24 Απρ 2008

Χαστούκι για το Κιότο

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα, αφού με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ είναι η μόνη ανάμεσα σε 141 χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο η οποία δεν έπεισε για την εγκυρότητα του συστήματος μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο διεθνής οργανισμός έβγαλε «κόκκινη κάρτα» και έθεσε τη χώρα μας εκτός του συστήματος εμπορίας ρύπων τουλάχιστον για τρεις μήνες, οπότε θα επανεξεταστεί το θέμα.

Το θέμα που ανέκυψε έχει κυρίως ηθική βαρύτητα, αφού η ΔΕΗ και οι ενεργοβόρες μονάδες δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω του αποκλεισμού. Νομικοί της Κομισιόν μελετούν την απόφαση για ενδεχόμενες επιπτώσεις σε ολόκληρο το σύστημα της Ε.Ε., ενώ είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει τις πρωτοβουλίες του Ελληνα επιτρόπου περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα, που πρωτοστατεί σε διεθνές επίπεδο στη λήψη προχωρημένων μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που από την αρχή του χρόνου εξαπολύει επιθέσεις σε όσους αποκάλυψαν το θέμα, χθες για πρώτη φορά παραδέχεται εμμέσως την αρνητική εξέλιξη. Ο υφυπουργός Στ. Καλογιάννης σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει: «Η Επιτροπή του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος απογραφής των εκπομπών, ζητά να επανεξεταστεί το σύστημα τους επόμενους μήνες».

Θεωρεί, πάντως, ότι η εξέλιξη αυτή είναι «προϊόν της μεγάλης δυσπιστίας που δημιουργήθηκε στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ», ενώ δεν παραλείπει να καρφώσει άλλες χώρες, όπως Δανία, Ρωσία και Λουξεμβούργο, υποστηρίζοντας ότι έχουν σοβαρότερα προβλήματα αλλά δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία. Να σημειωθεί, πάντως, ότι μετά την Ελλάδα στο «σκαμνί» ετοιμάζεται να καθίσει ο Καναδάς.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις του... ΠΑΣΟΚ και στην ομάδα του Αστεροσκοπείου που είχε την ευθύνη των καταγραφών ώς τον Απρίλιο του 2007. Δεν αναφέρει, όμως, ότι η επιτροπή του ΟΗΕ απέρριψε και την πρόσφατη έκθεση (7 και 14 Απριλίου) που υπέβαλε το υπουργείο, καθώς και ότι για πάνω από επτά μήνες η Ελλάδα δεν διέθετε σύστημα καταγραφής.

Η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ, που δεν γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο, σημειώνει πως η Ελλάδα:

* Βρίσκεται σε μη συμμόρφωση.

* Οφείλει να εκπονήσει μέσα σε τρεις μήνες σχέδιο που θα εξασφαλίζει την ύπαρξη εθνικού συστήματος καταγραφής.

* Δεν μπορεί να συμμετέχει στους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που αφορά κυρίως την εμπορία ρύπων, αφού τα υπόλοιπα «εργαλεία» δεν αξιοποιούνται από τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα, δυστυχώς, αποτελεί τη μοναδική χώρα στον κόσμο που κατονομάζεται διεθνώς για ανεπάρκεια συστήματος καταγραφής των εκπομπών», επισημαίνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, τονίζοντας ότι «η απόφαση εκθέτει τη χώρα σε διεθνές επίπεδο». Καλεί την πολιτεία να κατανοήσει τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής, να παραδεχτεί τις αδυναμίες της και να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση ολοκληρωμένου μηχανισμού, με σωστή καταγραφή των εκπομπών και φιλόδοξες προτάσεις για την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

«Δεν έχουμε καταλάβει ότι με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις αλλά έχουμε εξασφαλίσει σημαντικές ευκαιρίες», δήλωσε στην «Ε» ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης. Υπενθυμίζει ότι το WWF από τον περασμένο Ιανουάριο είχε χτυπήσει το «καμπανάκι» για να δεχτεί την επίθεση του κ. Σουφλιά. «Εχουμε υποχρέωση να προειδοποιούμε. Δεν στρεφόμαστε κατά προσώπων, αλλά κατά πολιτικών και έργων», καταλήγει.

Το ΠΑΣΟΚ, που είχε δεχτεί τον περασμένο Μάρτιο την επίθεση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ γιατί... αποκάλυψε την προκαταρκτική απόφαση, χθες διά του Σπύρου Κουβέλη, αρμόδιου για θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, κατηγορεί το υπουργείο για «αδιαφορία και αβελτηρία», που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «παρία της διεθνούς κοινότητας».

Υπογραμμίζει ότι «η καταδίκη αφορά αποκλειστικά και μόνον τους χειρισμούς του υπουργείου» και σημειώνει πως η αποτυχία συμμόρφωσης δημιουργεί πρόβλημα και στην Ε.Ε. «Καλό είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ να σταματήσει την προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών του και συκοφάντησης όσων επισημαίνουν τα λάθη και την ολιγωρία του», υπογραμμίζει ο κ. Κουβέλης και καταλήγει: «Να κάνει, επιτέλους, τη δουλειά του ως υπεύθυνο υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι ως παραμάγαζο του υπουργείου Δημοσίων Εργων». *

! Για αναμενόμενη εξέλιξη κάνει λόγο ο Β. Αποστόλου, συντονιστής του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ, που επισημαίνει ότι η τιμωρία από τον ΟΗΕ οφείλεται στο γεγονός ότι «η χώρα μας έχει αποτύχει να συγκρατήσει τις εκπομπές αερίων στα επίπεδα που έχει δεσμευτεί, αλλά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα και να εντείνει τις προσπάθειες για την τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της χώρας μας.

Πηγή ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: