29 Μαρ 2008

Ομιλία Γ.Δραγασάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή τον Υπουργό, τον κ. Δούκα, να μας ενημερώνει ότι η Κίνα αγοράζει, ότι όλοι αγοράζουν.

Εμείς πουλάμε, κύριε Υπουργέ, ό,τι έχει απομείνει.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα, κύριε συνάδελφε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει αυτή την περίοδο ως μια περίοδο διεύρυνσης των ανισοτήτων, εκποίησης του ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο και κατάργησης σημαντικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ειδικά, των ασφαλισμένων.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στηρίζουμε την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη στηρίζουμε, διότι, σε συνδυασμό και με την πρόταση τη δική μας για δημοψήφισμα επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, αναδεικνύουν και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες από κοινού το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να νομοθετεί ερήμην της κοινωνίας.

Επίσης και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες αναδεικνύουν την ανάγκη για μια πιο ενεργή παρέμβαση των πολιτών, των συνδικάτων, των κινημάτων, της κοινωνίας στις εξελίξεις, ενόψει και της διεθνούς κρίσης και των αναπόφευκτων συνεπειών που θα έχουν και σε μας.

Παρατηρούμε ωστόσο –και αυτό έχει τη σημασία του τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα από τότε που οι πολίτες έδωσαν το βροντερό παρόν στις μεγάλες διαδηλώσεις, από τότε που άρχισαν πολίτες από διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους να συνεργάζονται στη βάση για τη συλλογή υπογραφών και να αναπτύσσουν κοινές δράσεις- μια επίθεση ενάντια στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και μια γενικότερη προσπάθεια ακριβώς να κτυπηθεί αυτή η διάθεση που εκδηλώνεται στη νεολαία και στον κόσμο της εργασίας γενικότερα για κοινή δράση. Και νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια, αυτή η επίθεση, όπως και να την πούμε, είναι έκδηλη και στην Αίθουσα αυτή, αλλά και στα παράθυρα ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών τις τελευταίες μέρες.

Μας λέει η Κυβέρνηση και πολλοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι υπάρχει μια νωπή εντολή προς την Κυβέρνηση την οποία αγνοούμε και για το λόγο αυτό θεωρούν ότι και η πρόταση για το δημοψήφισμα και η πρόταση μομφής είναι άστοχες προτάσεις και ορισμένοι τις χαρακτηρίζουν και επικίνδυνες.

Αυτό θα είχε κάποια βάση αν είχαμε ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο πράγματι να καθιστούσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία την κοινωνική πλειοψηφία. Γνωρίζετε ότι είστε μια μειοψηφία μέσα στην κοινωνία, που με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου γίνεται πλειοψηφία.

Εμείς και αυτό, όμως, το δεχόμαστε και θα είχε βάση το επιχείρημά σας υπό έναν όρο, ότι θα λέγατε πριν τις εκλογές αυτά που κάνετε μετά τις εκλογές. Δεν είπατε στον κόσμο ότι θα κόψετε τις επικουρικές συντάξεις, δεν είπατε στον κόσμο ότι θα πάρετε τα μέτρα που παίρνετε. Και είναι σημαντικά αυτά τα μέτρα για τον κόσμο που υφίσταται τις συνέπειες. Αντίθετα, παραπλανήσατε τον κόσμο με τα περιβόητα τρία «δεν» ή και τα τέσσερα «δεν».

Επίσης, έχουμε αλλαγή συνθηκών διεθνώς. Μας ανησυχούν όχι μόνο αυτά που κάνει η Κυβέρνηση, αλλά μας ανησυχούν και αυτά που δεν κάνει η Κυβέρνηση.

Μας ανησυχεί που δεν βλέπουμε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης που ξεκινάει από την Αμερική.

Μας είπαν ότι εκθέτοντας τις θέσεις μας ειδικότερα και τις ανησυχίες μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκθέτουμε τον Πρόεδρο. Ακόμη άκουσον-άκουσον, μας είπαν ότι δημιουργούμε πολιτικό και πολιτειακό ζήτημα. Μα, όταν ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής, ήταν Αρχηγός της Αντιπολίτευσης επισκέφθηκε πολλές φορές τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του εξέθεσε τις ανησυχίες του για πάρα πολλά θέματα. Το έκανε για να υπονομεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε ο κ. Καραμανλής;

Κάποιοι άλλοι, λίγοι ευτυχώς, αλλά δυστυχώς από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έκαναν κάποιους χαρακτηρισμούς, όπως ο κ. Λοβέρδος που τον άκουσα να χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως «σαλταδορισμό». Ο Πρόεδρος, όμως, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Παπανδρέου, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το καλοκαίρι, στις 25 Ιουλίου και 28 Αυγούστου και του εξέθεσε τις ανησυχίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ίδιου προσωπικά για τις πυρκαγιές, του διατύπωσε τις θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το περιβάλλον και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτηρίζει εκ των υστέρων τον Πρόεδρο του Κόμματός του ως «σαλταδόρο», επειδή πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή μήπως μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

Αλλά ούτε η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. δυστυχώς έμεινε αμέτοχη από αυτήν τη συγχορδία. Ο κ. Μαυρίκος από αυτό εδώ το Βήμα και άλλα στελέχη του Κ.Κ.Ε. χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα show, ως μία κίνηση εντυπωσιασμού, ως ένα διαγκωνισμό τάχατες με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το κέρδισμα των εντυπώσεων.

Πρόσφατα, όμως, πριν από ένα μήνα, η κυρία Παπαρήγα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από αίτημά της, στις 27 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας μετά, εξέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ανησυχίες του Κ.Κ.Ε. για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και γενικά στα Βαλκάνια. Το έκανε για να εντυπωσιάσει η κυρία Παπαρήγα αυτό;

Εμείς θεωρούμε ότι πολύ καλώς και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση -πολύ περισσότερο τώρα- και ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η κυρία Παπαρήγα, πήγαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όποτε έκριναν σκόπιμο να πάνε.

Και ακριβώς γι’ αυτό, πολύ καλώς πήγαμε κι εμείς να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θέσεις μας, να του εκθέσουμε τις ανησυχίες μας, όχι να του υποδείξουμε τι θα κάνει, αλλά να του ζητήσουμε να συνυπολογίσει κι αυτούς τους δικούς μας προβληματισμούς και να πάρει τις αποφάσεις του, οι οποίες θα είναι σεβαστές από όλους μας.

Προς τι, λοιπόν, αυτή η επίθεση;

Και μια και είπα για το Κ.Κ.Ε., να πω και κάτι άλλο, ακόμα πιο απαράδεκτο. Κατηγορεί σήμερα το Κ.Κ.Ε. το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη συλλογική σύμβαση που υπογράφει η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Γιατί; Παρόλο που διαφωνήσαμε, διότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συμμετέχει στη ΓΣΕΕ και στο Προεδρείο της. Το Κ.Κ.Ε. συμμετέχει στο αστικό Κοινοβούλιο και μάλιστα συμμετέχει και στο Προεδρείο του Κοινοβουλίου. Πρέπει να κατηγορήσουμε το Κ.Κ.Ε. για όποιους νόμους ψηφίζει αυτό το Κοινοβούλιο διά της πλειοψηφίας; Τι μέθοδοι είναι αυτές; Τι απολίτικοι τρόποι κριτικής είναι αυτοί; Κάντε κριτική σ’ εμάς με πολιτικούς όρους.

Ολοκληρώνοντας, θα έλεγα το εξής: Όλα αυτά καταδεικνύουν ακριβώς ότι πρόκειται για μία ανησυχία και μία αμηχανία η οποία έχει προκληθεί σε ορισμένους χώρους –και στην Κυβέρνηση και σε κόμματα της Αντιπολίτευσης- πρώτον λόγω της δυναμικής που εμφανίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δεύτερον και κυριότερον, λόγω της δυναμικής της κοινής δράσης που εμφανίζεται στη βάση ανάμεσα σε οπαδούς και φίλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του Κ.Κ.Ε., του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ανένταχτους πολίτες, ακόμα και πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία.

Εμείς δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτή τη δυναμική που τόση ανησυχία έχει προκαλέσει σε όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σ’ αυτήν την κοινωνία.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: