2 Μαρ 2008

Συνταγματικό δημοψήφισμα στις 4 Μαΐου στη Βολιβία


Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες έθεσε σε ισχύ την Παρασκευή το νόμο που ενέκρινε την προηγουμένη το κοινοβούλιο ο οποίος προβλέπει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 4 Μαΐου για ένα νέο Σύνταγμα, παρά τις διαμαρτυρίες της συντηρητικής και φιλελεύθερης αντιπολίτευσης που απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο διάβημα.

"Ο βολιβιανός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της χώρας", είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος σε συγκέντρωση που οργανώθηκε με την ευκαιρία αυτή στην πλατεία των Όπλων, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης στη Λα Πας.

"Πλησιάζουμε έναν πολύ σημαντικό σταθμό που είναι η επανίδρυση της Βολιβίας", δήλωσε ο Μοράλες ενώπιον των υποστηρικτών του, ανθρακωρύχων, αγροτών και καλλιεργητών κόκας που ήρθαν από ολόκληρη τη χώρα.

Η έγκριση του προσχεδίου του νέου Συντάγματος τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Συντακτική Συνέλευση που εξελέγη το 2006 παραμένει αντικείμενο διαμάχης καθώς η αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία.

Από τότε, το συνταγματικό προσχέδιο καταγγέλλεται ως "των αυτοχθόνων" και "κρατίστικο" από την αντιπολίτευση, η οποία διεκδικεί ευρεία αυτονομία για τις πιο πλούσιες επαρχίες της χώρας έναντι των φτωχών επαρχιών των Άνδεων που υπερασπίζεται ιδιαίτερα ο Μοράλες, ο πρώτος Ινδιάνος που έγινε πρόεδρος της χώρας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης "δεν δέχονται ότι ένας αγρότης, ένας αυτόχθονας Ινδιάνος λεγόμενος, μπορεί να κυβερνήσει. Αυτό είναι το πρόβλημά τους και γι΄αυτό τους καλώ: μην είστε ρατσιστές, ας ενωθούμε για να δουλέψουμε μαζί. Ας ενώσουμε τα δύο ερωτήματα" του νέου Συντάγματος και μιας αυτονομίας των περιοχών, είπε την Παρασκευή ο αρχηγός του κράτους.

Η απόφαση να προκηρυχθεί συνταγματικό δημοψήφισμα ελήφθη τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή από το κοινοβούλιο με απόντες, για άλλη μια φορά, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.