19 Μαρ 2008

Η Βενεζουέλα κέρδισε προσφυγή κατά της Exxon

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επέβαλε στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil, πρέπει να αρθεί, αποφάνθηκε σήμερα βρετανικό δικαστήριο.

Η Exxon έπεισε τον Ιανουάριο ένα δικαστήριο να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα μετρητά σε περίπτωση που κερδίσει μια διαιτησία για μια πετρελαιοπηγή την οποία έχασε στον πλαίσιο των εθνικοποιήσεων που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Τσάβες.

'Oμως αφού άκουσε τα επιχειρήματα της Petroleos de Venezuela (PDVSA), ο δικαστής αποφάνθηκε κατά της Exxon.

«Η απόφαση που εκδόθηκε κατά του κατηγορουμένου, της Petroelos de Venezuela, θα πρέπει να ακυρωθεί», δήλωσε στο δικαστήριο ο δικαστής Πολ Ουόκερ.

Η Exxon, η οποία είναι η μεγαλύτερη μη ελεγχόμενη από κυβέρνηση πετρελαϊκή εταιρεία βάσει της αγοραίας αξίας της, έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση, όμως οι δικηγόροι της αρνήθηκαν να κάνουν γνωστό αμέσως αν θα το πράξουν.

Οι δικηγόροι της PDVSA αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν αμέσως την απόφαση.

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στη Βρετανία, ο οποίος έφτασε λίγο μετά την απόφαση, αντέδρασε με μία μόνο λέξη όταν άκουσε το αποτέλεσμα: "Θαυμάσια".

Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι θα δώσει την Πέμπτη στη δημοσιότητα την αιτιολόγηση της απόφασής του.

Το αρχικό πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων έπληξε τα κυβερνητικά ομόλογα της Βενεζουέλας στις διεθνείς αγορές και εξόργισε τον Τσάβες, ο οποίος απείλησε να σταματήσει τις προμήθειες πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Η Exxon εξασφάλισε επίσης το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ολλανδία και στις Ολλανδικές Αντίλλες, το οποίο μπορεί τώρα να αμφισβητηθεί.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: