29 Απρ 2008

Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18


Ως Νεολαία Συνασπισμού διαφωνούμε πλήρως με τα σχέδια της κυβέρνησης της Ν.Δ για κατάργηση όλων των αναβολών και για υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 τους χρόνια.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των νέων , ενώ έρχονται σε μια στιγμή που οι αγώνες τους έχουν δυσκολέψει την κυβέρνηση στην εφαρμογή των αντιδραστικής της πολιτικής, η οποία και ψάχνει τον τρόπο αντιμετώπισης και χειραγώγησής τους. Με την υποχρεωτική είσοδο των νέων στο στρατό μετά το σχολείο, η κυβέρνηση έχει ως σκοπό να εγχαράξει στους νέους τις «αξίες» της πειθαρχίας και της υπακοής και να δημιουργήσει έτσι πειθαρχημένους πολίτες που θα συναινούν στις αντιδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της εκάστοτε εξουσίας.

Το κεντρικό επιχείρημα της ΝΔ για υποχρεωτική στράτευση στα 18 είναι ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα διακόπτεται η ακαδημαϊκή ή η επαγγελματική καριέρα των νέων. Θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπονται να μιλήσουν για παιδεία και εργασία, τη στιγμή που η ανεργία των νέων καλπάζει, τη στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία και η μερική απασχόληση αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, τη στιγμή που η δημόσια παιδεία υποχρηματοδοτείται και διαρκώς απαξιώνεται.

Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε νέου να επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο σπουδών του και τον χρόνο στράτευσής του, ενώ συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό, για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες , για καθιέρωση ισόχρονης με τη στρατιωτική, εναλλακτικής κοινωνικής θητείας, καθώς και για εκδημοκρατισμό του στρατού.

8 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

ας ελπισουμε να μην εφαρμοστει ποτε αυτη η προταση....

Ανώνυμος είπε...

"Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε νέου να επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο σπουδών του και τον χρόνο στράτευσής του"

Είναι ή δεν είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα ενός νέου/νέας να επιλέξει αν θα στρατευτεί ή όχι?

Θα με ενδιέφερε πολύ η τοποθέτηση της νεολαίας ΣΥΝ σε αυτή την ερώτηση.

Ανώνυμος είπε...

Στον ανώνυμο:

Μα γι αυτό και πρέπει να διεκδικηθεί η αξιοπρεπής εναλλακτική θητεία, με ότι αυτό συνεπάγεται (εξίσωση διάρκειας κλπ)

Εκτός και αν μιλάς για την περίπτωση της ολικής άρνησης.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργη κατά τη γνώμη μου οποιαδήποτε μορφή υποχρεωτικής εργασίας, είτε στρατιωτική θητεία είναι αυτή, είτε εναλλακτική θητεία, αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να επιλέξει ελεύθερα την εργασία του.

Θα ήθελα λοιπόν να διευκρινίσετε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε μαζί μου.

Αν συμφωνείτε, θα πρέπει να παλέψετε για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας και όχι απλά για τη μείωση της.

Αν διαφωνείτε, αντιφάσκετε με τον εαυτό σας γράφοντας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε νέου να επιλέξει το χρόνο στράτευσης του.

Αν δεν είναι δικαίωμα το "αν" γιατί να είναι το "πότε"?

Ανώνυμος είπε...

Στον ανώνυμο:

Να διευκρινήσω ότι εκπροσωπώ την αφεντιά μου μοναχά.

Πολύ σωστά τα γράφεις. Έτσι θα πρέπει να γίνεται. Νομίζω η αριστερά, εν γένει, δε θέλω να αδικήσω κανένα, στηρίζει τα δικαιώματα των αντιρησιών συνείδησης. Επίσης έχω την εντύπωση ότι έχει στηρίξει και μεμονομένες περιπτώσης άρνησης στράτευσης, όχι όμως, ας πούμε, οικουμενικά το αίτημα όπως το θέτεις.

Προσωπικά έχω κάποιους προβληματισμούς.

Όπως εναντιωνόμαστε ως ελεύθεροι άνθρωποι στον μιλιταρισμό, έτσι θα έπρεπε και να αιτούμαστε τον αφοπλισμό και τη διάλυση των στρατών παγκοσμίως. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό; έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο; Η μήπως προαπαιτείται μια μακροχρόνια διαδικασία σταδιακής αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών, συναδέλφωσης των λαών, ανοίγματος των συνόρων κλπ;

Ανώνυμος είπε...

Όπως εναντιωνόμαστε ως ελεύθεροι άνθρωποι στον μιλιταρισμό, έτσι θα έπρεπε και να αιτούμαστε τον αφοπλισμό και τη διάλυση των στρατών παγκοσμίως. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό; έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο; Η μήπως προαπαιτείται μια μακροχρόνια διαδικασία σταδιακής αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών, συναδέλφωσης των λαών, ανοίγματος των συνόρων κλπ;

Συμφωνώ 100%.

Μιλάω όμως για κατάργηση της θητείας, όχι του στρατού. Πέρα απ' το αν είναι πρακτικά εφικτή η δημιουργία πλήρως εθελοντικού στρατού, εσύ συμφωνείς ότι αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποιαδήποτε μορφή υποχρεωτικής θητείας/εργασίας?

Ανώνυμος είπε...

Στον ανώνυμο:

Δεν μπορώ να απαντήσω αρνητικά σε αυτό το ερώτημα που μου θέτεις. Παρ΄όλα αυτά πιστεύω ότι όσο υπάρχει στρατός καλό θα είναι να επανδρώνεται από ελεύθερους πολίτες και όχι από μιλιταριστικά ανδρίκελα. Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Επίσης ευνόητη είναι και η συνεπαγωγή επαναπροσδιορισμού τόυ θεσμού και πρώτα και κύρια ο εκδημοκρατισμός του. Πρέπει να γίνει σαφές ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας δεν χάνουμε την ιδιότητά μας ως πολίτες και γι' αυτό κανένα στρατοδικείο δεν είναι αρμόδιο να μας εξετάσει.

Άλλωστε οι πολιτοφυλακές ήταν αυτές που σήκωναν τη σημαία της εξέγερσης από τη γαλλική επανάσταση, τον ισπανικό εμφύλιο, την κατοχή στο Ιράκ..

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να απαντήσω αρνητικά σε αυτό το ερώτημα που μου θέτεις.

Χαίρομαι. Νομίζω ότι κάποτε η αριστερά θα πρέπει να κάνει ένα βήμα εμπρός και να υποστηρίξει την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας παράλληλα με τα αιτήματα για παγκόσμιο αφοπλισμό, απόσυρση των δυνάμεων που εντάσσονται στις νατοϊκές αποστολές, εκδημοκρατισμό του στρατού, ελεύθερο συνδικαλισμό, κλπ.


Παρ΄όλα αυτά πιστεύω ότι όσο υπάρχει στρατός καλό θα είναι να επανδρώνεται από ελεύθερους πολίτες και όχι από μιλιταριστικά ανδρίκελα. Οι λόγοι είναι ευνόητοι.

Οι αμυντικές ανάγκες είναι τέτοιες που είτε με θητεία, είτε χωρίς, μόνιμα στελέχη είναι απαραίτητο να υπάρχουν. Επιπλέον δε νομίζω ότι η θητεία λειτουργεί ως εχέγγυο δημοκρατίας. Τη χούντα της 21ης
Απριλίου δεν τη σταμάτησαν οι φαντάροι. Σημασία λοιπόν έχει τα
μόνιμα στελέχη να διέπονται από δημοκρατικές αντιλήψεις και να
νιώθουν μέρος του λαού.

Η αριστερά κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να απευθύνεται και στους
στρατιωτικούς, ειδικά στους χαμηλόβαθμους.