30 Ιαν 2009

2,5 εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους της Γαλλίας

Πηγή:Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, αλλά κυρίως στο Παρίσι στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών εναντίον της πολιτικής του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας CGT.

Οι διαδηλώσεις ήταν οι μαζικότερες που έχουν σημειωθεί στη Γαλλία από το Μάιο του 2007 που ανέλαβε την προεδρία ο Σαρκοζί.

Το 2006, όταν ο αγώνας βρισκόταν στο απόγειο του για τις διαμαρτυρίες εναντίον του συμβολαίου πρώτης εργασίας (CPE), ένα συμβόλαιο ειδικά για τους νέους, είχαν κατέβει στους δρόμους της Γαλλίας τρία εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας αλλά και των συνδικάτων.

Σε μία σπάνια επίδειξη ενότητας, τα οκτώ εθνικά συνδικάτα της Γαλλίας υποστήριξαν ομόφωνα την κήρυξη της απεργίας και συνέταξαν κοινό κατάλογο αιτημάτων προς την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, τις οποίες κατηγορούν ότι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κρίση για να προχωρήσουν σε απολύσεις και να περικόψουν το κόστος παραγωγής.

Αν και η Γαλλία δεν έχει πληγεί από την οικονομική κρίση στον βαθμό που έχουν πληγεί η Βρετανία και η Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται σταθερά. Ο αριθμός των ανέργων έφθασε τα 2,07 εκατομμύρια τον Νοέμβριο (αύξηση 8,5% στο σύνολο του περασμένου έτους).

Με τους οικονομικούς αναλυτές να προβλέπουν υποχώρηση κατά 2% της ανάπτυξης το 2009, ο Νικολά Σαρκοζί έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2008 με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και την προστασία των μεγάλων βιομηχανιών.

Η ηγεσία των συνδικάτων θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας εισάγοντας μέτρα υποστήριξης των καταναλωτών.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έκρινε "νόμιμη" την ανησυχία που εκφράστηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γαλλία, και επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί τον Φεβρουάριο με τα συνδικάτα και με την εργοδοσία για να αρχίσει διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

"Η κρίση μεγέθους χωρίς προηγούμενο που έχει χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία προκαλεί στη Γαλλία, όπως και παντού στον κόσμο, μια νόμιμη ανησυχία", εκτίμησε ο γάλλος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.

"Η κρίση αυτή επιβάλει στις δημόσιες αρχές το καθήκον να ακούνε, να προχωρήσουν σε διάλογο και παράλληλα μια μεγάλη αποφασιστικότητα για να ενεργήσουν. Στο πνεύμα αυτό πρόκειται να συναντηθώ κατά το μήνα Φεβρουάριο με συνδικάτα και εργοδοσίες, ώστε να συμφωνήσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθήσουμε το 2009 και τις μεθόδους ώστε να τις κάνουμε σωστά", προστίθεται στην προεδρική ανακοίνωση.

Στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που συνοδεύτηκαν και από μια ημέρα απεργίας πείνας και έγιναν μετά από πρόσκληση των συνδικάτων για να καταδικαστεί η πολιτική του προέδρου Σαρκοζί έναντι της οικονομικής κρίσης, μετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, σύμφωνα με την αστυνομία και 2,5 εκατομμύρια σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: