24 Ιαν 2009

Για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία

Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την παιδεία που διεξήχθη σήμερα στη Βουλή. Η κυβέρνηση της Ν.Δ καλεί σε διάλογο για την παιδεία, από «μηδενική βάση», τη στιγμή που έχει ήδη εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων, με νομοθετικά εκτρώματα που απαξιώνουν και εμπορευματοποιούν τη δημόσια εκπαίδευση και τη θέτουν υπό τον έλεγχο της αγοράς, με την κρατική χρηματοδότηση να παραμένει καθηλωμένη στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ , ενώ στοχοποιεί για μια ακόμη φορά το πανεπιστημιακό άσυλο, με στόχο τη συκοφάντηση των κοινωνικών αγώνων.

Το δε ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απορεί και να οργίζεται με τη σημερινή απαξίωση της εκπαίδευσης, τη στιγμή που και το ίδιο προώθησε αντι-εκπαιδευτικούς νόμους όσο ήταν στην κυβέρνηση, αλλά και αργότερα συναίνεσε και συνεχίζει να συναινεί στις κυβερνητικές επιλογές της Ν.Δ, μη δυνάμενο να διαφοροποιηθεί από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή, μονάχα με θυμηδία αντιδρούμε στην ομιλία της κ.Παπαρήγα στη βουλή, αφού σε ένα ακόμα κρεσέντο αστικής νομιμοφροσύνης, το Κ.Κ.Ε συνεχίζει την πολιτική περιχαράκωσής του από τους αγωνιζόμενους μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους, συνεχίζει να εναντιώνεται στο κίνημα της νεολαίας και να το συκοφαντεί, προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στην κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της.

Από την απομόνωση στην οποία έχει βρεθεί το Κ.Κ.Ε δε θα το σώσει η επίθεση του στη Νεολαία Συνασπισμού, σχετικά με τη στάση μας για τη συγκρότηση της ΕΦΕΕ. Πάγια θέση μας αποτελεί η ανάγκη για την ανασυγκρότησή της, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα συμμετέχουμε στα κομματικά πανηγύρια που προσπαθεί να στήσει το ΚΚΕ στις σχολές για να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές του σκοπιμότητες.

Οι αγώνες μας συνεχίζονται. Το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, συνεχίζουν να παλεύουν για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για ριζική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία , για ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για την προάσπιση και τη διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου. Μοναδικός δρόμος είναι αυτός των κοινών, ενωτικών αγώνων, της συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού κινήματος, που θα ανατρέψει την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

23/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: