4 Μαρ 2008

Ο Άνθιμος πήρε τ’ όπλο του

Η επικείμενη ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, χάριν της οποίας επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για μια νηφάλια αποτίμηση της –επίσημης και ανεπίσημης- ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης δεκαετίας: των εθνικώς αδιάλλακτων συλλαλητηρίων, των σχεδίων του Α. Σαμαρά για «σύνορα με τη Σερβία», του εμπάργκο στην ΠΓΔΜ επί Α. Παπανδρέου, της ταύτισης με το σερβικό μεγαλοϊδεατισμό του Μιλόσεβιτς, της συμμετοχής της χώρας μας στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του ’99, με την έγκριση και των δύο μεγάλων κομμάτων–, αλλά και της δραστηριότητας του ελληνικού κεφαλαίου στις χώρες των Βαλκανίων, σ’ ένα «ευνοϊκό» προς λεηλασία έδαφος που, όπως φαίνεται, δημιούργησε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ελληνικός εθνικισμός έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, η δημόσια συζήτηση περί τα Βαλκάνια ακόμα κινείται μεταξύ αντιαλβανισμού και σκοπιανοφαγίας από τη μια και ενός αντιαμερικανισμού από την άλλη, που περιγράφει αλλά δεν εξηγεί σχεδόν τίποτα. Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που η γνωστή τρόικα Άνθιμου – Καρατζαφέρη – Ψωμιάδη, με τη συνδρομή μερίδας των ΜΜΕ που επί χρόνια «εκπαιδεύουν» την ελληνική κοινωνία στο σωβινισμό, προετοιμάζεται για έναν νέο γύρο εθνικιστικής μισαλλοδοξίας. Ο Θεσσαλονικεύς ποιμένας φοράει το στρατιωτικό τζάκετ πάνω από τα άμφια, όχι χάριν του αποκριάτικου διονυσιασμού, αλλά με τη μωροφιλοδοξία να ηγηθεί –ο κήρυκας της χριστιανικής αγάπης…- νέων συλλαλητηρίων μίσους, συνδράμοντας παράλληλα τις προσπάθειες της εγχώριας ακροδεξιάς να διευρύνει την εκλογική της πελατεία.

Ως Νεολαία Συνασπισμού, υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα: δεν υπάρχει κανένα «εθνικό συμφέρον» που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία και δεν υπάρχει καμιά «αλβανική απειλή» που δήθεν συνδέεται με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου –πόσο μάλλον που αυτή η τελευταία είναι προϊόν ενός πολέμου που φέρει και την ελληνική υπογραφή. Η απειλή για την ειρήνη και την πολυεθνική συμβίωση είναι, στην πραγματικότητα, η φονική μηχανή που λέγεται ΝΑΤΟ – αυτή που στηρίζει και η χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Προϋπόθεση για την άρση αυτή της απειλής, λοιπόν, είναι η διάλυση του ΝΑΤΟ˙ με τη διατήρηση της εκατέρωθεν «εθνικής αδιαλλαξίας» και των διαιρέσεων, αυτό παραμένει ανέφικτο. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ο εθνικισμός –όχι μόνο «των άλλων», αλλά και ο «δικός μας» - έχει «νομιμοποιήσει» πολέμους, έχει «ενθαρρύνει» εθνοκαθάρσεις και έχει δημιουργήσει κύματα μεταναστών και προσφύγων, δηλώνουμε ότι δε θα αφήσουμε τους κατά φαντασία μακεδονομάχους να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία με πολεμικές ιαχές και να υπονομεύσουν ακόμα περισσότερο την ειρήνη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων.

Δημοσθένης Παπαδάτος Αναγνωστόπουλος

6 σχόλια:

samurai είπε...

ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΩΣ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΣΤΗΣΑΝΕ ΚΑΡΙΕΡΕΣ Η ΚΑΝΑΝΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΝΥΠΡΑΚΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν σας καταλαβαίνω, το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί, αλλά ας του κάνουμε τη χάρη να ονομασθεί η "γείτων" όπως θέλει αφού κανένα "εθνικό συμφέρον" δεν κινδυνεύει (αφού το λέτε εσείς) και πάνω απ' όλα η φιλία των λαών και μας έχουν ανάγκη (σκέψου να μη μας είχαν) και τα κουβαδάκια λίγο πιο εκεί από έναν που ψηφίζει από ΚΚΕΕσωτερικού κι έχει ακούσει και δει πολλά

Ανώνυμος είπε...

δεν υπάρχει κανένα «εθνικό συμφέρον» που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία
Δηλαδή ο Τσίπρας οταν μιλάει για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό,
μας λέει ψέματα για να χαυδέψει τα
αφτιά μας;
Μας απογοητέψατε πάλι

Ανώνυμος είπε...

ερώτηση: το κείμενο αυτό εκφράζει τη Νεολαία Συν ως οργάνωση ή μόνο αυτόν που το υπογράφει;

Νίκος Σβέρκος είπε...

ton eayto tou profanws. Etsi ki alliws egw diafwnw me to oti h aneksarthtopoihsh tou Kosovou den apostatheropoiei thn perioxh. tote na ginei aneksarthto krato h voreia osetia, h abxazia kai h yperdnetisteria. GTKM

Ανώνυμος είπε...

Με κάποιες διορθώσεις για λόγους επικαιροποίησης, το κείμενο έχει συγκεντρώσει υπογραφές φοιτητών, μεταπτυχιακών, εργαζομένων, πανεπιστημιακών, μελών της Νεολαίας ΣΥΝ, του Συνασπισμού, του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτων. Το κείμενο και οι υπογραφές θα δημοσιευτούν εντός της εβδομάδας, μεταξύ άλλων και στο blog της Ενέδρας (θα φροντίσω να το στείλω εγκαίρως). Για λόγους συντροφικότητας και ακρίβειας, δεν είναι σωστό να φαίνεται μόνο το όνομά μου.

Δημοσθένης Παπαδάτος