26 Μαρ 2008

Καταψηφίζει η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

26/3/2008

ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Ύστερα από μια κινητικότητα παρασκηνίου και κάτω από ένα καθεστώς βιασύνης εντελώς αδικαιολόγητο, από τις εξελίξεις, η πλειοψηφία του προεδρείου της ΓΣΕΕ αποφάσισε να υπογράψει κατ’ αρχήν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για το 2008 και το 2009.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση εξέφρασε τη ριζική διαφωνία της και θα καταψηφίσει αυτή την επαχθή συμφωνία, διότι είναι πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και τις δυνατότητες του συνδικαλιστικού κινήματός. Για μια ακόμη φορά η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποδεικνύεται ότι βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Οι εργαζόμενοι, με αυτή τη σύμβαση, θα παραμείνουν απροστάτευτοι από το κύμα ακρίβειας, που διαρκώς διογκώνεται, ενώ οι εργοδότες θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να αυγαταίνουν τα τεράστια κέρδη τους.

Πρόκειται επιεικώς για ολέθριο λάθος της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και από άποψη τακτικής αλλά και από άποψη περιεχομένου.

Από άποψη τακτικής, διότι η πολιτική και η κοινωνική αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί πιέζει αφόρητα κυβέρνηση και εργοδότες, προς ένα καλύτερο αποτέλεσμα που δεν αξιοποιείται, ενώ η υπογραφή της συμφωνίας λειτουργεί εκτονωτικά. Σ’ αυτήν ακριβώς τη φάση έπρεπε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια γενναία αναδιανομή εισοδήματος, σε βάρος του κεφαλαίου και σε όφελος της εργασίας.

Από άποψη ουσίας είναι απαράδεκτη η συμφωνία, διότι αναφερόμαστε στο κατώτερο μισθό, ο οποίος είναι σε επίπεδα εξαθλίωσης, ο οποίος βρίσκεται στο 54% του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού μισθού και στο 50% του μέσου μισθού και ο οποίος αφορά κυρίως τους ΝΕΟΥΣ εργαζόμενους.

Η συμφωνία λοιπόν που δίνει 1 ευρώ την ημέρα στο ημερομίσθιο για το πρώτο εννιάμηνο, 4,45% σε μέσα επίπεδα για το 2008 και 3,66% για το 2009, απλά συντηρεί το επίπεδο φτώχειας στον κατώτερο μισθό.

Επιπλέον, η μη ύπαρξη ρήτρας για την περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού, η παγιοποίηση της χορήγησης αυξήσεων ανά οχτάμηνο και η διετής διάρκεια της σύμβασης, αποτελούν πρόσθετα αρνητικά στοιχεία.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ να μην εγκρίνει αυτή την συμφωνία και να συνεχίσει τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να ανατρέψουν στην πράξη αυτή τη συμφωνία, μέσα από τις κλαδικές τους Συμβάσεις. Να ανατρέψουν τη λογική του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος επιθυμεί, μάταια βέβαια, να επιβάλει την ταξική ειρήνη, φιλοδοξώντας να παίξει το ρόλο του συνεχιστή του μακαρίτη του Λάσκαρη, ο οποίος ήθελε να καταργήσει την πάλη των τάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: