9 Μαρ 2008

Βίλα Ζωγράφου



2003

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο κηρύττει το κτήμα και τη βίλα Ζωγράφου κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Οι κληρονόμοι κάνουν ένσταση. Το δημοτικό συμβούλιο την απορρίπτει

2004

Με απόφαση του νομάρχη, τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο. Το κτήμα Ζωγράφου χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

2006

Οι κληρονόμοι του κτήματος καταθέτουν στο Συμβούλιο της Eπικρατείας (ΣτE) αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του νομάρχη.

12 Απριλίου 2006

Με πρόταση του δημάρχου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αγορά από το δήμο το 50% του χώρου και ανέγερση εμπορικού κέντρου 45.000 τ.μ. στο υπόλοιπο 50% (Υπογραμμίζουμε: σε μη οικοδομήσιμο χώρο τότε ΚΑΙ μη οικοδομήσιμο τώρα)

Απρίλης 2007

Το ΣτE έκρινε τυπικά αναρμόδιο το νομάρχη για την έκδοση σχετικής απόφασης και αποφάσισε ότι ο χαρακτηρισμός του χώρου ως πράσινο πρέπει να γίνει με προεδρικό διάταγμα. Απαγόρευσε ρητά την οικοδόμηση μέχρι την έκδοση του διατάγματος αυτού.

8 Αυγούστου 2007

Η δημοτική αρχή προχώρησε στην επιμελώς αποσιωπημένη και απροειδοποίητη υπογραφή του συμβολαίου με την κ. Ζωγράφου (8 Αυγούστου!!) για την αγορά του 50% του κτήματος έναντι 19.500.000 € ποσό που πληρώθηκε με δάνειο όταν η αντικειμενική αξία ΟΛΟΥ του κτήματος ήταν 8.000.000 €.

Στο υπόλοιπο 50% η οικογένεια Ζωγράφου, όπως ρητά αναφέρεται στο συμβόλαιο που υπέγραψε ο δήμος Ζωγράφου (!), θα οικοδομήσει πολυώροφο κτήριο 45,000 τ.μ. (σε χώρο που σύμφωνα με το ΣτΕ απα-γορεύεται η δόμηση !!) που θα περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο με πολυκαταστήματα, πολύ-κινηματογράφους, γκαράζ, αποθήκες… Μα τότε τι αγόρασε ο δήμος; Την ΤΑΡΑΤΣΑ του εμπορικού κέντρου αγόρασε. Στην οποία θα έχει δικαίωμα να φυτέψει όσο γκαζόν και θάμνους θέλει (γιατί σε 2 μέτρα χώμα δεν φυτρώνει και τίποτα άλλο).

15 Οκτώβρη 2007

Μετά από επερωτήσεις στη βουλή ο Υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν του ζητήθηκαν ποτέ λεφτά για απαλλοτρίωση του κτήματος Ζωγράφου από το δήμο και ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ότι θα βγει προεδρικό διάταγμα για το χαρακτηρισμό του χώρου ως πράσινο, μόλις παραληφθεί ο φάκελος με την υπόθεση από το δήμο Ζωγράφου.

Σήμερα

Ακόμα περιμένουμε το δήμαρχο να στείλει το φάκελο. Γιατί τόση καθυστέρηση άραγε;


Γιατί πράσσινο;

Σύμφωνα με έρευνα του Instituto Nacional de Ecología http://www.ine.gob.mx/cclimatico/ingles/tlalpan.html τα ψηλά δέντρα (με μεγάλες ρίζες) απορροφούν πάνω από 30 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από τα χαμηλά δέντρα και τους θάμνους. Ας μη ξεχνάμε ότι το C0 2 είναι το υπαριθμόν 1 αέριο, υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεπώς και για τις κλιματικές αλλαγές. Σύμφωνα με το 99% των επιστημόνων η ανθρώπινη ζωή απειλείται σοβαρά αν η εκπομπή του CO2 δε μειωθεί δραστικά τα επόμενα χρόνια. Δεν πρέπει να αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια ατόμων που θεωρούν το κέρδος πάνω από το καθετί. Η ζωή μας είναι πιο σημαντική από την τσέπη τους.

Εμπορικό κέντρο;

Μιλάμε για τερατώδη αύξηση του κυκλοφοριακού (χάους) στους ήδη πηγμένους στενούς δρόμους μας. Θα γίνουμε χειρότερα από το κέντρο της Αθήνας σε ώρα αιχμής. Η άσχημη χωροταξική θέση του δήμου έχει ήδη οδηγήσει τα αιωρούμενα σωματίδια (πηγή καρκίνου και αναπνευστικών) να χτυπάνε τιμές ρεκόρ. Ας φανταστούμε τι θα γίνει μετά. Ας φανταστούμε επίσης το πόσο πιο εύκολη θα γίνει η κυκλοφορία των εργαζομένων κατοίκων του δήμου από και προς τη δουλειά τους είτε με το ΙΧ τους είτε με τα λεωφορεία. Να μη μιλήσουμε για το τι θα πάθουν τα μικρά καταστήματα – ατομικές επιχειρήσεις τις περιοχής.

Ένα χαρακτηριστικό του μπετόν είναι η τεράστια ικανότητα αποθήκευσης θερμότητας που έχει. Οι καύσωνες στην Αθήνα όλο και πυκνώνουν. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δράσεις της επιτροπής

11/2006

Πρώτη ανοικτή συνέλευση με την απόφαση σύστασης της επιτροπής και εκλογή του συντονιστικού

3/2007

Πρώτη εκδήλωση της επιτροπής στον πεζόδρομο της Γαρδένιας, και στη συνέχεια πορεία στη βίλα και γκράφιτι.

20/03/2007

Ανοιχτή σύσκεψη μαζικών φορέων και δημοτικών παρατάξεων στο πνευματικό κέντρο

7/2007

Εκδήλωση στην πλατεία γαρδένια

10/2007

Υποβλήθηκαν στα Υπουργεία Πολιτισμού, Δημόσιας Διοίκησης και ΠΕΧΩΔΕ φάκελοι μαζί με 3.500 υπογραφές με το αίτημα της επιτροπής για απαλλοτρίωση και χα-ρακτηρισμό του κτήματος ως χώρου υψηλού πράσινου

11/10/2007

Συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Ζωγράφου (πάνω από 700 άτομα)

30/10/2007

Ανοικτή λαϊκή συνέλευση (οδήγησε σε μεγάλη διεύρυνση του συντονιστικού)

24/11/2007

Πρώτη είσοδος των κατοίκων στο χώρο της βίλας. Ακολούθησε δενδροφύτευση και γλέντι.

5/12/2007

Ακτιβισμός με κόλλημα χαρτοπανό σε λεωφορεία

23/12/2007

Μπαζάρ στο χώρο της βίλας

26/02/2008

Ακτιβισμός στο ΥΠΕΧΩΔΕ με την επιτροπή Γουδή

Οι αποφάσεις της επιτροπής λαμβάνονται από την ανοικτή λαϊκή συνέλευση που συνέρχεται μία φορά το μήνα.

Την υλοποίηση των αποφάσεων την αναλαμβάνει το ανοικτό συντονιστικό που συνέρχεται 1 φορά την εβδομάδα (Τετάρτη 19:00 στο info café στην πλατεία Γαρδένια)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτική η παρουσίαση όσο και η τεκμηρίωση. Συγχαρητήρια