29 Ιαν 2009

Βούρκος λυμάτων το ρέμα του Ποδονίφτη

Απαράδεκτη είναι η εικόνα στο ρέμα του Ποδονίφτη, ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας, κατά μήκος της οδού Περισσού και στο όριο με τον Δήμο της Αθήνας, όπου η αφόρητη δυσοσμία από τους σωρούς των σκουπιδιών και τα βιομηχανικά απόβλητα έχουν μετατρέψει τον άλλοτε βιότοπο σε μόνιμη εστία μολύνσεως για τους κατοίκους.

Στην προσφυγική αυτή γειτονιά, παλιά, τα νερά του ποταμού ήταν τόσο καθαρά που οι κάτοικοι έπλεναν τα πόδια τους - εξ ου και η ονομασία του, Ποδονίφτης. Σήμερα, στην περιοχή είναι αδύνατο να πλησιάσεις από τα απορρίμματα και τη δυσοσμία, η οποία είναι τόσο έντονη που ακόμη και το καλοκαίρι με αφόρητη ζέστη, προτιμούμε να κλεινόμαστε στα σπίτια μας γιατί δεν αντέχουμε, μας είπε η 50χρονη Αθανασία Δημάκου, ιδιοκτήτρια καφενείου, στην οδό Περισσού.

«Βλέπω από το μαγαζί τα νερά άλλοτε κίτρινα και κόκκινα και άλλοτε πράσινα από τα βιομηχανικά απόβλητα. Από το '91 ακούμε ότι θα καθαρίσουν τον Ποδονίφτη αλλά δεν έχει γίνει τίποτα», προσθέτει.

Με την ίδια αγανάκτηση, ο 53χρονος βιοτέχνης Λεωνίδας Καρυοφύλλης καταγγέλλει ότι «ρίχνουν συνεχώς, χειμώνα-καλοκαίρι, σκουπίδια και χημικά στο ποτάμι και η μυρωδιά είναι αποπνικτική», ενώ η Κατερίνα Βασιλείου, δημόσιος υπάλληλος, της οποίας το σπίτι είναι δίπλα στο ρέμα, αναφέρεται στην πλήρη αδιαφορία των εκάστοτε «αρμοδίων» με τη φράση: «Από παιδί, γιατί είμαι γέννημα θρέμμα της Νέας Χαλκηδόνας, θυμάμαι τις υποσχέσεις για καθαρισμό. Είμαι 57 χρόνων και ακόμα δεν έχουν κάνει τίποτα».

Και σαν να μην έφταναν η δυσοσμία και η μόλυνση, έχει κατολισθήσει και τμήμα του δρόμου μέσα στο ποτάμι, και εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς.


Ναυ. Καρ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: