Το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο που εγκρίνεται για την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα παρουσιάστηκε στην Κούβα, όπου είναι ήδη διαθέσιμο για τους ασθενείς. Στην Αβάνα, ερευνητές του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας παρουσίασαν το εμβόλιο CimaVax EGF, το οποίο περιέχει δύο πρωτεΐνες του καρκίνου του πνεύμονα και παροτρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους.Κλινικές μελέτες στην Κούβα έδειξαν ότι παρατείνει τη ζωή των κατά τέσσερις με πέντε μήνες, χωρίς παρενέργειες.
«Είναι το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα» δήλωσε στο Reuters η Γκιζέλα Γκονζάλες, επικεφαλής της ομάδας που άρχισε την ανάπτυξη του εμβολίου το 1992. το συγκεκριμένο σκεύασμα επιμηκύνει και βελτιώνει την ποιότητα ζωή των ασθενών. Οπως σημείωσε η ίδια, η πρώτη δοκιμή ξεκίνησε στην Κούβα το 1995 και αφορούσε 400 ασθενείς με αναπτυγμένο καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι είχαν λάβει την παραδοσιακή θεραπεία της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας. Ανάμεσα στα άλλα πλεονεκτήματα του φαρμάκου με βάση τις πολυετείς κλινικές μελέτες, η Γκονζάλες τόνισε πως είναι η βελτίωση της αναπνοής του ασθενούς, αποκατάσταση του σωματικού βάρους και της όρεξης, ενώ παράλληλα μειώνεται κατά πολύ ο πόνος. Πρόσθεσε επίσης ότι το σκεύασμα, που βασίζεται σε δύο πρωτεΐνες, δεν έχει παρενέργειες. Οπως σημείωσε οι διάφορες δοκιμαστικές φάσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στον Καναδά, την Αγγλία, ενώ τον Αύγουστο θα γίνουν και στο Περού και την Κίνα.
Το εμβόλιο, που θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες όπως η συμβατική χημειοθεραπεία, θα παράγεται στην Κούβα και θα διανέμεται σε άλλες χώρες από εταιρείες που εξασφάλισαν τα δικαιώματα εκμετάλευσης. Επόμενη χώρα που αναμένεται να εγκρίνει το CimaVax EGF είναι το Περού.
Η Τάνια Κρόμπετ, διευθύντρια των κλινικών ερευνών του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας, υπογράμμισε ότι οι κουβανοί επιστήμονες ερευνούν και τη χρήση του «CIMAVAX EGF» στη θεραπεία και άλλων όγκων καθώς έχει ήδη αποδειχθεί η θετική του επίδραση στη θεραπεία του καρκίνου στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο καθώς και στο στήθος, στη μήτρα, στις ωοθήκες, στον προστάτη και στο πάγκρεας.
Στο μεταξύ, ερευνητές του Πανεπιστημίου Τόμας Τζέφερσον στη Φιλαδέλφεια δημοσίευσαν τα αποτελέσματα δοκιμών σε ποντίκια που δίνουν ελπίδες για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως αναφέρει η ομάδα στο Journal of the National Cancer Institute, εμβολιασμένα ποντίκια στα οποία μεταμοσχεύθηκαν καρκινικά κύτταρα παρουσίασαν κατά μέσο όρο μόνο τρεις όγκους, ενώ τα μη εμβολιασμένα πειραματόζωα εμφάνισαν 30. Το εμβόλιο βασίζεται στην πρωτεΐνη GCC, η οποία παράγεται μόνο στο επιθήλιο του εντέρου και στους όγκους του παχέος εντέρου και του ορθού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου