31 Μαρ 2008

Ανακλήθηκε η απόλυση του συναδέλφου

Το Σάββατο 22/3 στις 11 π.μ. βρεθήκαμε έξω από το βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, μπλοκάροντας τη λειτουργία του. Διαμαρτυρηθήκαμε για την απόλυση συναδέλφου μας που έγινε στις 14/3. Ο συνάδελφος απολύθηκε επειδή, στις 13/3, συμμετείχε στην ΑΠΕΡΓΙΑ των courier, ντελιβεράδων, εξωτερικών υπαλλήλων που είχε κηρύξει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).
Ανάλογο μπλοκάρισμα για πολλές ώρες είχε γίνει και την Τετάρτη 19/3, ημέρα της Πανεργατικής Απεργίας.

Εκατό περίπου άτομα (βιβλιοϋπάλληλοι, courier, συμπαραστάτες) με τα πανώ των σωματείων (ΣΒΕΟΔ και Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής) κλείσαμε τις πόρτες του βιβλιοπωλείου. Με προκηρύξεις και ντουντούκα ενημερώναμε τους πελάτες και τους περαστικούς, καλώντας τους να μας συμπαρασταθούν. Η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας ήταν πολλή μεγάλη, το βιβλιοπωλείο νέκρωσε.

Αντιπροσωπεία από τα δύο σωματεία μαζί με τον απολυμένο είχαν συνάντηση με τη νομική σύμβουλο της εταιρείας Καλλέργη Ασπ., η οποία δήλωσε ότι, "η εταιρεία, ό,τι έχει να πει, θα το πει τη Δευτέρα στην τριμερή συνάντηση στην Επιθ. Εργασίας".
Στις 1.00 μ.μ., και ενώ η διαμαρτυρία - αποκλεισμός συνεχιζόταν κανονικά, η νομική σύμβουλος της εταιρείας κάλεσε εκ νέου την αντιπροσωπεία των σωματείων και τον απολυμένο συνάδελφο και τους ανακοίνωσε ότι, "η εταιρεία δέχεται να κάνει επαναπρόσληψη την Τετάρτη το πρωί, αρκεί να λήξει τώρα ο αποκλεισμός".

Από χτες ο συνάδελφός μας βρίσκεται πάλι στη δουλειά. Μια σημαντική ΝΙΚΗ για όλους μας! Η εκδικητική απόλυση δεν πέρασε. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία δεν πέρασαν.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν. Να σημειώσουμε ότι, το Σάββατο στη διαμαρτυρία βρέθηκαν μαζί μας και συνάδελφοι που εργάζονταν στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ το 1994. Οι συνάδελφοι αυτοί είχαν τότε συμμετάσχει στην απεργία των 13 ημερών που πέτυχε την επαναπρόσληψη 5 απολυμένων συναδέλφων.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑΡΑΧΗ!


Πέμπτη 27/3/08

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

Λόντου 6 (β’ όροφος) Εξάρχεια, ΤΗΛΕΦ.: 210-3820537, e-mail: sylyp_vivliou@yahoo.gr

METRO Athens overnight

To METRO Athens overnight project ξεκίνησε ως μια κίνηση διεκδίκησης της μεταμεσονύκτιας λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας στις 31 Ιανουαρίου 2008 μέσα από την πλατφόρμα του δημοφιλούς Facebook.
Μέσα σε 1 μόλις μήνα η κίνηση στο facebook συγκέντρωσε πάνω από 10.000 μέλη τα οποία υποστήριξαν το - για πολλούς κατοίκους του λεκανοπεδίου - αναγκαίο μέτρο της επέκτασης της λειτουργίας του Μετρό σε μεταμεσονύκτιες ώρες. Η υποστήριξη συνεχίζεται αμείωτα, ωστόσο διαφαίνεται η άμεση ανάγκη περαιτέρω προώθησης της κίνησης αυτής.
Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή κίνηση συλλογής υπογραφών, η οποία είναι διαθέσιμη στο από τις 27 Μαρτίου 2008.

Αφίσα του Εγκέλαδου Πολιτικών Μηχανικών


Ο Εγκέλαδος είναι το σχήμα του ΔΑΡΑΣ στους Πολιτικούς Μηχανικούς

Το νέο περιοδικό του 2πρ Μαθηματικού


To 2πρ είναι το σχήμα του Δικτύου στο Μαθηματικό
www.2pr.daras. gr

29 Μαρ 2008

2πρ στο Μαθηματικό Αθήνας

To 2πρ είναι το σχήμα του Δικτύου στο Μαθηματικό
www.2pr.daras. gr

Ομιλία Γ.Δραγασάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή τον Υπουργό, τον κ. Δούκα, να μας ενημερώνει ότι η Κίνα αγοράζει, ότι όλοι αγοράζουν.

Εμείς πουλάμε, κύριε Υπουργέ, ό,τι έχει απομείνει.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα, κύριε συνάδελφε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει αυτή την περίοδο ως μια περίοδο διεύρυνσης των ανισοτήτων, εκποίησης του ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο και κατάργησης σημαντικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ειδικά, των ασφαλισμένων.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στηρίζουμε την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη στηρίζουμε, διότι, σε συνδυασμό και με την πρόταση τη δική μας για δημοψήφισμα επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, αναδεικνύουν και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες από κοινού το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να νομοθετεί ερήμην της κοινωνίας.

Επίσης και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες αναδεικνύουν την ανάγκη για μια πιο ενεργή παρέμβαση των πολιτών, των συνδικάτων, των κινημάτων, της κοινωνίας στις εξελίξεις, ενόψει και της διεθνούς κρίσης και των αναπόφευκτων συνεπειών που θα έχουν και σε μας.

Παρατηρούμε ωστόσο –και αυτό έχει τη σημασία του τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα από τότε που οι πολίτες έδωσαν το βροντερό παρόν στις μεγάλες διαδηλώσεις, από τότε που άρχισαν πολίτες από διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους να συνεργάζονται στη βάση για τη συλλογή υπογραφών και να αναπτύσσουν κοινές δράσεις- μια επίθεση ενάντια στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και μια γενικότερη προσπάθεια ακριβώς να κτυπηθεί αυτή η διάθεση που εκδηλώνεται στη νεολαία και στον κόσμο της εργασίας γενικότερα για κοινή δράση. Και νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια, αυτή η επίθεση, όπως και να την πούμε, είναι έκδηλη και στην Αίθουσα αυτή, αλλά και στα παράθυρα ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών τις τελευταίες μέρες.

Μας λέει η Κυβέρνηση και πολλοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι υπάρχει μια νωπή εντολή προς την Κυβέρνηση την οποία αγνοούμε και για το λόγο αυτό θεωρούν ότι και η πρόταση για το δημοψήφισμα και η πρόταση μομφής είναι άστοχες προτάσεις και ορισμένοι τις χαρακτηρίζουν και επικίνδυνες.

Αυτό θα είχε κάποια βάση αν είχαμε ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο πράγματι να καθιστούσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία την κοινωνική πλειοψηφία. Γνωρίζετε ότι είστε μια μειοψηφία μέσα στην κοινωνία, που με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου γίνεται πλειοψηφία.

Εμείς και αυτό, όμως, το δεχόμαστε και θα είχε βάση το επιχείρημά σας υπό έναν όρο, ότι θα λέγατε πριν τις εκλογές αυτά που κάνετε μετά τις εκλογές. Δεν είπατε στον κόσμο ότι θα κόψετε τις επικουρικές συντάξεις, δεν είπατε στον κόσμο ότι θα πάρετε τα μέτρα που παίρνετε. Και είναι σημαντικά αυτά τα μέτρα για τον κόσμο που υφίσταται τις συνέπειες. Αντίθετα, παραπλανήσατε τον κόσμο με τα περιβόητα τρία «δεν» ή και τα τέσσερα «δεν».

Επίσης, έχουμε αλλαγή συνθηκών διεθνώς. Μας ανησυχούν όχι μόνο αυτά που κάνει η Κυβέρνηση, αλλά μας ανησυχούν και αυτά που δεν κάνει η Κυβέρνηση.

Μας ανησυχεί που δεν βλέπουμε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης που ξεκινάει από την Αμερική.

Μας είπαν ότι εκθέτοντας τις θέσεις μας ειδικότερα και τις ανησυχίες μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκθέτουμε τον Πρόεδρο. Ακόμη άκουσον-άκουσον, μας είπαν ότι δημιουργούμε πολιτικό και πολιτειακό ζήτημα. Μα, όταν ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής, ήταν Αρχηγός της Αντιπολίτευσης επισκέφθηκε πολλές φορές τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του εξέθεσε τις ανησυχίες του για πάρα πολλά θέματα. Το έκανε για να υπονομεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε ο κ. Καραμανλής;

Κάποιοι άλλοι, λίγοι ευτυχώς, αλλά δυστυχώς από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έκαναν κάποιους χαρακτηρισμούς, όπως ο κ. Λοβέρδος που τον άκουσα να χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως «σαλταδορισμό». Ο Πρόεδρος, όμως, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Παπανδρέου, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το καλοκαίρι, στις 25 Ιουλίου και 28 Αυγούστου και του εξέθεσε τις ανησυχίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ίδιου προσωπικά για τις πυρκαγιές, του διατύπωσε τις θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το περιβάλλον και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτηρίζει εκ των υστέρων τον Πρόεδρο του Κόμματός του ως «σαλταδόρο», επειδή πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή μήπως μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

Αλλά ούτε η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. δυστυχώς έμεινε αμέτοχη από αυτήν τη συγχορδία. Ο κ. Μαυρίκος από αυτό εδώ το Βήμα και άλλα στελέχη του Κ.Κ.Ε. χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα show, ως μία κίνηση εντυπωσιασμού, ως ένα διαγκωνισμό τάχατες με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το κέρδισμα των εντυπώσεων.

Πρόσφατα, όμως, πριν από ένα μήνα, η κυρία Παπαρήγα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από αίτημά της, στις 27 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας μετά, εξέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ανησυχίες του Κ.Κ.Ε. για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και γενικά στα Βαλκάνια. Το έκανε για να εντυπωσιάσει η κυρία Παπαρήγα αυτό;

Εμείς θεωρούμε ότι πολύ καλώς και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση -πολύ περισσότερο τώρα- και ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η κυρία Παπαρήγα, πήγαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όποτε έκριναν σκόπιμο να πάνε.

Και ακριβώς γι’ αυτό, πολύ καλώς πήγαμε κι εμείς να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θέσεις μας, να του εκθέσουμε τις ανησυχίες μας, όχι να του υποδείξουμε τι θα κάνει, αλλά να του ζητήσουμε να συνυπολογίσει κι αυτούς τους δικούς μας προβληματισμούς και να πάρει τις αποφάσεις του, οι οποίες θα είναι σεβαστές από όλους μας.

Προς τι, λοιπόν, αυτή η επίθεση;

Και μια και είπα για το Κ.Κ.Ε., να πω και κάτι άλλο, ακόμα πιο απαράδεκτο. Κατηγορεί σήμερα το Κ.Κ.Ε. το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη συλλογική σύμβαση που υπογράφει η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Γιατί; Παρόλο που διαφωνήσαμε, διότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συμμετέχει στη ΓΣΕΕ και στο Προεδρείο της. Το Κ.Κ.Ε. συμμετέχει στο αστικό Κοινοβούλιο και μάλιστα συμμετέχει και στο Προεδρείο του Κοινοβουλίου. Πρέπει να κατηγορήσουμε το Κ.Κ.Ε. για όποιους νόμους ψηφίζει αυτό το Κοινοβούλιο διά της πλειοψηφίας; Τι μέθοδοι είναι αυτές; Τι απολίτικοι τρόποι κριτικής είναι αυτοί; Κάντε κριτική σ’ εμάς με πολιτικούς όρους.

Ολοκληρώνοντας, θα έλεγα το εξής: Όλα αυτά καταδεικνύουν ακριβώς ότι πρόκειται για μία ανησυχία και μία αμηχανία η οποία έχει προκληθεί σε ορισμένους χώρους –και στην Κυβέρνηση και σε κόμματα της Αντιπολίτευσης- πρώτον λόγω της δυναμικής που εμφανίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δεύτερον και κυριότερον, λόγω της δυναμικής της κοινής δράσης που εμφανίζεται στη βάση ανάμεσα σε οπαδούς και φίλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του Κ.Κ.Ε., του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ανένταχτους πολίτες, ακόμα και πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία.

Εμείς δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτή τη δυναμική που τόση ανησυχία έχει προκαλέσει σε όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σ’ αυτήν την κοινωνία.

Ευχαριστώ.

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ»


Απο την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή

Για το περιεχόμενο της συζήτησης:

«Ακούγοντας κανείς τις τοποθετήσεις ιδιαίτερα των βουλευτών της ΝΔ αλλά και τοποθετήσεις κάποιων δημοσιογράφων σε ιδιωτικά κανάλια θα νόμιζε ότι αυτές τις μέρες το μόνο θέμα είναι ο ανταγωνισμός των κομμάτων και ιδιαίτερα μεταξύ Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ. Όροι από το σκάκι, ματ, πατ, ρουά, ρεν, φορσέ. Όροι από το ποδόσφαιρο, πέναλτι, γκολ, κίτρινη κάρτα, αποβολή. Ακόμα μερικοί μίλησαν για καλλιστεία και «μις Ελλάς».

Ξεχνούν ή θέλουν να ξεχάσουν ή θέλουν η κοινωνία να ξεχάσει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι το δικαίωμα των ανθρώπων που κλείνουν τον εργασιακό τους κύκλο, που θέλουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους- αντικειμενικά όχι στην πιο εύκολη- να ζήσουν ευτυχισμένα, με αξιοπρέπεια, με αυτοεκτίμηση, όχι σα ζητιάνοι.

Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου πιο εύστοχα από όλους μας το πραγματικό περιεχόμενο της συζήτησης το έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην παρέμβαση που έκανε προχθές στο «Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Φτώχειας» :

«Πίσω από τις βιτρίνες των μεγάλων εμπορικών δρόμων, στις οποίες αντικατοπτρίζεται ο πλούτος, υπάρχει ένας άλλος κόσμος. Είναι ο κόσμος των αποκλεισμένων και των κοινωνικά περιθωριοποιημένων, των θυμάτων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των μεταναστών, της αδήλωτης εργασίας και των νέων της ανεργίας, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανασφάλιστων. Ένας κόσμος απόγνωσης, απελπισίας και ζόφου. Ο κόσμος της φτώχειας.»

Γι’ αυτούς δίνει αυτές τις μέρες τη μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η κυβέρνηση επιδίωξε να περάσει στα γρήγορα το ασφαλιστικό, μέσα στην απεργία των δημοσιογράφων, νύχτα όπως ο παράνομος, το νομοσχέδιο. Στα γρήγορα. Μέσα σε τρεις μέρες. Με συνεδριάσεις που έληγαν στις 4 το πρωί και ξαναξεκίναγαν στις 8 το πρωί.

Είπαμε «δεν θα της το επιτρέψουμε». Ξέρουμε να πολεμάμε.

Και από τη Δευτέρα μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα και το νομοσχέδιο δεν έχει περάσει.

Κι ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει κοινοβουλευτική ομάδα για να πανηγυρίσει την ψήφισή του. Κι αντί για πάρτι θύμιζε περισσότερο μνημόσυνο. Και η πρωθυπουργική ομιλία, έκθεση παραπόνων για το ΣΥΡΙΖΑ.

Και το θέμα δεν είναι η μία, οι δύο , οι τρεις βδομάδες. Είναι ότι αυτό το διάστημα έγινε μια μεγάλη διεργασία στην κοινωνία. Κι έχουμε το 80% των πολιτών ενάντια. Κι έχουμε την πλειοψηφία των οπαδών της ΝΔ ενάντια .

Και το θέμα δεν είναι μόνο μια γενική διεργασία. Είναι ότι έχει ξεκινήσει, μέσα από μια πανελλαδική συγκροτημένη δράση, ένα λαϊκό δημοψήφισμα που μπορεί να φέρει εκατομμύρια υπογραφές που θα ακυρώσουν πολιτικά και ηθικά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Καραμανλή – Τσιτουρίδη – Μαγγίνα – Πετραλιά και θα του επιφυλάξουν ακριβώς την ίδια τύχη με την τροποποίηση του άρθρου 16.»

Για τη στάση της ΝΔ στο δημοψήφισμα:

« Είπε ο πρωθυπουργός χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στη ΝΔ ότι : « Δεν απαντιέται με ένα «ναι» ή ένα «όχι» ένας νόμος που αντιμετωπίζει δεκάδες ζητήματα».

Λυπάμαι. Έχουμε ένα Πρωθυπουργό που αγνοεί το Σύνταγμα. Ή από τα 120 άρθρα του κουράστηκε και σταμάτησε στο άρθρο 43. Γιατί το άρθρο 44 λέει ακριβώς αυτό που εκείνος αποκλείει. Ότι σε σοβαρό νομοσχέδιο για κοινωνικά θέματα ο λαός μπορεί να απαντήσει με ένα «ναι» ή «όχι»: «Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.»

Είναι ριψοκίνδυνο να έχουμε ένα πρωθυπουργό που δεν γνωρίζει το Σύνταγμα.

Και είναι αστείο να αγνοεί το άρθρο 44 του Συντάγματος ως Πρωθυπουργός για τα δικαιώματα σύνταξης των πολιτών και να επικαλείται ακριβώς το ίδιο άρθρο, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν υπέγραφε την ενεργοποίηση ακριβώς του ίδιου άρθρου 44 για τις ταυτότητες κάτω από τα εξαπτέρυγα και τα λιβανιστήρια του σημερινού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Η διαφορά μας, κ. Καραμανλή, είναι ότι εσείς υπογράψατε για το άρθρο 44 χωρίς φωτογράφους και στείλατε την υπογραφή σας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω του Αρχιεπισκόπου, ενώ εμείς παρουσία του φωτογράφου και πρόσωπο με πρόσωπο.

Τώρα, αν θέλει να μάθει τι σημαίνει ένα «όχι» - γιατί ένα συντριπτικό «όχι» θα υπάρξει σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα - ας ρωτήσει τον Μπαρόζο, Πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. ή τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί - τι σημαίνει το «όχι» της Γαλλίας για το Ευρωσύνταγμα που είχε ρυθμίσεις, όχι μόνο στο ασφαλιστικό αλλά σε όλα τα πολιτικά ζητήματα, όχι για μια χώρα όπως η Ελλάδα, αλλά για 27 χώρες. Το οδήγησε στα αρχεία των ιστορικών.»

«Καλώς τα παιδιά»

«Ορισμένοι από τη ΝΔ, αλλά δυστυχώς και από το ΠΑΣΟΚ, ανέλαβαν αυτόκλητα να παραστήσουν τους Ηρακλείς του Προέδρου της Δημοκρατίας για την συνάντηση που ζήτησε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ήταν γνωστό για ποιο λόγο θα πηγαίναμε. Ο Πρόεδρος, αν βρισκόταν σε παγίδα, μπορούσε να αναβάλει την συνάντηση. Μπορούσε να μη είχε τη γνωστή του ευγένεια, όταν μας υποδέχθηκε λέγοντας μας «Καλώς τα παιδιά» ή «θα σας ακούσω με προσοχή» ή κάτι τέτοιο. Μπορούσε να μη κάνει μια εξαιρετικά σοβαρή και υπεύθυνη από τη μεριά του συζήτηση μαζί μας.

Το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Παραβιάζει τα άρθρα 22 και 25 του Συντάγματος για την κοινωνική ασφάλιση και το κοινωνικό κράτος.

Δεν δεχόμαστε μαθήματα συνταγματικού σαβουάρ βιβρ από τη δεξιά ή από άλλους εκφραστές του δικομματισμού, στη Βουλή ή από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Μαθήματα παίρνουμε από τους αγωνιστές της αριστεράς που έχουν δώσει μάχες και αίμα για να περάσουν, όσο πέρασαν, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα στο Σύνταγμα. Από όσους πέρασαν από το ΕΑΤ- ΕΣΑ, από το Παρθένι, από το Λακκί, από τα Γιούρα, από τις εξορίες στη Γρανίτσα, στο Θερμιο κι αλλού, από τους νεκρούς του Πολυτεχνείου για να υπάρχουν κάποια δικαιώματα και κάποιες δυνατότητες στο σημερινό Σύνταγμα άμυνας της κοινωνίας.

Δεν δεχόμαστε μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου από όσους αγωνίζονται για να κατακρημνίσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος για δημόσια και δωρεάν Πανεπιστήμια, ελεύθερα από κερδοσκοπία. Η αριστερά, εκτιμώντας πάντα τις απόψεις των έγκριτων συνταγματολόγων, συνταγματικό δίκαιο μαθαίνει στους δρόμους.

Γι ‘ αυτό,

- για την νοσηλεύτρια, μητέρα ανήλικου που πληρώνεται με 400 € χωρίς ασφάλιση

- για τον συνταξιούχο του ΙΚΑ με σύνταξη κάτω από 500€

- για τον ζωγράφο ή τον γλύπτη που δεν παίρνει σύνταξη

- για τον υπάλληλο του Σουπερμάρκετ που οι μεγάλες αλυσίδες του κολλούν τα μισά ένσημα από όσα δικαιούται,

εμείς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα πάμε, κι αν χρειασθεί θα ξαναπάμε, και θα ξαναπάμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κι όπου αλλού χρειασθεί.»

Για την Πρόταση Δυσπιστίας

«Σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές και υπουργοί που μίλησαν εδώ, αλλά και ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προσπάθησαν να πουν ότι ούτε η πρόταση δημοψηφίσματος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ούτε η πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν σημασία. Είναι αποτελέσματα μονάχα ενός κομματικού ανταγωνισμού.

Εμείς αισθανόμαστε αποκρουστικότητα για τον ανταγωνισμό των κομμάτων στο πεδίο της διαφθοράς. Για τους διαγκωνισμούς ποιος θα έχει την εύνοια του κατεστημένου. Για τον συνωστισμό στις δεξιώσεις του αμερικανού πρεσβευτή. Για κομματικές συγκρούσεις με «τα ψεύτικα λόγια, τα μεγάλα», που δυστυχώς ακούγαμε συνεχώς και αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Καλωσορίζουμε όμως τον ανταγωνισμό, την άμιλλα σε θετικές ενέργειες που ανταποκρίνονται έστω και σε ένα επιμέρους αίτημα της κοινωνίας μας.

Και θεωρούμε ότι δεν είναι αδυναμία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά δύναμη μας όταν διαμορφώνουμε πολιτικές δυναμικές τις οποίες ακολουθούν κι άλλοι πολιτικοί φορείς. Και δεν μας ενδιαφέρουν οι προθέσεις τους, δεν είμαστε οι καλύτεροι ψυχαναλυτές ούτε είναι ο ρόλος μας αυτός. Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό μένει στο τέλμα. Και η κοινωνία κινείται.»

«Όλοι μαζί» «Όλοι εναντίον όλων»

Δεν αιφνιδιαζόμαστε από την θορυβώδη αντίδραση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του συστήματος όλου απέναντι στον ανερχόμενο πολιτικό ρόλο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Για να πούμε την αλήθεια, την θεωρούμε δικαιολογημένο. Ξέρουν ότι η νέα πλειοψηφία δεν σχηματίζεται για να αλλάξει ο τίτλος κάποιου από τους πρωταγωνιστές του δικομματισμού. Διαμορφώνεται όχι για να γονατίσει στο κατεστημένο, αλλά για να το ανατρέψει.

Είμαστε όμως εμβολιασμένοι. Όταν ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς αναγεννούνταν μέσα στις τεράστιες κινητοποιήσεις για το άρθρο 16, με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ενάντια μας, ήμασταν «έκνομοι», «εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου», «κουκουλοφόροι» και σε ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς είχαν σταθμεύσει αδυσώπητοι εισαγγελείς απέναντί μας.

Σήμερα είμαστε «αντισυνταγματικοί», «σαλταδόροι», «παιδάκια», «αγενείς». Μια από τα ίδια. Αλλά και μια προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής δράσης, ενσωμάτωσης μας σε ένα πολιτικό σκηνικό που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του με το σύνθημα «όλοι εναντίον όλων».

Όχι, εμείς αντίθετα βιώνουμε και προωθούμε το «όλοι μαζί».

Νοιώθω εξαιρετικά ευχάριστα όταν τη στιγμή που υπέγραφα την έκκληση για το ασφαλιστικό έρχονταν χαρτιά με δεκάδες υπογραφές συνταξιούχων αξιωματικών από του Παπάγου, οι περισσότεροι ψηφοφόροι μέχρι τώρα της ΝΔ. Για να προστεθούν στις υπογραφές εργατών, αγροτών, μικροεπιχειρηματιών, νέων,

«Όλοι μαζί». Στο μεγάλο λαϊκό ρεύμα γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ που ενώνει από τα κάτω τους αριστερούς, σοσιαλιστές, οικολόγους νέους, πολίτες που έρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

«Όλοι μαζί» για να φύγει από το γερασμένο δικομματικό πολιτικό σκηνικό και να έρθουν νέες δυνάμεις, που έχει τη δυνατότητα πλουσιοπάροχα να προσφέρει η νεολαία, στο πολιτικό σκηνικό και στη διακυβέρνηση του τόπου.

«Όλοι μαζί» για να μαζέψουμε εκατομμύρια υπογραφές για το δικαίωμα στην ασφάλεια και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Όλοι μαζί» όχι για να γίνει κάτι «στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν», όπως ακούστηκε χθες. Αλλά για να αποσυρθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ, αφού δεν αποσύρει το νομοσχέδιο. Σε μια μεγάλη λαϊκή μάχη για να πέσει η Κυβέρνηση Καραμανλή, πριν πουλήσει τον ΟΤΕ στους γερμανούς , τα λιμάνια στους Κορεάτες, την Ολυμπιακή αλλού, πριν επιτεθεί και σε άλλους εργαζόμενους, πριν ανοίξει παράνομα Πανεπιστήμια σε σοκάκια γύρω από την Ομόνοια.

«Όλοι μαζί» για την άνοιξη της αριστεράς που έρχεται στην χώρα.

28 Μαρ 2008

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

Σχετικά με την πώληση του 19% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, επισημαίνει:

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, επιτίθεται στον ΟΤΕ. Το όχημα αυτήν την φορά είναι η MIG και η πώληση του 19% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το κερδοσκοπικό παιχνίδι που στήθηκε υπέρ της MIG μετατρέποντας τον εαυτό της σε ατζέντη συγκεκριμένων συμφερόντων. Μαζί επιτίθεται στους εργαζόμενους και στην κοινωνία, η οποία θα υποστεί τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Στον ΣΥΝ, είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησής του.

Η λύση που απαιτείται είναι η διαμόρφωση ενός σχεδίου για την ανασυγκρότηση και τον δημόσιο έλεγχο του ΟΤΕ με κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο.

To Γραφείο Τύπου

Να ανατραπεί η απαράδεκτη συμφωνία

για τη διετή ΕΓΣΣΕ

Η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έντονη διαφωνία της με τη «δικομματική» (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για την ΕΓΣΣΕ του 2008 και του 2009.
Η συμφωνία αυτή «έκλεισε» σε μία χρονική στιγμή που η βάση των συνδικάτων προσδοκούσε αντίστροφη πορεία από την ηγεσία της ΓΣΕΕ: προσδοκούσε τη συνέχεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων της 12/12 και 19/3, προσδοκούσε τη σύνδεση της αντίστασης στο ασφαλιστικό με την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις και τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, προσδοκούσε τακτική επιμονής για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων αντιμεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Καραμανλή. Η «λευκή σημαία» που φαίνεται να υψώνουν οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, η προσχώρηση στο κλίμα «κοινωνικής ειρήνης» που ζητά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, δεν αντικατοπτρίζει τη διάθεση της βάσης των σωματείων που εκδηλώθηκε στα πρόσφατα μεγαλειώδη συλλαλητήρια και τους σκληρούς απεργιακούς αγώνες.
Επίσης απαράδεκτο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Για το 2008, η Σύμβαση προβλέπει «αύξηση» της τάξης του 4,4%, δηλαδή στα όρια του επισήμως αναγνωρισμένου (και στην αλήθεια υποτιμημένου) πληθωρισμού. Αυτό το ποσοστό οδηγεί σε νέες απώλειες στο πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Όσο για την «αύξηση» 5,5% του 2009, αυτή θα καταβληθεί … μετά την 01/05, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο.
Η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την πάλη για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής πολιτικής, για την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, για την κατάκτηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικής αντίστασης οφείλουμε επειγόντως να ενισχύσουμε όλοι σε βάρος της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού.

27/03/08 Η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος και οι Φ. Κουβέλης, και Γ. Δραγασάκης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια, για να του εκθέσουν την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Μαζί με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη και Γ. Δραγασάκη, είχαμε μια συνάντηση με τον πρώτο πολίτη της χώρας μας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν άνθρωπο που όπως ο ίδιος έχει πει κατάφερε να σπουδάσει χάρη στη σύνταξη της μητέρας του, και του εκθέσαμε τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ. Ότι δηλαδή είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο πλήττει κεκτημένα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, και με ιδιαίτερη αγριότητα ορισμένες ειδικές κατηγορίες όπως νέους, εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες με ανήλικα τέκνα. Του εκθέσαμε επίσης την άποψή μας ότι το Νομοσχέδιο αυτό είναι αντισυνταγματικό. Δηλαδή, έρχεται σε σύγκρουση με τα άρθρα 22,5 του Συντάγματος για την κοινωνική ασφάλιση και 25,1 σε σχέση με την αρχή του κοινωνικού κράτους, όπως επίσης και με το άρθρο 17 του Συντάγματος για τις απαλλοτριώσεις, διότι έχουμε ουσιαστικά απαλλοτριώσεις της περιουσίας των υπό ενοποίηση ταμείων.
Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το θέμα αυτό στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

ΕΡ. Του ζητήσατε να αναπέμψει το νομοσχέδιο;

Δεν δίνουμε εμείς μαθήματα συνταγματικού δικαίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Tο ξέρει το Σύνταγμα πολύ καλύτερα από μας. Του ζητήσαμε, ακριβώς στα πλαίσια των διατάξεων του Συντάγματος στα οποία, όπως ξέρετε, περιλαμβάνεται και η αναπομπή, να μελετήσει αυτό το θέμα.
Επειδή έχει γίνει μια κριτική από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την πρωτοβουλία μας αυτή, να πω και να υπογραμμίσω ότι η επίσημη θέση της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως εκφράστηκε στις 9/12/97 από το σημερινό Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκ. Παυλόπουλο, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να έχει έλεγχο επί της τυπικής και ουσιαστικής αντισυνταγματικότητας των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή.

ΕΡ. Πώς σχολιάζετε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ;

Εμείς καλωσορίζουμε κάθε πρωτοβουλία η οποία έχει ως αποτέλεσμα, ένα νομοσχέδιο το οποίο προσπαθούσε η ΝΔ να το περάσει στη ζούλα και στα γρήγορα, να συζητιέται στη Βουλή, να συνεχίζονται οι διαδικασίες της Βουλής και να είναι έτσι σε συνήχηση και εναρμόνιση με την κοινωνία και τα κινήματα που δίνουν μια μεγάλη μάχη σήμερα, πιστεύω με επιτυχία, δηλαδή να συγκεντρώσουν εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της θέσης για δημοψήφισμα. Είναι θα έλεγα μια τακτική και μια στρατηγική την οποία ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς καλωσορίσαμε και αυτούς που στήριξαν το αίτημά μας για δημοψήφισμα και όποιον παίρνει ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε πρωτοβουλία που διευκολύνει την παράταση και την ουσιαστικοποίηση των συζητήσεων αυτών.

ΕΡ. Θεωρείτε ότι είναι μία ρελάνς αυτή έναντι του Συνασπισμού;

Εμείς δεν βλέπουμε με ανταγωνιστικότητα τέτοιες πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται η κοινή δράση της αντιπολίτευσης, όλης της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τεθεί φραγμός στο Νομοσχέδιο της ΝΔ.

27/3/2008 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Μαρ 2008

Η νέα αφίσα της Α.Ρ.ΕΝ.Α.

Η Α.Ρ.ΕΝ.Α. είναι το σχήμα του Δ.Α.Ρ.Α.Σ. στην ΑΣΟΕΕ...
Δείτε το blog της: arena-asoee.blogspot.com

Καταψηφίζει η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

26/3/2008

ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Ύστερα από μια κινητικότητα παρασκηνίου και κάτω από ένα καθεστώς βιασύνης εντελώς αδικαιολόγητο, από τις εξελίξεις, η πλειοψηφία του προεδρείου της ΓΣΕΕ αποφάσισε να υπογράψει κατ’ αρχήν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για το 2008 και το 2009.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση εξέφρασε τη ριζική διαφωνία της και θα καταψηφίσει αυτή την επαχθή συμφωνία, διότι είναι πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και τις δυνατότητες του συνδικαλιστικού κινήματός. Για μια ακόμη φορά η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποδεικνύεται ότι βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Οι εργαζόμενοι, με αυτή τη σύμβαση, θα παραμείνουν απροστάτευτοι από το κύμα ακρίβειας, που διαρκώς διογκώνεται, ενώ οι εργοδότες θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να αυγαταίνουν τα τεράστια κέρδη τους.

Πρόκειται επιεικώς για ολέθριο λάθος της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και από άποψη τακτικής αλλά και από άποψη περιεχομένου.

Από άποψη τακτικής, διότι η πολιτική και η κοινωνική αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί πιέζει αφόρητα κυβέρνηση και εργοδότες, προς ένα καλύτερο αποτέλεσμα που δεν αξιοποιείται, ενώ η υπογραφή της συμφωνίας λειτουργεί εκτονωτικά. Σ’ αυτήν ακριβώς τη φάση έπρεπε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια γενναία αναδιανομή εισοδήματος, σε βάρος του κεφαλαίου και σε όφελος της εργασίας.

Από άποψη ουσίας είναι απαράδεκτη η συμφωνία, διότι αναφερόμαστε στο κατώτερο μισθό, ο οποίος είναι σε επίπεδα εξαθλίωσης, ο οποίος βρίσκεται στο 54% του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού μισθού και στο 50% του μέσου μισθού και ο οποίος αφορά κυρίως τους ΝΕΟΥΣ εργαζόμενους.

Η συμφωνία λοιπόν που δίνει 1 ευρώ την ημέρα στο ημερομίσθιο για το πρώτο εννιάμηνο, 4,45% σε μέσα επίπεδα για το 2008 και 3,66% για το 2009, απλά συντηρεί το επίπεδο φτώχειας στον κατώτερο μισθό.

Επιπλέον, η μη ύπαρξη ρήτρας για την περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού, η παγιοποίηση της χορήγησης αυξήσεων ανά οχτάμηνο και η διετής διάρκεια της σύμβασης, αποτελούν πρόσθετα αρνητικά στοιχεία.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ να μην εγκρίνει αυτή την συμφωνία και να συνεχίσει τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να ανατρέψουν στην πράξη αυτή τη συμφωνία, μέσα από τις κλαδικές τους Συμβάσεις. Να ανατρέψουν τη λογική του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος επιθυμεί, μάταια βέβαια, να επιβάλει την ταξική ειρήνη, φιλοδοξώντας να παίξει το ρόλο του συνεχιστή του μακαρίτη του Λάσκαρη, ο οποίος ήθελε να καταργήσει την πάλη των τάξεων.

Η ελληνικη νεολαια στον 20ό αιωνα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η ελληνικη νεολαια στον 20ό αιωνα.

Πολιτικες διαδρομΕς, κοινωνικες πρακτικες και πολιτιστικες εκφρασεις

26-29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ ΙΙ

πΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

(Λεωφ. Συγγρού 136, Αθήνα)

ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

18.00-18.30 Εισαγωγική ομιλία και εγκαίνια έκθεσης: «Μετεμφυλιακές πραγματικότητες και οι δρόμοι της Αριστεράς 1950-1967».

Ομιλητής: Σπύρος I. Ασδραχάς

18.30-19.00 Περιήγηση στην έκθεση

19.00-20.15 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος: «Η ελληνική νεολαία στις συλλογές των ΑΣΚΙ. Πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μεταπολίτευση (1940-1974)» (Ε.Π. «Κοινωνία της πληροφορίας»)

Πρόεδρος: Γιώργος Κουκουλές

Χαιρετισμός: Βάσω Κολυβά

Παρουσίαση του προγράμματος: Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Παρουσίαση των ψηφιακών συλλογών των ΑΣΚΙ για τη νεολαία (1940-1974):

Μάνος Αυγερίδης (1940-1949), Άντα Κάπολα (1950-1967), Ιωάννα Βόγλη (1967-1974), Πολίνα Ιορδανίδου (συλλογές εντύπων), Μαρία Κουπαρίτσα (φωτογραφικό αρχείο).

Παρουσίαση των ψηφιακών εφαρμογών του προγράμματος: Γιάννης Πελεκούδας

20.15-20.30 Διάλειμμα

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα:

Η νεολαία στον 20ό αιώνα. Ιστοριογραφικές καταγραφές

και θεωρητικές προσεγγίσεις

Συνομιλούν οι: Σπύρος Ασδραχάς, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Χριστίνα Κουλούρη, Σεραφείμ Σεφεριάδης

Συντονιστής: Αντώνης Λιάκος

Ακολουθεί δεξίωση.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Μορφές πολιτικής στράτευσης: Τα πρόσωπα και οι οργανώσεις

Πρωινές συνεδρίες

Πρόεδρος: Χάγκεν Φλάισερ

10.00-10.20 Ολυμπία Σελέκου, «Ο επαγγελματίας-επαναστάτης Ωρίων Αλεξάκης».

10.20-10.40 Νάση Μπάλτα, «Εθνική Οργάνωση Νεολαίας: Ιστοριογραφικές καταγραφές και ερευνητικές προοπτικές».

10.40-11.00 Οντέτ Βαρών-Βασάρ, «ΕΑΜ Νέων, Λεύτερη Νέα, ΕΠΟΝ: Οι τρεις σταθμοί μιας διαδρομής».

11.00-11.20 Μενέλαος Χαραλαμπίδης, «Νεανικές συλλογικότητες και Αντίσταση. Αντιστασιακοί πυρήνες νέων στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας».

11.20-11.50 Συζήτηση

11.50-12.05 Διάλειμμα

Πρόεδρος: Προκόπης Παπαστράτης

12.05-12.25 Μιχάλης Λυμπεράτος, «Νεανικοί αγώνες στις απαρχές της μετεμφυλιακής περιόδου (1950-1953)».

12.25-12.45 Αργύρης Υφαντόπουλος, «Η οργανωτική ανάπτυξη του Ρήγα Φεραίου στα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια. Η περίπτωση των συνοικιακών οργανώσεων της Αθήνας».

12.45-13.05 Αλέκα Μπουτζουβή, «Μηχανισμοί κατασκευής της επιλεκτικής μνήμης. Η περίπτωση του Σωτήρη Πέτρουλα».

13.05-13.35 Συζήτηση

Απογευματινές συνεδρίες

Πρόεδρος: Νίκος Θεοτοκάς

17.30-17.50 Πολύκαρπος Καραμούζης, «Θρησκευτικές νεολαίες και κοινωνικοπολιτική διεκδίκηση στη νεοελληνική κοινωνία του 20ού αιώνα».

17.50-18.10 Ευάνθης Χατζηβασιλείου, «Νεολαία, «νέα γενιά» και μεταρρύθμιση στον αστικό πολιτικό χώρο, 1935-1961: Όψεις μιας ανολοκλήρωτης σχέσης».

18.10-18.30 Ιωάννα Παπαθανασίου, «Κομμουνισμός και νεολαία στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Ένα σχεδίασμα».

18.30-19.00 Συζήτηση

19.00-19.15 Διάλειμμα

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα:

Αμφισβήτηση και νεολαία. Ζητήματα θεωρίας και μεθόδου

Συνομιλούν οι: Άγγελος Ελεφάντης, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Άλκης Ρήγος, Θανάσης Σκρουμπέλος

Συντονιστής: Ηλίας Νικολακόπουλος

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Πρωινές συνεδρίες

Νεολαία και σύγχρονα κοινωνικά κινήματα

Πρόεδρος: Εύη Ολυμπίτου

10.00-10.20 Κώστας Κατσάπης, «Οι “σύγχρονοι εκ Δύσεως επιδρομείς» και το “νεωτεριστικό των πνεύμα”. Η επαναφορά της νεολαίας στην ελληνορθόδοξη παράδοση ως αντίδραση στο μοντερνισμό (1964-1974)».

10.20-10.40 Θανάσης Θεοδώρου, «“Λερός τουρισμός”. Μάταλα: ηθικός πανικός και αντικουλτούρα των χίπις».

10.40-11.00 Ελίζα-Άννα Δελβερούδη, «Κινήματα νεολαίας και κινηματογράφος στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960».

11.00-11.30 Συζήτηση

11.30-11.45 Διάλειμμα

Πρόεδρος: Πολυμέρης Βόγλης

11.45-12.05 Νίκος Παπαδογιάννης, «Η πολλαπλή υποδοχή της ροκ μουσικής από τις κομμουνιστικές οργανώσεις νεολαίας στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’70».

12.05-12.25 Γιώργος Αγγελόπουλος - Νίκος Ροτζώκος, «Το κίνημα για το στρατό τη δεκαετία του ’80: Πολιτικές και οργανωτικές διαστάσεις».

12.25-12.45 Παναγής Παναγιωτόπουλος - Παύλος Πανταζής, «Νεολαία και στρατιωτική θητεία 1980-1987. Υποκειμενικότητα και εκδημοκρατισμός των θεσμών στην κοινωνία της επιθυμίας».

12.45-13.05 Τάσος Κωστόπουλος, «Από τη “νύχτα των πανκς” στις “νύχτες του Μιχάλη”: Η “γενιά της αλλαγής” και το “ψευδοκράτος” των Εξαρχείων».

13.05-13.35 Συζήτηση

Απογευματινές συνεδρίες

Φοιτητικό κίνημα: διαδρομές και ιστοριογραφία

Πρόεδρος: Χρήστος Λούκος

17.30-17.50 Αγγελική Χριστοδούλου, «Η εμφάνιση της κομμουνιστικής Αριστεράς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δράσεις και αντιδράσεις στον Μεσοπόλεμο».

17.50-18.10 Γιάννης Αντωνίου, «Οι σπουδαστές του ΕΜΠ στον Μεσοπόλεμο και την Κατοχή».

18.10-18.30 Καίτη Τοπάλη, «Το φοιτητικό κίνημα και ο διεθνής περίγυρος: πολιτικό πλαίσιο και κοινωνική δυναμική (1956-1967)».

18.30-19.00 Συζήτηση

19.00-19.15 Διάλειμμα

Πρόεδρος: Βάσω Ψιμούλη

19.15-19.35 Νίκος Σερντεδάκις, «Η διαδρομή του φοιτητικού κινήματος στη μετεμφυλιακή Ελλάδα: πολιτικές ευκαιρίες και διαμαρτυρία».

19.35-19.55 Ρήγας Ραφτόπουλος, «Φοιτητές και δικτατορία στην Ιταλία (1967-1974)».

19.55-20.05 Ολύμπιος Δαφέρμος, «Αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και αντιδικτατορικές δυνάμεις (1972-1973): Σχέσεις συγγένειας και αντιπαλότητας».

20.05-20.25 Βαγγέλης Καραμανωλάκης, «Ζητήματα ιστοριογραφίας του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα».

20.25-20.55 Συζήτηση

Σάββατο 29 Μαρτίου

Πρωινές συνεδρίες

Κοινωνία και νεολαία

Πρόεδρος: Νίκος Πετραλιάς

10.00-10.20 Μαρία Παπαθανασίου, «Νεανικές ηλικίες και αγροτική κοινωνία στην Ελλάδα του πρώιμου 20ού αιώνα».

10.20-10.40 Τασούλα Βερβενιώτη, «Οι ανήλικοι έγκλειστοι του Εμφυλίου στις φυλακές, στη Μακρόνησο, στις Βασιλικές Τεχνικές Σχολές και στις Παιδοπόλεις».

10.40-11.00 Δήμητρα Λαμπροπούλου, «Από την ύπαιθρο στην πόλη: μορφές νεανικής εσωτερικής μετανάστευσης στη μεταπολεμική Αθήνα».

11.00-11.20 Ποθητή Χαντζαρούλα, «Έμφυλες σχέσεις και αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα: εργάτριες και υπηρέτριες στη μεταπολεμική Αθήνα».

11.20-11.40 Μαρία Δαμηλάκου, «Ανάμεσα στον Μανιαδάκη και στον Περόν: Οργανώσεις νεολαίας της ελληνικής παροικίας του Μπουένος Άιρες».

11.40-12.10 Συζήτηση

12.10-12.40 Διάλειμμα

Αθλητισμός: νεολαία και σώμα

Πρόεδρος: Ελένη Φουρναράκη

12.40-13.00 Γιούλα Κουτσοπανάγου, «Πολιτογράφηση και νομική θωράκιση του Ελληνικού Προσκοπισμού, 1917-1920».

13.00-13.20 Γιάννης Ζαϊμάκης, «Κρατικός παρεμβατισμός, τοπικός αθλητισμός και νεολαία. Η περίπτωση της ΕΟΝ στο Ηράκλειο Κρήτης στη μεταξική περίοδο».

13.20-13.40 Μαριάννα Σφακιανάκη, «“Γερά μυαλά μέσα σε γερά σώματα”. ΕΠΟΝ και αθλητισμός. Μια πρώτη προσέγγιση».

13.40-14.00 Γιώργος Γάσιας, «“...Δεν μπορώ να καταλάβω τι αισθάνονται αυτά τα παληόπαιδα μ' αυτό το φουτ-μπωλ...”. Η εξέλιξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα στον 20ό αιώνα».

14.00-14.30 Συζήτηση

Απογευματινές συνεδρίες

Ιστορίες της νεολαίας και λογοτεχνικές αναπαραστάσεις

Πρόεδρος: Άντεια Φραντζή

17.30-17.50 Χριστίνα Ντουνιά, «“Τι νέοι που φτάσαμε ως εδώ”: Αμφισβήτηση και λογοτεχνία στη δεκαετία του 1920».

17.50-18.10 Γιάννης Παπαθεοδώρου, «“Στιγμιότυπα από μια νιότη που κράτησε πολύ”. Χρονικά και μνήμες της Κατοχής και της Αντίστασης».

18.10-18.30 Αγγέλα Καστρινάκη, «Απόλλων ή Κοσμάς: μυθιστορηματική νεότητα στα χρόνια της Κατοχής».

18.30-18.50 Νίκος Γουλανδρής, «Μερικές (αναπόδεικτες) σκέψεις για “μια χαμένη νιότη”».

18.50-19.20 Συζήτηση

19.20-19.35 Διάλειμμα

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα:

Νέες γυναίκες και πολιτική

Συνομιλούν οι:

Αγγέλικα Ψαρρά, «Τα “πρώτα κορίτσια” του ΚΚΕ και οι τύχες τους: Έμφυλες πτυχές μιας βολικής αποσιώπησης».

Μαρία Ηλιού, «Για την πολιτική στράτευση νεαρών κοριτσιών: σπαράγματα μνήμης».

Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα, «Αλλαγές στις πολιτικές αντιλήψεις των νέων γυναικών στο τέλος του 20ού αιώνα».

Συντονίστρια: Έφη Αβδελά

Ακολουθεί δεξίωση

Επιστημονική ΕπιτροπΗ: Σπύρος Ι. Ασδραχάς, Πολυμέρης Βόγλης, Άγγελος Ελεφάντης, Μαρία Ηλιού, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αντώνης Λιάκος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Εύη Ολυμπίτου, Ιωάννα Παπαθανασίου, Προκόπης Παπαστράτης

Οργανωτική Επιτροπή: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Εύη Ολυμπίτου, Ιωάννα Παπαθανασίου

Ευχαριστούμε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου για τη συνδρομή του στη διοργάνωση του συνεδρίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα, τηλ. 210-3214024, 210-3223062, email: aski@askiweb.gr

25 Μαρ 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

1. Είναι γνωστό στους πάντες το πρόβλημα του νερού, που στο μέλλον θα είναι όλο και πιο οξύ, ιδιαίτερα στις μεσογειακές περιοχές. Είναι επίσης φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποτιμήσει το γεγονός αυτό και σέρνεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε να παρουσιάσει το σχέδιο της για διαχείριση των υδατικών πόρων υπό την πίεση της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ. Έτσι παρά το ότι έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο εδώ και αρκετό χρόνο, ακόμα η εφαρμογή της παρουσιάζει προβλήματα και αγκυλώσεις, που έχουν να κάνουν με την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

2. Η χώρα δεν χρειάζεται ένα πλαίσιο όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων, που παρουσίασε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. ¨Ένα πλαίσιο που στηρίζει ένα σύνολο από τεχνικά έργα και παρεμβάσεις, για να στηρίξει την ανάπτυξη που τα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν. Χρειάζεται ένα πλαίσιο που θα κωδικοποιεί μια νέα προσέγγιση της προστασίας των υδατικών πόρων της χώρας. Το νερό μας χρειάζεται για να στηρίξει τους αναπτυξιακούς μας σχεδιασμούς ή οι σχεδιασμοί μας θα πρέπει να στηριχτούν στην ποσοτική επάρκεια και την ποιοτική προστασία των υδατικών πόρων; Εμείς, ο Συνασπισμός, έχουμε κάνει την δεύτερη επιλογή.

3. Ιδιαίτερα δεν μπορεί να υποστηριχθούν εκτροπές σαν αυτή του Αχελώου, που είναι επιλογή για συγκεκριμένη γεωργική εκμετάλλευση, και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της συγκεκριμένης υδατικής οικονομίας. Η κατανομή του υδατικού δυναμικού της χώρας είναι φυσική πραγματικότητα δεν είναι πρόβλημα, που η λύση του θα σχεδιαστεί σε κάποια τεχνικά γραφεία.

4. Η αναπτυξιακή αντίληψη πρέπει να έχει κατεύθυνση την αειφορική διαχείριση των υδατικών πόρων.

Το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος

Το νερό είναι η ίδια η ζωή μας

Χρειάζονται καλύτερες στρατηγικές για τη διαχείριση, την αποδοτική χρήση και τη δίκαιη κατανομή

Aρθρο του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν

Για τα Ηνωμένα Εθνη η 22α Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Δεν περιμένουμε τη μέρα αυτή οι άνθρωποι να σταματήσουν τις ασχολίες τους για να τηρήσουν ένα λεπτό σιγής. Ισως θα έπρεπε. Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη καθαρού νερού. Οι θάνατοι αυτοί προστίθενται στον εξωφρενικό αριθμό των ενάμισι εκατομμυρίων νέων ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Περισσότεροι από δυόμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής. Το να τους προσφέρουμε βοήθεια δεν θα συμβάλλει μόνο στη μείωση των θανάτων, αλλά επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη και στην εξάλειψη της φτώχειας. Η επιτυχία του έργου μας σε αυτούς τους τομείς εξαρτάται κατά πολύ από το νερό.

Οι πιθανές συνέπειες

Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, δεν έχει υποκατάστατα. Σήμερα όμως τα αποθέματα του γλυκού νερού είναι περιορισμένα. Η αύξηση του πληθυσμού και οι κλιματικές αλλαγές θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Οσο η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται τόσο η δίψα για το νερό θα αυξάνεται.

Οπως συμβαίνει και με το πετρέλαιο, τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της ανεπάρκειας του νερού, έχουν την τάση να διασπείρονται εκτός συνόρων. Η Οργάνωση International Alert έχει εντοπίσει 46 χώρες, συνολικού πληθυσμού 2,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όπου η κλιματική αλλαγή και οι κρίσεις που σχετίζονται με το νερό δημιουργούν υψηλό κίνδυνο βίαιης σύγκρουσης. Πενήντα έξι χώρες, πληθυσμού 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, διατρέχουν επίσης κίνδυνο πολιτικής αστάθειας. Οι χώρες αυτές φιλοξενούν τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό.

Το νερό δεν είναι ένα ζήτημα φτωχών ή πλούσιων, Βορρά ή Νότου. Η Κίνα εκτρέπει εκατοντάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό προς το Πεκίνο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια οι ελλείψεις νερού αναμένεται να συνεχιστούν. Στη Βόρειο Αμερική, ο επιβλητικός ποταμός Κολοράντο σπάνια φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Τα άγχος του νερού επηρεάζει το ένα τρίτο των Ηνωμένων Πολιτειών και το ένα πέμπτο της Ισπανίας.

Το δίκτυο ύδρευσης της Λίμνης του Τσαντ, στην κεντρική Αφρική, εξυπηρετεί περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο τα τελευταία 30 χρόνια, συρρικνώθηκε στο ένα δέκατο του αρχικού μεγέθους του, λόγω της ξηρασίας, της κλιματικής αλλαγής, της κακοδιαχείρισης και της υπερκατανάλωσης. Κατά την επίσκεψή μου στη Βραζιλία το φθινόπωρο, χρειάστηκε να ακυρώσω ένα ταξίδι σε μεγάλο παραπόταμο του Αμαζόνιου γιατί είχε στερέψει.

Πέρασα την περσινή χρονιά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή. Αποτέλεσμα αυτής της επιμονής ήταν ο «Οδικός Χάρτης του Μπαλί» που καθορίζει την πορεία διαπραγματεύσεων προς την υιοθέτηση ενός νομικά δεσμευτικού συμφώνου που θα περιορίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ με τη λήξη του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012. Φέτος, θα κάνω μια παρόμοια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Σύνοδος τον Σεπτέμβριο

Μεταξύ άλλων, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας περιλαμβάνουν τη μείωση στο μισό, μέχρι το 2015, όσων δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση στο νερό. Το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμης σημασίας. Για τα προβλήματα της υγείας και ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν οι φτωχότεροι συνάνθρωποί μας αλλά και για τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κοινός παρονομαστής συχνά αποδεικνύεται το νερό.

Φέτος το Σεπτέμβριο, θα συγκαλέσω στη Νέα Υόρκη μια σύνοδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων από όλο τον κόσμο με θέμα την υλοποίηση των Στόχων, ιδιαίτερα στην Αφρική. Στο μεσοδιάστημα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για τις καλύτερες στρατηγικές όσον αφορά τη διαχείριση, την αποδοτική χρήση και τη δίκαιη κατανομή του νερού. Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις αλλά επίσης τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και τον ιδιωτικό τομέα.

Είμαστε στην αρχή μιας περιόδου αφύπνισης. Υπάρχουν, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, μερικές ενθαρρυντικές ενδείξεις. Για πολύ καιρό ο κόσμος θεωρούσε ένοχες τις επιχειρήσεις. Τα φουγάρα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μολύνουν τον αέρα. Τα βιομηχανικά απόβλητα ρυπαίνουν τα ποτάμια. Ωστόσο, αυτό αλλάζει. Σήμερα, όλο και περισσότερο, οι επιχειρήσεις εργάζονται για να γίνουν περισσότερο μέρος της λύσης παρά του προβλήματος.

Αυτό το μήνα, τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβολαίου του ΟΗΕ, της μεγαλύτερης δηλαδή εθελοντικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη με θέμα το νερό. Η αξία των εταιρειών που εκπροσωπήθηκαν αποτιμάται σε περίπου ενάμισι τρισεκατομμύριο δολάρια. Οι εταιρείες αυτές απασχολούν υπαλλήλους σε περίπου 200 χώρες.

«Κλειδί» η διαχείριση

Το κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν το πώς θα περάσουμε από την απλή χρήση του νερού στη διαχείρισή του. Αυτό προϋποθέτει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Κάθε ταξίδι αποτελείται από χιλιάδες μικρά βήματα. Μια μεγάλη εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκε με τις τοπικές κυβερνήσεις και τους αγρότες για την προστασία του νερού που χρησιμοποιείται στη βαμβακοκαλλιέργεια. Ενας σχεδιαστής ρούχων σχεδιάζει να αλλάξει τις ετικέτες στα τζιν, ζητώντας μας να τα πλένουμε με κρύο νερό και να τα απλώνουμε για να στεγνώσουν. Είναι ένα βήμα για την εξοικονόμηση νερού.

Το ξέρω. Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Ομως αυτή η πρώτη σταγόνα που θα δημιουργήσει το κύμα των αλλαγών.

Πηγή www.kathimerini.gr

Καύσωνας στην Κύπρο!!!

Το θερμόμετρο στη λευκωσία έδειξε 34 βαθμούς κελσίου...Και είναι ακόμα 24 Μαρτίου...

Το καλοκαίρι δεν θα είναι καθόλου εύκολο!!!

24 Μαρ 2008

Ένα στ’ αριστερό…!

Μάρτης… οι σφυρίχτρες άρχισαν να ακούγονται, το βήμα δυναμώνει, τα τύμπανα παίζουν γνωστά εμβατήρια, ρούχα βγαίνουν από ντουλάπες και ελέγχονταί -Ωχ! η Ελενίτσα ψήλωσε πάλι, νέα έξοδα, η στολή δε της κάνει πια!-. Μια ακόμα μαθητική παρέλαση προετοιμάζεται πυρετωδώς σε κάθε σχολείο, γειτονία και δρόμο της χώρας για να γιορτάσουμε με τιμή και μεγαλοπρέπεια… Τι...; Βοηθήστε ρε παιδιά …!
Οι απαντήσεις ποικίλουν, φαντασία να υπάρχει, μην αγχώνεστε και μην ανησυχείτε …! Οι μαθητές που θα ξεπεράσουν τα εμπόδια και θα παρευρεθούν στην παρέλαση –και εννοώ όσους δε θα ανεβάσουν αιφνιδίως πυρετό, δε θα στραμπουλίξουν το πόδι τους, δε θα πάνε στο μνημόσυνο της γιαγιάς και τέλος δε θα πάρουν άδεια από τη σημαία μαζί με τους γονείς τους για να φύγουν τριήμερο- θα φορέσουν τις στολές τους που θα διανθιστούν με πλήθος αξεσουάρ -γιατί και η παρέλαση έχει τη μόδα της-και θα παρελάσουν όλο καμάρι μαζί με προσκόπους, ναυτοπροσκόπους, λυκόπουλα και αθλητικά σωματεία μπροστά από επισήμους και λαό. Τα πολεμικά αεροπλάνα θα πετάξουν, οι λόγοι θα ακουστούν, οι φωτογραφίες θα τραβηχτούν ενώ το χειροκρότημα είναι δεδομένο. Αν είμαστε τυχεροί θα δούμε και κανένα νεωτερισμό π.χ αρχαίες ελληνίδες να κουβαλούν δαφνοστεφανομένες την ελληνική σημαία καθώς η παρέλαση εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο –άντε να βγουν και τ’ άρματα στην 5η λεωφόρο-.
Όλα θα τελειώσουν όταν η μαμά βουτήξει το Γιαννάκη απ’ το μανίκι πριν καλά-καλά σταματήσει το τμήμα και φύγουν σφαίρα για την Πλατεία. Ευτυχώς που πηγαίνει στο 2ο Δημοτικό και τελειώνουν γρήγορα αλλιώς δε θα έβρισκαν με τίποτα θέση στην καφετέρια! Τα κανάλια θα μιλήσουν για το μεγαλείο των εορτασμών και θα προβούν σε σχόλια ως συνήθως…
Τα παραπάνω δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση της πραγματικότητας χωρίς μεγαλοστομίες περί ενδόξων προγόνων. Οι μαθητικές παρελάσεις σίγουρα δε γεμίζουν τον καθημερινό πολίτη με συγκίνηση ή ρίγη εθνικής υπερηφάνειας. Το μέγα ερώτημα είναι σε τι χρησιμεύουν και γιατί συνεχίζονται μέχρι σήμερα; Είναι έθιμο, φιέστα , γιορτή μνήμης, τρόπος εκμάθησης ιστορίας ή ένα κατάλοιπο άλλης εποχής –Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών, ίσως και παλιότερης- ;
Η καταγωγή της μαθητικής παρέλασης μας γυρνά πίσω στα φασιστικά και ναζιστικά καθεστώτα της Ευρώπης. Στην Ελλάδα την εισήγαγε ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς παράλληλα με την οργάνωση της νεολαίας του μιμούμενος τις παρελάσεις της ναζιστικής νεολαίας του Χίτλερ και της φασιστικής του Μουσολίνι. Σήμερα σε καμία χώρα της Ευρώπης δε γίνονται μαθητικές παρελάσεις έκτος από τις Ελλάδα , Κύπρο και Τουρκία!
Η φασιστική προέλευση είναι τόσο έκδηλη πάνω της που γίνεται φανερή σε όλη τη δομή της. Προηγείται η σημαία που την κρατά πλέον ο «καλύτερος» σε επιδόσεις μαθητής της μεγαλύτερης τάξης του σχολείου ενώ τον συνοδεύουν οι αμέσως «καλύτεροι» της τάξης του και οι «καλύτεροι» των μικρότερων τάξεων. Λες και μόνο όποιος έχει άριστες επιδόσεις έχει δικαίωμα να κρατήσει τη σημαία! Ο καλύτερος, ο πιο έξυπνος , ο άξιος…; Ποιος ξέρει; -Βέβαια εδώ που τα λέμε είναι γεγονός ότι όλοι οι ήρωες και αγωνιστές που μας μαθαίνουν στα βιβλία είχαν βγάλει ανεξαιρέτως το σχολειό με 20!- Έστω όμως εδώ κάποιοι θα πουν ότι χρησιμοποιείται η σημαία ως μέσο επιβράβευσης κόπου και προσπάθειας, πράγμα απαράδεκτο άλλα η συνέχεια είναι ακόμα χειρότερη…
Μετά το μυαλό ακολουθεί το ύψος, η ευρωστία και η φυσική ομορφιά, κάπως έτσι δε γίνεται η επιλογή του διμοιρίτη; Εδώ ας θυμηθούμε τον τρόπο που χαιρετά τους επισήμους , σηκώνοντας το χέρι σχεδόν φασιστικά, θυμίζοντας τον χαιρετισμό των Γερμανών ναζί! Επίσης στα τμήματα τα παιδία τοποθετούνται αυστηρά με σειρά ύψους, οι άρειοι μπροστά και οι άλλοι… - Οι δίπατες πλατφόρμες και τα δεκάποντα τακούνια χαλούν λίγο την τάξη των γυμναστών αλλά τι να κάνουμε;-
Παράλληλα η επιβολή της στολής που οδηγεί στην ισοπεδωτική ομοιομορφία αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο καθώς έχει ως σκοπό να επιβάλλει την ψυχολογία της μαζικής πειθαρχίας στους μικρούς μαθητές. Μάλιστα τα παιδιά αναγκάζονται να δείξουν υποταγή και σεβασμό στρίβοντας το κεφάλι στην πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία (επισήμους) που εμφανίζονται άρρηκτα συνδεδεμένες και διαχωρίζονται από τους κοινούς θνητούς!
Παρατηρείται γενικώς μέσω της παρέλασης μια προσπάθεια μεταφοράς μιλιταριστικών τακτικών και ιδεών στο σχολείο που ο χαρακτήρας των παιδιών είναι ακόμα εύπλαστος. Έτσι η πρόσφατη πρόταση για στράτευση στα 18 αποτελεί μάλλον τη φυσική συνεχεία… Σ’αυτό βοηθά μέχρι και σχολιασμός από τα μεγάφωνα, εκφράσεις του τύπου «-Οι μελλοντικοί έλληνες στρατιώτες ή Οι μελλοντικές ελληνίδες μητέρες περνούν από μπροστά μας» όσο κι αν ακούγονται βγαλμένες από άλλες εποχές δεν απέχουν από την σημερινή πραγματικότητα ειδικά όταν ο σχολιαστής είναι και «πολύ πατριώτης».
Ας επιστρέψουμε λίγο στο σημαιοφόρο… Τι γίνεται όταν καλείται να σηκώσει κάποιος αλλοδαπός μαθητής το εθνικό μας σύμβολο ο οποίος τυχαίνει να μην είναι Χ.Ο (χριστιανό ορθόδοξος);Oι DNAικοί απόγονοι του Περικλή, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και του Κολοκοτρώνη εξαγριώνονται! Οι μαθητικές παρελάσεις έγιναν αφορμή για να φανερωθεί ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που έκρυβε επιμελώς χρόνια τώρα η ελληνική κοινωνία έναντι των οικονομικών κυρίως μεταναστών. Μέχρι και επιθέσεις δέχθηκαν από τηλεοράσεως ή ακόμα χειρότερα live μαθητές που τους ζητήθηκε από «πατριώτες» να βαφτιστούν ή πάρουν θέση με ποιανού το μέρος θα πολεμήσουν! Οι παραπάνω καταστάσεις έβγαλαν στην επιφάνεια εθνικόφρονες κραυγές, φοβικά σύνδρομα και έγιναν το μέσο ώστε να εξαπλώσουν κάποιοι την προπαγάνδα τους! Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η πολυπολιτισμική κοινωνία είναι γεγονός και δεν είναι πλέον θέμα επιλογής αλλά επιτακτική ανάγκη το αυτονόητο, να μάθουμε να ζούμε δείχνοντας σεβασμό στη διαφορετικότητα του συνανθρώπου .
Γιατί όμως οι εθνικιστικές καμπάνες χτύπησαν σ’ αυτή την περίπτωση; Μα φυσικά ο αλλοδαπός σημαιοφόρος καταστρέφει το νόημα της μαθητικής παρέλασης που δεν είναι άλλο από την επίδειξη και τον κομπασμό. Σκοπός είναι να φανεί ο ανθός του έθνους, το πόσο δυνατό και καλύτερο είναι από τα άλλα έθνη. Τι νόημα έχει ο επικεφαλής να είναι ένας αλλοεθνής που μάλιστα κατέκτησε τη θέση του περνώντας τα δικά μας παιδιά ; Είναι ανώτερο το δικό του έθνος από το δικό μας; Αφού είμαστε οι καλύτεροι, δε γίνεται…!!!
Η μαθητική παρέλαση λοιπόν δεν είναι αθώα γιορτή ή φιέστα και σίγουρα δεν είναι τρόπος για να μάθουμε ιστορία ( αυτό αποδεικνύεται από όλες τις έρευνες σε μαθητές σχετικά με τι γιορτάζουμε σε κάθε εθνική επέτειο). Ίσως για κάποιους είναι παράδοση και έθιμο αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως είναι σωστή και δεν πρέπει να αλλάξει. Πάνω από όλα η μαθητική παρέλασης είναι έμμεσος τρόπος διαπαιδαγώγησης και μάλιστα κακής.
Συνεπώς οι μαθητικές παρελάσεις πρέπει να καταργηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πιθανώς μπορούν να αντικατασταθούν με γιορτές σε επίπεδο δήμων-σχολείων που θα γίνονται εικαστικά και ιστορικά αφιερώματα σε διάφορες πτυχές των γεγονότων. Έτσι ίσως μας δοθεί η ευκαιρία χωρίς εθνικιστικές υπερβολές και μεγαλοστομίες να γνωρίσουμε τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη χώρα μας.

Μαρία Γεωργούτσου-Σπυρίδωνος