5 Απρ 2008

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για το δεύτερο κρούσμα αμιάντου σε υλικά που χρησιμοποιεί ο ΟΣΕ/ΕΡΓΟΣΕ

Δ.Παπαδημούλης: “Γιατί η κυβέρνηση δεν απαγορεύει ρητά και απόλυτα την χρήση του αμιάντου όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;”

Ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη μεγάλης περιεκτικότητας αμιάντου σε υλικά που χρησιμοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν οι επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και ζητά από την Επιτροπή να αναλάβει μέτρα για την πλήρη και ορθή εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας που απαγορεύει την εμπορία και χρήση του αμιάντου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) αποκάλυψε ότι στις νέες γραμμές του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος χρησιμοποιούνται σκύρα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες αμιάντου. Πιο συγκεκριμένα, οι μετρήσεις ποιότητας των σκύρων, κατέδειξαν ότι στον αέρα του εργαστηρίου η περιεκτικότητα σε ίνες αμιάντου είναι 47 φορές υψηλότερη από τις οριακές τιμές. Επομένως, όσοι απασχολούνται στον έλεγχο ποιότητας των σκύρων αλλά και όσοι εμπλέκονται με την παραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση και στρώση των σιδηροδρομικών γραμμών σε σκύρα είναι εκτεθειμένοι στον αμίαντο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά από τα έργα που διαχειρίζεται ο ΕΡΓΟΣΕ, συγχρηματοδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια, ερωτάται η Επιτροπή:

Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν απαγορεύει ρητά τη χρήση προϊόντων που περιέχουν αμίαντο πριν αυτά αποσυρθούν ή φθάσουν στο τέλος του χρόνου χρήσης τους (Ε-2956/05 EL) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την πλήρη και ορθή εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας 99/77, που αφορά στους περιορισμούς κυκλοφορίας στην αγορά και χρήσης του αμίαντου; Γνωρίζει πότε και πως θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία αποαμιάντωσης των σκύρων; Ποιο το κόστος της διαδικασίας αυτής και ποιον θα βαρύνει;

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:

«Για δεύτερη φορά ο ΟΣΕ/ΕΡΓΟΣΕ θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία καταπατώντας την νομοθεσία και αδιαφορώντας για τις συνέπειες του καρκινογόνου αμίαντου. Τον Νοέμβριο 2004, δύο μήνες πριν από την πλήρη απαγόρευση της εμπορίας αμιάντου η διοίκηση του ΟΣΕ αγόρασε 21 γαλλικές κλινάμαξες, που περιείχαν το επικίνδυνο υλικό και τώρα οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η θυγατρική του ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, χρησιμοποιεί σκύρα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες αμιάντου στις σιδηροδρομικές γραμμές. Η διοίκηση του ΟΣΕ οφείλει να απολογηθεί γιατί αποσιώπησε τα γεγονότα αντί να σημάνει συναγερμό. Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί ενώ μπορεί δεν απαγορεύει ρητά και απόλυτα την χρήση του αμιάντου όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: