επιθέσεις της Κ.Ν.Ε δεν μας φοβίζουν και δεν θα μείνουν αναπάντητες. Η απάντηση θα έρθει με την απομόνωση αυτών των πρακτικών μέσα και έξω από τους συλλόγους. Τη στιγμή, μάλιστα, που το Πανεπιστήμιο Πελοπόννησου αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό, η ΚΝΕ δεν μπορεί να βλέπει τον εχθρό της μέσα στο φοιτητικό κίνημα. Ζητούμε από την Κ.Ν.Ε να καταδικάσει επίσημα και άμεσα αυτές τις πρακτικές και να αναθεωρήσει τη στάση της, αν θέλει να θεωρεί εαυτήν κομμάτι του φοιτητικού κινήματος.



Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

20/10/2008

14 Οκτ 2008

Τα μεταλλεία της Φωκίδας καταστρέφουν το περιβάλλον

Δελτίο Τύπου


Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής στην Καλοσκοπή Φωκίδας κάτοικοι και φορείς των χωριών Παρνασσίδας της Γκιώνας, για την μεγάλη καταστροφή που έκαναν τα μεταλλεία στο φυσικό περιβάλλον της οροσειράς.

Αναλυτικότερα, στη συγκέντρωση όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις, έχει καταστραφεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των περιοχών «NATURA» και κινδυνεύουν άμεσα δύο χωριά της περιοχής από τα μπάζα των λατομείων και από τον τρόπο εξόρυξης (φουρνέλα).

Επίσης καταγγέλθηκε ότι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις εταιρείες απέτυχε να το επαναφέρει, παρότι έχουν περάσει δεκαετίες από το κλείσιμο των στοών των μεταλλείων. Τα τοπία παραμένουν σεληνιακά.

Συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή για την προάσπιση του περιβάλλοντος στη Γκιώνα. Ορίστηκε δε εκ νέου συνάντηση στο χωριό Αποστολιά, στις 14 Δεκεμβρίου 2008.

Καλοσκοπή, 12 Οκτωβρίου 2008

13 Οκτ 2008

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού για τις δηλώσεις Στυλιανίδη

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε για μια ακόμη φορά το παραλήρημα του υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη ενάντια στις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, ενάντια στο εκπαιδευτικό κίνημα που οδήγησε στην κατάρρευση της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Ο κ. Στυλιανίδης αποκαλεί «μόδα» τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Εμείς του απαντάμε ότι μόδα έχει γίνει η κυβερνητική αδιαφορία μπροστά στις μεγάλες ελλείψεις των σχολείων και των πανεπιστημίων, η εμπορευματοποίηση της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και η προφανής στήριξη των ιδιωτικών σχολείων και των κολεγίων, έναντι της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αυτός που «στερεί το μέλλον και τις ευκαιρίες της νέας γενιάς» δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζει ως μονόδρομο μια ζωή αυξανόμενης επισφάλειας, ανεργίας και υποταγής στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, η επίκληση της διεθνούς οικονομικής κρίσης για το ότι δεν αυξάνονται οι δαπάνες για την παιδεία στο 5%, το οποίο όλες οι κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση υπόσχονται και ποτέ δεν υλοποιούν, μόνο ως άνοστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

Ο κ. Στυλιανίδης μπορεί να υπερηφανεύεται για τις θέσεις που λαμβάνουν τα πανεπιστήμια στις διεθνείς κατατάξεις, αλλά μάλλον δεν τον έχουν πληροφορήσει για τις μετρήσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση της παιδείας και της έρευνας στην Ελλάδα, που είναι από τις χειρότερες στο δυτικό κόσμο. Όπως, επίσης, μάλλον φαίνεται να αγνοεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, είναι απονομιμοποιημένες στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας και δεν μπορούν να εφαρμοστούν ούτε από τους πιο ορκισμένους φίλους της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να συνεχίζει να κλείνει τα αυτιά της μπροστά στα αιτήματα ολόκληρης της κοινωνίας για ουσιαστική στήριξη της εκπαίδευσης και ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά στους αγώνες μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών ενάντια στην πολιτική απορύθμισης της εκπαίδευσης. Όσο οι μειοψηφίες στη Βουλή θα γράφουν αντιδραστικούς νόμους, τόσο οι πλειοψηφίες μέσα στα ιδρύματα και συνολικά στην κοινωνία, θα γράφουν ιστορία. Το πανεργατικό και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τρίτης 21 Οκτώβρη θα είναι η αρχή μιας χρονιάς γεμάτης από αγώνες και νίκες.


Το Γραφείο Τύπου
13/10/2008

9 Οκτ 2008

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Τα σχολεία άνοιξαν και φέτος με τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνικές υποδομές και ένα Υπουργείο Παιδείας να κλείνει τα αυτιά στις διεκδικήσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών

Το εξεταστικό σύστημα καταρρακώνει τους μαθητές και το σχολείο χάνει τον αυτόνομο παιδαγωγικό του ρόλο. Η «βάση του 10» δεν είχε ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, αλλά τη δημιουργία πρόσθετης πελατείας για τα κολέγια. Την ίδια στιγμή, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009, οι δαπάνες για την παιδεία, αντί να αυξηθούν ριζικά, συνεχίζουν να συρρικνώνονται.

Σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο, μοναδική απάντηση μπορεί να δοθεί από ένα αυτόνομο μαθητικό κινήμα που θα συντονιστεί με τα συνδικάτα των καθηγητών και ως στόχο του θα έχει τη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού κινήματος, το οποίο και θα στηρίξει ολόκληρη η κοινωνία.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις των σχολείων που πολλαπλασιάζονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα αποτελούν την απάντηση χιλιάδων μαθητών στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και στη διάλυση των δημόσιων σχολείων. Η Νεολαία Συνασπισμού στηρίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις και καλεί όλους και όλες τους μαθητές και τις μαθήτριες να αγωνιστούν ενάντια στην απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης για την ανατροπή της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
9/10/2008

8 Οκτ 2008

Εκδήλωση ΣΥΝ και Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη Λατινική Αμερική


Οικολογική καταστροφή στις εκβολές του Πείρου

Tο φαινόμενο του μαζικού θανάτου ψαριών στις εκβολές του Πείρου ποταμού στον Αλισσό Αχαΐας, δημιούργησε για μια ακόμη φορά έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί το Νοέμβριο του 2007 και σύμφωνα με τους ελέγχους της Ειδικής υπηρεσίας Επιθεωρητών περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ) είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας από 5 βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Πατρών.

Παρά το γεγονός ότι οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάστηκαν στην οικεία Εισαγγελία και έγινε εισήγηση για επιβολή διοικητικού προστίμου, τα ίδια φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Η επανάληψη του φαινομένου δείχνει ξεκάθαρα πως ένα χρόνο μετά το πρώτο συμβάν η πολιτεία δεν έπραξε τα δέοντα, σε ότι αφορά τη ρύπανση από τη βιομηχανική περιοχή, μιας και ο βιολογικός καθαρισμός στην Κ. Αχαΐα έδειχνε τους προηγούμενους μήνες να έχει αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που «νέκρωναν» την εκβολή του Πείρου.

Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για την επανάληψη τέτοιων φαινομένων και οραματίζονται στη θέση της σημερινής «χαβούζας» των εκβολών του Πείρου, τη δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου σαν δείγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρασκευή 10/10
19:00

  • Εκδήλωση-συζήτηση

«Η κρίση του δικομματισμού και οι προοπτικές της Αριστεράς»

Παρεμβαίνουν οι :

Άλκης Αντωνιάδης (ΚΠΕ ΣΥΝ)

Δήμος Τσακνιάς (συντονιστική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ)

Γιώργος Σταθάκης (πανεπιστημιακός)

  • Ρεμπέτικο γλέντι με ζωντανή μουσική


Σάββατο 11/10 στις 19.00

  • Ομιλία του Τάσου Κορωνάκη από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

  • Συναυλία με τους :

Virtues of the Beast

Wooden Stone

Παύλος Παυλίδης & B-movies

Τις μέρες του φεστιβάλ θα λειτουργούν περίπτερα ΜΚΟ και κοινωνικών φορέων της πόλης και θεματικές για το Μάη του ’68, την κρίση του δικομματισμού, το human trafficking, το περιβάλλον, το LGBT κίνημα, κ.ά.

7 Οκτ 2008

5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Λάρισας

10-11 Οκτώβρη , Κεντρική Πλατεία Λάρισας

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα:


ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18:30
Αντιρατσιστικές πρακτικές
σε δημόσια σχολεία

ΣΑΒΒΑΤΟ 18:30
Νέα αντιμεταναστευτική οδηγία της Ε.Ε.
(Clandestina – Ομάδα προσφύγων μεταναστών)

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20:00
Απόγονοι
Renovatio
Gogi
Χορτοφάγα Ζόμπι
Αυθαίρετοι

ΣΑΒΒΑΤΟ 20:00

Αστικά Παράσιτα
No Sin
Semen of the Sun
Πανικός

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Fotofraxia
Καταυλισμός προσφύγων – Πάτρα 2008
Γαλέρα
Αντιρατσιστικά βιβλία και κόμικς

ΠΡΟΒΟΛΕΣ


«It’s a Free World» του Ken Loach
Βίντεο για πρόσφυγες και μετανάστες

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009

Αυτή η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία από το να δείξει το σκληρό αντι-κοινωνικό και αντι-εκπαιδευτικό της πρόσωπο. Και στο νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για το 2009 οι δαπάνες για την παιδεία όχι μόνο μένουν καθηλωμένες στο 3%, αλλά μειώνονται κιόλας. Σε καμία περίπτωση, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για 5% του ΑΕΠ για την παιδεία δεν εκπληρώνονται, τη στιγμή που οι δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς χτυπάνε κόκκινο.

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από μια κυβέρνηση που η πολιτική της ισοδυναμεί με την απαξίωση και την υποβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, τα σχολεία-φυλακές που εξοντώνουν τους μαθητές και τα πανεπιστήμια-επιχειρηματικά κέντρα που βγάζουν άνεργους πτυχιούχους δέσμιους των επιχειρήσεων.

Η ΝΔ συνεχίζει τον πόλεμο κατά της νέας γενιάς, παίρνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι υποκρίτικές κορώνες του δικομματισμού για αύξηση των δαπανών για την παιδεία κλείνουν πια δύο δεκαετίες. Οι κούφιες υποσχέσεις τους δεν απαντόυν στα αδιέξοδα των νέων που οι ίδιοι δημιούργησαν. Απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την κοινωνία σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική.


Το Γραφείο Τύπου
7/10/2008

6 Οκτ 2008

Επικίνδυνα τοξικά απόβλητα από τον ΧΥΤΥ του Κουρουπητού Χανίων

Επικίνδυνα τοξικά απόβλητα από τον ΧΥΤΥ του Κουρουπητού Χανίων

Όπως προκύπτει από αναλύσεις του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα τοξικά κατάλοιπα που εκλύονται από το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (XYTY) των σκουπιδιών που διαχειρίζεται το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης απορριμμάτων στον χώρο του Κουρουπητού του Δήμου Ακρωτηρίου Χανίων, ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια.
Τα στραγγίσματα που φεύγουν εκτός του ΧΥΤΥ, είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον και πιθανόν να προκάλεσαν προ ημερών το θάνατο αιγοπροβάτων, ενώ υπάρχει και η υποψία ότι τελικά καταλήγουν στη θάλασσα. Πρόκειται λοιπόν για μια ρυπογόνα και παράνομη εγκατάσταση, αφού συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς άδεια .
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι αναλύσεις του Πολυτεχνείου είναι ανακριβείς, πρέπει τα συγκεκριμένα ευρήματα να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων των υγρών αποβλήτων αλλά και της βιολογικής μονάδας του Κουρουπητού, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.




- Τηρείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ελέγχων των στραγγισμάτων της εν λόγω βιολογικής μονάδας βάσει ενός επιστημονικά δομημένου πλάνου δειγματοληψίας;
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε , ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα της εγκατάστασης και να σταματήσει η διαφυγή των στραγγισμάτων (τοξικά) στη περιοχή;
- Με την ανοχή ποιων ελεγκτικών μηχανισμών δίπλα στο εργοστάσιο και στον ΧΥΤΥ κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να εκτρέφουν τα ζώα τους, όπως έκαναν στο παρελθόν και μέσα στον Κουρουπητό ;

4 Οκτ 2008

Φεστιβάλ Νεολαίας Συνασπισμού στο Ηράκλειο

Κυριακή 5/10, Πάρκο Γεωργιάδη


19.00

Εκδήλωση-συζήτηση: Δημόσια και δωρεάν παιδεία ή ιδιωτικοποίηση;

Με τους:

Ν. Χουντής, Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Συνασπισμού

Δ. Καραμάνης, Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας Συνασπισμού



Θα ακολουθήσει συναυλία με τοπικά συγκροτήματα

Φεστιβάλ Νεολαίας Συνασπισμού στα Χανιά

19.00 στα Νεώρια

Εκδήλωση-συζήτηση: Εργασιακά δικαιώματα των νέων-γενιά των 600ευρώ
με τους:
Ν.Χουντή Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Συνασπισμού
Δ.Καραμάνη, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας Συνασπισμού

Συναυλίες με τους:
Eye don't care
Λεωνίδας Μαριδάκης
Το Φεστιβάλ θα κλείσει με ΛΑΤΙΝ πάρτι

3 Οκτ 2008

Παρέμβαση Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Κύριε Υπουργέ, να πείτε στο Υπουργικό Συμβούλιο, να πείτε στον πρωθυπουργό και στους συναδέλφους σας ότι πρέπει να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο, συνολικά και με ιδιαίτερο βάρος για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Και να πείτε στον πρωθυπουργό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξω από τη Βουλή πολλές χιλιάδες άνθρωποι εργαζόμενοι, εργαζόμενες, εκπρόσωποι πολλών χώρων, από την Ολυμπιακή, από τον ΟΣΕ, από την Εθνική Ασφαλιστική, από τα Κέντρα Πρόληψης για τα ναρκωτικά, οι οποίοι δεν δέχονται αυτό το δρόμο που έχει η ΝΔ και ειδικά σήμερα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης για τη χώρα μας και μεγάλης κρίσης διεθνώς που χρειάζεται μια μεγάλη στροφή. Και αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, ας το αποφασίσει ο λαός μέσα στις νέες πολιτικές συνθήκες, ας προχωρήσουν για εκλογές γιατί θα είναι εκλογές που έρχεται λαϊκό μήνυμα. Ήρθε από τα Πανεπιστήμια, έρχεται τώρα από όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Δεν στέκει η επιχειρηματολογία σας κύριε Υπουργέ.
Διαβάζω τους πέντε λόγους που αναφέρετε γιατί εντάσσετε αυτή την τροπολογία που ξεπουλάει και διαλύει την Ο.Α. και σκεφτείτε -έχουμε ζήσει μαζί στο Ευρωκοινοβούλιο- να τους άκουγε ένας συνάδελφος χωρίς να ξέρει σε ποια χώρα είναι.
1. Σοβαρά οικομικά προβλήματα. Μια επιχείρηση με σοβαρά οικονομικά προβλήματα
2. Σοβαρά προβλήματα στη διάρθρωση της δομής των κεφαλαίων.
3. Έκδηλη αδυναμια πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.
4. Έχουν ίδια κεφάλαια τα οποία έχουν αφομοιωθεί ουσιαστικά έχουν εξαντληθεί μπροστά στις υποχρεώσεις τους.
5. Έχουν λάβει σωρευτικά από το παρελθόν, και θα έλεγα στο άμεσο παρελθόν γι΄αυτούς, κρατικές ενισχύσεις.
Ποια επιχείρηση; Θα σας έλεγε κανείς την Ολυμπιακή; Κανείς δεν θα σας έλεγε την Ολυμπιακή. Θα σας έλεγε τη Halifax bank of Scotland, θα σας έλεγε τη Fortis του Βελγίου, θα σε έλεγε τη Dexia του Βελγίου και της Γαλλίας, θα σας έλεγε τη USB της Ελβετίας κ.λπ., αυτά θα σας έλεγαν. Και δεν κατάλαβα πώς εσείς χρησιμοποιείτε ένα τόσο αναχρονιστικό επιχείρημα. Γιατί αναχρονιστικό δεν είναι ένα επιχείρημα αν λεγόταν πριν από έναν αιώνα, μπορεί να λεγόταν πριν από μια εβδομάδα, αλλά αν η κατάσταση έχει αλλάξει τόσο πολύ. Και βλέπουμε ακόμη και διεθνείς πρακτικές και βλέπουμε ασκήσεις σοσιαλισμού, σε βάρος βέβαια των πολιτών που θα πληρώσουν από τα φορολογικά τους μέσα αυτόν τον ταλιμπάν του καπιταλισμού, τον κ. Μπους.
Και τι γίνεται; Που ζει η Ν.Δ.; Σε ποιον κόσμο ζει η Ν.Δ.; Γιατί δεν καταλαβαίνει τίποτα; Εχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα να λέμε ότι θέλουμε την ιδιωτικοποίηση ή την εκκαθάριση -είναι ασαφές- και τη διάλυση της Ο.Α., διότι μέσα σε τόσα χρόνια με αποκλειστιικές ευθύνες των κυβερνήσεων έχει έλλειμμα, χρέος, όπως λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γύρω στο 1,6 δις ευρώ. Πόσο ήταν το χρέος της Dexia που προχθές παρενεβη με κρατικές ενισχύσεις η κυβέρνηση της Γαλλίας και η κυβέρνηση του Βελγίου; ʽΗταν 6 δις δρχ και ο κ. Μπαρόζο «έκανε την πάπια». Kαι είναι ντροπή του να εμφανίζεται στα ΜΜΕ καθώς και οι διάφοροι επίτροποι οι οποίοι θα μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε.
Χτες είχαμε την παρέμβαση τριών κυβερνήσεων του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου που σε μια μέρα δώσανε στη Fortis το δεκαπλάσιο από όσα είναι τα χρέη της Ο.Α. 11,6 δις ευρώ.
Πώς τολμάμε λοιπόν εμείς να λέμε ότι πρέπει να είμαστε σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία καταπατάται για τις μεγάλες τράπεζες, για τις πυραμίδες, για όλους αυτούς τους τζογαδόρους που κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ζωή, την θυμούνται (την ευρωπαΪκή νομοθεσίαγια) για την Ο.Α;
.
. Και οδηγείτε τους εργαζόμενους, παρά τις επιστολές σας, παρά τις διαβεβαιώσεις, παρά τις πληρωμένες διαφημίσεις, στην ανασφάλεια και στη γνωστή τύχη που έχουν άπαντες χωρίς εξαίρεση, όσοι εκτοπίζονται από τις επιχειρήσεις εκείνες που ανήκαν στο χώρο του δημοσίου, με μοριοδοτήσεις ή με άλλες υποσχέσεις, και η ίδια κυβέρνηση και η επόμενη κυβέρνηση, με την πρακτική τουλάχιστον που έχουμε μέχρι τώρα, τις παραβιάζουν.
Από κει και πέρα οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι μεγάλες, πάρα πολύ μεγάλες και της δικής σας κυβέρνησης, για όλο το πάρτυ που γίνεται στην Ο.Α. από τις προμήθειες αεροπλάνων, από τις κομματικές διοικήσεις, από τον τρόπο που γίνονταν οι προσλήψεις, από ποια εκλογική περιφέρεια ήταν οι προσλήψεις κάποτε και από το γεγονός ότι ανεχθήκατε μια κατάσταση -που δεν ανέχονται για μια μικρή εταιριούλα της γειτονιάς- για χρόνια να είναι η Ο.Α. , ο δημόσιος αερομεταφορέας χωρίς ισολογισμό και να καλείτε τώρα εταιρίες του τύπου Ers και Yοung και Price Whater House Coopers να κάνουν στα γρήγορα τους ισολογισμούς 2005 έως και 2008 για να τη βγάλουμε στο σφυρί. Και το ίδιο είχε γίνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης 1996- 1999. Δεν είχε ισολογισμούς η Ο.Α. Από ποιον ζητάτε ευθύνες; Πώς πουλάτε και βγάζετε στην εκποίηση έναν οργανισμό για τον οποίο δεν ασκήσατε τον στοιχειώδη έλεγχο, τον έλεγχο νομιμότητας τον οποίο χρειάζεται να ασκείτε απέναντι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Παρακαλώ να καταχωρηθεί στα πρακτικά όλη η αλληλογραφία ότι ζητείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης σήμερα να διαμορφωθούν οι ισολογισμοί για τους οποίους έκανε τα στραβά μάτια η κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις -όπως ξέρετε εσείς ότι είχαν γίνει στραβά μάτια- για τις περιφερειακές ενισχύσεις που μπορούσε να πάρει η Ο.Α. από τα κονδύλια της Ε.Ε. Γιατί κάνει περιφερειακά δρομολόγια σε απόμακρα νησιά τα οποία δεν είναι κερδοφόρα και υπήρχαν προγράμματα της Ε.Ε. για να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν την Ο.Α. γιατί δεν θέλαμε να γονατίσει η Ο.Α…..
Δεν θα γονατίσει η Ο.Α., θα γονατίσετε εσείς. Και αν πάμε για εκλογές -και πρέπει να πάμε- θα έχουν ένα καινούργιο στοιχείο αυτές οι εκλογές. Ότι έρχονται εκλογές με ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα από την κοινωνία, όλα αυτά τα χρόνια. Το κίνημα των νεολαίων και των φοιτητών και των φοιτητριών και της εκπαιδευτικής κοινότητας για δημόσιο Πανεπιστήμιο πριν ενάμιση χρόνο και σήμερα το κίνημα αυτού του μεγάλου ρεύματος και της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που διαμορφώνεται και που βλέπουμε σήμερα και έξω από τη Βουλή, ότι θέλουμε άλλες πολιτικές, ότι τέρμα με τις εκποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και όλα αυτά τα κόλπα, ότι πρέπει να στηρίξουμε το δημόσιο χώρο, το δημόσιο εργαλείο που θα μας υπερασπιστεί και το κοινωνικό κράτος.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ
Και σεις ο ίδιος το παραδεχτήκατε, κάνοντας διαχωρισμό στις αεροπορικές επιχειρήσεις, ότι δεν γίνεται να επιτρέπονται οι κρατικές ενισχύσεις στις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης και να απαγορεύεται για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.
Πώς θα το δεχθούμε αυτό εμείς ως ελληνική κυβέρνηση, πώς θα το δεχτούμε ως Ελλάδα. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν απʼ αυτό σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις έχει καταρρεύσει.
Είπατε για τους ισολογισμούς. Αναγνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα ισολογισμών. Εντάξει. Έχετε ευθύνη και εσείς για την περίοδο 2005-2008 … και η προηγούμενη κυβέρνηση για την περίοδο 1996-1999. Προχθές δε θέλαμε εθνικό αερομεταφορέα, δεν είχε ισολογισμούς. Κάντε κάτω από μια εποπτεία της Βουλής Διακομματική, καλέστε ορκωτούς λογιστές να κάνουν αυτοί τους ισολογισμούς ……
Και τρίτον για τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι σήμερα ουσιαστικά εγκαταλείπονται στο δρόμο με το γνωστό προηγούμενο και βλέπουμε συνεχείς ανακοινώσεις, προτάσεις, κινητοποιήσεις που λένε βλέπουμε την εταιρία να πηγαίνει σε εκκαθάριση, και όλα αυτά θα τιναχθούν στον αέρα.
Σας ξαναλέω κύριε Υπουργέ, σας καλώ με όλο το σεβασμό που σας έχω σε λίγα λεπτά που θα είστε στο Υπουργικό Συμβούλιο να πείτε στον Πρωθυπουργό να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Να γίνει μια στροφή στο θέμα των δημοσίων επιχειρήσεων συνολικά, είτε προς την Εθνική Ασφαλιστική, Αγροτική Ασφαλιστική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, ή αλλιώς ας πάμε σε εκλογές με ένα μήνυμα που έρχεται από την κοινωνία, όχι γιατί έρχονται απλώς αναταράξεις αλλά γιατί έρχεται ένα μήνυμα από την κοινωνία που λέει δημόσια στήριξη, κοινωνικό κράτος ...

Παραχώρηση της ΚΕΔ προς την ΔΕΗ ΑΕ για εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι

Η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου,με την αρ. 696/488/20-06-2008 επιστολή της προς τη ΔΕΗ ΑΕ, τη βεβαιώνει ότι προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες παραχώρησης οικοπέδου , με σκοπό τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα στο Αλιβέρι Εύβοιας.Επίσης στην επιστολή αναφέρεται , ότι η προβλεπόμενη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30/11/2008, ενώ αναμένεται η υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΚΕΔ – ΔΕΗ και Δήμου Αλιβερίου.
Το εν λόγω οικόπεδο έχει παραχωρηθεί δωρεάν κατά κυριότητα από την ΚΕΔ στο Δήμο Ταμυναίων, σύμφωνα με την Υ.Α 1009378/805/Α0010/10-2-2004, η οποία έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Αλιβερίου (τ. 434,αρ.51). Η παραχώρηση ισχύει για πέντε χρόνια, έως τον Φεβρουάριο του 2009, και προβλέπει ως όρους, την «ίδρυση σχολείου, αθλητικών κέντρων και ανάπλασης» και εφ’ οσον υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα στους όρους του παραχωρητηρίου έργα, η έκταση θα ανήκει οριστικά στο Δήμο Αλιβερίου. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί κάποια έργα ανάπλασης (περίφραξη και δενδροφύτευση κάποιων στρεμμάτων )και από το Πανεπιστήμιο Πατρών προχωρούν οι έρευνες ανάπλασης για την ολοκλήρωση των έργων.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ανωτέρω φορέων.


- Μέσω ποιάς νόμιμης διαδικασίας επιχειρείται η παραχώρηση στη ΔΕΗ ΑΕ (το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2008!!!) μιας έκτασης, η οποία ανήκει στο Δήμο Αλιβερίου τουλάχιστον έως το 2009 ;
- Πώς η ΡΑΕ, με τη συνδρομή της ΚΕΔ, προκρίνει την εγκατάσταση μιας λιθανθρακικής μονάδας, δηλαδή τη δημιουργία μιας ακόμα εστίας ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, στην έκταση όπου προηγουμένως προβλεπόταν από την ΚΕΔ έργα ανάπλασης και πρασίνου; Σημειωτέον ότι το χωριό Μυλάκι δήμου Ταμυναίων, απέχει μόλις 80 μ. από το εν λόγω οικόπεδο.
- Από πού πηγάζει η εκτίμηση της ΚΕΔ για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΚΕΔ – ΔΕΗ και Δήμου Αλιβερίου, τη στιγμή που ο Δήμος Αλιβερίου δεν έχει συναινέσει σε κάτι τέτοιο; Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση του της 30/09/08, ομόφωνα αποφάσισε ότι θα υπερασπιστεί τη δημοτική περιουσία και το εν λόγω οικόπεδο, μέχρις εσχάτων και αποφάσισε, με πλειοψηφία 8 – 6 να μην επιτρέψει την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

10-11 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Παρασκευή 10/10
· Εκδήλωση-συζήτηση
«Η κρίση του δικομματισμού και οι προοπτικές της Αριστεράς»
Παρεμβαίνουν οι :
Άλκης Αντωνιάδης (ΚΠΕ ΣΥΝ)
Δήμος Τσακνιάς (συντονιστική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ)
Γιώργος Σταθάκης (πανεπιστημιακός)

· Ρεμπέτικο γλέντι με ζωντανή μουσική

Σάββατο 11/10
· Ομιλία του Τάσου Κορωνάκη από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

· Συναυλία με τους :
Virtues of the Beast
Wooden Stone
Παύλος Παυλίδης & B-movies

Τις μέρες του φεστιβάλ θα λειτουργούν περίπτερα ΜΚΟ και κοινωνικών φορέων της πόλης και θεματικές για το Μάη του ’68, την κρίση του δικομματισμού, το human trafficking, το περιβάλλον, το LGBT κίνημα, κ.ά.

2 Οκτ 2008

Συλλαλητήριο στην είσοδο του Αγίου όρους

Κεντρικός ομιλητής: Αλέκος Αλαβάνος

Για μετακίνηση από Θεσσαλονίκη τηλεφωνήστε στα:

2310-223147

2310-230816

2310-276414

ή στείλτε mail στο syrizathessaloniki@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ